Dreatlord evet bende katılıyorum ona da zaten Hollywood filmleri Amerikan ve Hristiyanlık propagandası yapmaktan başka bir şeye yaramıyor. Tabi bu arada doğuyuda kötülemeyi unutmuyolar.
Güzel Ülkemin Güzel insanları beklediğimden dhaa güzel bi ilgi ile karşılaştım artrık herhafta bi kültürü (DOĞU KÜLTÜRLERİ TABİ) Buraya koyalım ve ben bilgilerim yine bilen arkadaşlarımız bilgilerini koysun devam edeilim mesela Urartuları koymayı düşünüyorum ne dersiniz daha snra hitit mısır asur sümer ve ve ve En büyük araştırma konusu olacak olarak TÜRKLER ama ne yazıkki anadoluyu işlediğimizden pek aşırı bilgilere sahip değilim ama elimden gelenide arkama koymam hani :)
Bence dünyada barbarizm anlayışının kökenini medeniyet değil disiplinli ve ün yapmış düzenli yaya birlikleri oluşturmaktadır. Ordularında atlı birliklerin, fillerin, menzilli yaya birliklerinin veya atarabalı savaşçıların öncülük ettiği ülkeler medeniyet derecesi ne olursa olsun Barbar olarak görülüyor. Bunun en büyük örneği Persler ve Mezopotamya medeniyetleridir.
quote:
Orjinalden alıntı: __MuLKiYeLi__
Bence dünyada barbarizm anlayışının kökenini medeniyet değil disiplinli ve ün yapmış düzenli yaya birlikleri oluşturmaktadır. Ordularında atlı birliklerin, fillerin, menzilli yaya birliklerinin veya atarabalı savaşçıların öncülük ettiği ülkeler medeniyet derecesi ne olursa olsun Barbar olarak görülüyor. Bunun en büyük örneği Persler ve Mezopotamya medeniyetleridir.
Roma nın birliklerindede ağır atlılar vardır ağır atlısı olmayan ordu yok ki :D ondan dolayı bakılmıyo mesela çok olgun medini romada baba oğullarını satma sürgün verme öldürme yetkisine sahipti ama barbar persde aile örf ve adetlerle korunuyordu :)
quote:
Aslında bunun nedeni daha çok, Doğu medeniyetlerinin uzun sakal ve uzun saçlarının olması. Esmer tenli olmaları. İnsanlarda tabi bunu korkunç olarak algılıyolar ve barbar tanımı koyuyorlar. Şuda bir gerçektirki Persler çokta cana yakın bir ulus değillerdi. Her ne kadar filmdeki gibi canavar olmasalarda, çokta barışı seven bir toplum değillerdi. Bu durumda tabi bir öyargı oluşturmuştur ve barbarlar olarak addedilmiştir Doğulular. Aslında gerçek barbarların Cermenler olduğu düşünülürse, Avrupa devletlerinin barbar tanımına daha iyi uyacağı görülür.
Yanlı anlaşıldım sanırım. Sizin örneğinize bakmak gerekirse İskender sonrası erken dönem Grek devletinde de manevra kabiliyeti yüksek atlı birlikleri vardı yalnız Roma'nın sahip olduğu Lejyoner birlikleri, Greklerin Phalanxları, Spartalı Mızraklılar ve bunun gibi üne kavuşmuş menzilsiz yaya birlikleri bir Persler'de bir Türkler'de hiç bir zaman var olmadı.
quote:
Orjinalden alıntı: Arukard
quote:
Aslında bunun nedeni daha çok, Doğu medeniyetlerinin uzun sakal ve uzun saçlarının olması. Esmer tenli olmaları. İnsanlarda tabi bunu korkunç olarak algılıyolar ve barbar tanımı koyuyorlar. Şuda bir gerçektirki Persler çokta cana yakın bir ulus değillerdi. Her ne kadar filmdeki gibi canavar olmasalarda, çokta barışı seven bir toplum değillerdi. Bu durumda tabi bir öyargı oluşturmuştur ve barbarlar olarak addedilmiştir Doğulular. Aslında gerçek barbarların Cermenler olduğu düşünülürse, Avrupa devletlerinin barbar tanımına daha iyi uyacağı görülür.
Haklı olduğunuzu söylemeliyim ancak Greko-Romen devletler topluluğunun zaten Cermen toplulukları ve hatta kendileri dışındaki tüm toplumları(grek devletlerinde buna Roma da dahildir.) barbar gördüğü söylenebilir.
