Şimdi Ara

MSI X870E HAKKINDA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu anakartı aldım ve işlemci olarakta 7950x3d

rem olarak GSKILL 32GB (2X16GB) TZ5 Neo RGB 6400Mhz CL32 AMD EXPO Dual Kit kullandım

Fakat pc açılış süresi biraz uzun bunun nedeni nedir birde bu anakart hakkında yorumunuz nedir teşekkürler

• Dram ayarlarında memory context restore ve power down enable yaparsan açılış hızlı olur. Ramleri bir önceki training e göre geri yüklüyor. Ram ayarlarını yaptıktan sonra stres testi yapıp düzgün olduğuna emin olup açmakta fayda var.
    Bu ayarları açınca mavi ekran ile karşılaşabilirsin. Kapalı tutup her açılışta uzun bekleyip sorunsuz kullanabilirsin.
  • Merhaba kart galiba MSI MPG X870E CARBON WIFI.Ben de bu kartı almayı düşünüyorum.Soğutuculu Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD kullanıyorum sizce ekstra bir şey yapmadan sığar mı?Sığmaz ise satacağım galiba soğutucusuz almak için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Potato_GLaDOS -- 12 Ekim 2024; 13:57:54 >
  • Potato_GLaDOS kullanıcısına yanıt
    Soğutucuyu çıkarman gerek sığmaz zaten kendi üstünde var
  • TimFoster T kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler bilgi için
  • djx kullanıcısına yanıt

Direk satacağım o zaman.İnce bir soğutucusu var belki sığar diye düşünmüştüm.

amazon
    Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD, 4 TB, PCIe 4.0, 7.450 MB/s okuma, 6.900 MB/s yazma, dahili SSD, oyun ve video düzenleme için, MZ-V9P4T0CW
    https://www.amazon.com.tr/dp/B0CDJ61VJW?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
  • Bu yukardaki ilk yorumun aynısını yazacaktım gerek kalmadı. Power downu enable yapınca bnde msi b 650 de mavi ekranlar gitmişti sorun kalmamıştı. Yoksa hep windowsa girerken mavi ekran hatası oluyordu ram arızası gibi. Bu söylenilenleri uygulayın . Memory context restore ve power down enable ayarını.

Birde sanırsam hala x870 çipsettede bu ram açılış boot süreleri uzun demekki. Bu ayarları yapmadan yine aynı durum söz konusu gibi. Veya ilerdeki bios updatelerle düzelecektir. Anakartınız hayırlı olsun @djx

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erhan1982DZC -- 13 Ekim 2024; 12:44:14 >
  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt
    Bakalım yeni bios beklicez
  • @djx@Erhan1982DZC

reddit
    buildzoid's comment on "Turning on Memory Context in BIOS fixes long memory retraining after every coldboot/reboot but completely BSODs in Windows!"
    https://www.reddit.com/r/Amd/comments/11m10fz/comment/jbfmypg/?utm_source=share&utm_medium=mweb3x&utm_name=mweb3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button

Buildzoid'in konu hakkında açıklaması var. YouTube kanalında çok detaylı ram ayarları ve karşılaştırmaları var. Kendim, bu adamın ayarlarını kullanıyorum iyi çalışıyor. Am4 ve am5 sistemde sorun istemeyenlerin ilk tercihi. İncelenmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Bnde 2023 te am5 sistemde msi b 650 gaming wifi de ilk başlarda çok sorun yaşadım. Geç açılma expo açınca sistem sapıtması gibi ve mavi ekran gibi. Sonra böyle araştırma yapınca yerli ve yurt dışındaki yerlerde , power down u enable yapma seçeneğini bulunca her şey düzeldi. Bırakılan paylaşılan link faydalı olur. Bende zamanında redditte görmüştüm okumuştum zaten.

• Bu son çıkan biosu yüklesem olurmu ama hala beta yazıyor
    https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X870E-CARBON-WIFI/support

TitleAMI BIOS

Version7E49v1A12(Beta version)

Release Date2024-09-20

File Size12.88 MB

Description:

- AGESA PI 1.2.0.2 released for trial use. - Improved CCD delay and gaining better performance for Ryzen 9000-series.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djx -- 14 Ekim 2024; 19:57:21 >

Eğer sisteminiz stabil çalışıyorsa beta bios'a bulaşmadan kararlı sürümden kararlı sürümü güncelleyin.

Sistemde bir sorun varsa beta bios ile çözülebilir diye belki geçilir.

• Bi sorum var bende gskıll 2x16 32gb 6400mhz dual remler var şimdi bunun yanına 2x24 48gb 6400mhz taksam aynı remden sorun çıkarırmı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djx -- 15 Ekim 2024; 9:5:51 >

Ramlerin aynı takılması önerilir. İki farklı kapasite 32-48 modül belki çalışır ama tam uygun değil. 4 ram slotu dolunca 6400 göremezsiniz. Ram konusunda daha iyi olan intel anakartlarda bile 5600mhz olarak 4*48gb takıyorlar. Kaldı ki bildiğim kadarıyla 16gb gskill hynix m-die olmalı ve single rank. 48lik modüller a-die ve dual rank olmalı.

https://www.msi.com/Motherboard/MPG-X870E-CARBON-WIFI/Specification

1DPC 1R Max speed up to 8400+ MT/s

1DPC 2R Max speed up to 6400+ MT/s

2DPC 1R Max speed up to 6400+ MT/s

2DPC 2R Max speed up to 4800+ MT/s

Üretici sitesinden aldım. Diyor ki 1 dimm per channel (Kanal başına 1 ram, çift kanal çalıştığı için 2 slot ram takmak) ve 1rank 8400+ çalışır.

2*16 & 2*24 = 8400

2*32 & 2*48 = 6400

4*16 & 4*24 = 6400

4*32 4*48 = 4800

Düzenleme: genellikle ddr5 ram 24gb'a kadar single rank, üstünde dual rank olduğunu gördüm. Bu bağlamda tabloyu güncellendim ve öneriyi sildim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 15 Ekim 2024; 20:33:57 >

Eski remi verip bunu alıcam

GSKILL Trident Z5 Royal 32GB (2x16GB) DDR5 7200Mhz CL34 INTEL XMP Dual Kit Ram

Ürün Bilgileri

Ram TipiDDR5Ram Kapasitesi32GB (16GB x 2)Ram Frekans Hızı7200 MHzCas Gecikme34Voltaj1.4VRenkGümüşKanal TipiDual KanalRam UyumluluğuMasaüstü Ram

Gskill alacaksanız Trident z5 NEO serisinden alın. Amd EXPO profili destekliyor. Oldukça güzel çalışıyor. 7200 yada 8000 filan göreceli performanslı çalışıyor. Lakin yüksek frekanslarda ram çalıştırmak i/o die güç tüketimini artıracağı için CPU TDP değerine erken ulaşmasını sağlıyor. Yani Rami yüksek hızda çalıştırmak cpu die'ın gücünü kısıtladığı için efektifliği düşüyor. Yüksek frekanslarda çalıştırmak yerine daha düşük cl değerlerinde çalıştırmak daha kârlı oluyor. 6000mt/s cl 30 kit almak yada 5600 cl 36 filan alıp 6000 cl30'a elle ayarlamak daha mantıklı.

Bahsettiğim testi bulursam eklerim buraya.

Düzenleme: https://www.techpowerup.com/review/ddr5-memory-performance-scaling-with-amd-zen-5/22.html

Bütün incelemeyi okumanızı tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 15 Ekim 2024; 19:9:7 >

Hocam Msı sitesinde uyumlu olanı bulup bunu aldım royal olan çok pahalı ayrıca 9xxx serisinde calışıyor bendeki işlemci 7950x3d tam uyumlu ram bu

GSKILL 32GB (2X16GB) TZ5 Neo RGB Siyah DDR5 6400Mhz CL32 AMD EXPO Dual Kit Ram

Ram TipiDDR5Ram Kapasitesi32GB (16GB x 2)Ram Frekans Hızı6400 MHzCas Gecikme32Voltaj1.35VRenkRGB, SiyahKanal TipiDual KanalRam UyumluluğuMasaüstü Ram

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159792359

Bu mesajı düzelttim. Eğer anakartınızın modelini yazarsanız bakabilirim. Ayrıca ram kullanım amacınız nedir? Oyun - iş - modelleme vs. Kullandığınız program yada oyunlar - bellek kullanım miktarı gibi detaylar verirseniz bütçeniz dahilinde daha uygun modeller bulabiliriz.

Anakartım msı x870e carbon wifi

Bu remi aldım
    Uyumlu model tam bu sitesinde var 2x16
    G.SKILL
    ModelF5-6400J3239G16GX2-TZ5NRW

DDRDDR5

SPD Speed (MHz)4000

Supported Speed (MHz)6400

ChipsetSK hynix

Voltage (V)1.4

SidedSINGLE

Size (GB)16

1|2|4 DIMM√ | √ |

Oyun amaçlı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djx -- 16 Ekim 2024; 0:22:22 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.