Şimdi Ara

NASIL BİR ŞANZUMAN YAĞI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2005 Opel combo 1.3 city plus (Z13DT motor) servis kitapçığında motor yağı hakkında teknik bilgiler var. Sanırım API CF, SAE 10W-30, ACEA B3/B4, GM-LL-B-025 standartlarını taşıyan motor yağı kullanılmış. Buralardan edindiğim bilgiler doğrultusunda ben de bundan sonra, API CF, SAE 5W-40, ACEA B3/B4, GM-LL-B-025 standartlarını taşıyan full sentetik motor yağı kullanmayı düşünüyorum. Ancak şanzuman yağına ait bilgiler yok ya da ben bulamadım. Bahsettiğim aracın manuel şanzumanına nasıl bir yağ konmuştur. Aşırı soğuklarda şanzuman yağı ısınıncaya kadar 1. ve 2. vites değişimlerinde zorluk çıkıyor. Bu tür zorlamaları gidermek ve vites geçişlerini kolaylaştırmak için hangi standartları taşıyan ŞANZUMAN yağı kullanılması gerekir?

• bu konuda belki sana yardımcı olabilecek castrol sitesinden bazı alıntıları koyuyorum

Dişli yağı ambalajları üzerinde görülen GL-4 veya GL-5 ne anlama gelir?
    Her ikisi de dişli yağları için kullanılan API sınıflandırmasıdır. GL-5'te aşırı basınç katığı daha fazladır ve genellikle ağır çalışma koşullarında kullanılır. Araç üreticisi tarafından aksi belirtilmediği sürece GL-4 dişli yağı tavsiye edilen yerlerde GL-5 kullanılmamalıdır. Çünkü GL-5'te bulunan aşırı basınç katığındaki kükürt, sarı metalleri aşındırır.

Dişli yağları için katık gerekir mi? Katık kullanmak zararlı mıdır?

Her nitelikli yağda olduğu gibi, dişli yağlarında da çeşitli katıklar vardır. Dişli yağlarında özellikle aşırı basınç katıkları (EP) bulunur. API GL-4, GL-5 gibi sınıflara göre EP katıklarının oranı değişir. EP katığının fazlası, içinde sarı metal bulunduğundan, transmisyon sisteminde aşınmaya yol açar. Bu nedenle araç üreticisinin önerdiği sınıfta, kaliteli dişli yağı kullanıldığı takdirde ekstra katık kullanmak gerekmez.

• linkteki olanlardan SAF-XO veya SAF-XJ en kalitelileri diye biliyorum.Ancak sizin araç ticari yani ağır yük taşıma olasılığı olduğu zaman farklı bir sınıf yağ kullanılabilir.Siz en iyisi castrol sitesinden uzmanına mail atın cevap veriyorlar.En doğru cevap onlarıki olur.Hem inceliklerini de öğrenirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.