Şimdi Ara

notebook ram upgrade ve dual calısması (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
2.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hynix degil ama içinde orjinalindegelen ram in markası. nanya marka. ya satıcı seni kandırmıs yada senınkının ıcınden cıkan farklı marka. eger everest okumadıysa ram ın markasını lap topun arkasındakı tam merkezdekı kapagı ac bak istersen. ordan direk gorursun ram lerı aynımı degılmı , markası neymıs falan dıye. yapıyo bu adamlar boyle seyler zamanında bende alırken banada içindeki ram in markası hi level ondan al demişlerdi. ama ben actım baktım nanyaydı. sonra baya bi nanya ram aradım bulamadım. sonrada hi level i aldım mecburen.
    şimdi bakıyorumda senın yazılarla benım yazılar nerdeyse aynı dd2533(266mhz) yazıyor ıkımızdede. ya ıkımızdede sorun var kı bunu sanmıyorum. heralde ıkımızınkıde nnormal bır sekılde dual calısıyor.
  • Bence de dual çalışmasında sorun gözükmüyor kinova...Seninkilerle aynı değerler..Zaten dual çalışmasa everestte dual çalışıyor görünmezlerdi..Ben yabancı forumlarada baktım bu 266 mhz değeri nedir tam anlamadım ama tüm ddr2 533 mhz ramlarde 266 mhz değeri gözüküyor everestte...Şöyle bir mantık olabilir mi çok sallıycam ama tek çalıştığında 266mhz çalışıyor...dual çalışmadığında 2 tane 266 mhz ram ayrı ayrı çalışıyor...dual çalıştırğında 266+266 532 mhz ediyor...Yani dual çalıştığında tek ram gibi ve 533 mhz hızda çalışıyor..Tamamen attım mantık yürüttüm, ama bu iş mantıkla da olmuyor..Bu konuda ayrıntılı bilgisi olanlar yazarlarsa iyi olur.
  • Öncelikle "Dual-Channel" ne demektir ona bakalım. İngilizce "Dual-Channel", Türkçe'de "Çift-Kanal" anlamına gelir. Bir sayının çift olabilmesi için 2 ile tam olarak bölünebilmesi ve artan olmaması gerekir. 2,4,6,8.. gibi sayılar çift sayılardır. 3,5,7,9,... gibi sayılar ise 2 ile bölündüklerinde 1 kalanını verirler ve bu sayılara "tek sayılar" denir.

İşlemciler de tıpkı bir yerlerden beslenen cihazlar gibi çalışırlar. Motorlar gibi yüksek devirlerde daha fazla yakıt akışına ihtiyaç duyarlar. Ancak işlemcide bundan biraz farklı olarak bu gibi durumlarda daha fazla veri akışına ihtiyaç vardır. Belleklerle işlemci arasındaki iletişim sistem performansındaki en önemli faktörlerden biridir. Zaman içerisinde uygulamaların veri ve güç ihtiyacı arttıkça, belleklerle tek kanal üzerinden iletişim sağlayan işlemcilerin performansları yetersiz gelmeye başlamış ve veri darboğazları meydana gelmiştir. Bunu yenmenin yollarından birisi de konvansiyonel olarak kullanılan tek kanal bellek veri yolunu iki adete çıkarmaktır.

Tek kanal bellek kullanımında 64bit/s’lik bir veri akışı olurken çift kanalda bu 128bit/s’ye çıkmıştır.

Belleklerin çift kanal çalışmaları için hem anakartın hem de belleklerin buna uygun olmaları gerekiyor. Bu gün bir çok anakartta Kanal A ve Kanal B olarak iki adet bellek kanalı bulunuyor.

