Şimdi Ara

MSI B450 gaming plus Bios/flashback sorunu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
1
Favori
8.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    o zaman güncellemesi gerekecek
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C034FACC7

son bios dosyasını indirip fat32 formatlı ve boş flash diske atıyorsunuz. bios dosyası adını "MSI.ROM" olarak değiştirip flashback ile ilgili usb porta takıyorsunuz ve butona basip flash işleminin başlamasını ve bitmesini bekliyorsunuz. bu esnada buton yanında olan kırmızı led size işlem yapıldığına dair bilgi veriyor. normalde sadece anakart ve güç bağlantıları yeterlidir ama siz ekran kartı, işlemci ve ramleri takıp flashback yapın. bunun neticesinde işlem bittiğinde anakart açılıyor ve post ekranı geliyor. en azından işlemin bitip bitmediğini anlıyor ve yarıda kesmiyorsunuz.
    Neden işlemci ram ekran kartı vs. takıp update yapmamızı tavsiye ediyorsunuz hocam. Ekran kartım daha gelmedi bu akşam bıos update yapacağım sadece psu anakart bağlantısıyla yapsam ne olur?
  • sadece power bağlantıları yapılarak bios update yapılabilir. bu işlemi hem acemi hemde deneyimli arkadaşlar yapabilir. tüm sistem ekipmanları ile update yapmayı önermemin nedeni işlem bitince bios ekranı otomatik olarak açılıyor ve sizin işlemi yanlışlıkla yarı kesme ihtimaliniz olmuyor. işlem 4-5 dk kadar sürüyor ve gerekli deneyime sahip değilseniz işlemin bittiğini yada sorunsuz devam ettiğini anlayamayabiilirsiniz ve anakart servislik olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

sadece power bağlantıları yapılarak bios update yapılabilir. bu işlemi hem acemi hemde deneyimli arkadaşlar yapabilir. tüm sistem ekipmanları ile update yapmayı önermemin nedeni işlem bitince bios ekranı otomatik olarak açılıyor ve sizin işlemi yanlışlıkla yarı kesme ihtimaliniz olmuyor. işlem 4-5 dk kadar sürüyor ve gerekli deneyime sahip değilseniz işlemin bittiğini yada sorunsuz devam ettiğini anlayamayabiilirsiniz ve anakart servislik olabilir.
    Anladım hocam teşekkür ediyorum tavsiyenizi dikkate alacağım..
  • quote:

sadece power bağlantıları yapılarak bios update yapılabilir. bu işlemi hem acemi hemde deneyimli arkadaşlar yapabilir. tüm sistem ekipmanları ile update yapmayı önermemin nedeni işlem bitince bios ekranı otomatik olarak açılıyor ve sizin işlemi yanlışlıkla yarı kesme ihtimaliniz olmuyor. işlem 4-5 dk kadar sürüyor ve gerekli deneyime sahip değilseniz işlemin bittiğini yada sorunsuz devam ettiğini anlayamayabiilirsiniz ve anakart servislik olabilir.
    Gerek olduğunu düşünmüyorum. Zaten yapılacaklar belli.

Bende geçen gün Msi b450 gaming plus ile ryzen 3600 sistem topladım. Videodaki gibi bios'u güncelledim.

Elimdeki usbler doluydu o yüzden 512 mb lık eski bir usb buldum evde onunla yaptım :) Usb'yi flashback tuşunun yanındaki usb girişine takıyorsunuz.

Tuşa basınca kısa süre sonra ışığı yanıp sönüyor ve 4 5 dk sonra ışık sönüyor ve sistem tekrar açılıyor. Ondan sonra kapatsanız bir sıkıntı olmaz. Yarıda kalacağını zannetmiyorum.

Yani ışık söndükten sonra bile fişi çekseniz sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Bir zahmet ışığın söndüğünü de acemi bile olsanız takip edin yani :)

• DgknCtn D kullanıcısına yanıt
    Hocam ben farklı bir model olan b450m mortara da sadece psu ve anakart ile bios flashback güncellemesi yaptım sıkıntı olmadı siz de gönül rahatlığıyla benim gibi flashlayabilirsiniz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar bende bios flashback ile deniyorum ama olmuyor. B450 gaming pro carbon var bende de. Sadece 3 kere yanıyor led.

