Şimdi Ara

Neden genellikle yabancı yazarlar okuyorsunuz? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
1.475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Valla Servetifunun'dan okumuştum birkaç kitap onun dışında okumadım neredeyse yerli yazarları. Aldım listeye hocam teşekkürler
  • Açıkçası kitaplığımın % 70'lik kısmı fantastik edebiyattan oluşuyor içlerinde Türk yazarlarda var ama jk rowling, jrr tolkien, patrick rothfuss, ursula le guin, margaret Weis ve tracy Hickman gibi fantastik edebiyatın üstatlarını okuyunca bizimkiler olmamış diyerek dışarıya dönüyorsun ne yazıkki...
  • erdemfb12 kullanıcısına yanıt
    Bu konuda biraz uzun yazabilirim, belki de benim önyargımı/yargımı değiştirecek kişisindir.

1) Türklerin bugünkü başarısızlıklarını gördüğüm zaman düşünceme yansıyor.
    2) Sinema ve diğer alanlarda geri olduğumuz için, kitapta da geri olduğumuzu düşünüyorum(Yanılıyor olabilirim, 3-4 Türk kitabı okumuşumdur bu zamana kadar)
    3) ''Medeniyet açmaksa bedeni, o zaman sen de hayvansın'' gibi söylemleri beni rahatsız ediyor (Bunu kimin söylediği veya gerçekten söylenip söylenilmediği tarışılıyor tabii)
    4) Kültürümüzü beğenmiyorum.
    5) Bu eserlerin pek çoğu Osmanlı dönemine ait sanırım, o yüzden şeriat kültüründe yetişen yazarın yazdıklarında dinin etkisini taşıyacağını bildiğim için okumuyorum.
    6) Sadece aşk benzeri konular var.
    7) Batı'nın eserleri tüm dünyayı etkilemiş, bizimkiler o kadar iyi olsaydı bence onlar da dünya klasikleri arasına girerdi (Sanırım Orhan Pamuk var sadece)

Edit: Belki de önyargıdır. Buraya senin de düşüncelerini alırım diye yazıyorum. Belki sen bana Türk edebiyatı okutursun, belki ben seni Türk edebiyatından soğuturum. Önemli olan doğru yolu birlikte bulmak :).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvellous123 -- 31 Ağustos 2016; 6:19:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: marvellous123

Bu konuda biraz uzun yazabilirim, belki de benim önyargımı/yargımı değiştirecek kişisindir.

1) Türklerin bugünkü başarısızlıklarını gördüğüm zaman düşünceme yansıyor.
    2) Sinema ve diğer alanlarda geri olduğumuz için, kitapta da geri olduğumuzu düşünüyorum(Yanılıyor olabilirim, 3-4 Türk kitabı okumuşumdur bu zamana kadar)
    3) ''Medeniyet açmaksa bedeni, o zaman sen de hayvansın'' gibi söylemleri beni rahatsız ediyor (Bunu kimin söylediği veya gerçekten söylenip söylenilmediği tarışılıyor tabii)
    4) Kültürümüzü beğenmiyorum.
    5) Bu eserlerin pek çoğu Osmanlı dönemine ait sanırım, o yüzden şeriat kültüründe yetişen yazarın yazdıklarında dinin etkisini taşıyacağını bildiğim için okumuyorum.
    6) Sadece aşk benzeri konular var.
    7) Batı'nın eserleri tüm dünyayı etkilemiş, bizimkiler o kadar iyi olsaydı bence onlar da dünya klasikleri arasına girerdi (Sanırım Orhan Pamuk var sadece)

Edit: Belki de önyargıdır. Buraya senin de düşüncelerini alırım diye yazıyorum. Belki sen bana Türk edebiyatı okutursun, belki ben seni Türk edebiyatından soğuturum. Önemli olan doğru yolu birlikte bulmak :).

Dostum senin doğduğun ülke Türkiye. Sen Amerika da veya başka bir yerde doğmadın. Sen kendi kültürünü sevmezsen ve başka kültürün yükselmesine yardımcı olursan kendi kültürünü yok edersin. Senin bu ön yargılı olmanı sağlayanlar kesinlikle Kültür Mühendislerinin yaptığı kültür soykırımıdır. Seni sen yapan özelliklerden mahrum bırakarak, tonlarca sadece İngilizce konuşan sömürge beyinli insanlar yaratmak. Bu tamamen emperyalizm oyunudur. Kültürümüzü beğenmiyorum demen beni gerçekten yaraladı dostum. Sen burada doğmadın mı? Kendini neden inkar ediyorsun. Türklerin başarısızlıkları diyorsun ama Türkiye Başkomutan Atatürk sayesinde emperyalizme büyük darbe vurmuş ülkedir. Atatürk'ten sonraki yanlış alınan kararlar antlaşmalar 1947 Truman Doktrinleriyle ülkeyi Amerika'ya bağımlı hale getirdiler. Ve şimdi yapmak istedikleri de bir avuç sömürge beyinliler güruhu. Osmanlıyı düşün dostum Senin Fatih Sultan Mehmet gibi zamanın bütün ülke krallarına taş çıkartacak entellektüel birikime sahip bir padişahın var. İstanbul'u almasını saymıyorum bile. Şeriat etkili yazarlar diyorsun ama bu ülke Nazım Hikmet, Attila İlhan, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Cemil Meriç gibi aydınlar yetiştirmiştir. Keza Türkiye'de Atatürk'ün Açtırdığı lisede yetişmiş olan daha sonra Amerika'ya gitmiş olan sonuna kadar Türkiye sevdalısı 26 yaşında profesör olan Oktay Sinanoğlu vardır. Sen ne başarısızlığından bahsediyorsun dostum. Sen eğer başkalarının dediklerine bakarak hareket edersen kendi gözünü açmazsan ve Hristiyan misyonerliği işlenen hiç birşey katmayan yabancı yazarlar okursan sadece onlar gibi olur ve kendi kültürünü unutursun. Diyorsun ki bizim kitaplarımız çok kötü. E tamam sen elini taşın altına sok sen daha iyisini yaz. Bizde gururlanalaım bak şu arkadşaımız şöyle kitap yazdı, bizim ülkemizde yetişti diye. Batının kitaplarının bizden çok iyi olmasının sebebi onların medyasının daha geniş olması. Şuan Amerika Medya olarak hegemonyası vardır. Sana televizyonda orada burada önüne ne konursa onu yemekten vazgeç ve kendi gözlerini aç. Kendi toplumunu bu kadar aşağılamamalısın. Dinin etkisi diyorsun ama okuduğun kitaplarda birilerinin vaftiz edilmesinden hristiyan misyonerliğinden rahatsızlık duymuyorsun ama İslamdan rahatsızlık duyuyorsun. Ama sana kızmıyorum. Doğru anlatmadılar. Ama kendimize soralım biz anlamaya çalıştık mı diye? Son olarak Cemil Meriç'in Bu Ülke adlı yapıtından kısa bir alıntı paylaşıyorum.

"Vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını yaşanmazlaştıranlardır."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemfb12 -- 31 Ağustos 2016; 21:07:38 >

Benim doğduğum yer Türkiye ama bu kültürü daha ileri götürebilmek için Batı'dan yararlanmak kaçınılmaz bence. Başka kültürlerin yükselmesine yardım etmiyorum, ülkemde de insanlar medeni olsun diyorum. Gayet medeni birisiniz düşünceleri belirtmek konusunda ama sizin gibi kaç tanedir. Kültür mühendisleri diyorsunuz ama ben ülkeme baktığımda cinayetler ve çocuk tecavüzleri görüyorum, bir de körü körüne inanılan bir din. Dogmalarla yaşamak kötüdür, hangi kültürde olursa olsun. Bizim kültürümüzde dogmaların önemi çok büyük, sadece din için değil, diğer şeyler için de dogmatiğiz. Kendimi inkar etmiyoru, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde doğan bir Türk vatandaşıyım. Kültürümü sindiremiyorum sadece. Atatürk'ü çok seviyorum, fakat bugünün kültürü ve Atatürk kültürü çok farklı. Atatürk'ün ölümünden hemen sonra direk cemaatler kuran bir milletiz. Osmanlı'nın iyi yaptığı şeyler vardır elbet fakat insanları ayıran ayrımcı bir sistemleri vardı. Örnek; Hristiyanların ilk çocuklarının alınıp müslüman yapılması veya gayrimüslimlerden alınan fazla vergiler vb... Yani gurur duyayım duymasına ama sormazlar mı ''sütten çıkma ak kaşık mı bu kültür?'' diye. Dediğin yazarların kitaplarını inan okumadım, o yüzden yorum yapamıyorum. Ayrıca Osmanlı dünyanın anasını ağlatmış bana kalırsa, birçok yeri ele geçirmiş.

Bir de yabancı kültürler gibi olmak neden kötü gerçekten bilmiyorum, şu an istemez miydik İsveç'in Yeni Zelanda'nın o dertsiz tasasız yaşamını. Hristiyanlığı yaymıyor bence o kitaplar. Edebi eserleri okuyup da Hristiyan olan çok azdır herhalde. Batı eserlerinin hiçbir şey katmadığını söylemek bence doğru değil, bana çok şey kattı.

Kitapların daha geniş alana yayılması konusunda medyanın kalitesi ve küresel dilin İngilizce olması etkili, bu konuda haklısın. Ben düşünemedim böyle bir ihtimali :). Çünkü haksız olduğumda kabullenmek istiyorum, insanlardaki haklı çıkma çabasındansa gerçeğe ulaşma çabasında bir kişiyim.
    Amerikan hegemonyası evet doğru, fakat ben Amerikan kültürünü de sevmiyorum. Televizyon konusuna gelirsek ben 9 yıldır televizyon izlemiyorum.
    Toplumu aşağılamadım lütfen ilk mesajımda, sadece beğenmediğimi ve başarısız oldukları konuları söyledim. Okuduğum kitaplarda gerçekten vaftiz olayının geçtiğini hatırlamıyorum. İslamdan rahatsızlık duyuyorum, fakat saygı da duyuyorum :). Sadece kendimi uzak tutuyorum çünkü ''kadınlar memelidir henüz insan olmamıştır'' açıklaması yapan bir inancın benim dünyamda yeri yok. Kur'an oku diyeceksin, okudum. Muhammed'in hayatına bak diyeceksin, baktım. Anlamaya daha nasıl çalışabilirim bilmiyorum.

Kültür canlıdır ve değişir, şu anda örnek alabileceğimiz yer Batı. Ha mevcut Batı'dan daha iyi bi kültür yaratırsan neden olmasın. Bu da kelle kesmekle veya kadınları aşağılamakla olmuyor.

Bunun hakkında ayriyetten konuşmak istiyorum. Ülkede Japonları sebepsiz döveninden tut, çocuk evliliklerini yasallaşmasını isteyenine çok çeşitli insan var. Ben bunlardan rahatsızlık duyuyorsam bunun neresi yaşanılmaz kılmaktır? Bence hepimizin utanması lazım, çünkü bu tür durumlarda ''ama tek seferlik'' diye kendini kandıran insanlar var veya ''onlar Kürt, Türk değil'' ırkçılığı yapanlar var. Her ne olursa olsun, bu ülke sınırları içinde olan olumsuzluklar, bu milletin sorumluluğundadır, çünkü bu ülkenin anayasasıyla yönetiliyor. Türklerin humanist olduğu bir tarih devri biliyor musun? (bu sorumu merakımdan soruyorum, Osmanlı veya Türkiye'de hümanizm yok)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvellous123 -- 1 Eylül 2016; 2:15:30 >

• quote:

Benim doğduğum yer Türkiye ama bu kültürü daha ileri götürebilmek için Batı'dan yararlanmak kaçınılmaz bence. Başka kültürlerin yükselmesine yardım etmiyorum, ülkemde de insanlar medeni olsun diyorum. Gayet medeni birisiniz düşünceleri belirtmek konusunda ama sizin gibi kaç tanedir. Kültür mühendisleri diyorsunuz ama ben ülkeme baktığımda cinayetler ve çocuk tecavüzleri görüyorum, bir de körü körüne inanılan bir din. Dogmalarla yaşamak kötüdür, hangi kültürde olursa olsun. Bizim kültürümüzde dogmaların önemi çok büyük, sadece din için değil, diğer şeyler için de dogmatiğiz. Kendimi inkar etmiyoru, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde doğan bir Türk vatandaşıyım. Kültürümü sindiremiyorum sadece. Atatürk'ü çok seviyorum, fakat bugünün kültürü ve Atatürk kültürü çok farklı. Atatürk'ün ölümünden hemen sonra direk cemaatler kuran bir milletiz. Osmanlı'nın iyi yaptığı şeyler vardır elbet fakat insanları ayıran ayrımcı bir sistemleri vardı. Örnek; Hristiyanların ilk çocuklarının alınıp müslüman yapılması veya gayrimüslimlerden alınan fazla vergiler vb... Yani gurur duyayım duymasına ama sormazlar mı ''sütten çıkma ak kaşık mı bu kültür?'' diye. Dediğin yazarların kitaplarını inan okumadım, o yüzden yorum yapamıyorum. Ayrıca Osmanlı dünyanın anasını ağlatmış bana kalırsa, birçok yeri ele geçirmiş.

Bir de yabancı kültürler gibi olmak neden kötü gerçekten bilmiyorum, şu an istemez miydik İsveç'in Yeni Zelanda'nın o dertsiz tasasız yaşamını. Hristiyanlığı yaymıyor bence o kitaplar. Edebi eserleri okuyup da Hristiyan olan çok azdır herhalde. Batı eserlerinin hiçbir şey katmadığını söylemek bence doğru değil, bana çok şey kattı.

Kitapların daha geniş alana yayılması konusunda medyanın kalitesi ve küresel dilin İngilizce olması etkili, bu konuda haklısın. Ben düşünemedim böyle bir ihtimali :). Çünkü haksız olduğumda kabullenmek istiyorum, insanlardaki haklı çıkma çabasındansa gerçeğe ulaşma çabasında bir kişiyim.
    Amerikan hegemonyası evet doğru, fakat ben Amerikan kültürünü de sevmiyorum. Televizyon konusuna gelirsek ben 9 yıldır televizyon izlemiyorum.
    Toplumu aşağılamadım lütfen ilk mesajımda, sadece beğenmediğimi ve başarısız oldukları konuları söyledim. Okuduğum kitaplarda gerçekten vaftiz olayının geçtiğini hatırlamıyorum. İslamdan rahatsızlık duyuyorum, fakat saygı da duyuyorum :). Sadece kendimi uzak tutuyorum çünkü ''kadınlar memelidir henüz insan olmamıştır'' açıklaması yapan bir inancın benim dünyamda yeri yok. Kur'an oku diyeceksin, okudum. Muhammed'in hayatına bak diyeceksin, baktım. Anlamaya daha nasıl çalışabilirim bilmiyorum.

Kültür canlıdır ve değişir, şu anda örnek alabileceğimiz yer Batı. Ha mevcut Batı'dan daha iyi bi kültür yaratırsan neden olmasın. Bu da kelle kesmekle veya kadınları aşağılamakla olmuyor.

Bunun hakkında ayriyetten konuşmak istiyorum. Ülkede Japonları sebepsiz döveninden tut, çocuk evliliklerini yasallaşmasını isteyenine çok çeşitli insan var. Ben bunlardan rahatsızlık duyuyorsam bunun neresi yaşanılmaz kılmaktır? Bence hepimizin utanması lazım, çünkü bu tür durumlarda ''ama tek seferlik'' diye kendini kandıran insanlar var veya ''onlar Kürt, Türk değil'' ırkçılığı yapanlar var. Her ne olursa olsun, bu ülke sınırları içinde olan olumsuzluklar, bu milletin sorumluluğundadır, çünkü bu ülkenin anayasasıyla yönetiliyor. Türklerin humanist olduğu bir tarih devri biliyor musun? (bu sorumu merakımdan soruyorum, Osmanlı veya Türkiye'de hümanizm yok)

Dostum dogmalarla yaşamak kötüdür diyorsun eyvallah katılıyorum da bu sadece Türkiye Cumhuriyetinde olan bir şey değil ki. Bugün Amerika halkının %50 sinden fazlası cahildir. Çoğu acayip milliyetçi kendi milletini öven ve Hristiyanlığı da gayet de bağlılardır. Sadece çok az elit bir kısım iyi bir eğitim görüyor. Bugün bakıyorsun dünyanın en önemli trash metal gruplarına(metallica,megadeth,motorhead,black sabbath) adamlar hac sembolünü boynundan eksik etmiyor. Bir kere ilk önce bunu görmen lazım. Doğru diyorsun kendine Müslüman denilen halkta bir sürü inanılmaz derecede korkunç olaylar oluyor ama bunun suçu İslamda değil Müslümanlardadır. Osmanlıyı kötülüyorsun eyvallah. Peki Osmanlının dışında diğer milletlerin yaptıklarını görüyor musun hiç. Zamanında İngilizlerin İrlandalılara yaptığı soykırımı, Fransızların Cezayirlilere yaptığını, Rusların Türk cumhuriyetlerine(azerbeycan,kazakistan vs...) yaptığını bugün aynen Amerika bize ve bizim gibi maalesef az gelişmiş ülkelere yapıyor. Hepimiz Türkçe konuşurken araya İngilizce kelimeler serpiştiriyoruz. Kendi dilimizi kültürümüzü unutuyoruz işte bu kültür soykırımıdır. Çünkü insanı öldürerek soykırım yapmanın bir yararını kimse göremedi ama kendi kültürünü başka bir ülkeye dayattığın zaman artık o senin kullandığın bir sömürgen oluyor ve o sömürülen ülkenin insanı da kendini tatlı su entelektüeli gibi hissettiği için Türkçe konuşurken araya İngilizce kelime serpiştirmeyi bir halt sanıyor. Devşirmeden bahsettiğin ise bazı aileler isteyerek veriyordu çocuğunu Osmanlıya kendi durumları yetersiz olduğu için. Ki Osmanlı o çocukları köle olarak kullanmamıştır. Yeri geldi aralarından sadrazam olan bile olmuştur. O çocuklar eğitiiyordu ve Osmanlıda üst makamlara kadar ulaşabiliyorlardı. Osmanlı tam manasıyla gittiği her yere barışı da yanında götürmüştür. Bu yüzden Osmanlı "Pax Ottomana" diye anılır.

Dostum insanın arzuları vardır kim istemez huzurlu bir yaşamı olsun dertsiz tasasız... Ama hasbelkader burada doğduk ve istesek te değişemeyiz artık. Hani samimi olmazsın bir kere tipin sırıtır. Doğduğun yerin kültürü seni büyütür. Başka yerde bulamazsın bu hazzı. Her zaman bir memleket hasreti olur. Ben batı edebiyatı bize hiçbir şey katmıyor demiyorum. Batı edebiyatı okuduğumuz kadar Türk edebiyatı da okumalıyız dan bahsediyorum. Kimse elbette bir romandan Hristiyan olmaz ama bazı şeyler ona hoş gözükebilir. Bugün kendi kültüründen çok batının kültürünü bilen insan var. Ama batıdan buraya baktığın zaman burası gözükmüyor bile dostum.

Küresel dilin İngilizce olduğunu kabul etmende beni ayrı bir yaraladı dostum. Hani beni cidden üzüyorsun. Bugün bir Cezayirliye sorsan küresel dil Fransızcadır. Bir Azerbaycan sorsan Rusyadır. Bu tamamen emperyalist ülkenin sömürge yapmak istediği ülkeye attığı imzadır. İngizcenin küresel dil olduğu falan yok bu sömürge düşüncelerden vazgeçelim. Türkçenin değerini bilelim.

Bu ülkede yaşanan tecavüz veya diğer yüz kızartıcı suçlarda senin dediğin gibi benimde yüzüm kızarıyor. Bende utanıyorum dediğin gibi bunlar bizim sorumluluğumuz altında. Çünkü aynı ülkede doğduk aynı kültürde şekillendik. Sen İslamı kabul etmiyor olabilirsin kabul etmekte zorunda değilsin. Bazımızın sorguladığı zamanlar oldu ve Tanrıyı kabullenememeni anlayabilirim. Çünkü o eski samimiyeti kalmamıştır senin içinde o kısmı beni ilgilendirmez. Ama baktığın zaman İncilde yazılanlar başka bir dini aşağılamak istemem ama İncil cidden daha eski kafa bir din eğer İslamı böyle görüyorsan. "kadınlar memelidir henüz insan olmamıştır" hani bunu nerede gördün böyle bir ayet mi var varsa benle de paylaşırsan sevinirm dostum. Bu din konusunu uzatmayacağım. Her neyse

Hani Türklerin hümanist olmaması veya böyle bir şey olmalı mı? Hümanizm kulağa hoş gelen ama gerçekten de samimiyetini koruyor mu? Ki hangi ülkede hümanizm var; Fransa? Almanya? Amerika? hangisinin tarihinde bana bir örnek ver. Almanya yahudileri katlederek çok büyük bir humanizm örneği göstermiyordu herhalde? Bize atılan ermeni soykırımı iftiralarında kabullenmiyorsundur öyle sanıyorum sanmak istiyorum. Humanizmin savunuculuğu azınlıkta yapılmaya mahkumdur. Çünkü insanın kendi doğasında vardır ırkçılık kendinden olmayanı düşman bellemek. Kendi ülkenin çıkarını daha ön plana almak. Kendi aileni diğerlerinden korumak. Bu başka tartışma meselesi. Benim tek anlatmaya çalıştığım Batının kültürüne verdiğimiz değeri kendi kültürümüze de verelim. Türklerin veya Müslümanların kişilik olarak kötü olması ki bunun nedeni okumamaktan cehaletten gelir. Ben diyorum ki tamam onlar cahil ama peki sen onlar için ne yapıyorsun. Onlara anlatmaya çalıştın mı hiç doğruyu düzgün bir şekilde onları yönlendirmeye çalıştın m? İnsanları bunlar cahil hiçbir şeyden anlamıyor diye yaftalamak en kolayı zor olan elini taşın altına sokarak bir şeyler yapmaya çalışmaktır. Bunlara bakarak ön yargılı davranmayalım. Dediğim yazarların kitaplarını mutlaka okumalısın. Hatta sana kitap önerisinde bulunmak isterim ki beni daha iyi anlayasın. Bu öneriyi de haddim olmayarak veriyorum yanlış anlaşılmasın. Okumak zorunda da değilsin.

