Şimdi Ara

Neden iyilik-fedakarlık yapıyorsunuz (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • B çok iddialı ama B, C, D diyelim. Özellikle D.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

sosyal psikolojide insanlar arası ilişkilerde iyilik açısından 2 farklı durum vardır

1. yakın dostluklar arası yapılan iyilik (müşterek ilişkiler)
    2. birbirini tanımayan insanlar arası yapılan iyilik (değiş tokuş ilişkileri)

ilkinde yapılan iyilikte hemen karşılık beklenmez uzun vadeli geri dönüş imkanı vardır; 2.sinde ise yapılan iyiliğin karşılığı hemen gözetilir, eşitlik kaygısı vardır; karşılıksız özgeci insnaların genleri doğal seleksiyon sonucu elenmiştir.

Özgecilik elenmiş olamaz hocam, hala genomumuzda mevcut olduğunu düşünüyorum. Karar mekanızmamızı etkiliyor ve çok uzun vadede etkilemeye devam edecektir. Uzunca bir süredir, insanları canlı bomba olmaya itecek nedenleri düşünüyorum. Özgecilik geni olmadan, insanlar inandığı din ya da sosyal gruplar için kendini feda edebilir mi? Tabi ki, beyin yıkma, eğitimsizlik, kandırılmışlık gibi kavramlarla da açıklanmaya çalışılabilir ancak her zaman içi boş olur. Bence özgecilik, doğal seçilim ile tamamen elendi demek için henüz çok erken.

• a b d
  • İnsanları mutlu etmek Dolayısı ile Allahın sevgisini kazanmak.
  • İnanma insanların samimiyetine menfaatleri gelir herşeyden önce eğer Allah vaad etmeseydi cenneti ona bile etmezlerdi secde

• quote:

Orijinalden alıntı: Furkanİpek

İnanma insanların samimiyetine menfaatleri gelir herşeyden önce eğer Allah vaad etmeseydi cenneti ona bile etmezlerdi secde

Nitekim, cennet vaad edildiği halde, cehennemle korkutulduğu halde insanların yine de gereği gibi kulluk vazifesini yapmamaları bu sözün canlı şahididir. Diyor bir sitede, ama ben tüm bunlara rağmen özgecil insanların olduğunu düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 20 Ocak 2017; 14:39:15 >
  • Her koyun kendi bacağından asılır başkası beni ilgilendirmez ben yine İbadete davet edip görevimi yaparım geri kalanı onun gönlü

• Agırlıklı olarak d diyorum

• Hepside mantıklı geldi.

• Egomuzu tatmin edip mutlu olmak için iyilik yapıyoruz. Bize ne kadar karşıksız iyilik gibi gözüken, örneğin bir hayvana yardım etmek gibi durumda "Ben iyi bir insanım ve hayvanlara yardım ediyorum." fikri gizli. Veya bir annenin çocuğuna oyuncak alması: annenin iyi bir anne olduğuna kendini inandırmak istemesindendir. Bu önermenin dışına çıkacak bir örnek aradım ancak bulamadım.

Bu fikri insanlarla paylaştığımda insanlar genelde reddetti fakat belki de bunu bilinçli olarak yapmıyoruzdur.

• quote:

Orijinalden alıntı: noname4242

Egomuzu tatmin edip mutlu olmak için iyilik yapıyoruz. Bize ne kadar karşıksız iyilik gibi gözüken, örneğin bir hayvana yardım etmek gibi durumda "Ben iyi bir insanım ve hayvanlara yardım ediyorum." fikri gizli. Veya bir annenin çocuğuna oyuncak alması: annenin iyi bir anne olduğuna kendini inandırmak istemesindendir. Bu önermenin dışına çıkacak bir örnek aradım ancak bulamadım.

Bu fikri insanlarla paylaştığımda insanlar genelde reddetti fakat belki de bunu bilinçli olarak yapmıyoruzdur.

Her iyilik yaptığımızda mutlu olur muyuz bilemiyorum, egomuzun soyut yönünü tatmin etmek için yapıyoruz diyorsunuz, yani takdir edilmek için. Ama annelik içgüdesel bir durumdur, anne o çocuğun kendi canından ve kanından olduğunun farkındadır, yani anne bencildir ve buna ek olarak çocuğuna sahip çıkmadığında ruhunda acı baskılar hisseder.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kutbulmus

quote:

Orijinalden alıntı: noname4242

Egomuzu tatmin edip mutlu olmak için iyilik yapıyoruz. Bize ne kadar karşıksız iyilik gibi gözüken, örneğin bir hayvana yardım etmek gibi durumda "Ben iyi bir insanım ve hayvanlara yardım ediyorum." fikri gizli. Veya bir annenin çocuğuna oyuncak alması: annenin iyi bir anne olduğuna kendini inandırmak istemesindendir. Bu önermenin dışına çıkacak bir örnek aradım ancak bulamadım.

Her iyilik yaptığımızda mutlu olur muyuz bilemiyorum, egomuzun soyut yönünü tatmin etmek için yapıyoruz diyorsunuz, yani takdir edilmek için. Ama annelik içgüdesel bir durumdur, anne o çocuğun kendi canından ve kanından olduğunun farkındadır, yani anne bencildir ve buna ek olarak çocuğuna sahip çıkmadığında ruhunda acı baskılar hisseder.

Evet, her iyilik yapıldığında mutluluk getirmeyebilir; bu genel bir cümle oldu, istisnalar olacaktır. Fakat yaptığımız iyi ve erdemli olarak kabul edilen davranışların amacı, kendimizin iyi bir insan olduğunu tasdik ettirmek olabilir. Yani sadece karşı tarafın iyiliği uğruna yaptığımızı düşündüğümüz davranışlarda bile içimizdeki "iyi bir insan"ı doğrulamaya çalışıyor olabiliriz; farkında olarak veya olmayarak. Verdiğiniz annelik ve içgüdüsel davranış örneğinin de bu durumla çeliştiğini düşünmüyorum.

• 2 yıl geçmiş konumu yeni arkadaşlar için uplamak istedim
  • Bence kendi yerine diğerini tercih edebiliyorsan yani ben değil o girsin cennete diyebiliyorsan; o değil ben sıkıntıyı/derdi çekeyim o buhrandan kurtulsun diyebiliyorsan erdemlisindir. Bunların dışındakiler saklanan bir bencillik üzerine kurulan, öğrenme ile bellenen, göstermelik iyilik davranışları/hareketleridir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kararsizkalanadam

A,B,D
    Vatan haini
  • Çünkü, öyle davranmak zorundasın. Hatalı bir soru bu bence. Ahlaki davranışta neden aranmaz. Gene de bu soru meta-etik alanını çok meşgul etmiştir.

• quote:

Orijinalden alıntı: AlbatrosD.IIIFazılBey

Bence kendi yerine diğerini tercih edebiliyorsan yani ben değil o girsin cennete diyebiliyorsan; o değil ben sıkıntıyı/derdi çekeyim o buhrandan kurtulsun diyebiliyorsan erdemlisindir. Bunların dışındakiler saklanan bir bencillik üzerine kurulan, öğrenme ile bellenen, göstermelik iyilik davranışları/hareketleridir.
    Ha soyle...

Sende umut isigi goruyorum.
    Elinden tutup simulasyondan kurtulmamiz icin bize privetaekeyini ver..

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.