Osmanlı Devleti'nin Viyana'ya kadar ilerlemesinden çok korkup başarısının sebebini aradıkları halde bulamayan Avrupa'ya, İstanbul'daki İngiliz sefiri bu durumu anlatarak büyük bir sevinçle şu mealdeki şifreli mektubu yazıyordu: "Buldum buldum!.. Osmanlılar'ın zaferden zafere ulaşmalarının sebebini ve bunları durdurma çaresini buldum. Osmanlılar, aldıkları esirlere hiç kötülük yapmıyor, kardeş gibi davranıyorlar. Hangi milletten, hangi dinden olursa olsun, küçük çocukların zekâlarını ölçüyorlar. Keskin zekâlı çocuklar seçilerek, saray mektepleri ve sonra da Enderûn Mektebi'nde değerli öğretmenler tarafından okutuluyorlar. İslâm ahlâkı, fen, kültür dersleri verilerek, kuvvetli ve başarılı müslüman olarak yetiştiriliyorlar. Bunların arasından da Osmanlı ordularını zaferden zafere ulaştıran değerli kumandanlar, Sokullular ve Köprülüler gibi seçkin siyaset ve idare adamları çıkıyor. Osmanlı akınlarını durdurmak için bu mektepleri ve bunların kolları olan medreseleri yıkmak, Müslümanları ilim ve fende geri bırakmak lâzım."
cidden atalarımızda bizler için çok güzel örnekler var
kimileri doğuya kimileri batıya hayran
ben de atalarımıza hayranım
Neye göre büyük Deep İmpact abi?
sana, bana bize göre büyük ...
quote:
Orjinalden alıntı: Deep Impact
cidden atalarımızda bizler için çok güzel örnekler var
kimileri doğuya kimileri batıya hayran
ben de atalarımıza hayranım
onlara hayran olmayan mı var? 6 asır avrupalıları peşimizden koşturduk. onlar karşımızda el pençe karşımızda eğiliyorlardı daha çok değil üç dört asır önce
quote:
Orjinalden alıntı: NeuROTIC onlara hayran olmayan mı var? 6 asır avrupalıları peşimizden koşturduk. onlar karşımızda el pençe karşımızda eğiliyorlardı daha çok değil üç dört asır önce
Peki nerede hata yaptık?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme