Bu yazdıklarınıza karşı çıkmıyorum ki. Hepsi doğru, tamamen doğru tespitler bence. Başkanlık sistemi popülist. Güney Amerika'ya bir adım daha yaklaştık. Doğru siyaset yapan ancak mutfak entelektüelleri olarak kalacak. Eskiden de halkta karşılığı olmuyordu, ama bir ümit... Bence küçük partiler tamamen yok olacaklar, alternatif yeni partiler de çok zor kurulacak. Amerika tam anlamıyla kurumlar ülkesi. O bile bocalıyorken biz olmayan kurumlarla başkanlık sistemine geçtik. Bu durumda emeklilik fonları özerk olurdu normalde, zaten müdahale edemezdi. AKP de eski alışkanlıklardala düşünüyor. Oy kazandığını, CHP muhalefetini patlattığını düşünüyor. Ne oy kazandı ne de CHP muhalefetine bir şey oldu. Alternatif adaylar doğruyu söylediği erdemli, ilkeli, ahlaklı, vaatleri ispatlanabilir olduğu için oy alamayacaklar. Alternatiflere çok parti dikatasını tek parti diktasına tercih edenler oy verecek. Malesef, şimdilik böyle. Başkan seçildiklten sonra kimsenin parti desteğine ihtiyacı yok artık. Tek ümit, belki yeni gelen kendi farklı düzeni için bazı değişiklileri demokratikleştirme yönünde yapar. |
Neden CHP İktidar Olmamalı (4. sayfa)
-
-
Sizin tespitleriniz de çok mantıklı.
Türkiye Özal döneminde hiçbir kurumu ve hazırlığı olmadan kapalı bir ekonomiden doğruda neoliberal politikalara geçmişti. Buda kayıp 90lara ve ardından 2001'de duvara toslamamız ile sonuçlanmıştı. Kemal Derviş reformları ile Türkiye'de ilk defa liberal - açık bir ekonominin sağlıklı yürüyebilmesi için gerekli kurumlar oluşturuldu. Buda daha sonra 10 yıllık bir istikrar dönemini getirdi.
Fakat 2012'den başlayarak ve özellikle 2018 sonrası bu reformların keyfiyeti engellemesi nedeniyle altı oyuldu ve sonrası malum.
Bugün ise dejavu gibi aynı bir Özal döneminde hiçbir hazırlık olmadan kapalı bir ekonomiden neo liberal bir ekonomiye geçmemiz gibi hiçbir hazırlık olmadan doğrudan başkanlık sistemine geçtik. Herşeyi yaşayarak ve zarar görerek öğreneğiz gibi görünüyor...
-
İyi ki Chp iktidar olmadı, gençlere vergisiz araba vereceklerdi, bi sürü trafikte genç kaos yaratacaktı.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Ooo, bakıyorum da, iktidarın çeşitli toplum kesimlerini birbirine kırdırarak aradan sıyrılma, kendi vahim hatalarını gözlerden kaçırma taktiği tıkır tıkır işliyor. Hatta iş, "toplum kesimleri" didişmesini de geçmiş, kuşak çatışmasını da kapsar hâle gelmiş...
- Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken, neden her şeyi ithal eder noktaya savrulduk, düşünmeyelim...
- Meraları bile yapılaşmaya açacak kadar gözü dönmüş bir rantçılık, hayvancılığı hangi noktaya getirir, düşünmeyelim...
- Göçmenlere neden 10 milyarca dolar harcamak zorundayız, düşünmeyelim...
- Şişirilmiş ihalelerle, 3'e mal olacak işleri yandaş müteahhitlere niye 10'a yaptırıyoruz, düşünmeyelim...
- Koca yıl boyunca bir kez bile uçak inmeyen havaalanına, onun sinek avlayan personeline niye halkın parası gömülmüş, düşünmeyelim...
- Sudan'da arazi kiralayıp tarım yapacağız ham hayaliyle milyonlarca dolar masraf edip, tek bir üretim bile yapılmadan o projeyi(!) niye sonlandırdık, düşünmeyelim...
- Hilafeti geri getirme hedefine hizmet etsin, İslam ülkeleri lideri konumuna gelmemize zemin hazırlasın diye, çeşitli ülkelerde kendi paramızla neden şatafatlı camiler yapılıyor, düşünmeyelim...
- Yine aynı amaçla, Asya ve Afrika'daki bazı ülkelere karşılıksız (hibe) paralar neden gönderiliyor, düşünmeyelim...
- Eğitimden esirgenen paralar, Diyanet'e oluk oluk neden akıtılıyor, düşünmeyelim...
- Son 3-4 yıl içerisinde konut fiyatları ve kiralar neden 3-4 kat arttı, düşünmeyelim...
- Sadece Beştepe'deki Saray'ın günlük masrafı neden 34 milyon TL, yoksul bir ülkede böyle savurganlık olur mu diye düşünmeyelim...
- Diğer bütün israf, lüks, şatafat masrafları halkın cebinden çıkmıyor mu diye düşünmeyelim...
- Göçertilen piyasaları güya kurtarmak adına, Kur Korumalı Mevduat denilen abukluğa niye onca para gömüldü diye düşünmeyelim...
- Asgari ücretle (ve ona komşu rakamlarla) boğaz tokluğuna çalışan kişilerin sayısı minimum düzeyde olmalıyken, neden %50'ye yakın seyrediyor diye düşünmeyelim...
- Özel sektörde çalışanların maaşlarını da mı devlet belirliyor, onlar bu batık ekonomi ortamında sanki çok mu tatmin edici düzeyde diye düşünmeyelim...
- Asgari ücret fazla artırılırsa, bu kez iş yerini kapatanlar çoğalıyor; ekonomiyi böyle iki tarafı keskin bıçak hâline kim nasıl getirdi diye düşünmeyelim...
- Geleneksel üretim modellerine bağlı kalarak, yenilikçi ve yüksek teknoloji içeren ürünlerden ve bunların gerektirdiği ARGE çalışmalarından uzak durarak, millî geliri gerçek anlamda yükseltme şansımız var mı; iktidarın eğitimi dinselleştirme sevdası ile, bilimi el üstünde tutan bir toplum yaratılabilir mi diye düşünmeyelim...
- Veee...
Bir an için varsayalım ki, erken emekli olanların sayısı ile asgari ücretli sayısı eşit olsun ve absürt bir uygulama ile, o emeklilere hiç para verilmesin (0 TL maaş)... Asgari ücret çıka çıka 27-30 bin TL'ye çıkacak. Yani, ev kiralarının 10-15 binler düzeyinde olduğu bir ortamda, elektrik-su-doğal gaz-telefon-internet-ulaşım giderleri de düşülünce; sefalet ücretinin bir gıdım yukarısı...
Böyle absürt bir para aktarımı gerçekleşse bile, neden "elde var sefalet" noktasını geçemiyoruz?
HİİİÇ DÜŞÜNMEYELİM!
Burada birbirimize girelim...
-
konu başlığına bakınca beni bir gülme aldı :) başlık neden chp iktidar olmamalı yerine akp yi başımızdan bir an önce nasıl def edebiliriz olması gerekmezmiydi? bu konuyu açan ve yorum yazanların yaşlarını merak ettim gerçekten, sürekli söylenen bir laf vardı bu ülke bu iktidardan önce memur maaşları ödenemiyordu diye ben bu yaşıma kadar devletin çalışan veya emekli maaşını ödeyemediğini görmedim ama şu zamanda bir çok belediyenin çalışan maaşlarını aylardır ödeyemediğini devletin bile zengin çocuğunun harçlığından çok daha düşük olan emekli maaşlarını ödemekte zorlandığını görüyorum, zamanında bu ülkede doğru değildi ama 40-42 yaşında emekli olan insanlara bu devlet yüksek emekli maaşları bağlardı ve bu iktidara kadar hiç zorlanmadan ödedi, yapılan araştırmaya göre ülkede en düşük kira 10-12 bin lira iken asgari ücretliye 17 emekliye 10 bin veren bir hükümet nasıl olurda hala savunulur anlayabilmiş değilim, heleki iktidardakilker zevki sefa içinde saraylarda yaşayıp özel uçaklar ile seyahat ederken. aslında bırakalım chp nin gelmesini akp nin gitmesini bu ülkede cahil düşünemeyen insan oranı nasıl bu kadar arttı onu tartışalım, aslında sittiredin hiç bir şey konuşmayalım çünkü deymez ekonomi çökmüş zenginlerin vergileri silinip vatandaşın vergileri arttırılırken hala bu haramileri savunan zihniyetin olduğu yerde ne söylesek boş, yaşayabilen yaşasın yaşayamayan sürünsün yeni düzen bu...
-
hocam düşünebilselerdi şu an bu ülke içler acısı halde olur muydu?
-
Almanya'ya da emekli.maasi asgarî ücret yarısı imiş. chatGPT söyledi. Burada durum nasıl?
Almanya'da emekli milletvekili maaşı, görevde kaldıkları süreye ve katkılarına göre değişiklik göstermektedir. Federal Meclis'te yaklaşık 7 yıl görev yapmış bir milletvekili, yıllık bazda 267 avroluk bir artışla birlikte, aylık emekli maaşı olarak 1.068 avro almaktadır [[❞]](https://avrupadan.com/almanyadan-haberler/vekil-maaslarina-rekor-zam-6335).
2024 yılı itibariyle Almanya'da asgari ücret ise aylık 2.080 avro civarındadır [[❞]](https://yerliteknoloji.net/almanyada-maaslar-ne-kadar-asgari-ucret-ve-emeklilik-ucretleri.html). Bu verilere göre, bir emekli milletvekili maaşı, yaklaşık yarım asgari ücrete denk gelmektedir.
Bu bilgiler ışığında, Almanya'da emekli milletvekillerinin maaşlarının, asgari ücretle kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde olduğu görülmektedir.
