Şimdi Ara

Nokia LUMIA 1020 incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Lumia 1020 ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak istiyorum gelen istekler doğrultusunda bu incelemeyi yapıyorum.

Telefonun özellikleri, kopyala yapıştır yaptım bir şablon oluşturması açısından.

Windows Phone 8

Networks:-
    GSM: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
    WCDMA: 2100 MHz, 1900 MHz, 850 MHz, 900 MHz
    LTE network bands 1, 3, 7, 20, 8
    HSPA+ DL Cat 24, Dual Carrier 42.1 Mbps/UL Cat5.76 Mbps
    Here Location and Mapping Service: Free global HERE Maps and HERE Drive+, free HERE transit available in the store

Memory:
    2GB RAM, 32GB internal user memory, 7GB Skydrive cloud storage

Display:
    4.5 inch AMOLED WXGA (1280 x 768) 2.5D sculpted glass Gorilla Glass 3, PureMotion HD+ ClearBlack, High Brightness Mode, Sunlight readability, Super sensitive touch for nail and glove usage

Processor:
    1.5 Ghz dual-core Snapdragon (no word on which snapdragon processor though)

Camera:
    PureView 41 MP sensor with Optical Image Stabilization (OIS), Backside-illuminated image sensor, 6 lens optics, High resolution zoom 3x, Autofocus, Xenon Flash, LED for video, 1080p video at 30 fps, Includes Nokia Pro Camera mode and Nokia Smart Camera Mode.

Secondary Camera:
    HD 1.2 Megapixel wide angle

Size:
    130.4 x 71.4 x 10.4 mm

Weight:
    158 grams

Connectivity:
    USB 2.0, BT 3.0, NFC with SIM based security, WLAN a/b/g/n, A-GPS and Glonass, 3.5 mm audio connector

Battery:
    2000 mAh battery, Wireless Charging supported via accessory cover

Audio:
    IHF speakers, 2 microphones, HD voice compliant, 3.5mm AV connector

Key Features:
    - 41 Megapixel sensor captures the sharpest images with details never though possible from a smartphone
    - Nokia Pro Camera boosts creativity through simple and easy to user controls usually reserved for the expert photographer
    - Nokia Rich Recording delivers distortion free stereo audio in the loudest environments
    - Comes with the only fully integrated and true offline Global maps experience from the HERE location suite

Nokia original accessories:

- Nokia Camera Grip PD-95G:
    Confidence to take the perfect shot
    * Built-in extra battery for longer usage
    * Ergonomic grip with a two-stage camera key
    * Universal tripod-mount

- Nokia Wireless Charging Cover CC-3066:
    Effortless Wireless charging is just a snap away
    * enable wireless charging with form fitting Qi compliant snap-on cover

Colors:

Yellow, White, Black

Operating times:

* Maximum talk time (3G): 13.3 h
    * Standby time: 16 Days
    * Video Playback time: 6.8 hours
    * Music Playback time: 63 hours

-----------------------------------------

Öncelikle neden böyle bir seçim yaptığımı anlatıyım. Nokia pure-view 808'i çıkardığında fotoğraflar çok iyiydi fakat internet deneyimi olsun symbian market'in terkedilmişliği olsun windows işletim sistemi olan iyi kameralı bir telefon almaya itti beni. Bunun yanında güncel harita bulma sorununu ortadan kaldıran ve dünyadaki tüm haritaların bulunduğu ve tamamen ücretsiz nokia maps'in varlığu bu telefonu almam için etken oldu.

KAMERA

Nokia bu kamerayı windows telefonlarına koysun alcam demiştim o zaman. Sanırım çok az daha küçük sensör boyutuyla (1/1,5' (diğeri 1/ 1,2'') (paydadaki sayının küçülmesi ve bunun alan olarak ifadesinde kare gelmesini düşünerek bu sayıdaki ufak değişimlerin de ne kadar önemli olduğunu not etmekte yarar var). kompakt kamera ihtiyacını gidebilecek bir telefon. Yani iyi bir kompkat kamera 1100 - 1700 TL aralığındayen bu telefonda nokia'nın yıllarca görüntü işleme tecrübesini de dikkate alırsak fiyatını karşılayabilecek bir telefon. 6 lens optiği ile telefon kayıpsız zoom yaparak videoyu ve fotoğrafı hiç bozmadan yakınlaştırmanızı sağlıyor; mesela oturduğunuz yerden uzak bir tahtada bulunan ders notlarını çekebilirsiniz küçük semboller bile belli oluyor (video çözünürlüğü 1080 p - 30fps bu akıcılık kimine göre yeterli kimine göre biraz yavaş kalabilir). Optical Image Stabilization (OIS) teknolojisi ile eliniz biraz titrese de aşırı titremeyen güzel seyirlik videolar alabiliyorsunuz. Fotoğrafların biraz sarı tonlarında çıktığı konuşuluyor ki bu doğrudur. Bunun yazılımla düzeltilmesi mümkündür bu sinyalin nasıl işlendiği ile ilgilidir.

Nokia Camera (eskiden Nokia Pro Camera idi) ile Lumia 1020 amber güncellemesi gerektiren uygulama, hem smart cam hem de nokia pro kamera özelliklerini aynı programda topladı geçtiğimiz günlerde gelen update ile. Pro cam özelliği istediğiniz gibi ayar yapabiliyosunuz fakat bu yaptığınız ayar smart cam (birden fazla fotoğraf çekip kötü çıkanların yüzlerini değiştirme, hareket algılama, hareketli objeleri atma vs.) kendi ışık ve fokusunu (sanırım sonsuz fokus) kullanıyor ve buna müdahale ettirmiyor; dolayısıyla gündüz çekimlerinde iyi iş yapacağı düşünülebilir. Fotoğraflar aynı anda 2 çözünürlükte kaydediliyor.

Birincisi tam çözünürlük; 4:3 en-boy oranında 38 mp ve 16:9 formatında 34 mp (bu demek oluyor ki sensör 41 mp olsa da sensör yuvarlak bir yapıdadır ve üzerine 4:3 oranlı bir dikdörtgen çizerseniz 38 mp efektif pikseliniz kalır. "Bu niye 41 mp kaydetmiyor? yalan", demek değildir. Fotoğraflar .jpg formatındadır yani kendi filtreden geçirip çeşitli kontrast işlemleri yapıyor. 4 - 20 mb arası yer kaplayabiliyor fotoğrafın entropisine göre. (entropi bir fotoğraftaki düzensizlik yani renk geçişlerinin dikeyde ve/veya yatayda çok sık ve karışık olmasıdır)

İkincisi ise sizin paylaşmanız için kullanabileceğiniz 5 mp aynı fotoğrafın filtrelenmiş ve küçültülmüş hali. (1,x - 2,x MB yer kaplıyor ortalama)

EKRAN

Ekran kalitesi piyasadakilerden farklı olarak daha düşük çözünürlüklü olsa da gerçek RGB ve clear black gibi teknolojiler (gün ışığında ekranın okunaklı olması). Ekran hassaslığı 2 kademe ve yüksek kademe durumunda tırnağı algılıyor ya da eldivenle falan kullanılabilir oluyor. Ekranda en sevmediğim şey insanın elinin çarptığı Bing arama motoru ki keşke o buton hiç olmasa. Bing'in arama sonuçlarına güvenmediğim için kullanmadım da o yüzden kullanan arkadaşlar yazarsa bilgileniriz biz de. Nokia Ekranlarına güveniyor ki siyah üzerine beyaz keskin yazıların olduğu bir arayüz tasarlamış. Bu arayüzde aşağı yukarı kaydırma yaptığınızda ekranda siyah pikseller arkada fazla iz kalmadan ekran tazeleniyor. Televizyon forumlarındakiler ya da monitör tartışmaları yapanlar bilirler; örneğin ekranın tazeleme süresinin 5 milisaniye olması ya da 100 Hz olması gibi kavramlar her markanın kendisinin ölçtüğü gri-gri geçişidir (yani grinin koyu bir tonundan başka açık bir tonuna geçiş, bu biraz hile gibi olsa da ekrandaki görüntünün tamamen siyah ve beyaz geçişlerinden oluşmadığı düşünülerek tasarlanması normaldir; örneğin bir adam beyaz gömlek ve dikey sık siyah çizgilerle tv programına çıkarsa bu ekranlar için en kötü senaryodur çünkü bi pikselin sönüp tekrar yanma süresinde belli bir gecikme vardır). Bu noktada nokia ekranda iddialı olduğunu lumia 920'yi tanıtırken bir videoda anlatmıştı. Belki piyasadaki en iyi ekran olabilir ama en doğal renkler veren ekran olmadığı kesin. Ekran kapasitif özellikte olduğu için bazen daha dokunmadan algılayabiliyor ve yanlış yazım gibi hatalar doğabiliyor ama bu dediğim sorun note 3'te dahi var belki alışmakla alakalı biraz da.