En iyi çift kanal bellek performansı için A ve B kanallarının 0 slotları kullanılmalı. Ve tabii ki çift kanal için bunun için üretilmiş “bellek çiftleri” kullanılmalı. Örneğin 0 slotlara 256MB bellek takıldı ise 1 slotlara da 512MB’lık eş bellekler takılabilir. Belleklerin aynı olmasının zorunluluğu kontrolcünün haberleşme senkranizasyou yapma zorunluluğundan kaynaklanır. Belleklerin çift kanal çalışabilmesi için üç şart var:

1-Her iki modül de aynı kapasitede olmalı. 2x256 ya da 2x512 gibi
    2-Her iki modül de aynı hızda olmalı. Her ikisi de 333MHz ya da 400MHz gibi.
    3-Her iki modül de aynı sayıda çip içermeli. Yani birisi tek yüzlü ve 8 çip’e sahipse diğeri de tek yüzde 8 çip’e sahip olmalı.
    Bu şartlardan herhangi bir yerine getirilmezse çift kanal bellek kullanımı mümkün olmuyor. Tabii ki anakartın da bunu desteklemesi gerekiyor.

ARKADAŞLAR LVL FORUMLARINDAN CYRUS THE VIRUS DAN ALINTIDIR...

cpu-z diye aratın google da o prg ile de bilgi alabilirsiniz.. benim bildiğim dual ise ram ler ikisinin toplam veriyolu genişliği üzerinden işlem yapılıp 64+64 128 bitlik kullanım oluyor.. eğer single kullanılırsa her 2ram de 64 bit işlem oluyor.. yani tek şerit ya da 2 şerit kullanımı benzetmesi yapabilirs..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyclops_ -- 30 Mart 2006; 18:23:50 >

• http://www.mobilityguru.com/2005/01/19/sonoma/page4.html

bu adreste de single ve dual ch. kullanımında ne kadar gbit bant genişliği elde edebileceğğiniz yazılı...
    Dual DDRII-533
    8.5 GB/sec

Single DDRII-533
    4.2 GB/sec

hızı alınabiliniyo max.. asus a6 nun chipsetlerinde.. sisoft sandra ile memory bandwith test yapın.. bakalım hangi hız çıkacak?? buradan anlayabiliriz sanıyorum
  • Evet cpu-z nin yeni versiyonlarında memory kısmında yazar dual-single,everestin 2006ultimate edition ı var bende marka ve haftayı göremedim ramde,ama sisoft sandranın son versiyonunda ramin adıda hangi haftaya ait olduğuda açık olarak görünüyo dual testide herşeyi gösterecek cinsten kullanında bizde bilgilenelim nedir ne değildir,saygılar.
  • tamamda ben hala anlamadım sımdı dualmı calısıyorr calısmıyormu, neyse benım mkınadakı kıtlenme sorunu falan kaltıgına gore ve dvd yazarken ıntetnette gezebıldıgıme gore duak calısıyo demekkı.
    su sandra mı ne onu bı buluyum yapıyım pc yede ozaman yazarım bısıler gene.
  • quote:

Orjinalden alıntı: cyclops_

http://www.mobilityguru.com/2005/01/19/sonoma/page4.html

bu adreste de single ve dual ch. kullanımında ne kadar gbit bant genişliği elde edebileceğğiniz yazılı...
    Dual DDRII-533
    8.5 GB/sec

Single DDRII-533
    4.2 GB/sec

hızı alınabiliniyo max.. asus a6 nun chipsetlerinde.. sisoft sandra ile memory bandwith test yapın.. bakalım hangi hız çıkacak?? buradan anlayabiliriz sanıyorum

Cyclops, everest ile baktım..Sonuçlar aşağıda. Ayrıca kapağı açıp RAM'leri gözümle gördüm. Aynı marka "Hynix" ikisi de...Yani benim RAM'ler dual çalışıyor. 8530 mb bant genişliği var. Everest de bunu gösterdi. Aynı değerleri elde eden arkadaşlar da RAM'lerinin dual çalıştığını burdan anlayabilir...Everest çıktısı:

Bellek Yolu Özellikleri:

Yol Türü Dual DDR2 SDRAM
    Yol Genişliği 128 Bit
    DRAM:FSB Ratio 8:4
    Gerçek Saat 267 MHz (DDR)
    Etkin Saat 533 MHz
    Band Genişliği 8530 MB/s

• BilgiAlanı Değer
    Anakart Özellikleri
    Anakart Kimliği 63-0100-000001-00101111-092605-Alviso$0AAAA000_BIOS DATE: 09/26/05 VER: A6VCAS.205
    Anakart Adı Asus A6000Vc Series Notebook

Veri Yolu (FSB) Özellikleri
    Yol Türü Intel NetBurst
    Yol Genişliği 64 Bit
    Gerçek Saat 133 MHz (QDR)
    Etkin Saat 533 MHz
    Band Genişliği 4265 MB/s

Bellek Yolu Özellikleri
    Yol Türü Dual DDR2 SDRAM
    Yol Genişliği 128 Bit
    Etkin Saat 533 MHz
    Band Genişliği 8530 MB/s

Çipset Yolu Özellikleri
    Yol Türü Intel Direct Media Interface

Anakart Üreticisi
    Firma Adı ASUSTeK Computer Inc.
    Ürün Bilgisihttp://www.asus.com/products1.aspx?l1=3
    BIOS Yüklemesihttp://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us

aynı veriler bende de var.. bir de sisoft sandra ile memory bandwith test dener misiniz?? bi karşılaştıralım.. farklı veriler çıkacak mı?? özelikle aşağıda koyu renk yazdığım satırları..??
    SiSoftware Sandra

Benchmark Results
    RAM Bandwidth Int Buff'd iSSE2 : 2936 MB/s
    RAM Bandwidth Float Buff'd iSSE2 : 2922 MB/s
    Results Interpretation : Higher index values are better.

Int Buff'd iSSE2 (Integer STREAM) Results Breakdown
    Assignment : 2882MB/s
    Scaling : 2886MB/s
    Addition : 2976MB/s
    Triad : 3002MB/s
    Data Item Size : 16 byte(s)
    Buffering Used : Yes
    Offset Displacement Used : Yes
    Bandwidth Efficiency : 69% (estimated)

Float Buff'd iSSE2 (Float STREAM) Results Breakdown
    Assignment : 2894MB/s
    Scaling : 2895MB/s
    Addition : 2972MB/s
    Triad : 2927MB/s
    Bandwidth Efficiency : 69% (estimated)

Performance Test Status
    Run ID : CLIX on 31 Mart 2006 Cuma at 16:19:55
    Memory Used by Test : 512MB
    NUMA Support : No
    SMP Test : No
    Total Test Threads : 1
    Multi-Core Test : No
    SMT Test : No
    Dynamic MP/MT Load Balance : No
    Processor Affinity : P0C0T0
    Page Size : 4kB
    Use Large Memory Pages : No

Chipset 1
    Model : ASUSTeK Computer Inc 82915PM/GM/GMS, 82910GML Host Bridge
    Front Side Bus Speed : 4x 133MHz (532MHz data rate)
    Width : 64-bit
    Maximum Bus Bandwidth : 4256MB/s (estimated)

Logical/Chipset 1 Memory Banks
    Bank 0 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Bank 1 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Bank 4 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Bank 5 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Channels : 2 dual olmalı.. 2 kanallı..
    Speed : 4x 133MHz (532MHz data rate)
    Width : 64-bit burayı anlamadım ben.. şimdi dual çalışşa idi 128 mi olacak.. single mi çalışıyor da 64 diyo????
    Maximum Memory Bus Bandwidth : 8512MB/s (estimated) burası da dual channel bandwiith ile uyuşuyor.. 8.5 gbit ...
    Features
    (W)MMX Technology : Yes
    SSE Technology : Yes
    SSE2 Technology : Yes
    EMMX - Extended MMX Technology : No
    HTT - Hyper-Threading Technology : No

Performance Tips
    Notice 5405 : System bandwidth appears FSB limited. Attempt to increase FSB.
    Notice 5008 : To change benchmarks, click Options.
    Notice 5004 : Synthetic benchmark. May not tally with 'real-life' performance.
    Notice 5006 : Only compare the results with ones obtained using the same version!
    Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.

• Buyur cyclops kardeş...sisoft sandra ile test sonuçları

SiSoftware Sandra

Benchmark Results
    RAM Bandwidth Int Buff'd iSSE2 : 2970 MB/s
    RAM Bandwidth Float Buff'd iSSE2 : 2981 MB/s
    Results Interpretation : Higher index values are better.

Int Buff'd iSSE2 (Integer STREAM) Results Breakdown
    Assignment : 2938MB/s
    Scaling : 2943MB/s
    Addition : 3035MB/s
    Triad : 2965MB/s
    Bandwidth Efficiency : 70% (estimated)

Float Buff'd iSSE2 (Float STREAM) Results Breakdown
    Assignment : 2940MB/s
    Scaling : 2924MB/s
    Addition : 3031MB/s
    Triad : 3030MB/s
    Bandwidth Efficiency : 70% (estimated)

Performance Test Status
    Run ID : SDENIZLI on 31 Mart 2006 Cuma at 17:32:30
    Memory Used by Test : 512MB
    NUMA Support : No
    SMP Test : No
    Total Test Threads : 1
    Multi-Core Test : No
    SMT Test : No
    Dynamic MP/MT Load Balance : No
    Processor Affinity : P0C0T0
    Page Size : 4kB
    Use Large Memory Pages : No

Chipset 1
    Model : ASUSTeK Computer Inc 82915PM/GM/GMS, 82910GML Host Bridge
    Front Side Bus Speed : 4x 133MHz (532MHz data rate)
    Maximum Bus Bandwidth : 4256MB/s (estimated)

Logical/Chipset 1 Memory Banks
    Bank 0 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Bank 1 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Bank 4 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Bank 5 : 256MB DDR2-SDRAM 4.0-4-4-12 1CMD
    Channels : 2
    Speed : 4x 133MHz (532MHz data rate)
    Maximum Memory Bus Bandwidth : 8512MB/s (estimated)

Features
    (W)MMX Technology : Yes
    SSE Technology : Yes
    SSE2 Technology : Yes
    EMMX - Extended MMX Technology : No
    HTT - Hyper-Threading Technology : No

Performance Tips
    Notice 5405 : System bandwidth appears FSB limited. Attempt to increase FSB.
    Notice 5008 : To change benchmarks, click Options.
    Notice 5004 : Synthetic benchmark. May not tally with 'real-life' performance.
    Notice 5006 : Only compare the results with ones obtained using the same version!
    Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.

• arkadaşlar olay çözülmüştür....

everest ile son test
    BilgiAlanı Değer
    Anakart Özellikleri
    Anakart Kimliği 63-0100-000001-00101111-092605-Alviso$0AAAA000_BIOS DATE: 09/26/05 VER: A6VCAS.205
    Anakart Adı Asus A6000Vc Series Notebook

Veri Yolu (FSB) Özellikleri
    Yol Türü Intel NetBurst
    Yol Genişliği 64 Bit
    Gerçek Saat 133 MHz (QDR)
    Etkin Saat 533 MHz
    Band Genişliği 4265 MB/s

Bellek Yolu Özellikleri
    Yol Türü DDR2 SDRAM
    Yol Genişliği 64 Bit
    Etkin Saat 533 MHz
    Band Genişliği 4266 MB/s

Çipset Yolu Özellikleri
    Yol Türü Intel Direct Media Interface

Anakart Üreticisi
    Firma Adı ASUSTeK Computer Inc.
    Ürün Bilgisihttp://www.asus.com/products1.aspx?l1=3
    BIOS Yüklemesihttp://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us

koyu alanlarda da görüldüğü gibi, tek ram ile deneyince sistem 4.2 gbit olarak calışmakta.. yani single channel.... 2 ram çipi ile 8.5 gbit rakkamını görüyoruz...cpu z programında da single channel yazıyo.. eğer 2*256 ya da 2*512 ram kullanan arkadaşlar bu 2 prgramı kullanıp testleri yaparlarsa daha önceden de arkadaşlarımızın söylediği gibi dual channel yazılı sonuç alacaklar.. dual yazıyosa ve ewerest ile de yukarıdaki gibi bir sonuç alıyorsanız, sisteminiz dual channel çalışıyor demektir.. catasthrope arkadaşım senin sitem de dual çalışmakta..

• evet..Cyclops, kinova ben 3 ayrı makinede test ettik. Sonuç şudur ki everest sisoft sandra gibi programlarda ramlerinizin dual channel çalıştığı görünüyorsa, toplam bant genişliği 8.5 gbit görünüyorsa gönül rahatlığıyla diyebilirsiniz ki ram'leriniz dual çalışıyor. Bu programlar güvenilir sonuçlar veriyor. Merak eden arkadaşlar bu programları ana sayfadaki test programları başlığından indirip bakabilirler sistemlerine...
  • sağlam bir oyun aç bir de bir kaç tane ağır pro aç görürsün öyle durduğu yer de görülmez zati
  • tamamdır arkadaslar cok sagolun everestte ve sandramı ne onda 8.5 ı falan gordum sızdekı degerlerle aynı degerlerı verdı. demekkı dual calısıyor artık. herkesesevgıler saygılar
  • DUAL OLAYINI merak ettim anlatırmısınız?
  • quote:

Orjinalden alıntı: xxxkinovaxxx

hımmm. cas 2.5 e nerden balılıyor bılmıyorum ama benım anladıgım kadarıyla, bellekler dual calısıyo cunku eskısınden ıyı oldugunu anladım artık, ama hız olarak ne durumda bunu anlıyamadım. eger dual calısmıyo olsa hızı artmazdı veya stabılıtesı dıyım daha dogru cunku hızının arttıgını anlamadım ama stabılıtesı arttı. soyle bısey olabılırmı? dual calısıp hız ı artmama gıbı. cunku ram hızı 266 yazıyor ama dual calısıyor dıye yazmıs everestın yenı surumunden baktımda

Hocam,forumda bi ara o konu acilmisti .Icin rahat olsun.266 Mhz normal ram hizinin yarisi..Aslinda pratikte hep bu boyleymis..533 Mhz aslinda pratikte 266 calisirmis..Normal yani..Cok program calistirdigin zaman performans artisi sagladiysan kesin dual calisiyor..Hiz olayi ,su..Sadece nette dolasiyorsan veya sadece bi iki program calisiyosa hiz farketmez ama dual ram calisinca daha cok program calissa bile pc ram in kapasitesi dolana kadar hizindan cok bi sey kaybetmez..

• ewet.. hız artışı normalde pek farkedilmiyor anca 3-4 sağlam prg ile denenince makinada ortaya çıkan bariz bi fark oluyo.. 1gb ram olanlar windowsun sanal takas belleğini hard diske yüklemesini kapatabilirler... direkt ram lere yükleniyor o zaman dosyalar ve hem hdd yorulmuyor hem de performans artıyor. photoshop ta özellikle yüksek boyutlu dosyalarda işlem yaparken bunu hissettim.. takas dosyası da kapalı olduğu halde farkediyo olumlu yönde hıza...

dual çalışma olayını da en basit şekliyle şöyle anlatabilirim.. 2 şeritli bi yol var(anakartta bellek veriyolu-max hız 8.5 gbit) ve bu yolu siz tek şeritte kullanıyorsunuz(tek ddr ram-hız 4.25 gbit) diğeri emniyet şeridi gibi..:) 2 tane aynı hızda ram ile bu kullanılmayan şerit de kullanılarak veriyolundan geçen veri miktarı her bir kanal için ayrı olaak aktrıldığından 4.2 gbit yerine 8.5 gbit hızında çalışan bir işlem yolu ortaya çıkıyo..bunun olması için anakartın desteklemesi ve stabilite için de tercihen aynı marka ve modelde 2 tane ram takmak gerekiyor.2*256 ya da 2*512 gibi. pclerde bu işlem daha kolay çünkü ram bank ları renk kodlarıyla işaretlenmiş ve dual çalışacak olanlar aynı renklere sahip...

• bende soyle anlatıyım. :) bir bardakta kola var.. tek pipetle bunu tek kişi 5 dk da içiyo diyelim. ikinci kişide aynı kolayı 5 dk da içebiliyor diyelim. ama aynı bardaga iki pipet koyarsan iki kişi birden asılırsa 2.5 dk da biter. bunun gibi bişi :) cok guzel anlattım kendımı tebrık ederım ...
    ama sorun su kı bardakta 2 pıpet takılacak delik olması lazım yanı dual calısmayı desteklemesı lazım. yoksa 1 bardak kolayı tek pıpetle 2 kısı sırayla ıcmek zorunda kalır ve 5 dk olur ozaman 1 bardagın bıtmesı. hızda bısey degısmez. sadece 2 bardak ıcebılırler kasarlarsa ıcılen mıktarın kapasıtesı artar ama sure 10 dk ya cıkar.. ama bu kısmı ıyı anlatamadım gıbı :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxkinovaxxx -- 5 Nisan 2006; 2:16:24 >
  • ehuehu walla çok güzel anlatmışın tebrik ederim:) bu şekilde benzetme aklıma gelmezdi hiç harikasın ewet kinova nın da dediği gibi 2*256 dual, tek 512 den daha hızlı sonuç veriyo testlerde... tekrar kutlarım kinova.. çok hoşuma gitti yaf benzetmen

• walla topic i daha yeni okudum, okurken hafif bi tebessüm geldi yüzüme!
    gayet normal bir olayı sorun haline getirmişsiniz.

ddr533 ün 266 gözükmesi normal konu ddr olunca efektif hızı bulmak için frekansı 2 ile çarpacaksınız.everset gibi programlar ddr400 ü 200mhz ddr2 533 ü 266mhz olarak gösterirler bunda bi yanlışlık yok sizin ramlerde de bi yanlışlık yok.

bide şu dua ram olayı neden bu kadar karıştırılıyo anlamış değilim.dual ram kullanmak için illa gidip de özel olarak paketlenmiş ramler almanıza gerek yok.ben gidip 2 tane farklı çipli farklı seri twinmos ddr400 alsam da dual kullanabilirim.
    kingston ddr400 cl3 ve twinmos ddr400 cl2 yi dual şekilde kullanan arkadaşım var gayet sorunsuz kullanıyo.ama bazı sistemlerde ram slotları hassa olabiliyo illa birbirinin aynı ramleri isteyebiliyo.bazende ramlere oc uyguladıklarında birbirinin anı ramler daha stabil çalışabiliyolar.

yani aslında sorun olma ihtimalini azaltıyolar ama ila ramler birbirinin aynı olacak diye bi kaide yok.

• cyclops_
    sagol arkadas. yazdık bişiler amabardak olmamıs 1 er bidon ayran yapsaydım daha ıyı olurmus :)

trulli
    durumu sorun falan yaptıgımız yok. sadece ramlerımız dual calısıyomu calısmıyomu amacımız bunu ogrenmek. yani kesin emin olmaktı olduk bitti. gec kaldın mudahale etmeye :) ayrıca bilgisayar hakkında baska bir sey daha ogrenmıs olduk bunun neresı kotu. bildigim kadarıyla burası bir forum ve insanlar konusur tartısır sorularına yanıt bulur bildigini nlatır falan filan. burda yanlıs nerde ? gayet normal bir olayı sorun halıne getırmıssınız demıssınde durumun normal mi anormalmı oldugunu arastırıyoruz surda. yoksa ram ın tek basına 266 mhz de 2 tane olunca 533 de calıstıgını bılıyoruz. ama 2 tane takınca 266 dada calısırmı dıye dusunmuktuk. neyse işte. demekki seninde ogreneceklerın varmıskı merak edıp okumussun hepsını...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxkinovaxxx -- 5 Nisan 2006; 15:44:20 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.