Ekleme. Türkiye için sordum. Valla doğru Almanya kesin bizi (Bizi derken bastakileri ) kıskanıyor. Almanya'da yarım asgari ücret emekli maasiy Türkiye de 5 katı emekli maaşı alıyor lare.. Aynı gemide yiz..
2023 yılı itibarıyla Türkiye'de milletvekili emekli maaşı, ortalama olarak 56.000 TL civarındadır. 2023'ün ikinci yarısında brüt asgari ücret 13.414 TL ve net asgari ücret 11.402 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda milletvekili emekli maaşı yaklaşık olarak 4-5 net asgari ücrete denk gelmektedir.
Asgari ücret ve emekli maaşları dönem dönem güncellenebilir, bu nedenle güncel rakamları resmi kaynaklardan takip etmek önemlidir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_alp -- 4 Temmuz 2024; 23:18:10 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Görünen köy kılavuz istemez.
Ortak atın beli kırıktır.
Nerde çokluk, orda ahbınlık.
-
Devlet havadan topluyor.. Gss kdv mtv ötv ötv nin vergisinin vergisinin vergisi...
Devlet üretsin herkes rahat yaşasın. Fakirden vergi alıp zenginin sıfırlayan (arka planda neler dönüyorsa artık) zihniyeti mi destekleyelim..
Satılmadık özelleştirilmemiş yokedilmemiş kaç kurum kaldıysa sayın görelim..!
Chp dönemindeki fabrikalar kurumlar kuruluşlar ile şu anda devletin elindekileri karşılaştırın görün.
En basit örnek. Tamamiyle kendi imkanlar kaynaklarla kurulmuş bir boğaz köprüsü ile bilmem kac on yıl yap işlet silkele taktiğiyle yapılmış köprünün geçiş ücretlerine bakın..!
Bana yönetim süper demeyin hiç. Yönetmeyi bırak bisiklet binmeyi yasaklayacak parti liderleri ülkeyi yönetiyor...
-
Hala söylüyorum akp=chp
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sen ne diyor aga. Anlayamıyorsan, anlatma.
Haydi uza
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Çünkü 21 senedir inanılmaz zenginleşen siyasal islamcıların rahatı kaçar.
-
Popülist söylemler zarar ettirir. Yahu Avrupa’ya göre zaten calisma saati bazinda fazla calisiyoruz ve şuanki yasa gereği bunlarla ayni yasta emeklilik hakediyoruz. Bitti mi hayir, adamlar ortalama yaşam süresi de bizden %10-15 daha fazla. Bu ne demek biliyor musunuz, Avrupa’ya göre en az %10 daha fazla yipranip daha erken vefat edip alinan emekli ayliginin hiç edilmesine benziyor.
Adam emekli ve calisiyorsa emekli ayligindan kesintiyi artirin bitti gitti, aylik bağlanma oranlarini da eskisi gibi brütün %60 i yapsaniz yeterli. Dünyanin hiç bir yerinde asgari ücret alip calisirken kazandigindan fazla emekli maasi alinan ülke yok. Şuan ki bile anormal geliyor şahsen adamlar asgari ücret 5k prim ödüyor 10k maaş aliyor. 80k alan biri 37k sgk ödüyor 37k aliyor. En saçmasi milletvekili nasil ayarlamislarsa 5 sene calisip 140k maaş alip(Temmuz zammini katmadim) 44k sgk ödeyip aylik ortalama 90k maaş aliyorlar yahu.
İnanmayan için de hesaplamalarda yardimci olmasi için verginet.net ten bakabilirler.
Beyaz yaka olup net 50-100k arasi alanlar asgari ücretli ve milletvekili fonluyor benden söylemesi.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
emekli maaşının düşmesinin nedeni tamamen EYT denen kambur. 40 yaşında adama ölene kadar maaş bağlarsan düşer böyle işte. eyt den emekli olup hala çalışanların emeklilik maaşını kes bakalım, nasıl artıyor emekli maaşı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halikarnas Şakşakçısı -- 6 Temmuz 2024; 14:51:56 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
EYT olmasaydı daha makul emekli maaşları görebilirdik. Emekli dayılar rızıklarını eşiyle dostuyla komşusuyla bölüşmüş gibi düşünmeli. Ya nüfus artıp çalışan sayısı artacak ya da emekli sayısı azalacak. Başka yolu yok.
-
Ekonomi düzelir önce sonra emekli bilmem ne maaşına bakarsın
Şuan ev kirası 20-25 bin TL , etin kilosu 500 TL , fasulye 100 TL
Şuan emekli ve asgari ücrete tabi çalışanlar Survivor yaşıyor
Erdoğan memura yaptı zamları hatta şuan ara enflasyon zammı yapacak en kötü 55-60 bin TL alacaklar
Arada fark bakar mısınız? Emekli 12.500 TL asgari ücret 17 bin TL
AKP'ye hangi akıl ile oy verdiler veriyorlar hayret ediyorum resmen max lise mezunu birileri yönetiyor ülkeyi ve bir bilene de sormuyorlar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X