Şimdi Ara

Otomatik Sigorta 'B tip ve C tip' Hangisini Tercih Etmeliyiz ve Neden? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
1
Favori
87.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Usta haklı tesisatı korumak içindir sıkorta cihazı korumak için deyildir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • egealtay kullanıcısına yanıt

Resistans lı cıhazlar susuz çalışmaz bu tür cihazlar için özel olarak takılabilir piriz ler için kullanılan sıkorta kablo kalınlığı ile ilgilidir. Mesela kombi için yönetmelik hükmü fişli deyilse 2 amperlik sarter takılır bu özel birşeydir kombilerde içinde 200 miliamper cam sıkorta vardır

• Merhaba. Geçenlerde sık sık kullandığımız ekmek yapma makinesi takılan prizin bağlı olduğu sigorta bozlumuştu. Aşağıdan, saatten atıyordu. Ben de değiştirmek istedim. Bu bozuk olan C20'ydi. Ben B25 taktım. Bir sorun olup olmayacağını merak ediyorum. İki adet TV, set üstü ocak, ekmek yapma makinesini de kullandığımız toplamda 4 adet priz mevcut. Olmazsa C'li bir şey alıp takayım. Tavsiyeniz ne olur, B25 dursa mı C25 mi taksam?

• MotunBinTuman kullanıcısına yanıt
    C25.
  • Proje, öneri ve tavsiyeler için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuxedo -- 16 Temmuz 2024; 19:54:41 >
  • tuxedo kullanıcısına yanıt

hocam şuan herhangi bir sıkıntın yok ise ben siemens derim kullanıyorum. gerek ulaşılabilirlik.Sanırım aşağıdaki sigorta işinizi görür. sarf malzeme olduğu için bir ömürleri var. fakat çamaşır bulaşık buzdolabı aynı linyede ise bu cihazların aynı anda çalışması sigortayı attırması normal geldi. iç tesisat yönetmeliğinde çamaşır için farklı linye bulaşık ve fırın içinde farklı linyeler(sigorta kutusuna direkt hat çekilmesi sigortaları ayrı olması) kullanılması zorunlu diye hatırlıyorum. herhangi bir elektirkçi çağırsanız sizin atan sigortaları aynı değerleri ile değiştirip bulaşık ve çamaşırı aynı anda kullanmayın diyecektir ve fırında varsa bu linyede bunuda ekleyecektir. aşağıya siemens bir sigortanın ürün sayfasını bıraktım.

https://mall.industry.siemens.com/mall/tr/TR/Catalog/Product/?mlfb=5SL6125-7YA&SiepCountryCode=TR

İç tesisatta prizlerde normalde 2.5mm² kablo kullanılır. Duvar içinden gidiyorsa bunlar için kullanmanız gereken sigorta 16 amperliktir. İlk kalkınmada yüksek akımlar çeken makinalar varsa C16 kullanılır, diğerleri için kısa devre arızalarının tesisatı eskiten etkilerinden (özellikle buat içi son derece dandik ve paslanmaya çok elverişli kabloların birbirine sarılmış olduğu bağlantı noktaları buna çok hassastır) korunmak için B16 kullanılır.

Eğer tesisatta bu kesitte kablo kullanılmışsa ve buna rağmen C25 atıyorsa (sigorta sağlıklı düzgün çalışıyor varsayıyorum) bu sigorta vatan müdafası yapıyor demektir. İşin doğrusu, bu kadar imkan varken bu duruma düşmemek gerekir. Yangın tehlikesi yaşıyorsunuz. Sigortanın atmayacağı daha düşük değerlerde bile eviniz tehlikede demektir. Siz ne çalıştırıyorsunuz da bu sigorta atıyor?

Yoksa dolandırıcı bir mütahit kullanması gereken linyeleri (panodan prize bağımsız hat) azaltıp bunlar yerine sigortayı mı büyütmüş? Bunun olduğunu gördüğüm yerler var, ülkemizde malesef mümkün ve bu cana kasıttır. Yapı denetim? :D Hacu bak ben Hataylıyım, bana yapı denetim deme.

Şu bilgileri verin bize. Evinizde kaç priz var, kaç sigorta var, kablo kesitleri nedir bir kumpas ile ölçer misiniz?

not: Kumpas ile ölçmenize gerek yok. Elektrikçiden bir parça 2.5 kesitli kablo alın, onunla karşılaştırın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 8 Temmuz 2024; 0:26:10 >

• Cevap için teşekkür ederim. Bir üst mesajda detayları paylaştım.

Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabı aynı linyede. Hepsinin prizleri ayrı ama linye olarak aynı ağ içinde bulunuyorlar. Cihazları değişene kadar sorun yoktu ama yenilerini alınca sorun yaşamaya başladım. Ayrı ayrı çalıştıkları zaman sorun yaşanmıyor.

Ev içinde 9 priz var ve toplam sigorta sayısı 6.

• Bunlar aynı anda aynı linyede çalışamaz. Ya farklı linyede çalıştıracaksınız, ya da tesisatı elden geçireceksiniz.

Bütün bu linyelerin 16A sigortaya bağlı olması gerekliliği ise bütün bunlardan bağımsız bir meseledir. O sigorta atıyorsa o linyenin kapasitesi o kadardır. Kendinizi evinizi apartmanınızı bu kadar basit bir mesele yüzünden tehlikeye atmayın, diğer daireleri de bu konuda uyarın.

Tam düzeltmek evladır ama sistem uygunsa; hat sigortasını biraz arttırıp priz üstüne düşük sigorta eklemek de bir fikirdir. Tabii uygunsa.

• proje hazırlanırken sigorta değerleri, linyedeki yükün çekeceği akımının 1,5 katı olarak seçilir. aradaki fark tolerans faktörüdür. sistem uygunluğu dediğiniz şey tolerans aralığını arttırıp, koruma hassasiyeti azaltmaktır.

Önemli değil, rica ederim. Sigortayı 16A ile değiştireceksiniz, dedim, bu bütün pratik meselelerden bağımsız bir şey.

Sadece, banyo için 20A kullanabilirsiniz. Bu ısıtıcılar çok genel olarak ilk kademede 3k ve 2. kademede 4kW güç tüketirler. 2. kademe kışın yeterli bir basınçta normal bir duş için oldukça yeterlidir. 20A 2. kademe için uygun bir sigortadır. Kablo kesitini yükseltmemiş bile olsak kısa süreli olarak ve zaten bilgimiz dahilinde sınırı biraz aşmakta bir problem olmaz, bu uygun bir uzlaşıdır. Ama kalkıp da 40A sigortayla 3. kademede 7kW güç çekmek, bunu 2.5mm² kabloyla yapmak... Bir nevi parçacık hızlandırıcısı gibi çalışır, sonra vay evde karadelik yaptım yok başka boyutlara portal açtım demeyeceksin.

• Liu Kang L kullanıcısına yanıt

senin hesabın sortiye göre ama linyede birkaç priz sortisinden çekilen akım toplanıyor. bu yüzden linyeden geçen akım ile sortiden geçen akım aynı değildir. sigorta ise linyeden geçen toplam akımı esas alır.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.