Dreatlord hani diğer medeniyetlerle ilgili başlıklar da açıcaktın? Hatırlatmak istedim hem bu vesileyle konu bir kez daha görücüye çıkar.
Yeni konuları bekliyoruz
Alexander The Great filminden
Bu insanlar(Persler) ölülerini gömmüyorlar, ortalık yerde sevişiyorlar, okuma-yazma bilmiyorlar onun yerine şarkılarda anlatıyorlar dertlerini.
Antik Yunanın düşüncesini birebir yansıtıyor. Bugün Antik Yunanın varisçisi olduğu iddiasını savunan batı devletleri de, doğu medeniyetlerine aynı gözle bakıyorlar. Bu ironu değil aslında bu batının atalarına olan bağlılığıdır. Çünkü atalarının kinini binlerce yıl sonra bile devam ettirebiliyorlar.
quote:
Orjinalden alıntı: Yazat
Dreatlord hani diğer medeniyetlerle ilgili başlıklar da açıcaktın? Hatırlatmak istedim hem bu vesileyle konu bir kez daha görücüye çıkar.
Yeni konuları bekliyoruz
Destek için teşekürler aslında laptop aldım ne bileyim dersler vardı ama bu kadar ilgili insanlar gördükçe çok sağol kardeşim ya
Bekleyin ama fazla bekletmicem konuyu seçmeye çalışıyorum
quote:
Orjinalden alıntı: Burak[Alper]
Alexander The Great filminden
Bu insanlar(Persler) ölülerini gömmüyorlar, ortalık yerde sevişiyorlar, okuma-yazma bilmiyorlar onun yerine şarkılarda anlatıyorlar dertlerini.
Antik Yunanın düşüncesini birebir yansıtıyor. Bugün Antik Yunanın varisçisi olduğu iddiasını savunan batı devletleri de, doğu medeniyetlerine aynı gözle bakıyorlar. Bu ironu değil aslında bu batının atalarına olan bağlılığıdır. Çünkü atalarının kinini binlerce yıl sonra bile devam ettirebiliyorlar.
Sayın Alexander şaşırmış ama buna bi kaç kanıt bulayım cevaplayayım kardeşim persler Doğu uygarlığı geleneği olarak giyinirler yani aşırı kapalıdırlar :) Ölülerini gömmeyen halk italik itolyotlardır.Ortalık yerde sevişen halk romalılardır.Çünkü çok fazla halktan oluşurlar ve bu Halkları bir arada tutmak için uğraşırlar ama kökenlerini italik itolyotlar oluşturur
bana görede 'de berbat bir flimdi bence flim'in tek doğru yeri 300 sparta ordusunun kralın'ın eşinin ihanet eden birinin tek bir sözü ile kendini ona teslim etmesiydi , yunan karılarının ne olduğunu en iyi derecede açıklamış
quote:
Orijinalden alıntı: Yazat
Konu hakkında bilgim var, gelin size anlatiyim diyen arkadaşlar hepten karıştırmışlar
Konu hakkında muhtemelen Dünya'daki en detaylı doğru-yanlış kıyaslamasını aşağıdaki sitede bulabilirsiniz. Yanlız malesef ingilizce...
Yine de elimden geldiğince birkaç kısa bilgi vermek isterim.
1) Pers İmparatorluğu insanlık tarihinde 'süper güç' sıfatı almaya hak kazanmış ilk imparatorluktur.
2) İnsan hakları ile ilgili ilk resmi ferman ilk Pers imparatoru 'Cyrus The Great' (Türkçe'ye çeviremedim üzgünüm) (Sanırım Büyük Kuruş olarak tercüme etmek yanlış olmaz) tarafından Babil'in fethi sonrası bir silindir tablet üzerine yazılmıştır.
Hala Londra'da 'British Museum' da en nadide eserler arasında sergilenmektedir.
3) Pers İmparatorluğu bilinenin aksine 'köleliği yasaklayan ilk devletlerdendir'. Evet o medeni Antik Yunan'da, Roma'da, Hindistan'da, Antik Mısır'da kölelik devam ederken; günümüz İran toprakları üzerinde 'kölelik' yasaklanmıştı. Batının bu seviyeye ulaşması hangi yüzyılda mümkün olmuştur malumunuz.
4) Meşhur Roma yolları; Pers İmparatorluğunun günümüz İran'ının güney batısından Anadolu'nun Ege kıyılarına kadar uzanan 'Kral Yolu' esas alınarak yapılmıştır. Uygulanan mühendislik yüzyıllar öncesinde yapılmış 'Kral yolu' ile birebir örtüşmektedir.
