Şimdi Ara

OYUNDA GÖRÜNTÜ TAKILIYOR...???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sevgili Donanım haber üyeleri çözemediğim bir sorun hakkında yardımlarınıza ihtiyacım var yardımlarınızı bekliyorum...

3 ay önce almıs olduğum sapphıre marka ati radeon hd3650 1gb 128 bit pcı-e ekran kartım ilk aldığımda sorunsuz bi şekilde çalısıyordu fakat son günlerde oyun oynarken görüntü kesik kesik geliyor bilgisayar oyunu kaldırmıyormuş gibi ama kaldırmaması mümkün deil bu sorunla ilgili olacağını düşünerek bilgisayarıma format attım daha sonra Underground 2 yi açtım test etmek için çözünürlük ayarlarını değiştirmeden şehirde birsüre gezdim ve sorun görmedim ama çözünürlüğü yükselttiğim an sorun tekrar basladı bunun hangi sebeplerden dolayı kaynaklanacağını bilen arkadaslar bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...

Bilgisayarımın Donanımı: AMD Athlon 64 x2 Dual Core processor 5000+ 2.61 Ghz, 2GB ram, Ati Radeon HD3650 1GB 128 Bit PCI-E VGA Card

Donanımımla ilgili bilmek istediğiniz başka bişey olursa yazarım.

Teşekkür ilgilenen herkeze...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orrkun -- 10 Ocak 2009; 2:33:42 >

• Öncelikle ekran kartının ısısını gözlemlemek için Everest programı yükle. Sonra Everest'i aç ve sıcaklıkları görebileceğin ekran açık kalsın. Bu şekilde oyuna gir. Takılmalar başladığında oyunu alt+esc ile görev çubuğuna indir ve ısıya bak. Isınma sorunu gibi görünüyor. Yada daha kötü bir senaryo, aldığın ekran kartı için seçtiğin marka, performansı kötü ram kullanmıştır ekran kartı üzerinde... bknz: bazı ekran kartı üreticilerinin ucuza aynı modelleri satma taktiği...

Pardon, düzeltme yapıyoru; Saphire kötü bir marka değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiqer -- 10 Ocak 2009; 2:52:27 >
  • Arkadasım yardımın için teşekkürederim dediklerini denedim... Oyuna girmeden önce ekran kartının sıcaklığını 7 °c ydi oyuna girdikten sonra Ctrl+Esc yaptım ozaman sıcaklık 50 °c olmuştu sence bunun sorunu ne olabilir??? ben anlayamadım bunun sorununu bi çözüm bulamadım napmak gerekiyor garatiyemi göndereyim yoksa baska bişey yapabilirmiyim???

Yardımların için teşekkürler...
  • Soğutma yeterli değil demekki, daha iyi bir soğutucu kullanmalısın.
  • 7 derece olması için senin -5 veya -10 derecede oda sıcaklığında olman gerekir :) Ondan ziyade oyun sırasında 50 derecede ısınması gayet normal ekran kartının. Hatta bu derece gayet iyi. Ekran kartları normalde 70-80-90 derecelere çıkabilir oyun sırasında. Hatta bir çok yeni nesil ekran kartında ısı sınırı 120 derece cıvarlarındadır. Sende ısı sorunu yok anlamına geliyor ayun sırasında 50 derecede olması.

Fakat şöyle bir durum da var. Ben bir makinaya MSI Nvidia 9600 takmış idim. Fabrika çıkışlı oc yapılmış bir kart idi. Oyunlarda 5-10 dakikadan sonra takılmalar yapıyordu senin dediğin gibi. Ama GPU ısısı afaki değerlerde değildi. 60 derece sınırına yaklaştığında bu sorunu yapıyordu. Bende kartın soğutucusunu söküp ramlere soğutucu taktım ve kendi fanını da 9 cm lik bir fan ile değiştim. Artık takılma yapmıyor. Fakat aynısı uygula demek değil bu. Benimki kartı değişmeyle uğraşmamak için, üşengeçlik bazlı bir çalışma idi. Buradan yola çıkarak şunu diyebilirim, bence benim kartın sorunu tamemen ekran kartı ramleri ile ilgili idi. MSI adi ram kullanmaz diye biliyorum ama çok kaliteli ramler kullanmadığına da adım gibi eminim. Bazı ekran kartlarının aynı referans soğutucu ve devra pertenaksı ile daha ucuz veya pahalı olmalarının tek nedeni üretici firmanın kullandığı ram kaliteleri ile alakalı.

Arka planda çalışan bir uygulama da senin bu sorununa neden oluyor olabilir. Mesela windows indxleme dizini, ram düzenleyici programlar, clever cache programları gibi... Bu tip programlar zaten iş yapıyordur arka planda ama tam zorlamadan kullandığın için (düşük çözünürlükte yani) senin farkedebileceğin düzeyde soruna neden olmuyorlardır. Ama daha zorlayıcı çözünürlüğe çıktığında ise sistemin arka planda yaptığı herhangi bir şey için (ki normalde yapmaması lazım) kaynak kalmaz ve senin oyun oynarken kullandığın kaynaklardan anlık çalmaya çalışıp kendine kaynak yaratıyor olabilir.

Şuna da dikkat etmekte fayda var. Ekran kartın bahsettiğin oyun yada oyunlar için; bahsettiğin çözünürlükte yeter derece frame üretemiyordur. Yani zaten sınırına çıkarmışındır çözünürlüğü. Bu ekran kartının internet üzerinde inceleme testlerine göz at. Orada incelemede kullanılan bir iki oyun ve o oyunlara özgü çözünürlük ve frame sayıları vardır. O çözünürlük ve frame sayılarında oynayabilecekmisin diye bir test etmen tam olarak olayın sağlamasını almana yetecektir diye düşünüyorum.

• Şöyle bir şey de aklıma geldi... Default da 7 derece zaten yanlışlık olan bir ölçüm. En iyi ihtimalle bu değer 27 derecedir. Eğer bu 20 derecelik fark 50 dereceyede uygulanır ise 70 derece yapar. Ve bu civarlarda takılmaların başlıyor olması normal görünüyor.
  • Sanırım yanlış bi ısı derecesi söyledim :) Bugün tekrar baktım bilgisayarı açtığımda GPU 44 dereceydi oyuna girdim bisüre oynadıktan sonra Ctrl+Esc yaptım o an baktığımda 51 dereceydi bunun bi ısınma sorunu olduğunu bende sanmıyorum çünkü oyuna ilk girdiğim andan itibaren yapıyor hani bi süre sonra yapsa ısınıyoda yapıyo diyim ama açar açmaz başlayan bi sorun ve seninde dediklerine göre ısısı normal buyüzden bana GPU nun ramlarından kaynaklanıyor gibi geliyor çünkü makul bi fiyata aldım ben bu ekran kartını sapphıre kalitesi düşük ram kullanmıcak die bi kural yok sapphıre ın kalitesine göre fiyatı makul olunca bende şaşırmıştım zaten...

Neyse elimde asus un bi ekran kartı daha var EAX 1600 PRO 512 Mb DDR2 PCI-e Birde bunu takıp denemek istiyorum bu kartı taktığımda da aynı sorunu yaparsa ozaman Arka planda çalışan bir uygulama bu soruna sebep oluyor demektir...
    Ama böye bişey yapmaz sa demekki diğer kart arızalı demektir ve servisin yolu gözükür...

Yardımların için çok teşekkür ederim çok faydalıydı durumdan seni haberdar edicem...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orrkun -- 11 Ocak 2009; 18:49:07 >

• Arkadasım bahsettiğim Asus kartı taktım ama değişen hiç bişey yok aynı sorun hiç bi değişiklik olmadan devam ediyor sence bunun sorunu ne dir şimdi ne yapmamı tavsiye edersin.???

Yardımların için çok teşekkür ederim...
  • Bahsettiğin oyun yada oyunlarda yapay zeka içeren bölümlerde takılmalar yaşıyor isen bunun nedeni işlemcinin performansı da olabilir.

Ama işlemcin gayet yeterli görünüyor. Bence arka planda çalışan bir şeyler neden oluyor buna. İşletim sistemin nedir? Yüklediğin işletim sistemi şu internette gezinen modifiyeli olanlardan mıdır? Arka planda çalışması için yüklediğin programlar var mı? Var ise nelerdir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiqer -- 11 Ocak 2009; 20:21:42 >
  • İşlemcim: AMD Athlon 64 x2 Dual Core processor 5000+

İşlemcimin performansondan kaynaklanabileceğini sanmıyorum... Arka planda çalışan bişeylerden Kaynaklanıyor gibi geliyor banada ama daha yeni formatladım işletim sitemim Windows XP Professional Sp3 İnternette gezinen işletim sistemlerinden biri değil ama Sp3'ü ben sonradan ekledim cd ye orjinal cd si Sp'2 belki buyüzden kaynaklanıyor olailir Birde Orjinal Cd ile işletim sistemimi yeniden kurayım Arkaplanda çalışması için özellikle yüklediğim birşey yok sadece TuneUp isimli Program var ama o programı daha önceden de kullanıyordum böyle bir sorun yaratmadı bana ve sadece Kısa yollardaki iconların sol altındaki simgeyi kaldırmak için kullanıyorum o programı Arkaplanda çalışan programlardan kaynaklanıyorsa eğer bunu nasıl tespit edebilirim???

Ama Sonradan Sp3 eklediğim Cd ile başka bilgisayarlarada kurdum işletim sistemini hatta daha dün arkadasımın bilgisayarına kurduk ama hiç bi sorun yaşamadık bunuda söylemek istedim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orrkun -- 11 Ocak 2009; 23:46:42 >

• Arkadaslar bu sorunla ilgili olarak bi çözüm önerebilicek birisi yokmu???
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.