Attila İlhan - Hangi Atatürk
    M.Emin Değer - Oltadaki Balık Türkiye*
    Oktay Sinanoğlu - Hedef Türkiye, Bye Bye Türkçe*
    Mustafa Yıldırım - Sivil Örümceğin Ağında

Bu Kitaplar ülkenin ne halde olduğunu gayet açık bir şekilde ortaya koyan kitaplardır. Özellikle sonuna yıldız koyduğum kitapların kesinlikle okunması gerekli. Hayatımız sınırlı ve kısıtlıdır. Ve bu zaman aralığını da gerekli bilgileri sıkıştırmalıyız, insanlara yararımızı dokundurmalıyız. Buradaki görevimizi bitirip diğer dünyaya artık neye inanıyorsan oraya göçmeliyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemfb12 -- 1 Eylül 2016; 3:30:32 >

Amerika'nın %50'si cahil zaten, ben Batı derken Avrupa'yı kast ettim. Şimdi bana bi İngiliz kültürsüz ve cahildir desen inanmam çünkü canlı kanlı örneklerini gördüm. Hatta imrendim bu kadar çok şeyi bilip, bu kadar insanlıklı oldukları için. Amerika dinci zaten, bunu biliyorum :). Yine de eğitim sistemi bizden kaliteli tabii. Hiçbir halk masum değildir zaten. Yine de İngiltere sömürgesi altında olan ülkeler bizden çok kazanıyor ve bizden kültürlüler. Osmanlıyı yere göğe sığdıramayıp, sütten çıkma ak kaşık gibi göstermeyelim yani onu diyorum. Sözde müslüman diyorsun, fakat ben gerçek müslümanlığı da anladığım kadarıyla araştırdım.

Hepimiz İngilizce kelime serpiştiriyoruz diyorsun, ben buna karşı değilim. Türkçe zaten toplama bir dil kelime olarak, konuştuğumuz kelimelerin çoğu Arapçayken, Farsçayken sadece İngilizceye takılman bence taraflı davranmak olur. Türk dilinin yetersizliği de ayrı bir konu tabii. Kültür soykırımı bile olsa, bizim gibi zorla evlerden alıp müslüman yapmamışlar. İngilizce kelime serpiştiriyorum, bunu entelektüel gözükmek için yapmıyorum ki ''entelektüel'' kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir.

Osmanlı nasıl gittiği yere barışı götürmüş ben anlayamadım, Viyana'ya kadar savaşarak ilerlemiş bir toplumdan bahsediyoruz. Durumları olmadığı için verilen insanların dinini değiştirmeyi doğru mu buluyorsun? E durumu olmayan öğrenciyi neden kendi dinine göre yetiştirmemiş ki? Öncelikle bilim dili İngilizce'dir. Küresel demesem bile kesinlikle ''uluslarüstü'' bir dildir İngilizce.

Ayet yok ama bunu bilimsel çalışma olarak insanların önüne sundular. İncil iyi demedim zaten, bana kalırsa tüm dinler zararlıdır. Onun dışında Muhammed'in hayatından şeyler söyleyeyim o zaman ki İslam'ı nasıl anladığını bil.
    1) Evlatlık oğlundan boşanan karısıyla evlenmesi
    2) 10 tane kadın alması
    3) Bu 10 kadından birinin yaşça çok küçük olması (Bazı kaynaklar 6 yaşında nişanlandığını ve 9 yaşında evlendiğini söylüyor, bazıları ise 18 yaşında) (Bu sırada Muhammed 50 yaşındaydı).
    Kur'an ayetine gelince
    1) Dünya'nın düz olduğunu söylemesi
    2) Hırsızın elinin kesilmesini söylemesi
    3) Zina eden kadına 100 kırbaç vurulması veya recmedilmesi

Din konusunu ben de uzatmıyorum çünkü ateşli bir konu tartışmaya dönecek. Sadece İslam kültürünü beğenmediğim için sevmediğim noktalara değindim.

Ermeni soykırımı ben de yalan olduğunu düşünüyorum, bunun delilleriyle birlikte bir belgeselde görmüştüm. Kendinden olmayanı bellemek insanın doğasında yoktur, bu senin kendi düşüncen. Şimdi diyeceksin ki ''o zaman neden müslümanlara karşısın?''. Cevabı çok net ''çünkü 9 yaşındaki çocukla evlenmek, beni de ilgilendirir ve ben karar alma yaşı gelmeden insanları evlendirmeye karşıyım; çünkü bu o kişiye zarar verir''. Avrupa'da hümanizm çok yaygın insanlar arasında, ayrımı gerçekten doğru buluyor musun?

Elimi taşın altına örnek bir vatandaş olarak ve öğreterek atıyorum elimden geldiğince. Öğreteni baltalama huyumuz da vardır. Biri çizgi dışı yorum yaptığında direk saldırıya geçiliyor. Sen hiç lise yıllarında yeterince dinci olmadığın için yalnız kaldın mı? Eminim kalmamışsındır ama ben kaldım.

Normalde Türk romanı okumam fakat size tüm samimiyetimle diyorum elimdeki 3 kitabı bitirdikten sonra önerileriniz arasından 1 tanesini seçip okuyacağım. Ne kaybederim ki, belki de kazanırım :).

Bye bye Türkçe eğer dilin yozlaşmasından bahsediyorsa almayayım, onu aklımdan eledim. Ben dile yeni kelimeler eklemenin dili yozlaştıracağına değil, zenginleştireceğine inanıyorum. Sonuçta dil ile düşünüyoruz.
    Benim iyi olduğumu düşündüğüm yanım şu; İyilik için karşılık veya öteki dünya beklemiyorum. Öteki dünya veya karşılık olduğuna da inanmıyorum zaten. Yine de bu dünyaya düzgün bir nesil bırakmak istiyorum çünkü Dünya'nın ömrü kısıtlı ve bu süreyi uzatmak insanlığın elinde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvellous123 -- 1 Eylül 2016; 7:53:51 >

• quote:

Amerika'nın %50'si cahil zaten, ben Batı derken Avrupa'yı kast ettim. Şimdi bana bi İngiliz kültürsüz ve cahildir desen inanmam çünkü canlı kanlı örneklerini gördüm. Hatta imrendim bu kadar çok şeyi bilip, bu kadar insanlıklı oldukları için. Amerika dinci zaten, bunu biliyorum :). Yine de eğitim sistemi bizden kaliteli tabii. Hiçbir halk masum değildir zaten. Yine de İngiltere sömürgesi altında olan ülkeler bizden çok kazanıyor ve bizden kültürlüler. Osmanlıyı yere göğe sığdıramayıp, sütten çıkma ak kaşık gibi göstermeyelim yani onu diyorum. Sözde müslüman diyorsun, fakat ben gerçek müslümanlığı da anladığım kadarıyla araştırdım.

Hepimiz İngilizce kelime serpiştiriyoruz diyorsun, ben buna karşı değilim. Türkçe zaten toplama bir dil kelime olarak, konuştuğumuz kelimelerin çoğu Arapçayken, Farsçayken sadece İngilizceye takılman bence taraflı davranmak olur. Türk dilinin yetersizliği de ayrı bir konu tabii. Kültür soykırımı bile olsa, bizim gibi zorla evlerden alıp müslüman yapmamışlar. İngilizce kelime serpiştiriyorum, bunu entelektüel gözükmek için yapmıyorum ki ''entelektüel'' kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir.

Osmanlı nasıl gittiği yere barışı götürmüş ben anlayamadım, Viyana'ya kadar savaşarak ilerlemiş bir toplumdan bahsediyoruz. Durumları olmadığı için verilen insanların dinini değiştirmeyi doğru mu buluyorsun? E durumu olmayan öğrenciyi neden kendi dinine göre yetiştirmemiş ki? Öncelikle bilim dili İngilizce'dir. Küresel demesem bile kesinlikle ''uluslarüstü'' bir dildir İngilizce.

Ayet yok ama bunu bilimsel çalışma olarak insanların önüne sundular. İncil iyi demedim zaten, bana kalırsa tüm dinler zararlıdır. Onun dışında Muhammed'in hayatından şeyler söyleyeyim o zaman ki İslam'ı nasıl anladığını bil.
    1) Evlatlık oğlundan boşanan karısıyla evlenmesi
    2) 10 tane kadın alması
    3) Bu 10 kadından birinin yaşça çok küçük olması (Bazı kaynaklar 6 yaşında nişanlandığını ve 9 yaşında evlendiğini söylüyor, bazıları ise 18 yaşında) (Bu sırada Muhammed 50 yaşındaydı).
    Kur'an ayetine gelince
    1) Dünya'nın düz olduğunu söylemesi
    2) Hırsızın elinin kesilmesini söylemesi
    3) Zina eden kadına 100 kırbaç vurulması veya recmedilmesi

Din konusunu ben de uzatmıyorum çünkü ateşli bir konu tartışmaya dönecek. Sadece İslam kültürünü beğenmediğim için sevmediğim noktalara değindim.

Ermeni soykırımı ben de yalan olduğunu düşünüyorum, bunun delilleriyle birlikte bir belgeselde görmüştüm. Kendinden olmayanı bellemek insanın doğasında yoktur, bu senin kendi düşüncen. Şimdi diyeceksin ki ''o zaman neden müslümanlara karşısın?''. Cevabı çok net ''çünkü 9 yaşındaki çocukla evlenmek, beni de ilgilendirir ve ben karar alma yaşı gelmeden insanları evlendirmeye karşıyım; çünkü bu o kişiye zarar verir''. Avrupa'da hümanizm çok yaygın insanlar arasında, ayrımı gerçekten doğru buluyor musun?

Elimi taşın altına örnek bir vatandaş olarak ve öğreterek atıyorum elimden geldiğince. Öğreteni baltalama huyumuz da vardır. Biri çizgi dışı yorum yaptığında direk saldırıya geçiliyor. Sen hiç lise yıllarında yeterince dinci olmadığın için yalnız kaldın mı? Eminim kalmamışsındır ama ben kaldım.

Normalde Türk romanı okumam fakat size tüm samimiyetimle diyorum elimdeki 3 kitabı bitirdikten sonra önerileriniz arasından 1 tanesini seçip okuyacağım. Ne kaybederim ki, belki de kazanırım :).

Bye bye Türkçe eğer dilin yozlaşmasından bahsediyorsa almayayım, onu aklımdan eledim. Ben dile yeni kelimeler eklemenin dili yozlaştıracağına değil, zenginleştireceğine inanıyorum. Sonuçta dil ile düşünüyoruz.
    Benim iyi olduğumu düşündüğüm yanım şu; İyilik için karşılık veya öteki dünya beklemiyorum. Öteki dünya veya karşılık olduğuna da inanmıyorum zaten. Yine de bu dünyaya düzgün bir nesil bırakmak istiyorum çünkü Dünya'nın ömrü kısıtlı ve bu süreyi uzatmak insanlığın elinde.

Dostum uzatmayacağım... Hani ingilizleri kültürlü olarak görüyorsun ama onların külturlu olmalarinin altinda mazlumlarin kani vardir. Osmanlı bu kadar sert kıyımlar yapmamistir. Hani gidipte osmanlida sadrazama kadargetirilen bir ust makamdaki bir devsirmenin hristiyan kalmasini bekleyemeyiz oyle degil mi mantikli olarak. Osmanlinin humanist olmasini beklerken ingilizlerin humanist olmasini beklemiyorsun. Batinin kirli gecmisine bakmiyorsun. Fatih sultan Mehmet degil mi hristiyanlarin dinini garanti altina alan. Osmanli savunuculugu yapmayacagim buna gerek bile yok. Dogru sutten cikma ak kasik degil. Ama diger bati imparatorluklarindan daha altta degil. Çok açik bir gercektirki batının ileri olmasinin tek sebebi ortadoguda yaptigi sert politikalardir. Bir ingiliz kulturlu humanist olabilir bu onlarin gecmisinin cok iyi oldugunu gostermez.

Dile yeni kelimeler gelmesi zenginlestirir. Buna kesinlikle katiliyorum. Ama turkce bir sözcük yerine ingilizce bir kelime kullanmakta insani somurgelestirir. Dedigim kitaplardan en cokta bye bye turkceyi okumalisin dostum ama senin kararin.

Bir dine inanmaman kotu veya iyi oldugunu gostermez ayni bir muslumanin veya hristiyanin iyi gosterilemeyecegi gibi. Ahlakini baska temellere dayandirabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemfb12 -- 1 Eylül 2016; 13:36:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Çünkü yabancı yazarların yazdığı çok sağlam eserler var. Onları da okumak gerekiyor. Ama bu değil ki hiç türk yazarların eserleri okunmayacak? Tabii ki okunacaktır.

Misal ben Sabahattin Ali'nin eserlerini seviyorum. Kuyucaklı Yusuf, Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan en sevdiğim kitapları.
    Sonra Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Beş Şehir gibi güzel eserlerimiz var.
    Sonrasında Peyami Safa'dan da güzel eserler çıkmış.
    Onların dışında Çalıkuşu, Kara Kitap, Tutunamayanlar, Sinekli Bakkal, belki Yaban gibi eserlerimiz de çok sağlam eserlerdir.

Yani demek istediğim bizden de güzel eserler çıkmış. Ama bu demek değil ki yabancı yazarları o kadar çok okumayalım. Bu kadar fazla Milliyetçilik bana kalırsa kendini kandırmak oluyor. Dünya edebiyatında o kadar sağlam eser varken onları sırf Ruslar ve Fransızlar(genellikle bunların kitapları olduğundan böyle daralttım) yazdı diye okumayalım mı? Bu bence açık açık söylüyorum beyinsizliktir.

Ben sadece işin "Edebiyat" kısmına girdim. Bir de bilim, fantastik, tarih, aşk, polisiye, kişisel gelişim, distopya gibi birçok tarz var. Burada aşk ve türkiye tarihi (genel tarih değil ama bakın türkiye tarihi) kısımlarını alıyorum, çünkü bu tarzlarda okunabilecek türk eserleri de var. Ama bir fantastik okuyan adam ne yapsın? Ben fantastik seviyorum diye bütün hayatı boyunca "puslu kıtalar atlası" mı okusun?

Daha da uzatmak istemediğim için hemen sonuca varmak istiyorum. Genellikle yabancı eserler okuyorum çünkü; sağlam türk eserlerinin sayısı çok çok çok az. Bu da seni zorunlu olarak yabancı eserler okutmaya yöneltiyor. Yukarıda verdiğim gibi bazı türk eserlerini çok sağlam bulsam da bu benim onlar yabancı diye onları okumayacağım anlamına da gelmiyor.

• babacan0903 B kullanıcısına yanıt
    Ben yabancı eser okunmasın diye milliyetçilik,şovenlik veya faşistlik yapmıyorum. Yabanci eser okuyalım ama kendi ulkemizin eserlerini de okuyalim diye 5 kere yazdım. Yabanci eserlerinin cok okundugu kanisina da kutuphaneniz adli konuda gordugum kitaplardan vardım. Herkes fantastik eser sevdalisi oldugu icin genelde Turk yazarlari kabul etmiyor bunu anlarim ama sadece fantastik eser okumakta insana ne katabilir bu sorgulanmasi gereken baska mesele. Zevkler ve renklerde tartisilmaz diye yazdim tekrar soyluyorum. Benim demek istedigim neden hep kendi tarihimizi kulturumuzu asagilayip bati karsisinda asagilik kompleksine giriyoruz. Hani yukaridaki arkadas gibi kendi kulturumuzu begenmiyorum demek ne kadar dogru. Sonucta dogdugun yerin kulturunude iyice ozumsemelisindir bana gore. Benim demek istedigim kendi yazarlarimiza hem haksizlik yapiyoruz hem de gormezden geliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemfb12 -- 1 Eylül 2016; 17:26:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Üstteki yorumları çok fazla okumamıştım. Direk konuyu görüp yorum yazdım.

