Siz ne düşünüyorsunuz, buyurun tartışmaya... VizyonShowyoutube Mühendislik maaşlar Tıp maaşlar yurt dışı Kariyer ODTÜ Bilkent Elektrik Elektronik Yazılım Yapay Zeka
Ama genel olarak eğer ki bir şeyler tasarlamaktan ve fizik, matematik gibi konulardan zevk alıyorsanız mühendislik bence size uygun olabilir.
Örneğin bilgisayar gibi cihazların nasıl çalıştığı küçüklükten beri benim ilgimi çekiyordu ve dolayısıyla bu konuyu anlamak için elektrik elektronik yazmıştım, okurken de bu mesleği yaparken de çok zevk alıyorum. Sizin de oyunlar nasıl yapıldığı gibi teknik konular ilginizi çok çekiyorsa mühendislik yazmanız avantaj sağlayabilir. Bence siz de zevk alacacğınız bir mesleği seçerseniz daha mutlu olabilirsiniz sonuçta belki 40 50 yıl o mesleği yapacaksınız. Ben bir şeyleri ezberlemekten hiç zevk almıyordum, daha çok anlamak daha keyifli geliyordu, dolayısıyla tıp yazsam büyük ihtimal çok mutsuz olurdum, bence para için kendinize böyle bir kötülük yapmayın.
Mühendislik seçmenin ikinci nedeni ise yurt dışı olanaklarının harika olması olabilir. Avrupa'daki çocuklar mühendislik eğitiminin zor olduğunu ve asla işsiz kalmayacaklarını bildikleri için mühendislik gibi bölümleri pek tercih etmiyor. Bu da Avrupa'da muazzam bir mühendis açığı doğuruyor. Avrupa böyle, ABD'deki Silikon Vadisinden bahsetmeye gerek bile yok, orada da mühendis açığı gitgide büyüyor ve daha fazla mühendis gerekliliği doğuyor. Yurt dışı konusunda Mühendisliği tıp ile kıyaslarsak; yurt dışında tıp eğitiminin denkliği bile yok. Hekimler arasında gitme oranı 1000'de 1'dir, gidenler çoğu gittikleri ülkede denklik diploması almaya çalışıyorlar. Bunun için sınavlara giriyorlar, ekstra eğitim alanları bile var. Ayrıca gittikleri ülkenin dilini bilmek zorundalar. Mühendisler ise sadece ingilizce ile almanyadaki global bir şirkette de çalışabiliyorlar.
Ayrıca, bence iyi okulda okuyan tıp yazabilecek mühendislerin maaşları da ortalamada doktorlardan biraz daha yüksek. Burada insanlar genel olarak ortalama mühendis maaşıyla doktor maaşınızı karşılaştırmak gibi bir hataya düşüyorlar, oysa tıp yazabilecek bir kişinin karşılaştırması gerekenler ilk 20bindeki mühendisliklerin maaşları çünkü tıpa da bu puanla gidiliyor. Ilk 20bindeki mesela ODTÜ boğaziçi bilkent gibi iyi okullarda okuyorsanız 4 yılda mezun oluyorsunuz ve giriş maaşınız 40bin tl seviyelerinde oluyor. Her yıl terfi alıyorsunuz ve maaşınız da yükseliyor. Dolayısıyla 6 yıl tıp okuyan bir arkadaşınızdan o mezun aldığında daha yüksek alıyor olabilirsiniz. Genel olarak iyi yazılımcılar ve mühendisler bence Türkiye’ye göre çok yüksek kazanıyorlar, dolar kazananları bile var.
Ve ben bölümü seçerken Dünya'ya katkım olsun, bilimle ilgileneyim istiyordum. Bir hekim olsam insanlığa pek de bir katkım olmaz, unutulur giderim ama bugün Elon Musk gibi mühendislik yapan birinin katkısı çok daha büyük, insanlığın sahip olduğu bilgi birikimini bir nebze de olsa ileri taşıyor ki bu bence çok güzel bir şey ve her insanın hayat amacı da bu olmalı. Belki bir köprü bir yazılım yapacaksanız ve onu yıllar boyu milyonlarca kişi kullanacak. Mesela savunma sanayiinde bir proje geliştirdiğinizde belki yüzlerce askerimizin şehit olmasını önlüyorsunuz. Aslında bu yüzden 100 yıl önce yaşamış hekimlerin adını hatırlamazken mühendislerin yaptıkları kalıcı olduğu için hala hatırlıyoruz.
Ve bana Daha bilimsel geliyor mühendislik okumak. Kemik ismi ya da hukuktaki gibi kanun ezberlemek ilgimi çekmiyor. Çevremdeki şeylerin nasıl çalıştığını anlamak istiyordum. Bana gerçek beceriler kazandırmak yerine 1 ay sonra unutacağım şeyler ezberleten eğitim almak istemiyordum, bu yüzden mühendislik seçtim. Einstein’ın bir sözü var “eğitim okulda öğrenilenleri unuttuktan sonra geri kalanlardır” diye. Bu aslında benim de zihin yapımı yansıtıyor. Tıp okuyan biri 3 yıl hiç bakmasa okulda öğrendiği belki her şeyi unutur ve aslında elinde hiçbir beceri kalmaz. Mühendislikte ise ezber çok daha az, kavramları anlamak çok daha önemli. İngilizce konuşma, teknik bir şekilde kendini yazılı olarak anlatma, sorun çözme, bilimsel düşünme gibi konularda hayat boyu kullanabileceğiniz beceriler ediniyorsunuz.
Ayrıca, halk ile muhattap olmak da bana göre değildi. Mesela Hasta olunca hastaneye gittiğimde belki 1 saat bekliyorum ama zor dayanıyorum oradaki insanlara. Mühendislikte ise genelde bir ofiste çok kaliteli insanlarla toplumdan kopuk bir şekilde yaşıyorsunuz. Okurken de çalışırken de tıpın aksine çevrenizdeki çoğu kişi kültürlü oluyor, dünyayı bilen insanlar vs.
Ve çok farklı kariyer yolları da mühendislikte mümkün. Doktorlukta bence bu açık uçluluk çok yok. Örneğin masa başında çalışmayı sevmiyorsanız da mühendislikte güzel bir kariyer yapabilirsiniz. Sürekli iş seyahatine çıkan veya sürekli şirketleri gezip troubleshooting yapan mühendisler de var. Doktorlukta ise bir yola girdikten sonra ondan dönmek imkansıza yakın. Mühendislikte ipler sizin elinizde sevmediğiniz şeyleri değiştirmeniz çok daha kolay. https://www.youtube.com/watch?v=ZuFjGKhPFdo&ab_channel=VizyonShow |
Bildirim