SES

Ses kalitesi olarak nokia lumia için şöyle bir iddia var, mikrofonu çok yüksek sesli konserlerde dahi bir şekilde aşırı gürültüyü atıp çok iyi kayıt yapıyor. Bunun dışında benim kendi gözlemlediğim olay kulaklıkla dinlerken çıkışındaki özellik mi yoksa kulaklıktan mı bilmiyorum ama noise cancellation özelliği ile şu hani parçaların sessiz kısımlarında duyulan hışırtı (yüksek frekanslı elektromanyetik dalganın etkisiyle yaşanan bozunmalar) bu modelde olmuyor ya da hiçe yakın. Ses kalitesi dünyanın en iyi sesi midir bilemiyorum araştırmadım ama en kötü sesi değil bass'lar vuruyor kulak içi kulaklık doyurucu bir ses veriyor, yine de bu sesi de yükseltmek isteyenler olabilir equalizer'da bunun ayarı var. Bunun dışında hoparlör mesela LG G2 ile karşılaştırılmış ve nerdeyse 2 kat yüksek ses verdiği video incelemelerde var. HTC'nin beats audio'sundan daha iyi olduğunu sanmıyorum çünkü o kadar da amamn aman yüksek bir ses değil fakat bu dediğim şeyi karşılatırmadım aynı şarkıyı çalıp bakmak lazım. Normalde telefonlar hoparlörü arkaya alıyor ve koyduğunuz zeminden dolayı ses yükseliyor (fakat yatak gibi zeminlerde ses tamamen kesilebilir de, lumia'da öyle değil altta duran hoparlör yerle temas etmiyor.

İŞLETİM SİSTEMİ

Windows işletim sistemi sanki tam olarak lumia 1020 için optimize edilememiş gibi yani 820'de çok daha hızlı tepkiler olabiliyor. Ama genel olarak işletim sistemi hızlı aşırı bir kasıntı değil ama sanki biraz beklemeli tepkiler olabiliyor. Bu gibi sorunların Kasım'da çıkacak update ile giderileceği söyleniyor. İşletim sisteminin eksisini herkes biliyordur herhalde android'dekinin çok çok daha azı uygulama var. Dosya yöneticisi yok dolayısıyla kurduğunuz programlar sizin bilgilerinize erişemiyor ve virüs olayı ihtimalini çok zorlaştırmaya çalışmışlar bu sayede. Bu hem iyi hem kötü mesela kredi kartı numaranızı veriyosanız iyi ama harici bir dosyayı telefonda bulup birlikte aç demek mümkün olmuyor. İşletim sisteminin sağladığı şeylerden biri android ya da ios'tan geçiyorsanız tüm rehberi falan bir güzel alabiliyorsunuz saniyeler içerisinde. Whatsapp kullanıyorsanız bunu ana ekrana bildirim olarak gelsin yapabiliyorsunuz böylece anında, gecikmeden bildirim geliyor (bunun çok az istisnası olduğu söyleniyor). İşletim sistemi stabil tıkır tıkır akıyor genelde ama dediğim gibi üzerinde biraz daha çalışılması lazım gibi geldi bana.

BATARYA

Batarya gerçekten ortalamanın altında. 5 saatlik bir whatsapp görüşmesi bataryanın bitmesine neden olabiliyor. Özelliklerinde de yazıyor 5,5 saat wi-fi. 3G ile bağlanıyorum genelde ama 4G'de batarya daha da çabuk bitecektir. Ekranın 3 farklı otomatik parlaklığı var bunlardan orta olanını kullanıyorum ve çok memnun değilim bazen 1 günü çıkartamıyor. Background'da normalde skydrive'a sürekli bi şeyler yüklemeye çalışıyordu ki bunu kapatıtm. X-box music diye bir şey var ve bunu da kapatmanızı öneriyor. Belki de güncellemeden sonra bu sorun azalır.

NAVIGASYON

Navigasyonun güzel tarafı offline olarak kullanılabilmesi ve diğer ülkeleri de kolayca bulup indirebilmeniz. Bununla beraber hiç internet olmaksızın konumunuzu kısa sürede (saniyeler içinde) hesaplayabiliyor ki bu bazı telefonlar için dakikalar sürebilmekte. Kötü tarafı ise bazı mekanları özellikle de internet yokken bulmak mümkün olmuyor. Bir de bazen konumunuzu yanlış hesaplamış ve sizi doğru yere gidiyormuş gibi kandırabiliyor bu konuda beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim çünkü Igo 8'de böyle bir şey asla olmazdı. Bir de önceki update'ler gelmeden önce böyle konumunuz donup kalabiliyordu şu an düzeldi mi emin değilim. Çıkıp girince düzelen bir problemdi.

