Şimdi Ara

Nvidia'nın yeni nesil otomobil ve yapay zeka platformu: Xavier SoC

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Nvidia'nın mobil işlemci bölümü akıllı telefon hedefiyle başlayıp, otomobillerle devam eden çalışmalarına devam ediyor. Yapay zeka ve derin öğrenme gibi alanlarda da yatırımları olan şirket, otomobiller için en azından şimdiye kadar temelleri mobil cihazlar için atılan çiplerden türetme çözümlerle ilerliyordu. Ancak duyurusu dün yapılan Xavier isimli yeni platform, sahip olduğu özelliklerle şirketin özellikle otomobillere daha fazla yoğunlaştığının bir göstergesi niteliğinde.

Önce temel özelliklerle başlayalım isterseniz. Xavier platformu 8 çekirdekli bir platform. Nvidia tarafından özelleştirilen ARM64 çekirdeklerin mimari seviyede neler sunduğu, dallanma öngörüsü başta olmak üzere bellek hiyerarşisine yönelik ne gibi güncellemeler getirdiği henüz bilinmiyor. Ancak Parker kod adlı mevcut platforma güç veren iki adet Denver çekirdeğinin geliştirilmiş versiyonları olduğu kesin. Parker platformundaki Denver 2 tasarımına kıyasla eğer yeni işlemci tasarımı kısmen geliştirmeler içerseydi, tahminim o ki Nvidia, Denver adını kullanmaya devam ederdi. Resmi olmamakla birlikte daha yeni bir tasarıma geçilmiş  olması muhtemel, zira ARM tarafı da ciddi IP güncellemeleri yaptı.

Her halukarda aynı çekirdek tasarımında bile çekirdek sayısı 2'den 8'e çıktığı için işlem gücünde hissedilir artış olacağı bir gerçek. Ayrıca 16nm FinFET üretim geometrisindeki olgunlaşmaya bağlı olarak aynı mimari tasarımda ve aynı saat hızında Parker platformuna göre perf/watt dengesi bir miktar daha yüksek olacaktır, ya da Nvidia bu kazanımı daha yüksek saat hızı için kullanmak isteyecektir. Uzun lafın kısası, yeni platformun CPU ayağında önemli bir güncelleme söz konusu. Ancak asıl sürpriz GPU tarafında yani Nvidia'nın asıl önem verdiği ve kullanım alanını yaygınlaştırmak istediği başlıkta.

Nvidia'nın yol haritasında 2017'nin adayı olarak görülen yeni GPU mimarisi Volta, otomobil-yapay zeka-derin öğrenme üçgenindeki Xavier platformu için de itici güç olacak. Yapılan resmi açıklama, yeni platformun 512 CUDA çekirdeğine yani paralel işlem birimine sahip olacağını gösteriyor. Volta mimarisini kullanan çekirdeklerin performans kazanımları ise henüz bilinmiyor. Ancak Maxwell'den Pascal mimarisine geçişte Nvidia, mevcut GPU mimarisinde "radikal" diyebileceğimiz yenilikler yapmak yerine 16nm üretim geometrisine adaptasyon, yüksek hız, yüksek verimlilik ve GPU bloğu içindeki çevre birimlerin özellikle DX12 ve yeni API anlayışları üzerine yoğunlaşan rafine olmaya yönelik adımlar atmıştı.

Volta mimarisi ise endüstri içerisindeki beklentilere göre daha fazla yenilik sunacak. Bu noktada neler geleceğini henüz bilmiyoruz ama Xavier platformu bu sayede özellikle görüntü işleme ve yorumlama kısmında çok daha yetenekli olacak. Zaten derin öğrenme ve yapay zeka konusunun bitmiş tüketici ürünlerinde en azından şu an için en büyük katkısı "vision" yani görme ve gördüğünü yorumlayarak otomatik reaksiyon gösterebilme kabiliyeti. Nvidia'nın sunumunda bahsedilen bilgisayarla görme hızlandırıcısıyla amaçlanan da tam olarak bu. GPU performansına ait somut rakamları bilemesek de, Pascal GPU'su üzerine çok fazla gelişim olmasa bile CUDA çekirdeklerinin sayısı 2 kat artmış durumda. 16nm FinFET üretim geometrisiyle 7 milyar transistörü bir arada sunan süper bilgisayar diyebileceğimiz Xavier SoC, geometri ve transistör sayısı ekseninde muhtemelen 300mm2 dolaylarında bir zar büyüklüğüne sahip olacak. Ancak işin güzel tarafı, performans olarak daha fazlasını çok ama çok az (selefine göre) güç tüketimiyle verecek.