5) Tarihteki ilk posta teşkilatı Pers İmparatorluğunda meydana getirilmiştir. Elbette son derece ilkeldir, ilkdir.
6) Tarihteki ilk istihbarat servisi Pers İmparatoruna hizmet vermekteydi.
7) Yunanistan'ı işgal eden Pers ordusu 1.000.000 değildi.
Bu konuda çok saygın uluslararası tarihçilerden itirazlar bulunmaktadır. Bu tarihçilerden birkaçı: John A. Scott, Robert Cohen, W. W. Tarn, Ernst Obst, Eduard Meyer, De Sanctis, Helmut Berve, Ulrich Wilcken, Jerry Bentley, Herbert Ziegler, Heather Streets
Modern tarihçiler Pers ordusunun sayısının 100.000 altında olduğu görüşünü savunmaktadır.
Ayrıca Sparta savaşı sonrası Pers orduları Atina'ya girmiş, karşılarında kendini savunan bir birlik bulamıyınca şehri yakıp geri çekilmiştir.
Zira bu olay gerçekleşirken kuzey Yunanistan'da Atina ordu toplamaya çalışmaktadır.
8) Tarihteki ilk çıkarma Pers donanması tarafından gerçekleştirilmiştir.
Benim bildiklerim bunlar. Varsa yanlışım düzeltin. Böyle ardı ardına sıralandığında çok süper dursada, elbette pek çok eksik yanı vardır. Olmuş bitmiş bir konu ayrıca. Bana ne dimi?
Saygılar
Kral yolunu görebileceğiniz resim ====>
quote:
2) İnsan hakları ile ilgili ilk resmi ferman ilk Pers imparatoru 'Cyrus The Great' (Türkçe'ye çeviremedim üzgünüm) (Sanırım Büyük Kuruş olarak tercüme etmek yanlış olmaz) tarafından Babil'in fethi sonrası bir silindir tablet üzerine yazılmıştır.
Hala Londra'da 'British Museum' da en nadide eserler arasında sergilenmektedir.
bu yukarda verdiğin bildiriyi kral sayruz yada siryus,sirus gibi isimlerle anılan ilk büyük iran yada pers şahı kralı imparatoru yayınalmıştır türkçede adı böyle okunabilir
geçen history adlı tarih kanalında bununla ilgili bir belgesel izlemiştim tarihte böyle bir savaş yaşanmış persler yenilgiye uğramıştır , bu yenilgi sonrası xerxes o kadar sinirlenmiş ve bu yenilgiyi kendine o kadar yedirememiş ki kendine bir uşak bulmuş bu uşak günde 3 defa kulağına spartalılardan intikamımızı unutma diye fisıldıyormuş , daha sonra ne olduğunu bilmiyorum.Ancak film ile ilgili bir kaç şey söyleyecek olursak tabi ki tipik hollywood propaganda filmiydi , bir kere persler barbar falan değil döneminin en uygar devletiydi burada persliler barbar olarak gösterilerek iran kötüleniyor günümüz politik ortamına gönderme yapılıyor , çünkü iranlılar kendilerini perslerin devamı sayar , artı tarihte böyle bir savaş olsa bile film çok saçmaydı , o kadar adam binlerce askeri durduramaz , bu filme tamamen çizgi roman fantazisi gözüyle bakmak lazım .
Bizim ne kadar Osmanlı ile alakamız kaldıysa, bugünkü İran' ın Perslerle ilgisi o kadardır. Zamanın Pers İmparatorluğu çekirdeği olan İran tek bir milletten oluşmuyordu. Pers ordusunun önemli bir bölümü İskitlerden oluşuyordu. Tarihte İranlılar hariç Pers İmparatorluğunu hayırla yad eden tek kavim Yahudilerdir.
quote:
Orijinalden alıntı: TuVNeRa
Bizim ne kadar Osmanlı ile alakamız kaldıysa, bugünkü İran' ın Perslerle ilgisi o kadardır. Zamanın Pers İmparatorluğu çekirdeği olan İran tek bir milletten oluşmuyordu. Pers ordusunun önemli bir bölümü İskitlerden oluşuyordu. Tarihte İranlılar hariç Pers İmparatorluğunu hayırla yad eden tek kavim Yahudilerdir.
şu anki iran'da tek milletten oluşmuyor yarısı azeri Türk'ü , ama şiilik tutkalı ile birbirlerine bağlılar.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme