Şimdi Ara

OSİLOSKOP ÖNERİSİ LÜTFEN :) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
2
Favori
6.989
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: integer

tektronix 2213

bu nasıl bir modeldir. ikinci elini ne kadara buluruz yada sıfırını

Vallaha eBay de 150$ yani 386 lira tabi o yurtdışında burda 500 civarına bulursun sanıyorum. 60Mhz ortalama bir hız ve analog olmasının getirdiği birkaç kötü yanı da var bildiğim kadarı ile. Mesela bu bizdeki Agilent Tech. olanın vertical düğmesini çevirerek 0'a getirmek yerine ona basıyorsun otomatik 0'a getiriyor. Ayrıca Vp-p, Vfall- Vrise- A-B delay A-B Phase gibi ölçümleri de alabiliyorsun ayrıca cursorlar ile istediğin yeri seçip kaç derece açı farkı olduğuna da bakabiliyorsun.
  • Profesyonel cihazlar kullandığım için sizin bütçenize uygun bir tavsiyede bulunamayacağım. Ancak genel olarak teknik altyapı açısından nereye bakmanız lazım fikir verebilirim.

Scope seçimi basitçe kanal sayısı, bant genişliğine bakıp birini almaktan çok daha teknik bir konudur. Tektronix, LeCroy, Agilent gibi üç büyük markanın da kendine göre ayrı üstünlükleri var. Yeri gelir birini kullanırsınız yeri gelir diğerini. Temelde osiloskop kullanım yerien göre seçilir diyerek başlıyayım.

Anladığım kadarıyla Atmel'in hobi ve amatör kullanım için çıkartıp desteklediği Aurdinio lar ile ilgilisiniz. Yani çokça mikroişlemcili basit sistemler ile uğraşacaksınız. Bu tip sistemde yapacağınız ölçümler düşük gerilimli, düşük frekanslı kare dalgalar üzerinde olacak. Program hatalarını yakalamak için de periyodik olmayan işaretleri yakalamanız gerekecek. Dolayısıyla ilk seçim kendiliğinden ortaya çıkıyor. Analog scope almayın. ( hala üretiliyor mu bilmiyorum) Dijital scope lar analog scope ların ekran tazeleme hızını yakalamaktan çok uzaklar. Ancak diğer tüm özellikleri analog scopeların fersah fersah ilerisinde.

Bant genişliği kritik bir konu. Ama üzerinde yazan MHz ayrı, ölçüm bant genişliği ayrı. 2. sınıftaysanız henüz fourier dönüşümlerini falan görmemişsinizdir. Çok kısa bir bilgi vereyim, bir kare dalganın bant genişliğini yükselme düşme süreleri belirler ( frekansı değil !) ve frekans domaininde sinc fonksiyonu halinde sonsuza doğru uzar. Kare dalgayı düzgün görebilmek için en hızlı frekans komponentinin en azından 5 tercihan 10 hatı yüksek bir sampling rate e sahip scope lazım. Burada hafıza işin içine giriyor. Okulda kullandığınız giriş seviyesi tektronixin üzerinde 1G sampe/sec yazıyor, ancak hafıza muhlemelen 10K point falandır. Yani timebase i minimumdan yukarı çektiğiniz an hafıza yetmediği için sampling rate i düşürür. 1ms lik işlemci çıkışınızı görmek için tiem base i 2ms/sec a ayarladığınızda hafıza az olduğu için mesela 1Gsample / sec yerine 100K sample/sec a düşecek örnekleme hızı. Osiloskobun data sheetini bulup okuyup hesap yapamya üşendim ama ana fikir düşecek.

Şu elimdeki işi bitireyim yazmaya devam ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 26 Mart 2015; 13:10:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: i386

Profesyonel cihazlar kullandığım için sizin bütçenize uygun bir tavsiyede bulunamayacağım. Ancak genel olarak teknik altyapı açısından nereye bakmanız lazım fikir verebilirim.

Scope seçimi basitçe kanal sayısı, bant genişliğine bakıp birini almaktan çok daha teknik bir konudur. Tektronix, LeCroy, Agilent gibi üç büyük markanın da kendine göre ayrı üstünlükleri var. Yeri gelir birini kullanırsınız yeri gelir diğerini. Temelde osiloskop kullanım yerien göre seçilir diyerek başlıyayım.