• quote:

Orijinalden alıntı: bhdr1997

Arkadaşlar bende bios flashback ile deniyorum ama olmuyor. B450 gaming pro carbon var bende de. Sadece 3 kere yanıyor led.
    Tüm adımları doğru yaptığınıza emin misiniz ? Birkaç kez kontrol edin derim. Usbyi fat 32 olarak formatlayın ve başka bir dosya olmasın. Bios güncelleme dosyasını root yani kök dizine atın ve sadece o dosya olsun. Doğru bios güncellemesini indirdiğinizden de emin olun. Hatırladığım kadarıyla ismini MSI.ROM yapmanız gerekiyor. Windows da uzantılar gizli ise dosya uzantılarını açın.

Herşeyi doğru yaptıysanız ve usbyi doğru girişe taktıysanız bir de başka bir usb bulup öyle deneyebilirsiniz.

Güç kaynağından gelen 2 güç bağlantısını da yaptınız umarım.
  • mersinaki M kullanıcısına yanıt
    Elimde başka pc olmadığı için belli bir yerden sonra yapamadım. Bir arkadaşdan eski nesil ryzen bulup çözdüm. Bu arada sorun bende mi bilmem ama bios sanki hiç stabil değil ve ramlerime eskisi kadar oc yapamadım.

• quote:

Elimde başka pc olmadığı için belli bir yerden sonra yapamadım. Bir arkadaşdan eski nesil ryzen bulup çözdüm. Bu arada sorun bende mi bilmem ama bios sanki hiç stabil değil ve ramlerime eskisi kadar oc yapamadım.
    XMP modunu açtınız mutlaka. OC konusunda tecrübem yok. Anakartı aldığımda stok soğutucu ile biraz fazla ısındığını monitör programlarla gördüm. Kısa süreli stres testlerinde 81 82 lere kadar çıkmıştı. Sıcaklık değerleri de fazla oynuyordu. İşlemci hızının da değişken olduğunu fark ettim. Hatta bilgim yoktu ama voltaj da aşırı yüksekmiş.

Meğerse anakart default olarak core performance boost açık geliyormuş veya XMP'yi açınca otomatik olarak o da açıldı belki bilmiyorum. Bu ayarı kapatınca sistem sıcaklığı epey düştü ve değerler normal seviyelere geldi. Meğerse sistem otomatik hızaşırtma yapıyormuş.

Ram oc'si konusunda bilgim yok hocam birşey diyemiyorum ama hangi değerlere çıktıysanız yazarsanız iyi olur tabi. Bende şu an cpu-z programında 1499.7 Mhz olarak gözüküyor. İşlemci ise 3599.2 Mhz.

Stok soğutucu yeterli olur denilirken bu yüksek değerleri alınca ve bazı yerlerde chipsetin güncellenmesi lazım gibi yazılar okuyunca acaba öyle bir durum mu var diye düşündüm. Ancak yine de güncel chipset sürücülerini kurmak lazım. B450 anakartlar yeni destek vermeye başladıkları için aynı zamanda bios güncellemeleri ile daha iyi olacağını düşünüyorum.

Birde görselliği olan BIOS daha güzel gözüküyor. Daha fazla işlemciye destek vermek için bios'un görselliğini kaldırmak zorunda kalmışlar çünkü bios hafızasının belli bir limiti var maalesef. Belki ilerleyen dönemde yeniden eski görsel biosa geri dönerler.

Bu arada pubg lite gibi oyunlarda test ettim sıcaklık 74 lere kadar çıkıyordu. Önceki satışa çıkarttığım sistemdeki COOLER MASTER Hyper T4 soğutucusunu takınca pubg lite'da 58 59 en fazla gördü. 15 16 derece sıcaklık düştü ve bu çok iyi oldu. Lakin soğutucuyu egzos fanına doğru takamadım. Mecbur fanı yukarıya üfleyecek şekilde takmak zorunda kaldım. Umarım bu çok fazla etkilemiyordur. Belki takılabilirdi belki ben beceremedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mersinaki -- 6 Ağustos 2019; 13:28:23 >

Sıcaklık konusunun en büyük sebebi auto voltage. Cpu-z den bakıyorum sistem boşta 4.2 ghz çalışıp 4.3-4.4 volt çekiyor ve 52-55 derece arası çalışıyor. Ram hakkında şöyle bilgi veriyim. Ramler cordair vengeance rgb pro 3200 mhz ve cl 16. Ben biostaki 'memory try it' kısmıyla 3333mhz cl14 değerinde stabildi lakin yeni biosla yaptığım zaman mavi ekran veriyor yada hiç açılmıyor.

• bhdr1997 B kullanıcısına yanıt
    3200mhz cl16 rami 3333 cl14 de çalışması imkansız zaten eğer böyle birşey olsa zaten rami 3200 cl14 olarak satarlardı yani samsung b die olurdu.

3200 cl16 ramim varsa 3332 cl16 olarak stabil kullanabilirsen şükret.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    Yanlış bakmışım ona haklısın. 3333mhz cl16 da stabildi eski biosla şimdi bios dan ayarı yapıp çıkınca cpu debug ledi yanıyor ve açılmıyor pc ta ki bios pilini çıkarıp bios sıfırlayıncaya kadar

• quote:

Sıcaklık konusunun en büyük sebebi auto voltage. Cpu-z den bakıyorum sistem boşta 4.2 ghz çalışıp 4.3-4.4 volt çekiyor ve 52-55 derece arası çalışıyor. Ram hakkında şöyle bilgi veriyim. Ramler cordair vengeance rgb pro 3200 mhz ve cl 16. Ben biostaki 'memory try it' kısmıyla 3333mhz cl14 değerinde stabildi lakin yeni biosla yaptığım zaman mavi ekran veriyor yada hiç açılmıyor.
    Hatalı yazmışım. Core Performance Boost açık iken aida64 ile stres testini başlattığımda kısa süre içinde işlemci sıcaklığı 92 lere çıkınca hemen durdurdum.

Voltaj değerleri 1.45'e kadar çıkmıştı. Hatta ekran görüntüsü falan almıştım. İşlemci 4199 a kadar çıkmış.

Ancak dediğim gibi XMP modunu açtıktan sonra Core Porformance Boost açıldı bilmiyorum. Eğer default olarak açık geliyorsa bu büyük bir hata bana göre. Çünkü stok soğutucu biraz iyi olsa bile çokta yeterli gelmiyor hele de kasa içi soğutmanız çok iyi değilse.

Pek oyun oynayan birisi değilim bu yüzden her konuda sistemin limitlerini zorlayarak birkaç fps daha almakla ilgilenmediğim için OC işe pek bana göre değil. Ama işlemcinin sınırlar dahilinde hızını bir miktar arttırmak mümkün olabilir sadece.

İlk baştan söyleyeyim çok aşırı bilgili birisi değilim. Dediklerim hatalı olabilir ben sadece kendi okuduklarım ve gördüklerimden yola çıkarak şöyle söyleyebilirim, ryzen anakart ların çoğu işlemciye fazla voltaj veriyor. Oc yapan insanların yazılarını yada videolarını izleyince tam emin olmamakla beraber 3.9-4 volt arasında 4.2 ghz yada 4.1ghz sabitledikleri hatırlıyorum. O yüzden hatta ısınma sorunu yaşayanlara da manuel voltaj girmeyi falan öneriyorlardı biosdan. Dersen ki sen neden yapmadın benim bios sakat baya çöküyor otaboka. Sistemi bozmak istemiyorum.Aşağıdaki linkte de bizim bahsettiğimiz konuyu baya anlatmışlar

https://www.technopat.net/2019/04/02/amd-ryzen-undervolting-rehberi/amp/

• quote:

İlk baştan söyleyeyim çok aşırı bilgili birisi değilim. Dediklerim hatalı olabilir ben sadece kendi okuduklarım ve gördüklerimden yola çıkarak şöyle söyleyebilirim, ryzen anakart ların çoğu işlemciye fazla voltaj veriyor. Oc yapan insanların yazılarını yada videolarını izleyince tam emin olmamakla beraber 3.9-4 volt arasında 4.2 ghz yada 4.1ghz sabitledikleri hatırlıyorum. O yüzden hatta ısınma sorunu yaşayanlara da manuel voltaj girmeyi falan öneriyorlardı biosdan. Dersen ki sen neden yapmadın benim bios sakat baya çöküyor otaboka. Sistemi bozmak istemiyorum.Aşağıdaki linkte de bizim bahsettiğimiz konuyu baya anlatmışlar

https://www.technopat.net/2019/04/02/amd-ryzen-undervolting-rehberi/amp/
    Aynen şu an sistem çok yeni olduğundan yeni bios güncellemesi ve yeni amd chipset sürücüleri ile umarım çok daha iyi olur.

