|
Bilgisayar Dondu, Tepki Vermiyor: Ne Yapmalısın?
Bilgisayarının donması ve hiç tepki vermemesi can sıkıcı bir durum olabilir. İşte böyle bir durumda neler yapabileceğine dair adımlar:
1. Bekle ve Kontrol Et:
Bazen bilgisayarlar geçici olarak donabilir. Birkaç dakika bekle ve herhangi bir değişiklik olup olmadığına bak.
2. Güç Tuşuna Bas:
Bilgisayarın hala tepki vermiyorsa, güç düğmesine 10-15 saniye kadar basılı tut. Bu, bilgisayarı zorla kapatacaktır.
3. Bilgisayarı Yeniden Başlat:
Bilgisayar kapandıktan sonra yeniden başlatmayı dene. Bu, soruna neden olan herhangi bir geçici sorunu çözebilir.
4. İşletim Sistemini Güvenli Modda Başlat:
Güvenli mod, yalnızca işletim sisteminin önemli bileşenlerini yükleyen tanılama modudur. Soruna neden olan üçüncü taraf yazılımları veya sürücüleri ortadan kaldırabilir.
5. Virüs Taraması Yap:
Bilgisayarında bir virüs veya kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol etmek için bir virüs taraması yap. Bu, donmanın nedeni olabilir.
6. Donanım Sorunlarını Kontrol Et:
Donanım sorunları da donmaya neden olabilir. Takılı olan tüm kabloları ve bağlantıları kontrol et. Ayrıca, bilgisayarın aşırı ısınmadığından emin ol.
7. Profesyonel Yardım Al:
Yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, profesyonel bir teknisyenden yardım almayı düşünmelisin. Donanım veya yazılım sorunlarını tespit edip onarabilirler.
Hatırlatma:
- Bilgisayarı güç düğmesinden zorla kapatmak veri kaybına neden olabilir.
- Bilgisayarı güvenli modda başlatmak, üçüncü taraf yazılımlar veya sürücüler nedeniyle oluşan sorunları çözmeye yardımcı olabilir.
- Donanım sorunlarını kontrol etmek için bilgisayarın aşırı ısınmadığından ve tüm kabloların ve bağlantıların sağlam olduğundan emin olmalısın.