Şimdi Ara

OpenAI’dan DeepSeek’e fark atan yeni yapay zeka aracı: Deep Research

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • OpenAI’dan DeepSeek’e fark atan yeni yapay zeka aracı: Deep Research
    OpenAI, karmaşık araştırma süreçlerini hızlandırmak ve bilgiye erişimi optimize etmek için geliştirdiği "Deep Research" (Derin Araştırma) adlı yeni aracını tanıttı. Bu yenilikçi özellik, kullanıcılara çok adımlı internet araştırmalarını otomatikleştirme ve saatler sürecek analizleri dakikalar içinde tamamlama fırsatı sunuyor.

Deep Research, çok adımlı bir araştırma planı oluşturup uygulayarak en doğru veriye ulaşmayı hedefliyor. Gerekli durumlarda geriye dönerek süreci revize edebiliyor ve gerçek zamanlı bilgilere uyum sağlayabiliyor. Kullanıcılar, metin, görseller, PDF’ler ve tablolar gibi çeşitli veri türlerini sunarak daha kapsamlı ve bağlamsal araştırmalar talep edebiliyor. OpenAI, bu sürecin 5 ila 30 dakika sürebileceğini ve ilerleyen dönemlerde gömülü görseller ve grafikler de içerebileceğini belirtiyor.

Deep Research nedir?

Deep Research, internetteki büyük veri yığınlarını tarayarak, analiz ederek ve sentezleyerek kullanıcıya kapsamlı bir rapor sunan bir yapay zeka aracıdır (agent veya ajan). OpenAI’ın o3 modeli ile güçlendirilen bu sistem, özellikle web tarama ve veri analizi konusunda optimize edilmiş durumda. Yapay zeka, karşılaştığı yeni bilgilere göre araştırma sürecini şekillendirip, kaynaklar arasında mantıklı bağlamlar kurarak derinlemesine analizler gerçekleştirebiliyor.

Deep Research kimin için?

Firmaya göre Deep Research ve Derin Araştırma, özellikle finans, bilim, mühendislik ve politika gibi yoğun bilgi gerektiren alanlarda çalışan profesyoneller için tasarlandı. Aynı zamanda, detaylı ürün karşılaştırmaları yapmak isteyen kullanıcılar için de büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin, bir otomobil veya elektronik cihaz satın almadan önce en iyi seçenekleri belirlemek için saatlerce araştırma yapmanıza gerek kalmadan, Deep Research sizin için en kapsamlı analizleri sunabiliyor. Muhtemelen bu araç ile istediğiniz bilgisayarı toplamak mümkün olacak.

Deep Research nasıl çalışıyor?

Deep Research özelliğini kullanmak oldukça basit:

1. ChatGPT’de "Deep Research" modunu seçin ve araştırma konunuzu girin.

2. Ek dosya veya veri sağlayarak sistemin daha doğru analiz yapmasını sağlayabilirsiniz.

3. Araştırma başladığında, yapay zekâ internette yüzlerce kaynağı tarar, analiz eder ve sentezler.

4. 5 ila 30 dakika içinde kapsamlı bir rapor hazırlanır ve tüm kaynaklar şeffaf bir şekilde belirtilir.

5. Yakında eklenecek güncellemelerle, görselleştirilmiş veriler, grafikler ve özetler de raporlara entegre edilecek.

AGI’ye bir adım daha

OpenAI, bu teknolojinin geliştirilme amacını yapay genel zeka (AGI) vizyonunun bir parçası olarak tanımlıyor. Bilginin sentezlenmesi, yeni bilgilerin üretilmesi için kritik bir adım olarak görülüyor. Deep Research sayesinde, bilimsel araştırmalardan iş dünyasındaki karar alma süreçlerine kadar pek çok alanda hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşmak firmaya göre daha kolay olacak.

Deep Research nasıl kullanılır?

Deep Research ve Derin Araştırma, çıkarım zamanında sürekli olarak çalıştığı için geleneksel soru-cevap şeklindeki modellere kıyasla çok daha fazla hesaplama gücü gerektiriyor. Bir sorguyu araştırmak ne kadar uzun sürerse, o kadar fazla çıkarım hesaplaması gerekiyor.

Ayrıca Bkz.OpenAI, akıl yürütebilen o3-mini modelini ücretsiz ChatGPT kullanıcılarına sundu

Bu yüzden OpenAI, yeni aracını şimdilik sadece Pro aboneleri için ayda 100 sorgu hakkıyla kullanıma açıyor. Daha sonra Plus ve Team kullanıcıları, ardından da Enterprise kullanıcıları erişebilecek. Bunların ardından ücretsiz kullanıcılara da gelecek.

Sınırlamalar var mı?

En nihayetinde Deep Research, “muhakeme” yetenekli o3 modeline dayanıyor. Günümüz yapay zeka modellerinin alameti farikası olan “hayal görme” problemi de yeni araçta bir risk faktörü olarak bulunuyor.

Deep Research, OpenAI’a göre profesyonel bir araştırma analisti seviyesinde bilgi toplama ve işleme kapasitesine sahip. Ancak şirket, bu özelliğin bazen hatalı bilgiler üretebileceği, güvenilir kaynaklarla söylentileri ayırt etmekte zorlanabileceği ve yanıtlarının kesinliğini doğru değerlendiremeyebileceği konusunda da uyarıyor.

DeepSeek R1’e fark attı

OpenAI, Deep Research’ün doğruluk oranını test etmek amacıyla “Humanity’s Last Exam” adlı uzman seviyesindeki bir yapay zeka benchmark testini uyguladı. Sonuçlara göre, Deep Research modeli, web tarama ve Python araçları açıkken yüzde 26,6 doğruluk oranına ulaşarak GPT-4o’nun %3,3’lük başarısını katladı. Son dönemin en popüler yapay zekası DeepSeek-R1 ise yüzde 9,4 doğruluk oranı sunabildi. Bunlara karşın o3-mini yüzde 13 doğruluk oranı sundu.

Kaynak:https://openai.com/index/introducing-deep-research/
    Kaynak:https://www.theverge.com/news/604902/chagpt-deep-research-ai-agent

• Tamam da bence chatgpt'nin en büyük sorunu sunucuları rahatlatmak adına bilgi havuzundan getirdiği hazır cevaplar, veya "google'da arayın" gibi tavsiyelerle geçiştirmesi. Böyle işlem gücü gerektiren bir şeyi kullanıcıya doğru düzgün sunmayacak ki.

• Deepseek'i batırmanın peşine düştüler şimdi, inadınıza kullanacağım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ya başka isim koyamamışlar mı? Gidip rakibin ismine konmuşlar hemen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uydurma bilgi getirirse naapıcaz

Bilmiyorum demek yerine gtten hikaye yazmakla ünlü gpt

• omanner kullanıcısına yanıt
    DeepSeek ne için çıktı? Tabii ki rekabet devam edecek.

• Fark atsa ne olur. Maliyet noktasında rakibini resmen silmiş.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Deepseek ve ChatGPT ye yanyana ayni sorulari sordum. Birbirini takip eden soruları da ekledim.

Deepseek neredeyse GPT 'le ayni yanitlari verdi. GPT'nin yanıtları biraz daha insansıydı.

Sanki bu adamlar yine tersine mühendislik ile kopyalamışlar gibi geliyor. Kanıtlayamam ama ileride kokusu çıkacak bence.

• Ayda 100 sorgulama hakkı 200 dolar ödeyerek mi? Kimse bana maliyetlerden bahsetmesin; Deepseek ile tek ayak üstünde ne kadar yalan söyledikleri ortaya çıktı.

• Tek farkı ayda 200 dolar.

• Bu özelliğin aynısını 2 ay önce gemini çıkarttı ve kimilerine göre gptnin deepresearch'ünden daha iyi

• neyin farkını atmış? bir yerde terabyte verileri olan micro, apple, tesla

diğer yanda 30gb datası olan deepseek!

ulan fıkra bu kadar işte! amerika övücez diye bu kadar saçmalanmaz.

• Gemini'da bu zaten var ve ek bir ücret de istemiyor?

• Artık DeepSeek durdurulamaz

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

deepseekin gpt ile rekabet edebilecegi bir sey yok zaten. Rakibi gemini.

Basit bir arama yapip, bir sey sorgulattiginizda bir cicek ve hakkinda bilgi bile aldiginizda gpt acik ara daha anlamli aciklamalarda bulunuyor. Isteyene buraya ss de ceker atarim.. Daha basit bir şarkinin hangi yöreye ait oldugunu bulamiyor. Deepseek bir balon.

• krstarica kullanıcısına yanıt
    İnsanlar hangisi daha iyi demiyor zaten, fiyat fayda oranı konuşuluyor, Abd borsası boşuna düşmüş o zaman.

Fiyatiyla senin ne işin var hocam ? ben zaten beleş sürumü baz alarak yorum yaptım. Ücret odemeden verdiği kısıtli sürüm de deepseekden iyi. Basit bir halk türküsünü bile iki programda arat sorgulat.

Ben bana duzgun hizmet vermeyen bir sistemi nedenn kullanayim.? Ikisine de ücret zaten ödemiyorum)

Borsanin duşme sebebi, bir trendi gösterir. Deepseek gunlerdir medyada konusuluyor bir "hype" yaratti. Hic degilse herkes indirdi kurdu bende de kurulu telefonda silmedim ve karsilastiriyorum. Ne cpt hissem var ne de parali abonesiyim ancak kiyaslama göturmeyecek kadar fark var arada.. Insanlar ya yapay zekayi kullanmayi cozemediler ya da basit bir alginin kurbani oldular. Gemini ile arada bir fark yok zaten.

Deepseek resmen sallamasyon bilgi veriyor. Bu sarki orijin bir girit şarkisidir. Gpt bilirken, deepseek mabadindan uyduruyor. Bunun gibi 10 tane örnek bulurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 5 Şubat 2025; 13:22:15 >

Tamamen mükemmel çalıştığını kimse söylemedi zaten, bir çok açıdan kötü ama çalıştığı yerler de var.
    Bu işi sadece abd nin mi yapmasını istiyorsun? bırak farklı rakipler de çıksın, gerçi bu rakip olarak çıkmadı ama 5 milyon dolara bile ne kadar iyi işler yapılabileceğini gösterdi.
    Olaya sadece kendi açımdan bakmıyorum ben.

amerikayi gunahim kadar sevmem ancak amerika olmasaydi bugun halen daha elektrikli supurgenin icadinin ne kadar buyuk bulus oldugunu konusurduk. Cin ancak provoke edip, kopyalasin. Fiilen diktatorlugun oldugu bir ulkede ozgurlukcu fikirlerin yer almasi namümkündür

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 5 Şubat 2025; 14:3:59 >
    Bende Çin hayranı değilim zaten, rekabet olsun istiyorum, herkes her şeyi yapabilsin tekel olmasın istiyorum, Abd'yi abd yapanlarda dışarıdan topladığı beyinler zaten, bizim beyinlerimiz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.