Peki hiç mi performans figürü yok ? Söz konusu Nvidia olduğunda, performans önemli bir konu ve kurucu/tepe yöneticisi Jen-Hsun Huang, her zaman için bazı değerleri paylaşmayı sever. Xavier platformu için de bazı metrikler paylaşıldı. DL-TOPS olarak bilinen derin öğrenme kriterinde Xavier platformunun 8-bit tam sayı işlemleri için 20 DL-TOPS performansını sunmasını (Nvidia Drive PX2 = 24 DL-TOP, 80 Watt) istiyor. Aslına bakarsanız bu önemli çünkü 20 Watt güç tüketimi olan bir platformundan bahsediyoruz ve bahsedilen performans değeri, Nvidia'nın 250 Watt'lık yüksek başarım kart ailesi Tesla'daki kimi modellerin neredeyse yarısı kadar performans anlamına geliyor. Dolayısıyla beklentiler gerçekten heyecan verici düzeyde.

Nvidia yeni platformunun örneklemelerine gelecek yılın sonlarında başlayacak. Dolayısıyla platformun yaygınlaşması 2018'i, otomobillerde kullanılması ise daha sonraki yılları bulacak gibi görünüyor. Burada konuya mobil cihaz gibi yaklaşmamak gerekiyor zira otomotiv endüstrisinde geliştirme çalışmaları, güncellemeler ve yeni özellikler ciddi sertifikasyon ve testlere tabii tutuluyor. Kaldı ki model güncelleme veya yenileme döngüleri de mobil cihazların 3 ila 6 katı daha uzun sürede gerçekleşiyor. Dolayısıyla Xavier platformunu kullanan otomobilleri yakın gelecekte göremeyeceğimiz kesin ama elektrik/sürücüsüz otomobiller için öngörülen yaygınlaşma takvimini dikkate aldığımızda (2020 ve sonrası) Nvidia'nın ciddi bir vizyonla geldiği ve uzun vadeli yatırımlarına büyük bir hassasiyetle devam ettiği de ortada. 

• Gelecek önümüzde şekilleniyor ve yine kayıtsız kalıyoruz.

Neyse 2023'de Japonlara köprü, yol, havaalanı falan yaptırırız biz yine, tüm dünya kıskanır...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kefelon

Gelecek önümüzde şekilleniyor ve yine kayıtsız kalıyoruz.

Neyse 2023'de Japonlara köprü, yol, havaalanı falan yaptırırız biz yine, tüm dünya kıskanır...

evet haklısın türkiye geçmişinde çok teknolojik bir ülke idi ama şimdi değil öylemi?
    şu an türkiye yine eskiye nazaran teknolojik bir ülke olma yolunda ilerliyor. sen istiyorsunki 10 sene içinde Japonya gibi olsun maalesef bu hayalden öteye gitmez
    ayrıca hükümet karşıtı isende burayı siyasi malzeme olarak kullanma. ülkeni bütün olarak gör ozaman süper olmadığımızı ama ilerlemeye çalıştığımızı belki anlarsın
  • CoreXXX kullanıcısına yanıt
    Geçmişinde dediğin zamanlarda zaten hiçbir teknoloji firması dünyada bile yoktu.

10 sene içinde Japonya olsun diyen yok. Ancak bana gelip Japonların yaptığı köprüylede hava atmaya çalışmasın kimse. Siyasi malzeme olarak kullanmadığımda gayet açık. Diğer devletler otonom sürüş, Mars'a koloni gibi şeylerle uğraşırken hala tuğla yapmaya çalışmamıza dur demezsek bu ülke yine olduğu yerde sayacak.

Yazılım gibi sermayesiz gelişmekte olan ülkeler için altın niteliğinde bir sektör varken ben yol, araba, bina konuşmak istemiyorum.

Şuan Amerika'nın yeniden keşfedildiği zamanların tekrarını yaşıyoruz ve tek isteğim bu sefer treni kaçırmayıp yakalayabilelim. Siyasi bir amacım olsa emin olun bu kadar basit bir köprü imasıyla geçiştirmezdim...

• 250 Watt dan 20 watt a gerçekten müthiş. Belki Tesla NVidia ile anlaşabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: CooL_ROMEO

250 Watt dan 20 watt a gerçekten müthiş. Belki Tesla NVidia ile anlaşabilir.

Merhaba,

Hayır aslında 80 Watt'lık Drive PX2'nin performansını neredeyse 20 Watt'a sığdırıyor.

