Şimdi Ara

Overclock Yardımı - Ryzen 3600

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
2.119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sistemim:
    Anakart: MSI B450 Tomahawk Max
    İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
    İşlemci Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid 240L
    Ekran Kartı: MSI RX 5700XT
    Güç Kaynağı: Corsair CXM 850W 80+ Bronze
    RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 3600Mhz CL18 (2x8GB)
    ---------------------------------------------------

CPU hız aşırtmasından sonra RAM hız aşırtmasıda varmış yeni öğrendim ancak bu konuda bilgisizim. Bir kaç videoyu karıştırdıktan sonra Ryzen Master uygulamasında Peak CPU Voltage kısmını 1.325V ve Mhz olarak 4250MHz ayarlayıp kendi testinden geçirdim ardından userbenchmark ile stabil değeri yakaladım. Sonrasında bu hız aşırtma profili geçici olduğundan silindiği için BIOS üzerinden Ratio 42.5 olarak seçtim Core Voltage kısmını 1.325V olarak ayarladım ve Far Cry 5 oyununda normale göre 4FPS'lik bir artış gözlemledim. Normal voltajı ~1.416V olduğundan ısınma sorunu hiç yaşamadım.

*RAM hız aşırtmasını nasıl yapabilirim veya RAM'ler hızlandığında aşağı yukarı ne kadar bir FPS artışı gözlemleyebilirim?
    *Core Voltage ve Ratio değerleri uygun mu? Çünkü 4.3GHz çıkarmayı başardım Ryzen Master ile stres testinden geçtim ancak userbenchmark uygulaması CPU değerini okumadı stabil çalışmadı diyip 4.25GHz'e oyüzden düşürdüm.
    *Sizce overclock yapmaya değer mi? 3xxx serisi işlemcilerde tavsiye etmiyorlar ancak ben gözle görülür bir artış hissettim bu durumu nasıl açıklayabiliriz? Neden Tavsiye etmiyorlar?

Guruları piste alsak hiç fena olmaz.
    Şimdiden gurulara teşekkür ederim.

• Farcry oyunlari amd islemcilerle hep dusuk perf veriyor diye biliyorum normal yani fark gormen hizasirtma ile. stabilite testi icin userbenchmark kullanmak mantiksiz bana sorarsan. p95 small fft 30dk hatasiz gidiyor mu ona bakardim. yuk altinda 1.325v ile de bunu islemciye yapmaya kiyamazdim ben degrade olabilir diye. 3000 serisi icin 1.275v benim maxim. :) OC deger mi dersen benim gorusum hayir. offset voltaj ile undervolt edip -.05mv gibi autoya ayarlamak carpan kilidini en iyisi. neden tavsiye etmezsin dersen nanometre teknolojisi ilerledikce islemci chipinin kaldirabilecegi akim/voltaj azaliyor. fazla akim islemcini oldurebilir en kotu durumda. islemciyi kendi haline birakirsan dinamik bir sekilde voltaj ayari yapiyor. islemci zarar gormesin diye.

ram hizasirtma ile %10-15 performans artisi alabilirsin oyununa gore. ama sikintili biraz haberin olsun. her bir ayari saatlerce stabilite icin test etmen gerekebilir. ilk once infinity fabric(IF) ne hizi destekliyor ona bak. 1900mhz yapabiliyor mu? yoksa 1800mhz sinir mi senin icin? UCLK FCLK senkronize calistirmak icin max IF sinirini bilip ram hizini 2x ayarlaman gerekecek. Aksi takdirde asiri performans kaybi yasarsin. IF test etmek istemiyorsan 3600mhzde timingleri sikilastirabilirsin.

3000CL15 vs 3900cl16

edit: kendi ram testim eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elite InViCtUs -- 5 Şubat 2020; 16:4:43 >

• Elite InViCtUs E kullanıcısına yanıt
    1.4V idle halindeyken verilen bir voltaj değil mi? Ben hem ona istinaden düşürdüğümü düşünüp belirledim hemde internette bu voltaj (1.325V) önerildiği için tercih ettim.
    Sizin söylediğiniz voltajı şuanda ilk defa duyuyorum tabi bu konuya yabancı olduğum içinde olabilir ancak sanki CPU hiç çalışmaz gibi geldi :d

Ram için olanı inceleyeceğim.

Edit: Ram hızı bu kadar ciddi mi değiştiriyor FPS'i? Aman tanrım. Ryzen 3600 işlemcisinde amaç Mhz'in yüksek olması mı gecikmenin CL değerinin düşük olması mı? Overclock ile hangisini değiştiriyoruz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lordinfas -- 5 Şubat 2020; 16:56:1 >
  • lordinfas L kullanıcısına yanıt
    1.5v kadar gidiyordu PBO ile benim R5 3600. ama yuksek akim gerektiren yuk altinda 1.25v kadar iniyordu sanirim. tam emin degilim uzun zaman oldu satali. voltaj icin ust sinir 1.325 diyelim ama voltmeter olsa elimizde de olcebilsek anakart uzerinden gercek degeri. belki de anakart biz bilmeden daha fazla veriyor. HWinfo gibi programlarin belirledigi rakamlara da guven olmuyor iste. ondan underload 1.275 sozunu ettim. 5-6 ay icinde bsod almaya baslarsin voltaji arttirman gerektigini fark edebilirsin :)

ram evet fark yaratiyor. burda gpu limitli degildi ondan boyle bir fark var. esas fark %1 low farki. oyun esnasindaki anlik kasmalar falan yani. ilk hedef en yuksek MHz gitmek sonra cl dusurmek. cl16 yapar sanirim senin kitin rahat. CL14 voltaj ister biraz. memory bandwith Mhz ile artiyor CLden ziyade ki oyunlarda yardimci olan latency dusurerek bu.
    Eve geçtim ve ilk işim infinity fabric nasıl ölçülüyor ona bakmak oldu.
    CPU-Z Uygulamasında memory kısmına gelip NB Frequency yazan yeri izledim boştayken (sistem dosya kopyalaması yaparken) en fazla 1790,6MHz oldu. Dolayısıyla sizin dediğinize göre 3.581,2‬ yapıyor 2 katı. Şimdi bu bilgi ile UCLK, FCLK kısmını nasıl ayarlayabiliriz? Birde CPU-Z üzerinde UCLK ve FCLK kısmını bulamadım yada ismi farklı. Görselini paylaşıyorum sizle.

Buradan adım adım overclock yaparsak çok hoş olur :d

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lordinfas -- 5 Şubat 2020; 22:21:4 >

• cpu-zden değil de ryzen master ile bak bunlara derim. if 1900 ayarla biostan bakalım boot edecek mi. ederse çok güzel işaret. etmezse voltajlarla oynarsın. ryzen dram calculator ile hangi ayara ne voltaj olabileceğine göz atabilirsin. fikir vermesi açısından. xmp profil export ederek typhoon burner ile (sanırım adı oydu) saf preset ram timinglerini de ordan girersin ama 1900 if stabil mi once onu bilmen lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elite InViCtUs -- 5 Şubat 2020; 22:38:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    DRAM Frequency kısmını 3800MHz(1900*2) olarak ayarladım. Uygun mudur? Acaba yanlış bişey mi değiştirdim?

Birde şu try it kısmında güzel Mhz ve gecikmeler var onlarda overclock kısmına giriyor mu?

Burada hangi yeri değiştirmek lazım çok fazla input ve button var.

bak fabrik clock (IF) 1800 gozukuyor. 1900 olmali o eger ram 3800de calisacaksa. Dram Calculator suanda bulundugun sayfa stablite testi yapman icin. ilk sayfa sana degerleri verir. ramlerinin xmp profilini yuklersen. try fonksiyonu OC evet. otomatik bazi profiller var onlari uyguluyor deneyebilirsin ordan. biosda div1 yazan yere baksana ordan olmaliydi sanirim onun esitlenme ayari. uclk=fclk olmali yanlis hatirlamiyorsam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elite InViCtUs -- 5 Şubat 2020; 23:5:37 >
    Hızlı cevap: Ryzen Master'da ayarı yaptım pc yeniden başladı testi yaptı stres testinden geçti.

Buradaki değerlerin hepsini BIOS'a mı gireceğim?

bunu bir hwinfo ile dogrular misin? suanda uygulandi mi diye? sensor only >> memory controller clock olacak baktigin sey. ~1900 civarinda olmali baktigin sey uygulandiysa dogru.
    Özel mesaja erişemiyorum telefonu doğruluyorum başka kişi tarafından kullanılıyor diyor siz bana isterseniz yazın ben ekleyeyim oradan çünkü erişemiyorum özel mesajlara :d
    Ryzen Master ile ayarrladığım için yaklaşık bir değer mi çıkmadı direkt 1900 yazıyorda bu kadar kesin olmamalı gibi :)

valla sanslisin. benim 3600 1800 uzerine cikmiyordu 1200 liralik ramlerle :) bi ne kadar performansli hata verecek mi diye dram calculatordan 3. tabdan easy mode secip run der misin? arka plandaki herseyi kapat. pc yeniden baslatarak yap mumkunse ancak ryzen master ayarlarinin uygulandigina da emin ol.
    Hocam milyar milyon sayılar var :d

bak ben sana ornek atayim bir tane atayim. 3700x ile bu ramler 3800de. Senin ramler sanirim hynix cjr ya da djr. trp bakarak soyluyorum bunu yaniliyor olabilirim. resimdekinle kendi skorunu kiyaslarsin artik. eger IF stabil ise(degilse ram yuklendigi anda pc hata vermeden siyah ekran gidebilir, hoporlorden crackling sesi gelebilir oyle olursa vddg soc voltajlarini arttirisin biraz)ram timinglerini iyilestiriceksin o kadar :)

Try 3800 fonksiyonlarini dene kendin ugrasmak istemiyorsan. sonra windows girerse sikintisiz ayni testi uygula easyde 120 saniye alti iyi sanirim 3800mhz ram icin. eger her sey guzel giderse hatasiz falan easy tiklayip memtest alirsin task scope 400 task mode single hatasiz gecmeye bak. oyun oynayacak kadar stabildir senin icin o.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elite InViCtUs -- 5 Şubat 2020; 23:45:51 >
    Sabrınız için çok teşekkür ederim bunları yarın akşam deneyeceğim sonuçları paylaşırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.