O zaman tamam. Neredeyse aynı fikirdeyiz :D O fantastik kısmı biraz da kişiye bağlı, yani zevkine bağlı. Bana göre de fantastik diğerleri kadar çok şey katmaz tabii ki ama fantastik okumak da çok farklı bir şey. İnsanı çok daha farklı dünyalara götürüyor. Ben de seviyorum fantastik okumayı. Ama ben diğer türleri de okuyorum yani belli bir türde takılı kalmayı sevmiyorum. Her güzelliği tatmak lazım bana göre :D

Kültürü aşağılamak konusunda haklısın. Benim bir tanıdığım vardı. İngiltere de okuyor. Adam Atatürk'ü pek fazla sevmiyor, hatta baya bir sevmiyor. Ama İngilizin birisi Atatürk ile ilgili bir laf attığında hemen karşı çıkar, Atatürk'ü yere göğe sığdıramaz. Adam sevmese bile sahip çıkıyor. Çünkü başka bir ülkedeyken kendi kültürüne sahip çıkman lazım. Bu sadece başka bir ülkedeyken de değil. Kendi ülkende de sahip çıkmalısın.

Şu konuda katılmıyorum ama. Kendi kültürünü insan beğenmeyebilir. Bu da kişiden kişiye değişir. Kültürünü bilmelisin ama beğenmek zorunda değilsin bence.

Ama tamam, fikirlerimiz yakın birbirine. Bir sıkıntı yok yani :D

• babacan0903 B kullanıcısına yanıt
    Ben İngiliz tanıdım, hatta tanıdığım kadının Atatürk hakkında anadilinde yazdığı kitap var.
    Bunun yanısıra Atatürk'ü seviyor Batılılar. Benim konuştuklarım bana hep ''Atatürk çok iyi yapmış ama sizin halkınız görmüyor ve din kültürünün etkisine giriyor'' dedikleri oldu. Keşke bu sözü bir İngilizden değil de Türk'ten duyabilsem :). Atatürk'e sonuna kadar sahip çıkarım zaten, öyle yabancılara da yedirtmem. ben genel tarihi açıdan konuştum.
    Osmanlı haritasına bakar mısın? Genişliğine büyüklüğüne. Oralar öpücükle alınmadı ben onu diyorum.

'Hani gidipte osmanlida sadrazama kadar getirilen bir ust makamdaki bir devsirmenin hristiyan kalmasini bekleyemeyiz oyle degil mi mantikli olarak'. Öyle bir anlatmışsın ki sanki müslüman olanların haristiyanların hepsi sadrazam oluyormuş gibi :). Kaldı ki devletin başına geçecek kişinin dini olmamalı bence. Bu konuda hak vermiyorum.

İngilizlerin hümanist olmasını bekliyorum ama halkının pek çoğu hümanist zaten, devleti katmadan. Diyeceksin ki hümanist insanlar Türkiye'yi neden istemiyorlar. İşte diyorum ya küçük bir çocuğun evlendirilmesini meşru kılmak isteyen ve sebepsiz yere Japonları döven halkı istememesi çok normal.
    Batı'nın üstünlüğü belki de Ortadoğu'daki sert politikaları olabilir. Sadece buna bağlanamaz o ayrı. Adamlar üretimin merkezi, dış ticarette çok ileriler. Bir de İngiliz sömürgesi bazı yerler, bizim şu anki halimizden çok daha ileri.

Ben bunun sömürgeleştirmeyle ilgili kısmını bilmiyorum. Yine de şunu söyleyeyim; dil ile düşünen varlıkların dilleri zengin olmalı. Mesela entelektüel kelimesini kullandın, bence iyi de yaptın. TDK'ya göre karşılığı ''aydın'' demekmiş. Bence o bağlamda entelektüel daha iyi oturuyor cümleye. Yine de eğer Türk kökenli kelimeleri konuşacaksan çok yetersiz kalırsın.
    ''fasulye'' yiyemezsin mesela. Eğer bana entelektüel görünmek için İngilizce konuştuğumu ima ediyorsan (argüman kelimesi kullandığım için), konuştuğumuz dilde pek çok Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce kelimeler var. Sadece İngilizceye odaklanmanı doğru bulmuyorum. Bunu emin ol ki entelektüel görünmek için yazmadım, sen söyleyene kadar fark etmedim bile. Ha bir de bazı kelimelerin İngilizcelerini Türkçe'den önce öğrendiğim için düşünmem gerekebiliyor. Yani hemen ''entel'' damgasını yapıştırmamak lazım :). Okuduğum bölüm gereği de derslerde bazen tamamen İngilizce yerine plaza Türkçesi kullanılması bu durumu tetikliyor. Ben de sana Arapça kelime sıkıştırıyorsun aydın görünmek için desem aynı şey olur bence.

Ayrımcılığı tetikeyen bir din, o yüzden bu kurallarda yetişen bir insanın kitabında bunun etkileri bulunacak. Dediğim gibi ben buna kızsam dahi, kişinin kendi inancıdır saygı duyarım. Eğer başkasına zarar getirecek kısmına gelirsek, orada din farketmeksizin elimden geleni yaparım.

• quote:

Osmanlı haritasına bakar mısın? Genişliğine büyüklüğüne. Oralar öpücükle alınmadı ben onu diyorum.

'Hani gidipte osmanlida sadrazama kadar getirilen bir ust makamdaki bir devsirmenin hristiyan kalmasini bekleyemeyiz oyle degil mi mantikli olarak'. Öyle bir anlatmışsın ki sanki müslüman olanların haristiyanların hepsi sadrazam oluyormuş gibi :). Kaldı ki devletin başına geçecek kişinin dini olmamalı bence. Bu konuda hak vermiyorum.

İngilizlerin hümanist olmasını bekliyorum ama halkının pek çoğu hümanist zaten, devleti katmadan. Diyeceksin ki hümanist insanlar Türkiye'yi neden istemiyorlar. İşte diyorum ya küçük bir çocuğun evlendirilmesini meşru kılmak isteyen ve sebepsiz yere Japonları döven halkı istememesi çok normal.
    Batı'nın üstünlüğü belki de Ortadoğu'daki sert politikaları olabilir. Sadece buna bağlanamaz o ayrı. Adamlar üretimin merkezi, dış ticarette çok ileriler. Bir de İngiliz sömürgesi bazı yerler, bizim şu anki halimizden çok daha ileri.

Ben bunun sömürgeleştirmeyle ilgili kısmını bilmiyorum. Yine de şunu söyleyeyim; dil ile düşünen varlıkların dilleri zengin olmalı. Mesela entelektüel kelimesini kullandın, bence iyi de yaptın. TDK'ya göre karşılığı ''aydın'' demekmiş. Bence o bağlamda entelektüel daha iyi oturuyor cümleye. Yine de eğer Türk kökenli kelimeleri konuşacaksan çok yetersiz kalırsın.
    ''fasulye'' yiyemezsin mesela. Eğer bana entelektüel görünmek için İngilizce konuştuğumu ima ediyorsan (argüman kelimesi kullandığım için), konuştuğumuz dilde pek çok Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce kelimeler var. Sadece İngilizceye odaklanmanı doğru bulmuyorum. Bunu emin ol ki entelektüel görünmek için yazmadım, sen söyleyene kadar fark etmedim bile. Ha bir de bazı kelimelerin İngilizcelerini Türkçe'den önce öğrendiğim için düşünmem gerekebiliyor. Yani hemen ''entel'' damgasını yapıştırmamak lazım :). Okuduğum bölüm gereği de derslerde bazen tamamen İngilizce yerine plaza Türkçesi kullanılması bu durumu tetikliyor. Ben de sana Arapça kelime sıkıştırıyorsun aydın görünmek için desem aynı şey olur bence.

Ayrımcılığı tetikeyen bir din, o yüzden bu kurallarda yetişen bir insanın kitabında bunun etkileri bulunacak. Dediğim gibi ben buna kızsam dahi, kişinin kendi inancıdır saygı duyarım. Eğer başkasına zarar getirecek kısmına gelirsek, orada din farketmeksizin elimden geleni yaparım.

Dostum ısrarla İngiliz sömürgesi ülkelerin bizden daha iyi olduğundan bahsediyorsun. Bu adamlar çok iyilik mi yaptı sömürge yaptığı yerlere. Oranın iyi olması İngilizlerin çıkarınadır. Çünkü kendi dillerini konuşturuyor orada ve İngiliz sömürgesi halklarda kültürlerinden kopuyor. Sabahtan beri anlatmaya çalıştığım biz kendi değerlerimizden dilimizden,dinimizden koparsak bizimde sömürge olacağımızdır. Ki Atatürk'ten sonra ki basiretsiz hükumetlerin sonucunda şu anda bağımlı bir ülkeyiz zaten. Bu sömürge olma sevdası nereden geliyor ben çözemedim. Bunu kastetmediğini kastetmek istemediğini biliyorum ama sonuç buraya çıkıyor. O zaman bizi de gelsin emperyalist bir ülke sömürge yapsın bakalım çok iyi mi oluyor çok kötü mü?

Batının üstünlüğü kesinlikle doğuda yaptığı sert kıyıcı politikalardır dostum. Petrol orta doğuda bir kere. Ama bu petrolü sana kullandırıyorlar mı kullandırmıyorlar mı? Bunun cevabını sen ver.

Bence kendi dinimizden koparsak sömürge olmayız. Gördüğün üzere dinden kopmadığımızda da sömürge ülkesiyiz.

Ben sömürge olalım demiyorum. Sadece Batı'ya olan şiddetli karşılığını anlamıyorum. Bu ülkenin, Türkiye'nin, gelişmesi için örnek alabileceği tek yer Avrupa'dır. O yüzden onların edebiyatına karşı olma. Atatürk zamanında İngilizlerle karşılaştık ve geri püskürttük. Ben bunları da görüyorum, ne yüce ki Atatürk gibi bir insan geldi bu dünyaya. Tüm dünyanın saygı duyduğu bir liderimiz var; fakat şunu unutmamak lazım ki Atatürk bir Batı hayranıydı. Pek çok şeyi de Batı'dan ülkemize getirdi. Üretim yapıldı bol bol. Ben Atatürk'ün yaptıklarına baktığımda Batılılaşma görüyorum. Bunu da doğru bir şey olarak buluyorum.

Adamlar bilimci, adamlar sanatçı, bunu sadece Ortadoğu'da yapılanlara atfedemeyiz. Ben bugün Batılılaşmayı savunduğumda sürekli dövecek gibi cevap alıyorum. Bilim ve sanat istemek bu kadar mı kötü?
    Ben bugün hırsızın eli kesilmesin, idam olmasın diyorum (şeriat savunucularına diyorum), aldığım cevap ne biliyor musun? ''sen Allah'ın emirlerine karşı mı geliyorsun'', el kesmek ve idam hakkında kayda değer hiçbir şey söyleyemiyorlar ama bunu savunabiliyorlar.

• quote:

Bence kendi dinimizden koparsak sömürge olmayız. Gördüğün üzere dinden kopmadığımızda da sömürge ülkesiyiz.

Ben sömürge olalım demiyorum. Sadece Batı'ya olan şiddetli karşılığını anlamıyorum. Bu ülkenin, Türkiye'nin, gelişmesi için örnek alabileceği tek yer Avrupa'dır. O yüzden onların edebiyatına karşı olma. Atatürk zamanında İngilizlerle karşılaştık ve geri püskürttük. Ben bunları da görüyorum, ne yüce ki Atatürk gibi bir insan geldi bu dünyaya. Tüm dünyanın saygı duyduğu bir liderimiz var; fakat şunu unutmamak lazım ki Atatürk bir Batı hayranıydı. Pek çok şeyi de Batı'dan ülkemize getirdi. Üretim yapıldı bol bol. Ben Atatürk'ün yaptıklarına baktığımda Batılılaşma görüyorum. Bunu da doğru bir şey olarak buluyorum.

Adamlar bilimci, adamlar sanatçı, bunu sadece Ortadoğu'da yapılanlara atfedemeyiz. Ben bugün Batılılaşmayı savunduğumda sürekli dövecek gibi cevap alıyorum. Bilim ve sanat istemek bu kadar mı kötü?
    Ben bugün hırsızın eli kesilmesin, idam olmasın diyorum (şeriat savunucularına diyorum), aldığım cevap ne biliyor musun? ''sen Allah'ın emirlerine karşı mı geliyorsun'', el kesmek ve idam hakkında kayda değer hiçbir şey söyleyemiyorlar ama bunu savunabiliyorlar.

Atatürk'ü batılı olarak itham ediyorsan dostum Atatürk'ü hiç anlamamışsındır demektir. Atatürk için milliyetçilik çok önemliydi. Gerçek bir Türkçüydü. Türk dili hakkında çalışmaları vardır. Kendisi bizzat ölümünden 1 yıl önce Türkçe'ye yabancı sözcükler karışmasın diye 1937 yılında yardımcılarına Fransızca geometri kitaplarını toplatarak bir geometri kitabı yazmıştır. Seninde bildiğin üzere açıortay, kenarortay, yarı çap gibi kavramlar Atatürk tarafından bulunmuş kavramlardır. Atatürk için çağdaş uygarlık düzeyi dogmatik değil diyalektiktir. Eğer Attila İlhan okusaydın bunu bilirdin. Atatürk için Türkiye'nin gelişmesi zamanın koşullarına göre değişkendir. Atatürk Batıyı örnek almıştır bunu inkar edemeyiz bu kötü değildir. Ama Atatürk'ün yapmak istediği Türk harsı(kültürü) içinde çağdaşlaşmaktır. Atatürk Türk kültürüne çok önem veriyordu. Yani körü körüne bir Batılılaşma o sevdiğin Atatürk'e atabileceğin en büyük iftiradır dostum. Ve Atatürk'ün dış politikası tamamen Türkiyeyi batıdan koruyucu bir şekilde olmuştur. Kendisi hiçbir yabancı devletin ayağına gitmemiştir. Cumhurbaşkanlığında dışarıya gezisi olmamıştır.

Ben batı karşıtı değilim dostum sen beni anlamakta zorlanıyorsun bence. Ben sadece kültürü için endişelenen bir insanım. Ben batılı eserler okunmasın demiyorum. Bu kaçıncı olacak bilmiyorum. Ben bizim kültürümüzün görmezden gelinmesine karşıyım. Ben Batı karşısında kendini aşağılık kompleksinde bulanlara karşıyım. Benim rahatsız olduğum nokta burada doğan bir insanın bu kadar batı hayranlığı beslemesidir. Batıyı örnek alalım eyvallah derim buna ama Türk harsı içinde...

Kendi dininden kopmak kendi kültüründen kopmaktır. Sen Hristiyan Misyonerlerin Asyayı Hristiyanlaştırma planlarından hiç haberdar değilsin herhalde. Bu komplo teorisi değil bir adım geriye gelip büyük resme baktığında bunu çok rahat bir şekilde görüyorsun zaten. Asıl dininden koptuğun zaman Hristiyan misyonerlerin hışmına uğrar tam bir sömürge olursun. Dostum bu arada senin o beğenmediğin İslam 8. ve 13. yy'lar arasında bilimde dünyayı ona katlıyordu. Bir çok bilim adamımız çıkmıştır. Bunların hepside Müslümandır.(İbn-i Sina,Farabi,Ömer Hayyam vs...) Ne zaman İslama tasavvuf denen şirk yuvası girmiş o zaman işte İslamda bilimci çıkmaz olmuştur. İnsanlar sabahtan akşama kadar nafile ibadetlerle ömrünü geçirerek dünyayı bırakmıştır. Oysa ki kuranın mesajı "Öyleyse bir işi bitirince başkasına giriş" yani çalışmayı emreder. İlimin peşinden gitmeyi emreder. Ülkenin gelişememesinin nedeni İslam kaynaklı değil İslamın yanlış anlamasından kaynaklıdır. İnsanımızın kuranı Türkçe okumamasından kaynaklıdır. Ben senin kuranın Türkçe'sini tamamen okuduğuna da inanmıyorum. Okuduysan bile bir roman gibi okumuşsun. Anlayarak okumamışsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemfb12 -- 2 Eylül 2016; 2:01:01 >

''İtham etmek'', çok yanlış bir kelime seçimi. Batı kültüründen bize yenilikler getirdiğini söylemek ''yüceltmek''tir. Atatürk'ü anlayan birisi ''medeniyet açmaksa bedeni'' gibi laflara yer vermez. Atatürk'ün geometri kitabı vardı bende, şu an nerede olduğunu bilmiyorum. Bu bilgiler sadece Atilla İlhan'daymış gibi konuşma lütfen ya, doğru bilgiyi aldıktan sonra nereden aldığının bir önemi yok. Türk kültürüyle çağdaşlaşmaktan kastın nedir? Hep çocuklara tecavüz edelim, hem cinayetler işleyelim, hem de medeni olalım mıdır? Ben anlayamadım demek istediğini. Ben körü körüne Batılılaşmadım ki zaten. Sadece oranın kitaplarını okuyorum çünkü kültürlerini seviyorum dedim. İftira mıdır? İftira genelde söylenilen kötü şeylere denir. Ben Atatürk hakkında kötü bir şey söylemedim, sadece sen sözlerimi çarpıtıyorsun o kadar :). Batı hayranlığı konusuna gelince bu bi hakaret değildir. Bir şeyi tamamıyla almak zaten imkansız. Yine de, bu demek değil ki Batı hayranlığı kötü. Atatürk bir Batı hayranıydı ve ben Atatürk'le gurur duyuyorum. Batı hayranı olmak ve Batı'ya düşman olmak aynı anda olabilecek şeyler. Birinin yaptıklarını seversin ama o kişiyi sevmezsin. Batı hayranlığından kastım tabii ki başbakanını sevmesi değil, kültürünü sevmesi.

Kültürün için endişelensen dahi uğraşman gereken ilk kişi ben değilim. Ben bu kültürü görmezden geliyorum çünkü ben ülkemde çıplaklar kampı istiyorum, ben ülkemde babamın yanında sigara içmek istiyorum, ben ülkemde kadınların da deliler gibi sevişmesini ve gece dışarı çıkabilmesini istiyorum.

Kur-an kısmına geleyim. 7. yyda kesinlikle dünyayı ileri götürmüştür, bu su götürmez gerçek. Müslüman olmayan biri olarak söylüyorum bunu (sosyolojik açıdan). Bugüne gelecek olursak, Atatürk'ün de dediği gibi ''Gökten inme sanılan kitaplarla yönetilmemeliyiz''. Kur-an'ı ben Türkçe okudum, daha fazla dayanamadım. Uygulama değil de elimde kitap halinde olsaydı çöpe atardım o kitabı. Yani bunca zaman sürekli ben suçlandım, ben anlamıyorum sadece.
    1) Önce gerçek İslam bu değil, Kur-an oku denildi. (Okudum beğenmedim)
    2) O zaman Muhammed'in hayatını araştır denildi. (Araştırdım fena değil, fakat bugüne uygulanması imkansız)
    Bence ben anlamışım ama sizin işinize gelmiyor bilmem kaç yıldır inandığınız şeyin haksız yönlerinin olması. Bir de çok önemli bir şey söyleyeyim ''bir kitapta söylenen şey kadar, söylenmeyen de önemlidir''. Bu sözümü lütfen düşünün. Kur-an bazı yerlerde yoruma açık olmakla birlikte, bazı yerlerde çok nettir. ''anlayarak okumak'', yani dünyada bilmem kaç müslüman ülke var, 1 tanesi bile anlayamamış mı bunu? Bunu mu diyorsun? Tamamen egoist bir Tanrı'nın varlığına inanıyorsun bence.

Edit: Tabii ki tamamen okumadım, bayağı ilerledim. Sürekli ben anlamıyorum heralde diye diye. Bazı yerler o kadar tartışmaya kapalı ki onları gördükten sonra okumayı bıraktım. Okumayacağım da, bence Charles Dickens veya Henry David Thoreau daha iyi bir yazar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvellous123 -- 2 Eylül 2016; 2:24:43 >

• marvellous123 kullanıcısına yanıt
    Eyvallah dostum.
    Amacım kesinlikle tartışma çıkartmak değil.
    Yine de ''bilimle çelişirsem, bilimi seçin'' diyen bir atam var. Kızlık zarının hiçbir önemi olmadığı da kanıtlanmışken, bu tür önemsiz detaylara anlam yüklemek istemiyorum.
    Ben senin dediğin kitabı okuyacağım, gerçekten elimdeki 2 kitabın bitmesinin ardından. Bye bye Türkçe'yi değil ama diğerlerinden birini.
    Sen de lütfen ''Kırmızı Pazartesi'' kitabını okur musun?
    https://selimtepeler.wordpress.com/2013/11/24/kirmizi-pazartesi-toplumunun-sosyo-kulturel-acidan-incelenmesi/

burada da yorumlaması var. Dediğim gibi ben de Türk yazar okuyacağım. Dediklerinden birini, hatta ''İçimizdeki Şeytan'' kitabı ilgimi de çekmiyor değil, belki peşine de onu okurum. Lütfen sen de bu kitabı oku. Belki Batı kitaplarına karşı olduğun için para kazandırmak istemezsin, o zaman da PDF olarak indirebilirsin bence :). Ben senin dediğini okuyacağım orijinalini alarak (Korsana karşı değilim, yine de olsun)

• quote:

Amacım kesinlikle tartışma çıkartmak değil.
    Yine de ''bilimle çelişirsem, bilimi seçin'' diyen bir atam var. Kızlık zarının hiçbir önemi olmadığı da kanıtlanmışken, bu tür önemsiz detaylara anlam yüklemek istemiyorum.
    Ben senin dediğin kitabı okuyacağım, gerçekten elimdeki 2 kitabın bitmesinin ardından. Bye bye Türkçe'yi değil ama diğerlerinden birini.
    Sen de lütfen ''Kırmızı Pazartesi'' kitabını okur musun?
    https://selimtepeler.wordpress.com/2013/11/24/kirmizi-pazartesi-toplumunun-sosyo-kulturel-acidan-incelenmesi/

burada da yorumlaması var. Dediğim gibi ben de Türk yazar okuyacağım. Dediklerinden birini, hatta ''İçimizdeki Şeytan'' kitabı ilgimi de çekmiyor değil, belki peşine de onu okurum. Lütfen sen de bu kitabı oku. Belki Batı kitaplarına karşı olduğun için para kazandırmak istemezsin, o zaman da PDF olarak indirebilirsin bence :). Ben senin dediğini okuyacağım orijinalini alarak (Korsana karşı değilim, yine de olsun)

Tabi ki okurum dostum ben o yazarın Yüzyıllık Yalnızlık adlı kitabını da okumuş hatta çok etkilenmiş bir insanım. Kırmızı Pazarteside kesinlikle ileride okuyacağım arşive aldığım kitaplardandır. Hatta söz elimdeki kitaplar bitince alıp okuyacağım bende.Gidip de direk kitap alarak okuyacağım dediğin gibi ortada bir emek varsa onun parasını öderim ben.(korsana ben de karşıyım) Batı'nın kitaplarına karşı değilim dostum. Batının kitaplarını okuduğumuz kadar kendi yazarlarımızı da okumaktan tarafım.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.