Anladığım kadarıyla Atmel'in hobi ve amatör kullanım için çıkartıp desteklediği Aurdinio lar ile ilgilisiniz. Yani çokça mikroişlemcili basit sistemler ile uğraşacaksınız. Bu tip sistemde yapacağınız ölçümler düşük gerilimli, düşük frekanslı kare dalgalar üzerinde olacak. Program hatalarını yakalamak için de periyodik olmayan işaretleri yakalamanız gerekecek. Dolayısıyla ilk seçim kendiliğinden ortaya çıkıyor. Analog scope almayın. ( hala üretiliyor mu bilmiyorum) Dijital scope lar analog scope ların ekran tazeleme hızını yakalamaktan çok uzaklar. Ancak diğer tüm özellikleri analog scopeların fersah fersah ilerisinde.

Bant genişliği kritik bir konu. Ama üzerinde yazan MHz ayrı, ölçüm bant genişliği ayrı. 2. sınıftaysanız henüz fourier dönüşümlerini falan görmemişsinizdir. Çok kısa bir bilgi vereyim, bir kare dalganın bant genişliğini yükselme düşme süreleri belirler ( frekansı değil !) ve frekans domaininde sinc fonksiyonu halinde sonsuza doğru uzar. Kare dalgayı düzgün görebilmek için en hızlı frekans komponentinin en azından 5 tercihan 10 hatı yüksek bir sampling rate e sahip scope lazım. Burada hafıza işin içine giriyor. Okulda kullandığınız giriş seviyesi tektronixin üzerinde 1G sampe/sec yazıyor, ancak hafıza muhlemelen 10K point falandır. Yani timebase i minimumdan yukarı çektiğiniz an hafıza yetmediği için sampling rate i düşürür. 1ms lik işlemci çıkışınızı görmek için tiem base i 2ms/sec a ayarladığınızda hafıza az olduğu için mesela 1Gsample / sec yerine 100K sample/sec a düşecek örnekleme hızı. Osiloskobun data sheetini bulup okuyup hesap yapamya üşendim ama ana fikir düşecek.

Şu elimdeki işi bitireyim yazmaya devam ederim.

Hocam çok güzel açıklamışsınız, şuanda Laplace transformlardayız ama bu dönem bitimine fourier transformları görmüş olacağız. Detaylı açıklamanız için teşekkür ediyorum ve merakla bekliyorum yazınızın devamını :)

• Nerde kalmıştık, hafızanın önemi. Şimdi farkettim ilk mesajında 20-30-40 MHz lik scopediye birşey duydum ama bunlar nedir diye sormuşsunuz. Benim devrimde, bizim okulda ikinci sınıfın son döneminde anlatılan konuları ( kazanç-bant genişliği, kuvvetlendiriciler, geribesleme, darbe üstü eğilmesi vs. vs. ) görünce bunların anlamını daha iyi kavrayacaksınız.

Özetle herhangi bir kuvvetlendiricinin kazancı giriş işaretinin frekansına bağlı olarak değişir. Genelde de frekans yükseldikçe düşer. Orta frekans bölgesindeki kazanç referans alınır, kazancın orta frekans bölgesine göre 3db düştüğü nokta o kuvvetlendiricinin band genişliği olarak tanımlanır. 3db az gelmesin, lineer olarak bakarsanız kazancın olması gerekenin %70'ine düştüğü noktadır bu yani %30 hatanız olur. Bir örnek vermek gerekir ise 100MHz band genişliği olan bir kuvvetlendiriciye 100MHz 1V işaret uyguladınız diyelim, çıkışında ölçeceğiniz işaret genliği 0.7V olur.

Osiloskopların girişinde bir "vertical amplifier" bulunur, giren sinyali bu devre kuvvetlendirir. Bu bloğun kazanç bant genişliği osiloskobun doğru gösterebileceği maksimum işaret frekansını belirleyen önemli bir faktör olduğu için en önce o değer verilir. xx MHz osiloskop demek girişteki vertical amplifier bloğunun bant genişliği xx MHz anlamına gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 27 Mart 2015; 23:02:35 >

• Bant genişliği değim, hafızadan bahsettim, sampling rate dedim. Aslında kırık dökük te ingilizceniz varsa bu anlattıklarımı yarım gün içinde üreticilerin uygulama notlarından öğrenebilirsiniz. Eksik bıraktıklarımı tamamlamak için üç büyük üreticinin sitesinde bir gezinin.