İnternet Deneyimi

İnternet 4G'yi destekliyor ve tarayıcı gerçekten çok hızlı. Full-facebook açabiliyorsunuz ve ordan desktop'taki gibi chat yapabiliyorsunuz. Fakat flash-player olmadığı için o görünümde videoları izleyemiyorsunuz, m.facebook üzerinden açınca ya da kendi çok stabil olmayan uygulamasından açınca izleyebiliyorsunuz. Forumda okuduğum kadarıyla bir siteye fotoğraf eklemek falan çok sıkıntılıymış sanırım işlevsellik olarak desktop'ın aynısını veren bir model hiç göremiycez. Örneğin fare ile üzerine gelince alt tarafa uzanan butonlar çıkan bir yerde (butona ilk basıldığında bir linke yönlendiriyosa) altta çıkan butonlara basmak nerdeyse imkansız.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, fotoğraf ekleme işini daha sonra yapacağım çıkmam gerekiyor birazdan. Umarım bu bilgiler kafası karışık arkadaşlara yardımcı olur çünkü benim de kafam allak bullaktı alım yapmadan önce. Şimdi de ne çok iyi yapmışım diyebiliyorum ne de kötü çünkü hiçbir cihaz sizi %100 memnun etmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurkillinc -- 2 Kasım 2013; 19:40:11 >

• Vallaha cihazı 4 aydır bekleyen biriyim ,belki 100 e yakın video izlemişimdir almak içinde sabırsızlanıyordum ,ama genel itibari ile sizin yazdıklarınız ile bende oluşan intiba bire bir örtüşüyor ,çok objektif bir inceleme olmuş bana kalırsa bende çok almak istiyordum ama ,önce fiyatı vurdu ,sonra pil olayı çok sıktı , en son olarakta resimlerde ve ön kamerada oluşan sarımtraklık canımı sıktı ,şöyle bir karar aldım ,zaten fiyatın düşmesini bekleyecektim ,bu arada black ardından blue ( 8.1 ) güncellemeleri gelecek ,eğer bu güncellemelerde bu can sıkan ayrıntılar düzelmez ise ne yazıkki 1020 sevdamdan vazgeçecem ,evet bir resim ve video kalitesi içinde diğer herşeyden feragat edilmez yani , ve gördüğüm kadarı ilede hem nokia hemde microsoft çok ilgisiz yazılım konusunda ,data sense dendi ,geldi kullanıcılar anlık doğru göstermediğinden yakınıyor 500 mb geridentakip ediyor diyorlar ,ne anladım bu işten ,nokia pro cam çok güzel bir yazılım ama otomatik ayarlarda bariz sarılık var düzelt işte arkadaş cihaz çıkalı 4 ay olmuş amerikada falan hiçmi eleştirilmedi bunlar ,vesselam bekleyelim bakalım sanırım benim istediğim cihaz bundan bir sonraki yada iki adımsonraki 41 mp lik versiyon olur çünkü video çekimi 30 fps olduğundanmıdır akıcılık yok gibi ve buda rahatsız olduğum bir konu

• quote:

Orijinalden alıntı: alperen_69

Vallaha cihazı 4 aydır bekleyen biriyim ,belki 100 e yakın video izlemişimdir almak içinde sabırsızlanıyordum ,ama genel itibari ile sizin yazdıklarınız ile bende oluşan intiba bire bir örtüşüyor ,çok objektif bir inceleme olmuş bana kalırsa bende çok almak istiyordum ama ,önce fiyatı vurdu ,sonra pil olayı çok sıktı , en son olarakta resimlerde ve ön kamerada oluşan sarımtraklık canımı sıktı ,şöyle bir karar aldım ,zaten fiyatın düşmesini bekleyecektim ,bu arada black ardından blue ( 8.1 ) güncellemeleri gelecek ,eğer bu güncellemelerde bu can sıkan ayrıntılar düzelmez ise ne yazıkki 1020 sevdamdan vazgeçecem ,evet bir resim ve video kalitesi içinde diğer herşeyden feragat edilmez yani , ve gördüğüm kadarı ilede hem nokia hemde microsoft çok ilgisiz yazılım konusunda ,data sense dendi ,geldi kullanıcılar anlık doğru göstermediğinden yakınıyor 500 mb geridentakip ediyor diyorlar ,ne anladım bu işten ,nokia pro cam çok güzel bir yazılım ama otomatik ayarlarda bariz sarılık var düzelt işte arkadaş cihaz çıkalı 4 ay olmuş amerikada falan hiçmi eleştirilmedi bunlar ,vesselam bekleyelim bakalım sanırım benim istediğim cihaz bundan bir sonraki yada iki adımsonraki 41 mp lik versiyon olur çünkü video çekimi 30 fps olduğundanmıdır akıcılık yok gibi ve buda rahatsız olduğum bir konu

Teşekkür ederim, bu telefonu almazsanız G2 alabilirsiniz ama o da kamera renk tonlaması olarak bana aşırı yapay geliyor aynı şey note 3 için de geçerli. Bunlara bu kadar kafayı takmasam (bir de note 3'ün Türkiye'ye gelince çalışmama durumu vardı, teli yurtdışından aldığım için kafamda soru işareti vardı) bu telefonlardan birini tercih ederdim. Olmuşken tam olsun diyosanız beklemekten başka çare yok, belki 1520 de tatmin etmiycek 20 mp kamerası ile belki de daha iyi fotoğraf verdirmenin yolunu bulcaklar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.