Şimdi Ara

mthz ve mtps terimleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Arkadaşlar yukarıdaki linkde bulunan meb'e ait modülde anlatılan konuda bana yabancı gelen bazı terimler gördüm. Bunlardan biri;
     mthz ve mtps terimleri

Bu resimde bulunan "MTps" deyimidir. Diğeri ise;
     mthz ve mtps terimleri

Bu resimde bulunan "MThz" deyimidir.

İnternette ne kadar araştırdıysam bulamadım. hz=hertz ps=persecond olduğunu biliyorum ancak burada bahsi geçen "MT" deyimi nedir. Bu deyimin bir açılımı varmıdır. Yardımcı olan arkadaşlara minnettar kalıcam. Şimdiden teşekkür ederim.

• MT/s = megatransfers per second demek...Hz=1/s olduğundan oradaki 1/s yerine Hz yazılmış ve MTHz olmuş...olay kısaca bu ;)
    ayrıca Mega =1milyon sayısına karşılık gelen bir kısaltmadır..

ayrıca Mbps =Megabits Per Second demek..büyük B yerine küçük b yazılsa bit olduğu daha iyi anlaşılır aslnda..BYTE ile karıştırılmasın diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C0MPUTER -- 16 Mart 2015; 19:52:49 >
  • Çok teşekkür ediyorum. Çok iyisiniz,varolun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dhoqal

Bellek Birimleri-MEB
    Arkadaşlar yukarıdaki linkde bulunan meb'e ait modülde anlatılan konuda bana yabancı gelen bazı terimler gördüm. Bunlardan biri;
     mthz ve mtps terimleri

Bu resimde bulunan "MTps" deyimidir. Diğeri ise;
     mthz ve mtps terimleri

Bu resimde bulunan "MThz" deyimidir.

İnternette ne kadar araştırdıysam bulamadım. hz=hertz ps=persecond olduğunu biliyorum ancak burada bahsi geçen "MT" deyimi nedir. Bu deyimin bir açılımı varmıdır. Yardımcı olan arkadaşlara minnettar kalıcam. Şimdiden teşekkür ederim.

MT multi transfer anlamına gelir. (mega değil)
    Bunun sebebi de her çevrimde (cycle-hertz) 1 yerine daha fazla veri iletilebilmesidir.

Örneğin 400 MTHz ifadesi gerçekte bu belleklerin 200 Mhz ile çalıştığını ama efektif olarak 400 Mhz perf verdiğini (DDR) gösterir.

MTps de aynıdır. Yani her çevrimde birden fazla veri iletimi (multi transfer) anlamına gelir. 1600 MTps için bellek aslında 800 Mhz hızında çalışmaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 17 Mart 2015; 14:06:06 >

• http://en.wikipedia.org/wiki/Transfer_%28computing%29
    http://www.pcmag.com/encyclopedia/term/47408/mt-sec
    multi diye bir birim yoktur.. Kilo,Mega,Giga gibi ön ekleryerine K,M ve G kullanılır..sırası ile bin,milyon ve milyar yazmamak için..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C0MPUTER -- 17 Mart 2015; 14:29:19 >
  • Aslına bakarsanız 2'nizinde söyledikleri doğru. Sadece MT 'nin açılımında bir ortak noktanız yok. Onada bir çözüm olarak şu linki vermek istiyorum:
    mtps
    Yani açılımının "megatransfer" olması muhtemel. Ancak MT'nin getirdiği bir diğer özellik de multi'lik özelliği. Bu yüzden melikulupınarın'da bahsettikleri doğrudur. (Multilik özelliği olduğunu kendi hocamdan da duymuştum)
  • Şimdi yeni,basit bir sorum daha var.
    DDR3-Vikipedi
    Bu linkde yer alan tabloda; "Timings" sütununda verilen 3 değerden biri "CL" değeri.
    Ancak "CL" nin açılımı "CAS Latency" demek.Timings sütununun bir sağındaki sütun
    zaten CAS Latency sütunu ve 2 sütundaki değerler farklı. Buradaki problem nedir acaba?
    Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
  • Zamanlaması 8-8-8-20-1 olan CL8 bir DDR3 belleği ele alalım.

Anlamları : 8(CL)-8(tRCD)-8(tRP/tRCP)-20(tRA/tRD/tRAS)-1(CMD Rate)

CL(CAS Latency-CAS Gecikmesi): Belleklere birşey için emir verildiğinde, adresin bulunduğu sütuna ulaşması için geçen tepkime süresidir.
    tRCD ( RAS to CAS " Satır için Sütün Gecikmesi ) : Satırın etkinleşme süresi
    tRP/tRCP ( satır önbesleme gecikmesi ) : Satırı devre dışı bırakır.
    tRA/tRD/tRAS ( Hazır olma zamanı ile satırın etkinleşme gecikmesi ) : Etkinleşme ve devre dışı bırakma saat döngüsünü verir.
    CMD Rate ( Komut Hızı ) : Çip ile komut arasındaki gecikme

*yukarıdaki veriler alıntıdır..

gelelim sorunun cevabına o en sağdaki sütündaki değerler işte bu formülle hesaplanıyor..
    örnek :
    DDR3-1600 olan bir DDR3 RAM'in I/O bus clock değeri ise 800MHz yani 1 saniyede 800milyon clockcycle... peki 1 clockcycle değeri kaç saniyedir dersek 1/800.000.000 =0.00000000125 saniye yapar..bunu nano saniyeye çevirmek için 1milyar'la çarparsak 1.25 nanosaniye eder.. gerçek CAS değerimizi bulmak için CL değeri ile bu 1.25 i çarparsak (mesela Cl8 olsun)
    CAS=Cl X 1.25=8x1.25=10 nanosaniye
    yani tablonun en sağındaki değer.. Cl9 olsaydı 11.25 nanosaniye yani 11 1/4 olacaktı.. cl10 olsaydı 12.5 olacaktı...

yukarıdaki işlem karışık geldiyse CL değerini 1600(ddr3-1600 olduğu için) e böl daha sonra 2000 ile çarp.. aynı sonuç çıkar.. CAS= (Cl/1600)x2000

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C0MPUTER -- 19 Mart 2015; 0:31:41 >

• Öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim. Yazdıklarını anladım. Çıkardığım sonuçlar şu ki;
    1-)Öncelikle yaptığın hesaplamaları tamamen anladım
    2-)CL'nin açılımı CAS Latency değil. Asıl açılımı "CS Gecikme Süresi"
    3-)Hazır olma zamanı ile satırın etkinleşme gecikmesi = CAS Latency demek

Bu anladıklarım doğru mudur? Bir de "CS Gecikme Süresi" ndeki "CS" nin açılımı nedir acaba ?
  • yazım hatası olmuş alıntıda.. şimdi oku anlayacaksın.. ayrıca birazcık Google amcayı kullansan ;)hazıra alışma bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C0MPUTER -- 19 Mart 2015; 0:35:06 >
  • Evet anladım hepsini. 1 clockcycle için gereken süre ile cl değerini çarptığımızda gerçek CAS Latency değerini bulmuş oluyoruz.
    Dostum çok teşekkür ederim tüm uğraşların için. Google konusunda da haklısın lakin yeterli düzeyde ingilizcem yok ve araştırdığım şeylerin cevabı eğer varsa ingilizce kaynaklarda oluyo genelde. Bir başka nokta da; bu tür konuların türk forumlarında ve türkçe olması da türk halkı açısından faydalı olacaktır. Benim gibi bu soruların cevabını merak eden kardeşlerim yabancı siteler yerine buralara bakıcaktır. Tekrar cevapların için çok teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.