Şimdi Ara

PETEKTE ÇAPRAZ BAĞLANTI NEDİR ? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
186
Cevap
8
Favori
173.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkes birşey söylemiş alt alt çapraz paralel vs iki daire örneğim var yaşayıp öğrencem bir dairede alt alt birinde çapraz bakalım görcez
  • Alt bağlantı,üst bağlantı, çapraz bağlantí vs bendeki peteklede sol üstten sıcak su giriyor, sol alttan soğuk su çıkıyor bu nasıl bir sistem anlayamadım. 2 metrelik petek zar zor ısınıyor.

anlam veremediğim ikinci konu bu olaylara girmek yerine bu petekleri neden tek hat şeklinde yapmıyorlar. Su bir yerden girsin S çizerek bütün peteği dolaşıp çıksın.
  • mlbozkurt M kullanıcısına yanıt
    üst bağlantı diye bişey yok
    tek sıra bağlantı şekli yaparsan ilk petek sıcak ikinci ılık 3 petekte biraz ılık olur sonraki 3-4 petek soğuk olur hiç ısınmaz vs vs en önemlisi peteğin tekini kapatırsan komple bütün petekler kapanmış olur ))))))
    1-alt-alt bağlantı(alttan bitaraftan giriş diğer alttan çıkış)
    2-alt-üst bağlantı(aynı yönden üstten giriş alttan çıkış)
    3-çapraz bağlantı(üstten giriş/çapraz alttan çıkış)
    4-birde meşhur ters bağlantı var işini umursamayan yada iş bilmeden iş yapanların şekli; alttan su girişi üstten çıkış yapanlar yada kombinin giriş çıkışını bilmeden ters bağlayıp peteklerin tamamı yanlış olan

peteğin genişliği yüksekliğinden fazla olursa çapraz yada alttan bağlantı olmalı. mesala petek yüksekliği 60cm ise peteğin genişliği 70-80-100cm den büyük olursa(kombiye yakın uzaklığına göre tölerans verilebilir) attaki çıkış hattı karşıya bağlanmalı(çapraz bağlantı). 2 metrelik petekte aynı yönden bağlantı olursa; kombiye uzaklığına göre peteğin bazı yerleri ısınır. yakınsa çapraz yarısı ve en üstü, petek uzaksa sadece üst kısmı ve çıkış yönüne doğru hafif ılıma olur.

• Çok şey yazılmış hepsini tek tek okudum ama bir sonuca varamadım peteklerin tamamını alt-alt bağlantının daha mı sağlıklı olacağını söylüyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: emreozgerr

Çok şey yazılmış hepsini tek tek okudum ama bir sonuca varamadım peteklerin tamamını alt-alt bağlantının daha mı sağlıklı olacağını söylüyorsunuz?
    Duruma göre değişir, yoğuşmalı kombide alt/alt bağlantı verimi düşürür çünkü alt-alt bağlantıda dönüş suyunun ısısı yüksek olur. Yoğuşmalı kombide çapraz bağlantı(veya aynı yönden alt-üst bağlantı) olmalı. Kollektorlu tesisatta alt/alt bağlantı daha kolay olduğu için ustaların tercihidir en iyi sirkülasyon bu bağlantıda olur ama dediğim gibi dönüş suyu ısısı artar yoğuşma azalır
  • ebu abdillah E kullanıcısına yanıt
    yani yoğuşmalı sistemde bütün petekleri çapraz bağlatmak daha verimli olacaktır evin tesisatını komple yenilemeyi düşünüyorum şuan sıva üstünden gidiyor borular evin tamamını mobil sisteme geçirmeyi düşünüyorum o yüzden bağlantı şeklini çapraz yapmak daha mantıklı olur değil mi?
  • Arkadaşlar bnm tüm peteklerim biri üst biri alt tarafdaydi ilk defa kombi denemesi yapip caliştirdm yakin peteklerde problem cikmadi ama 2-3 tane petekde köşeler ve alt taraf isinmadigindan carpraz baglanti yaptim yine olmadi Ama sicak girişide alt tarafa alinca petek isinmaya başladi..annemlerin yeni petek baglantilari alt tarafa alinmişti gercekten işe yaradi ayrica tesisati ceken ustalar olmasi gereken baglantinin böyle olmasini söyledi..
  • SEHZADE63 S kullanıcısına yanıt
    Evet nerden okusam nerde görsem hep alt bağlantıyı oneriyorlar yabancı kaynaklarin hemen hepsinde hep alt alt baglanti kullaniliyor ama bizim memlekette nedense hep capraz kullanıyorlar suan benim butun petekler capraz alt buz ust sicak hergun hava alıyorum ama hava yok yine isinmiyor
  • emreozgerr kullanıcısına yanıt
    Olmasi gereken böyleymiş capraz baglantiyi denettirdim olmadi sicak su girişinide alt tarafa alinca düzeldi kisacasi merkezi kömürlüyken alaaymişim keşke bu petek hiç calişmayan petekti..
     PETEKTE ÇAPRAZ BAĞLANTI NEDİR ?
     PETEKTE ÇAPRAZ BAĞLANTI NEDİR ?