Gelelim doğru düzgün teknik bilgisi olan mühendislik gruplarında osiloskop nasıl seçilir. Kabaca iş iki aşamalıdır, önce teknik spekler belirlenir, sonra üreticiden demo scope istenip üzerinde datasheet te verilen değerleri hakikaten tutturuyormu ve özel test koşullarındaki durumlar bakılır. Datasheet specleri açısından üç ana grup var karar verilecek:

1) Temel parametreler : bant genişliği/sampling rate/hafıza
    2) Trigger özellikleri
    3) Ölçüm / hesaplama özellikleri
    4) Ekran büyüklüğü, yazılım opsiyonları vs.

Bant genişliği / hafıza ve sampling rate için basit bir hesaplama yapılır. Ne gerek var diyebilirsiniz ancak 6GHz-8GHz lik bir scobun fiyatı çok rahat 70K ~100K $ a , bu frekanslarda çalıaşcak özel problelar 40K ~60K$ a varıyor. O nedenle gereğinden hızlı bir sisteme yatırım yapmak keseye fena halde zararlı.

Bant genişliği hesabı için % kaç hatalı ölçümü kabul edebileceğinizi ve giriş sinyalinizin yükselme düşme zamanlarını bilmeniz lazım. İkinci olarak ta osiloskop ve probunuzun yükselma zamanlarını. Bu değerler eğer osiloskop ve probun datasheetlerinde yazmıyor ise yaklaşık tr= 0,35 / BW alabilirsiniz. Osiloskobun ekranında gördüğünüz yükselme zamanı SQRT ( tr signal ^2 + tr scope ^2 + tr probe ^2) dir. Buradan ölçüm hatasına dönüp ihtiyacınız olan osiloskop bant genişliğini çıkartırsınız.

Sampling rate için işaretin en yüksek frekanslı komponentinin en azından x5 i olsun demiştim. Elinizde ölçeceğiniz en hızlı sinyalin tr si var, bu kare dalganın bant genişliği nedir ? İdealde sonsuz, pratikte 0,35 / tr alabilirsiniz. Buradan da minimum samplig rate i buldunuz diyelim.

Sıra geldi hafızaya,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 27 Mart 2015; 23:03:02 >

• Ilgiyle okuyorum.devamini bekliyoruz.tesekkurler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hafıza hesabını yarın vakit bulduğum bir vakte bırakıp sampling rate ile ilgili neden x5 x10 gerekiyor kısmına bir açıklama getireyim. Normalde nyquist frekansı, yani x2 yeter diye biliriz değil mi? Birincisi sinus değil, kare dalgadan bahsediyoruz, band geniştiği saat frekansı değil. İkincisi bu bant genişliğini de işaretin en yüksek hızlı komponenti olan yükselen ve düşen kenarları belirliyor.

Neyse zaman domainde düşünürsek, elinize kareli kağıt alıp üzerine periodik bir kare dalga çizin. Bu giriş işaretiniz olsun. Sonra scobun örnekleme noktalarını temsilen eşit aralıklar ile bir periotluk işaretin üzerine 5 nokta koyun. Cihazın elinde sadece bu 5 nokta var, aralarını kendi doldurup size bir işaret gösterecek. Bin türlü farklı şekilde noktalar birleştirilebilir. Pratikte iki nokta arasını interpoel ederken sinc (x) / x yahut lineer olarak interpole edip cizer aletler. Örnekleme hızınız ne kadar yüksek ise gerçek ölçülen noktalar o kadar birbirine yaklaşır, uydurulacak nokta sayısı dolayısı ile muhtemel hata azalır.

Dikkat edilecek bir konu söylenen sampling rate kaç kanal birden çalışıyorken geçerli ? Osiloskoplarda genelde iki kanal için bir adc bloğu konur. Diyelim ki 4 kanal scobunuz var ve üzerinde 20G samp/sec yazıyor. Bazı firmalar en kötü durumu bazıları en iyisini yazabilir cihazın üzerine. Ama datasheette açık şekilde ne olduğu vardır.

Çok büyük ihtimalle 1-3, 1-4, 2-3, 2-4 gibi konfigurasyonlarda 2 kanal birden açıksa 20Gs/sec olur, ama 1-2 yahut 3-4 yaptığınız an bir adc aynı anda iki kanalı örneklemeye başladığı için hız 10GS/sn ye düşer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 26 Mart 2015; 23:48:15 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Satılık Rigol DS1052E, 2 adet 50MHz probe, 1 krokodil probe; 800TL.

Ayrıca İngilizceniz varsa ve adamın sesine tahammül edebilirseniz Dave Jones (EEVBlog) takip edin osiloskop konusunda şık videolara sahip.
  • Hocam elinize sağlık çok güzel bilgiler vermişsiniz. Umarım bu konuyu görüp yararlananlar olur.
  • Şimdi, genellikle göz ardı edilen aslında osiloskobun işe yarayıp yaramamasında çooook önemli bir konuya gelelim:trigger. Dijital scopelarda triggerı basitçe söyle düşünün :

if (trigger_condition==true) then print_data_on_to_screen();

temelde 3 trigger modu olur auto, normal, single. Auto modunda trigger şartı sağlansın sağlanmasın alınan veriler sürekli ekrana basılırken, normal mode da sadece trigger şartısı sağlayan durumlar ekranda gösterilir, single modunda ise trigger şartını sağlayan ilk veri kümesi ekrana basılır ve scope veri kaydını durdurur.

Probleminiz de şu olsun, step motor sürüyorsunuz 4 pin var 1KHz ile sürdüğünüz, 3-4sn de bir motor saçmalıyor. Programda bir sorun var, scobu bağlıyorsunuz işaretler ekranda akıp gidiyor ama ama bütün sinyaller düzgün görünüyor ?

Çok normal çünkü 100K$ lık scope lar dahil girişine uygulunan sinyallerin %95 ~ %99 unu kaçırır, size gösteremez. Scopelar özellikle auto trigger modunda, ama genelde fena halde kördür. Hatayı gösteren sinyali yakalayabilmek için scope nasıl çalışır limitleri nelerdir, nasıl kullanılır bilmek lazım. Yoksa "osiloskopta baktım işaretler düzgün görünüyor ama sistem niye saçmalıyor anlamadım" dersiniz ( screen update rate nedir ?)

İkinci bir soru daha sorayım cevabını size bırakayım, osiloskobun ekranı 1024x768 çözünürlüğünde olsun, yani ekranda ancak 1024 nokta gösterebilir. Ama hafızası küçük te olsa 8K olsun, ekranda görünen 1024 tane nokta hafızadaki 8K noktanın hangileri ? Yahut nasıl bir işlem ile gösteriliyor. hafızada ekranın gösterebileceğinin 4 katı veri var. ( digital phosphor ve normal mode farkı ...)

Hadi bir üçüncü soru daha sorayım bırakayım, scope üzerinde TFT ekran var, max refresh rate 60Hz yani daha hızlı bir işareti göstermesi tıbben imkansız, insan gözünin bir algılama sınırı var hadi diyelim 30Hz ten daha hızlı işaretleri göz seçemiyor. Zaman domaininde bakarsanız 16ms den daha hızlı görünüp kaybolan bir işareti ekran gösteremez, gösterse bile gözünüz 33ms den daha kısa süren ekrandaki bir olayı yakalayamaz. 1KHz lik (1ms) işaretiniz bazan 10 sn de bir bazan 8sn de bir periodu 1,2ms oluyor, aperiodik bir hata işareti var. scope ekranında bunu görmeniz mümkün mü, ihtimali nedir, nasıl görebilirsiniz ? (trigger tipleri ve trigger bloğu hassasiyeti niye önemli, aperiodik ve asıl işarete göre düşük frekanslı hata işaretleri neden zor yakalanır ? )

Lafı uzatmayayım, Asıl sorduğunuz soruya aslında çok kısa şekilde Agilent ve LeCroy un giriş seviyesi cihazları pek işe yaramaz, maddi imkan yeterli ise 20MHz e kadar dijital işaret ölçecekseniz, 4 kanal 100MHz bir tektronix alın. Hafıza konusunda pek seçeneğiniz olmayacak, bunu getirdiği ölçme hatalarını öğrenin. Daha iyi trigger özellikleri olan bir model için 4 kanal yerine iki kanal alabilirsiniz. Uzakdoğulu ürünlerin datasheet değerlerini sağladığından, gürültü ve toleranslarından, üç dört yıl sonra da bu toleranslarda ölçüm yapmaya devam edeceklerinden eminseniz alın der geçerdim.

derdim scope konusunda kitap yazmak değil. Takip etmeyi uzun süre önce bırakıp, yılda üç beş defa girdiğim bir forumda üşenmeyip bu kadar yazı yazmamın aslında basit bir nedeni var. Mühendislik öğrencisi olmanız ve pratik tasarım tecrübesi edinip birşeyler öğrenmeye meraklı olmanız. bu aralar tasarıma meraklı öğrenci pek bulunmuyor. Çoğu "kariyer" peşinde, yahut bir mobil app yazayım, site kurayım köşe olurum hevesinde.