250 Watt'lık bir Tesla P40 kartının ise ~ %45 performansını verebiliyor, derin öğrenmeye yönelik hesaplamalarda.

Tesla konusunda ise zaten devam eden bir işbirliği var. Tesla otomobillerin infotainment dediğimiz bilgi-eğlence sistemi yani içerdeki büyük ekran ve diğer bileşenlere Tegra platformu güç veriyor ama AutoPilot teknolojisi Mobileye merkezli ayrı bir platform üzerinde koşturuluyor.

Teşekkürler.
  • quote:

Geçmişinde dediğin zamanlarda zaten hiçbir teknoloji firması dünyada bile yoktu.

10 sene içinde Japonya olsun diyen yok. Ancak bana gelip Japonların yaptığı köprüylede hava atmaya çalışmasın kimse. Siyasi malzeme olarak kullanmadığımda gayet açık. Diğer devletler otonom sürüş, Mars'a koloni gibi şeylerle uğraşırken hala tuğla yapmaya çalışmamıza dur demezsek bu ülke yine olduğu yerde sayacak.

Yazılım gibi sermayesiz gelişmekte olan ülkeler için altın niteliğinde bir sektör varken ben yol, araba, bina konuşmak istemiyorum.

Şuan Amerika'nın yeniden keşfedildiği zamanların tekrarını yaşıyoruz ve tek isteğim bu sefer treni kaçırmayıp yakalayabilelim. Siyasi bir amacım olsa emin olun bu kadar basit bir köprü imasıyla geçiştirmezdim...

geçmişte derken 1300 lü yıllar değil. 80 ler 90 lar 60 lar 50 ler yani teknoloji geliştiğinden beri gerideyiz neden biliyormusun. senin gibi her fırsatta ülkesini yerden yere vuran hiç bir olumlu yorum yapmayan kafası örümceklenmiş insanlar yüzünden. maalesef senin gibi türkiyede yüzde 80 insan var ve çoğuda bu forumda. sen devam et böyle

hiç bir şey yapmayanı eleştirmeden, bişeyler yapanıda yaptığınla övünme mantığı nasıl bir mantıkdır anlamıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoreXXX -- 29 Eylül 2016; 13:31:41 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: CoreXXX

quote:

geçmişte derken 1300 lü yıllar değil. 80 ler 90 lar 60 lar 50 ler yani teknoloji geliştiğinden beri gerideyiz neden biliyormusun. senin gibi her fırsatta ülkesini yerden yere vuran hiç bir olumlu yorum yapmayan kafası örümceklenmiş insanlar yüzünden. maalesef senin gibi türkiyede yüzde 80 insan var ve çoğuda bu forumda. sen devam et böyle

hiç bir şey yapmayanı eleştirmeden, bişeyler yapanıda yaptığınla övünme mantığı nasıl bir mantıkdır anlamıyorum

Tamam kardeş vergi toplayıp Japon'a köprü yaptırmak çok büyük başarı. Teknolojide geri olmamızın sebebi de geçmiş hükümetler. Ah Atatürk ah 1 günde cahil bıraktı halkı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

quote:

quote:

Tamam kardeş vergi toplayıp Japon'a köprü yaptırmak çok büyük başarı. Teknolojide geri olmamızın sebebi de geçmiş hükümetler. Ah Atatürk ah 1 günde cahil bıraktı halkı.

Pardon bişey söyliyeceğimde 70 li 80 li yıllarda neden insanlar böyle dememiş ? Neden insanlar hep susmuş ? O zamanlar teknoloji yok muydu ? Ama birileri birşeyler yapınca yada yaptırınca biyerlerinize batıyor. Azcık geçmişe bakıp özeleştiri yapmamız gerekirken sen gelmişsin ergen gibi ah atatürk ah demişsin ki olayı siyasete çekmeye çalışıyorsun. Kusura bakmayın ama bilgisayarın başında buralara böyle allı pullu şeyler yazınca devlet ilerlemiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

quote:

quote:

kardeşim bunun Atatürk ile ne alakası var. Atatürk büyük bir komutandı ve görevini fazlası ile yaptı. daha ne yapsın adam. ama daha sonra gelenler yada Atatürk öncesi. hepsi kendi içimizden insanlar yani halkımızın çoğu gibi düşünüyor. günü kurtarayım rahat yaşaşyayım başkasından banane hesabı. bir ülkede hiçmi teknoloji olmaz. dün bugün aynısı. şimdi ben bu hükümeti çok beğenmesemde en azından ipin ucunu tutmayı deneyen bişeyler yapmayı deneyen bir hükümet olarak beğenimi kazanıyor. bugün fitil ateşlenirse belki 50 100 yıl sonra bundan ilerde olabiliriz. ama şimdi yapanıda eleştirmek garibime gidiyor adam koltuğunda hiç bi iş yapmıyor bide yapanı eleştiriyor ben bu zihniyete düşmanım bu değişirse ülke ilerler

• thorax123 T kullanıcısına yanıt
    Hala 80'ler 90'lar diyorsun. Günümüzde geleceğe yön veren şirketlerin çoğu 10-15 yıllık şirketler. Yani gözünüzü o kadar kapatıyorsunuz ki hep başkalarına yıkmaya çalışıyorsunuz suçu...

• fx57 kullanıcısına yanıt
    Umarım geliştirici sürümleri de çıkar da en azından görüntü işleme de nasıl bir sonuç verdiğini yakından görebiliriz. Teşekkür ederim açıklama için.
  • quote:

Gelecek önümüzde şekilleniyor ve yine kayıtsız kalıyoruz.

Hulogghhhhhhhhh.Fena gaza geldim :))

• Kefelon kullanıcısına yanıt
    Neden 10 15 yıllıklar biliyor musun ? Çünkü ülkerinde teknoloji var çünkü onların 70-80 li yılların bir grup insan yakınıp durmamış çalışmış didinmiş etmiş. Ordan aldığı güçle zaten bu kadar büyük firma olabiliyorlar ayrıca 15 10 yıllık dünyaya yön veren teknolojileri yöneten bir kaç firma var ( Nvidia apple tesla gibi vb +2 ) onun dışında diğer büyük firmalar çok eski. Eskiden kastım 400 500 yıllık değil belki ama mesela intel 1968de kurulmuş. Yani öyle 10 15 yıllık yea demek kolay değil o 10 15 yıllar için adamlar belki 200 senelerini verdi o hale gelebilmek için.

Ayrıca bu ülkelerin eğitim seviylerinin ne kadar iyi olduğunuda görürsün. Kore,Japonya,Çin,Finlandiya (Nokia için) Amerika vb. Bizim ülkemizde taaa geçmişten beridir eğitim sıkıntısı var. Birileri bunu çözmüyor ya çözemiyor yada çözdürmüyorlar bilmiyorum. 12 yıl ingilizce gören insanın üniye gittiğinde 1.modülden başlaması saçmalıktan öte değil.

Biz bunları söylüyor ama dağa taşa söylesekte aynı sonuç çıkıyor karşımıza. Ayrıca suçu başkasına yıkmıyorum. Yani onlar yapmamış ben mi yapıcam len! demiyorum. Sadece süregelen birşey bu. Bunu belli bir tarihe yada yöneticiye yada hükümete yıkmamız yanlış olur diyorum sadece.

Bu olay çooooooooooook uzar cidden. Bizim bu kadar geri kalmamız taa sanayi inkilabı ve fransız devrimine kadar dayanıyor (Ki o zamanki yöneticilerin kötü yönetimlerini hesaba dahi katmıyorum). Yani bu şıppı hadi Amerika seviyesine gelmesi öyle kolay değil.

Birde hiçbir siyasi partiyi tutmam ama şu yorumun bana saçma geldi. Yol yapsınlar köprü yapsınlar lafın. Biz geride olan bir ülkeyiz. Diğer ülkelerle kıyaslarsak kendimizi diğer ülkelerin hiç birşeyleri yokken yada daha ufak ufak iken adamlar yol yapmış köprü yapmış ki ileride sıkıntı yapmassın bende basıp gideyim gelişeyim demiş.Bu olay yaklaşık 150 yıldan fazla süre önce oluyor dediğim gibi. Hadi arabaların icadına kadar çek en kötü 100 85 yıl arasında değişebilir bu rakam. Yani adamların çok gerisindeyiz. Peki bu bizi şimdi mi gerdi ? Hayır Artık Dünya küçük ve sen diğer ülkelerin neler yaptığının yada nelerle uğraştığının farkındasın. Ama o zamanlar fransız devrimi belki 2 3 yıl sonra geldi haberi bilemeyiz :) İşte bizi çileden çıkaranda bu Diğer ülkeler uçuyor biz niye malak gibi kalıyor hani bor vardı çıkarın satın bizde uçalım kafasındayız. Ama biraz daha sabır ve biraz daha sakin kafayla düşünürsek bunların 5 10 yıl içinde olamıyacağını görürüz.

Eğer okuduysan teşekkür ederim :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.