Bende evimin butun sistemini mobil sisteme cevirecem bu sefer capraz yapmiyacagim hepsini alt alt seklinde baglatmayi dusunuyorum cunku butun peteklerin altlari buz gibi hepsinin havasina baktim bugunde hava yok ama yine isinmiyor
  • alt-alt bağlantıda peteğin içine sıcak su alttan girdiğinde peteğin üstüne çıkmaya başlar. sıcak hava yüksekdiği gibi sıcak suda yükselir, gölde denizde yüzdüğünüzdede bunu farkedersiniz (özellikle durgun göl sularında ilk 20 cm 30-35 derece ise 30 cmden sonraki 3-5 cm sonra 20 dereceye düşer ) hatta bi kovanın içinde soğuk su varken üstüne sıcak suyu yavaşça dökersen dibinin hala buz gibi kaldığını ve sıcak suyun üstten alta inmediğini görürsünüz yada sıcak su olan bi kovayı biraz sakin bıraktıktan sonra elini içine sokarsan dibinin soğuk üstünün daha sıcak olduğunu görürsün. o yüzden peteğe alttan giren sıcak su hemen yükselir ve arkadan gelmekte olan suyun gelişini engellemez ve petekte küçün bi türbilans oluşturduğundan alt-alt bağlantıda genelde peteğin tamamının sıcaklığı aynı olur(sadece en üstte ince bi çizgi şeklinde daha sıcak olur) ama üstten bağlatıda böyle değildir zaten üste çıkma eyiliminde olan sıcak su üstten peteğe girince alta inmeye direnç gösterir, ya sirkülasyon iyi olmalı yada su soğumalı o yüzden aynı tesisatı alt-alt bağlantıya çevirince sirkülasyon iki kata yakın olur petekler daha iyi ısınır ama dönüş suyu çapraz bağlantıdaki gibi soğuk olmadığından yoğuşma verimi olmaz. yoğuşmalı kombilerde dönen su ne kadar soğumuşsa verim o kadar artar

• ebu abdillah E kullanıcısına yanıt
    Acikcasi yogusma veriminden 10 yillik deneyimlerinden soyluyorum pek fayda gormedigim gibi petekler de alti soguk olarak kullanmakta pek fayda saglamadi buda eksi olarak geri dondu ama petegin tamaminin isinmasini saglamak mantiken isitma faydasini goz onune alirsak arti olarak bize geri doner hem peteginin yeteri kadar isinmamasi hemde yogusma veriminden faydalanamamak 2 eksi olarak geri dönebilir o sebeple 1 inden vazgecmek ve isitma veriminden faydalanmak daha mantikli goruluyor ayni sistem ve ayni petek boyu sabit kabul edilerek bu mantik yürütülmüştür
  • Şuan sıva üstü tesisat sistemi mevcut mobil sisteme geçince bütün petekleri alt alt baglantı yapacağım araştırmalarım yönünde daha mantıklı geldi
  • Merhaba Arkadaslar benim tesisatın tamamı capraz baglantılı bir petekin alt kısımları yıllardır ısınmıyordu ve baglantıyı yapan usta kombinin pompasının yete rsiz oldugunu soyluyordu sonrasında baglantı hatası yapıldıgının farkına vardık alt girişi uste ust giriside alta alınca sorun ortadan kalktı ısınmayan petek komple ısınmaya basladı
  • quote:

Orijinalden alıntı: ebu abdillah

alt-alt bağlantıda peteğin içine sıcak su alttan girdiğinde peteğin üstüne çıkmaya başlar. sıcak hava yüksekdiği gibi sıcak suda yükselir, gölde denizde yüzdüğünüzdede bunu farkedersiniz (özellikle durgun göl sularında ilk 20 cm 30-35 derece ise 30 cmden sonraki 3-5 cm sonra 20 dereceye düşer ) hatta bi kovanın içinde soğuk su varken üstüne sıcak suyu yavaşça dökersen dibinin hala buz gibi kaldığını ve sıcak suyun üstten alta inmediğini görürsünüz yada sıcak su olan bi kovayı biraz sakin bıraktıktan sonra elini içine sokarsan dibinin soğuk üstünün daha sıcak olduğunu görürsün. o yüzden peteğe alttan giren sıcak su hemen yükselir ve arkadan gelmekte olan suyun gelişini engellemez ve petekte küçün bi türbilans oluşturduğundan alt-alt bağlantıda genelde peteğin tamamının sıcaklığı aynı olur(sadece en üstte ince bi çizgi şeklinde daha sıcak olur) ama üstten bağlatıda böyle değildir zaten üste çıkma eyiliminde olan sıcak su üstten peteğe girince alta inmeye direnç gösterir, ya sirkülasyon iyi olmalı yada su soğumalı o yüzden aynı tesisatı alt-alt bağlantıya çevirince sirkülasyon iki kata yakın olur petekler daha iyi ısınır ama dönüş suyu çapraz bağlantıdaki gibi soğuk olmadığından yoğuşma verimi olmaz. yoğuşmalı kombilerde dönen su ne kadar soğumuşsa verim o kadar artar
    Peki hocam madem alt-alt bağlantı bu denli iyi... Neden bütün peteklere üstten bağlantı yapıldı... Üstelik altan bağlantı yapılsa daha masrafsız olacakken boruyu üste çıkartıp bağlantı yapmanın nasıl bir açıklaması olabilir ki?

• Arkadaşlar merkezi ısıtma mobil sistem bir dairede oturuyorum. Boruların toplandığı yere en uzak odanın peteği ısınmıyor. 5te açık olmasına rağmen kısıkta yanıyor gibi. Alt tarafları soğuk. Bu petek 130 cmlik 2-3 yıllık bir petek. Apartman da yeni 6 yıllık. Hava yok, gelen su berrak tertemiz bu da kir olmadığını gösteriyor sanırım. Tüm peteklerin bağlantıları Üstten sıcak, aynı hiza alt soğuk bağlantı şeklinde.

Fazla çekmesi önemli değil ısınmak istiyorum. Hangi tip bağlantı yaptırmak lazım? Çapraz diye girdim ama bir sürü şey söylenmiş.
  • Merhaba arkadaşlar. Evimdeki tüm petekler üst sol giriş alt sol çıkış olarak bağlı. Salondaki uzak peteğim 180 cm uzun bir petek. Isınıyor öyle buz gibi olan bir tarafı yok. Ama altlar ılık. Bu peteği çapraz olarak bağlatsam daha iyi ısınır mıyım. İşin mantığıdır v.s. bunları bana söylemeyin. Gerçekten deneyimlemiş arkadaşlara soruyorum. Bu tarz bir değişiklik yapıp daha faydalı olduğunu gördünüz mü? Bir şey fark etmiyorsa boşa zahmete girmeyeceğim.

Alakası bile yok. Bu şekilde yoğuşma veriminiz düştü. En verimsiz bağlantıdır bu bağlantı

• Farklı bağlantı tiplerinin verimine yönelik güzel bir makale yazılmış. İncelemenizi tavsiye ederim.

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/800671

• Fushicho kullanıcısına yanıt

kabaca baktım eksik yanları çok. sıfır ve hatasız tesisatla gerçek tesisat arasında çok çok fark var. yazıda büyük petekle küçük petek arasında, bağlantılardaki farklılıklar verilmişken, uzak petek ve yakın peteğin yani debi miktarının az veya çok olması ile alakalı deney koyulmamış. oksijen bariyersiz borularda filitre tıkanmaya başlayıp suyun akışı yavaşladığında(özellikle uzak peteklerde)

1-aynı yönde bağlantı yapılan tesisatta; bağlantının tersi yönde balçık oluşumu

2-alt-alt bağlantıda; peteğin alt ortasında balçık oluşumu

3- çapraz bağlantıda peteğin çıkış tarafına yakın kısmın altında çok çok az balçık oluşumu olur.

özellikle oksijen bariyersiz ve 10 yılı aşkın olup petek temizliği yapılmamış mobil sistemlerde daha çok raslanır. 10 yılı aşmış oksijen bariyersiz mobil sistem veya 20li yıllarına gelmiş eski düzen tek hat olan tesisatın özellikle son peteklerinde yıkama makinası ile dahi çıkarılamayan yoğunlaşmış balçık oluşuyor. çok kere şahit olmuşumdur, bikaç kere petek temizlendiği halde peteğin içindeki çamuru yıkama pompası çıkaramıyor, sebebi ise balçığın yoğuşlaşması ve pompanın tazyikinin o bölgeye ulaşamayıp peteğin içindeki kanallarının kolay yerden geri dönmesi. her zaman en iyi bağlantı çapraz bağlantıdır. resim ekleme zor olduğundan resim veya animasyon ekleyemiyorum. peteğin içi kutu gibi değildir, kanallar vardır. alt ana kanal ve üst ana kanal vardır. bu ikisi arasında ana kanalları birbirine bağlayan ince kanallar vardır. peteğin altı çamurlaşmaya başlayıp kanalı ağzı tıkanınca kanalı tamamının tıkanmasına gerek kalmadan o kanalın tamamını işlevsiz hale getiriyor.

TESİSATIN TAMAMI ÇAPRAZ BAĞLANTI YAPILAN OLAN TESİSATTA FİLİTRE ÇOK ÇABUK TIKANIR

TESİSAT BAĞLANTISININ TAMAMI AYNI YÖN OLAN VE ALT-ALT BAĞLANTI OLAN TESİSATLARDA FİLİTRE DAHA AZ TIKANIR(peteğe su gelmesine rağmen ve peteğin bi kısmı ısınıyor fakat filitre tertemiz çıkabilir)

SEBEBİ; ÇAPRAZ BAĞLANTIDA OLUŞAN ÇAMUR DAHA ÇOK SİRKÜLASYONA KARIŞIR VEYA HER PETEĞİN HER YERİNDE EŞİT/EŞİTE YAKIN İKEN ALT-ALT BAĞLANTI(büyük peteklerin veya uzak peteklerin orta alt kısmında) VE AYNI YÖN BAĞLANTIDA(ters yönün altında) ÇAMURUN DİNLENİP BEKLEYEBİLECEĞİ ÇOK DURGUN HARAKETSİZ BÖLGELER VARDIR.

SONUÇ;

OKSİJEN BARİYERSİZ BORU

ÇAPRAZ BAĞLANTILI TESİSAT

VE SON OLARAK İHTİYAÇTAN BÜYÜK PETEK

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.