Bu tip teknik konular donanimhaber gibi platformlarda sorulmaz, sorulsa da doğru bilgi alma imkanı pek olmaz. Gidin asistanlarınıza , hocalarınıza sorun ( bilmezler ama siz sıkıştırın, mühendis olmak ayrı bilim adamı olmak ayrı formasyon), internete girin üreticilerin web sitelerini araştırın, amazon.com a girin ölçme ile ilgili kitaplara bakın, ama elektronik tasarım öğrenmeden önce öğrenmeyi öğrenin. Birde mikrokontrolor ile iş yapacaksanız ansi c ile program yazın, saçma sapan uydurma script dilleri ile değil. Vaktinize yazık. İleride çook işinize yarar. Bazı soruları sorup cevabını vermediğimin, bahsedip altını açmadığımın farkındayım, onlar da ev ödeviniz olsun. Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 27 Mart 2015; 23:00:57 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam her şey için çok teşekkür ederim, gerçekten çok yardımınız dokundu. Arduino kullanırken zaten gerekli olan C programlarını kendim yazıyorum ayrıca html, php, javascript, C# ve java da öğreniyorum aynı zamanda. Allah razı olsun elinize kolunuza sağlık. Kolay kolay böyle işini gücünü bırakıp bu kadar yazan yok çok :) Tekrar çok çok teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: inuh

quote:

Orijinalden alıntı: Bciceksoy

Rigol güzel bir marka mı? Bizim okuldaki laboratuvardaki bu;
     OSİLOSKOP ÖNERİSİ LÜTFEN :)

Rigol Uzak Doğu üretimi bir marka olup şahsen tercih etmediğim bir firmadır.
    Tektronix, Agilent, LeCroy gibi markalar Amerika'da üretilmekte olup bugün hangi hassas ölçüm gerektiren projeye bakarsanız bakın ölçümlerin, hassasiyeti ve güvenilirliği, cihaz kalitesi vs. gibi nedenlerle bu firmaların tercih edildiğini görürsünüz.

Osiloskop konusuna inuh; türkiyenin sayılı osiloskop kullanıcıları arasındadır , referans olurum...

• takip
  • Arkadaşlar bugün bir tanıdığa gittik ve kendisi toptancı UNI-T UTD2052CEX modelini 330$'a bırakabileceğini söyledi. Ayrıca UTD2025- UTD2052 modelleri de 240$ ve 290$ dedi. Ben 2052CEX modelini düşünüyorum sizce fiyatı nasıl ve marka nasıl? Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
  • rigol 1052 al ben de ondan aldım, tasarım ve kullanım kolaylığı açısından çok güzel bir ürün, 100MHz'yi ekrana sığdırmaya yarayan fw varmış galiba onu bilmiyorum.
  • Rigol 1052 güzel fakat ekranı 5" olduğu için içime sinmedi. Ben 7" liklere takıldım şu aralar. Bayağıdır araştırdım ve Rigol DS1054Z yi buldum ve ben çok sevdim harika bir scope. Yorumlar güzel ve 4 kanal. Sanırım bunu alacağım :) Ne diyorsunuz arkadaşlar?
  • Arkadaşlar DS1054Z aldım elime geldiği zaman sizinle fotoğraflı olarak paylaşacağım :) 50Mhz yi 100 Yapabiliyoruz aynı 1052 deki gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bciceksoy -- 21 Temmuz 2015; 10:56:54 >
  • Bciceksoy kullanıcısına yanıt
    merhaba

hayırlı olsun kaça aldın?

bende gecen sene siglent 1204cfl almıştım 1700TL e
  • Teşekkür ederim :) 1.418,26 TL idi fakat havale ile 1.304,80 TL ye aldım (%8 havale indirimi)
     OSİLOSKOP ÖNERİSİ LÜTFEN :) OSİLOSKOP ÖNERİSİ LÜTFEN :) OSİLOSKOP ÖNERİSİ LÜTFEN :) OSİLOSKOP ÖNERİSİ LÜTFEN :)

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.