Birde AMD Ryzen Master yazılımı üzerinden de cpu voltaj gibi değerleri değiştirmek mümkün. Ancak sistem her açılışında profili tekrar yüklemek gerekiyormuş. Yani en azından yeterli gelmezse biostan değil de bu yazılım üzerinden yükseltmek ve test etmek mümkün.

Bu arada yeni nesil AMD işlemciler konusunda AMD şu an için undervolt yapılmamasını önerdiğini bir yorumda okumuştum. Ne derece doğru bilmiyorum.

Link için teşekkürler inceleyeyim.

• Geçen ayın 23 nde yeni bios güncellemesi gelmiş farkında değildim. Onu yapayım dedim güncelledim falan sistemi açarken ekrana görüntü gelmedi. HDMI kabloyu hem ekran kartının farklı girişine hem tvnin farklı girişine takıyorum olmuyor. Bios pilini çıkartıp biraz bekleyip takıyorum olmuyor falan. Ekran kartını da çıkartıp taktım fayda etmedi.

Sonra diğer ekran kartı girişine taktım görüntü geldi. Tekrar ekran kartını eski girişine taktım bu sefer ekran geldi. İlginç neden böyle birşey oldu anlamadım.

İlk seferinde anakartın hata ışıklarında vga ışığı yanıyor ve sinyal sesi veriyordu. Sonradan bu hatayı vermemeye başlamıştı ama ekrana yine de görüntü gelmiyordu.

Yeni bios için şu açıklama mevcut. ComboPI nedir bilmiyorum, OC Profil desteği gelmiş hiç kurcalamamıştım ve RAM uyumluluk listesi genişletilmiyor deniliyor.

Description
    - Support ComboPI 1.0.0.3ab
    - Support OC Profile
    - Improve memory compatibility

Ancak yeni bios ile şunu fark ettim eski biosta sistemin windows logosuna gelene kadar 30 31 saniye kadar zaman geçmesi gerekiyordu ve bu çok uzun bir süreydi. Eski H81 intel anakartım ve i5 4690 ile 8 gb ram sistemimden çok çok daha yavaş açılıyordu.

Şimdi ise 16 17 saniyelere gerilemiş durumda ve sistem çok daha hızlı açılıyor. Bu anakartın biosunda fast boot seçeneği görünmüyor ama işletim sistemine göre ayarlanıyormuş galiba öyle birşeyler okumuştum.

Secure boot'u kapattım belki onunda bu süreye etkisi olmuş olabilir bilmiyorum ama sanmıyorum. Birde bunu açmak için uğraştırıyor biraz anlamadım gitti pek.

Bu arada live update ile bios'u güncelleyeyim dedim uygulama sizin bios'unuz son sürüm dedi :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mersinaki -- 8 Ağustos 2019; 21:25:25 >

• Bios'un açılışı hızlandırması konusunda tamamen yanılmışım. Halen 30 saniyelerde açıyordu ancak bluetooth adaptörü, harici diski, ve usb kulaklığı çıkartınca açılış 17 saniyelere kadar düştü.

Bu da çok hızlı değil umarım sonraki bios güncellemelerinde bunu çözerler.

Fast boot seçeneği de yok.
  • Selamlar saygılar arkadaşlar bugün arkadaşımıza bir sistem kurduk sorunsuz şekilde ilk başlatmada ekran vs geldi daha sonra msi kendi sitesinden bu anakarta ait olan son sürüm biosu kurduk ryzen 2600 ile zaten bios içi mflash bölümünden bios yükledik daha sonra bir daha görüntü alamıyoruz pc çalışıyor fakat görüntü yok anakartın kendi hdmi çıkışından baktık yok ne yaptıysak görüntü alamıyoruz. Bios Flashback fat 32 şeklinde yüklüyoruz onuda denedik yok cmos reset atıyoruz yine yok yok yok deli olduk yardımlarınızı bekliyorum.. saygılar
  • Bios flash tuşu a bastığımda kırmızı ışık 3 kere yanıp sönüyor bios güncellemiyor sorun nedir sizce

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.