pardus 2007.1 "pisi up"la güncelleme sonrasında açılışta grub aşağıdaki şekilde oldu daha önce windowsu ilk sıraya almıştım şimdi ilk sıradaki pardusun güncel sürümünden açmaya kalktığımda windows açılıyo üçüncü seçenekten pardusu açabiliyorumama oda açılış sırasında windowsun seçim ekranı geliyo gibi oluyo(xp+vista var)daha sonra pardus açılıyo yardımcı olacak varsa sevinirim
ilk iki seçenek aynı bölüme gidiyor.ve title'da pardus yazsa da windows için düzenlenmiş. çözümüne gelince (hd0,0) olarak gördüğün kısımlar,harddiskindeki bölümlere karşılık gelir,benim anladığım en az 5 bölüm var sende.herbir işletim sistemi için bir anahtar girmen gerekecek menu.lst dosyasına yani, title Windows (ntfs) - sda1 rootnoverify (hd0,0) makeactive chainloader +1 bunu kopyala yapıştırla çoğalt ve diğer windows hangi bölümdeyse onun bir altı ile (hd0,0)yazan yerdeki ikinci 0'ı değiştir ve title yazan kısımdan sonra kafana göre isimlerndir kaydet.(misal eğer 3.sıradaki bölümdeyse (hd0,2)) title Windows -yeni-(ntfs) - sda1 rootnoverify (hd0,2) makeactive chainloader +1 gibi
Linux içinse en alttaki anahtarı kopyalayıp çoklayabilirsin ama o biraz daha karışık. sen en iyisi pardusu aç,Grub'u pisiden komple kaldır (ayar dosyalarını sil (menu.lst).makinayı kapatma bu arada)sonra tekrar kur,o yeniden yaratır o dosyayı ve muhtemelen doğru yaratır. Yada menu.lst dosyasının yedeğialınmıştır sistem tarafında yine aynı klasöre o eğer doğru ise (bilemiyorum eğer çekirdek güncellemesi yaptıysan yeni çekirdek olmayabilir iöçerisinde) mevcut menu.lst'yi bunula değiştirebilirsin.
Pardus tarafında /boot/ dizini altında kernel ile başlayan dosyaları bir kontrol edermisin?kernel-2.6.18.8-80 'den daha güncel (sondaki numarası daha yüksek) bir dosya varmı?
dört bölüm var hard diskte ilk bölümde win xp var üçüncü bölüme kurdum galiba vistayı dördüncü bölümde pardus vardı güncellemeden önce üstte win seçeneği vardı oradan girince vistanın mbr si geliyordu xp mi vistamı diye soruyordu. altta ise pardus vardı
title Pardus 2007.1 [2.6.18.8-83] rootnoverify (hd0,0) makeactive chainloader +1
bu bölümde (hd0.4) yapsam açılırmı yoksa daha çok göçer mi?
kernel-2.6.18.8-83 var
title Pardus 2007.1 Felis chaus yeni root (hd0,4) kernel (hd0,4)/boot/kernel-2.6.18.8-83 root=/dev/sda5 video=vesafb:off mudur=language:tr quiet initrd (hd0,4)/boot/initramfs-2.6.18.8-83
yukarıdakini /boot/grub/menu.lst içerisine kopyala (ama önce koyu ile işaretlediğim dosyaların doğruluğunu kontrol et.)kaydedip çık.güncellemelerin yapıldığı çekirdekle açılış yapabiliyor olman gerekir. windows tarafı için umarım anlatabilmişimdir??
4 bölümmü var??yanlışın olmasın (hd0,4) demek ilk harddiskin beşinci bölümü demek.buraya Linux kurmuşsun ve çalıştığına göre hakikaten 5 bölümün var.swap alanını filan atlıyor olabilirmisin? " title Pardus 2007.1 [2.6.18.8-83] rootnoverify (hd0,0) makeactive chainloader +1
bu bölümde (hd0.4) yapsam açılırmı yoksa daha çok göçer mi? "açmaz dediğim gibi bu anahtar windowsa göre düzenlenmiş.Linux için üstteki cevabımdaki gibi bir anahtar oluşturman gerekiyor. windowsta sorunun olmaması gerekiyor anladığım kadarıyla?ilk iki anahtardan hangisini seçersen seç windowsun önyüklemesi ile karşılaşıp xp/vista seçimini yapabiliyor olman lazım?sadece görüntü kirliliği için birini silerbilirsin (misal ilk kaydı yani ; "title Pardus 2007.1 [2.6.18.8-83] rootnoverify (hd0,0) makeactive chainloader +1")
senin yazdığın satırı ekledim şu an sorunsuz şekilde açılıyo açılmayan satırıda sildim ses hariç başka problem yok yine ses çıkmıyo yardımın için teşekkür ederim
önemli değil. pardusun yönetim konsolunda ses ile ilgili bir bölüm olması gerekiyordu,orayı kurcaladın mı?hiç ses mi alamıyorsun?
Sound server informational message: Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be opened (No such file or directory) The sound server will continue, using the null output device.
bu şekilde bir hata mesajı alıyom konsoldan alsaconf komutu verdim yükledi diye gösteriyo yine ses yok
alsamixer çalışıyormu,denermisin?
konsoldanmı
evet,ama eğer alsamixer-gui yüklenmişse arayüzdende bakabilirsin. Ses yönetiminde de Alsa seçili değilmi?bunuda kontrol edebilirmisin?
konsoldan alsamixer dedidiğimde
alsamixer: function snd_ctrl_open failed for default:no such device
yazıyor
driver sorunu gibi geliyor bu durumda. lspci komutunu verip buraya yazabilirsen ve ardından da lsmod yardımcı olmaya çalışırız.ama kabaca benim anladığım senin driver yüklemen gerekiyor.(normalde alsaconf pek ıskalamaz ama.İstersen alsa paketlerinin güncelliğini bir kontrol et varsa güncelleme onları indir ardından tekrar alsaconf ile ses kartını seç.olmazsa sonrasında lspci ve lsmod içeriğini buraya yaz??)
lspci komutu verice
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 7910 00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 7912 00:12.0 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA 00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0) 00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1) 00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2) 00:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3) 00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4) 00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI) 00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SB600 SMBus (rev 13) 00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE 00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB600 Azalia 00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge 00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to PCI Bridge 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTra nsport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Con troller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscella neous Control 01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Unknown device 791e 02:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8169 Gigabit Et hernet (rev 10) 02:0c.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller ( rev 80)
senin kart SB600 Azalia bu arkadaş ve snd_hda_intel normalde bu modul ile ses alabiliyor olman lazım,görülen biraz uğraşacaksın.kabaca çekirdeğe müdahale edeceksin:) http://www.mail-archive.com/ubuntu-bugs@lists.ubuntu.com/msg288565.html bu linkte ubuntu için anlatılmış senin ses kartındaki problemin nasıl çözüldüğünü gösteriyor.çekirdek numarasını dikkate alma.umarım ingilizcen vardır? ben biraz daha bakayım daha bir kolayı vardır diye düşünüyorum
ingilizcem çok yok malesef linux konusundada acemiyim yardımcı olduğun için teşekkür ederim ama çıkmam lazım herşey için teşekkür ederim
/etc/modprobe.d/snd_hda_intel bu dosyayı bir metin editörü ile root haklarıyla aç. "option snd-hda-intel position-fix=2" bu satırı bulup sil ok.bunu bir dene. umarım çözersin.