< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whippoorwill -- 11 Ağustos 2018; 14:35:5 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whippoorwill -- 11 Ağustos 2018; 14:35:5 > |
Bootloader kilidini açamazsak custom rom yükleyemeyiz. Custom rom seven biri olarak bu benim için önemli. Bunun yanında, 2 yıl sonra güncelleme desteği kesildiğinde yine custom romlarla cihazı güncel tutmak mümkün ama yükleme yapmak için bootloader kilidinin açık olması gerekiyor. Ekstra olarak Android Oreo ile çıkış yapan cihazlar Project Treble desteğiyle gelmek zorunda. Herhangi ekstra bir çaba harcamadan genel bir Android imajını Project Treble destekli her cihazda değiştirmeden kullanabiliyoruz. Tek bir imajın tüm destekli telefonlarda kullanılabilir olması büyük bir olay, çünkü her cihazla ayrı ayrı uğraşmak ortadan kalkıyor ve daha hızlı yazılım desteği anlamına geliyor. Bootloader kilidi burada yine karşımıza çıkıyor ve Project Treble desteğinin bir anlamı kalmıyor. Sadece Nokia'nın işini kolaylaştırıyor ama kullanıcı açısından bir anlamı kalmıyor.
Kernel kaynak kodlarını açması ise GPL ile aslında zorunlu. Kernel kaynak kodları rom geliştirmek için kullanılıyor ama Project Treble ile beraber artık çok ihtiyaç kalmadı. Yine de çekirdek olarak Linux'u kullanan bir firma yaptığı değişiklikleri, General Public License v2 lisansını kabul ettiği için, paylaşmak zorunda. Açık kaynağın etinden, sütünden, her tarafından faydalanıp sıra kendisinin yaptığı ufak değişiklikleri paylaşmaya geldiğinde lisansı ihlal eden firmalardan biri yeni HMD/Nokia. Çinli firmalar bile gerekeni yaparken Nokia'nın böyle şerefsizlik yaparak lisansı ihlal etmesi olacak şey değil. Gerekliliklerini yerine getirmeyen kullanmasın Linux'u diyeceğim ama elden bir şey gelmiyor. Son olarak bu olaylara takılmamı genel olarak özetleyeyim. Nokia Android'i Android yapan özgürlüğü, serbestliği elinden alıyor bana göre. Parasını ödeyip satın aldığım cihazı istediğim gibi kullanmamı kısıtlıyor. Hızlı güncelleme veriyor olabilir ama çayırda çimende koşmamı engelliyor. Kafes isteseydim zaten gider Apple cihazlarından birini alırdım. Bu yazdıklarım kullanıcıların %99'u için önemsizdir veya zaten bir fikirleri yoktur ama ben bu yüzden sitemliyim ve sırf bu yüzden Nokia almayağım gibi duruyor. Aslında artık custom romlarla falan uğraşacak vaktim olmasa da, telefonu kurcalayacak olmasam da; bir GNU/Linux kullanıcısı olarak kendimce protesto ediyorum. Çok laf salatası yaptıysam kusuruma bakmayın. Çenemin bu kadar düşmesi hayal kırıklığımdan ve kızgınlığımdan kaynaklanıyor. |
Kurtarıcı Xiaomi şu anlık. Mi Note 3 daha işlevsel bir cihaz.
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 7 Mart 2018; 16:23:29 > < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johan Elmander -- 7 Mart 2018; 20:53:39 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gizanagi -- 7 Mart 2018; 23:7:7 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gizanagi -- 8 Mart 2018; 21:31:45 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gizanagi -- 9 Mart 2018; 10:9:35 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |