Şimdi Ara

PIC 16F877, Proteus ve röle kullanımı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
3.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Arkadaşlar, hepinize çok teşekkürler. Sorunun büyük kısmı çözüldü

Bizim devrede pic'e sinyaller +5V ile geldiği için 10k ile pull-down yaptık ve şu anda sistem çok güzel çalışıyor Henüz röle takmayı denemedik ama sanırım koruma diyotu kullandığımız takdirde o konuda da hiçbir sorun kalmayacak.

Programlayıcının fuse ayarlarıyla henüz oynamadım. Ama zaten sinyal girişlerini lojik 0 yapmak için yazılımda ufak değişiklikler yapacağım, o sırada fuse ayarlarını da tavsiyelerinizi dikkate alarak düzeltirim.

Unutmadan... Ben bu sinyal girişlerini lojik 0 yapmak istiyorum, çünkü bildiğim kadarıyla standart uygulama bu şekilde. Peki böyle bir standartın oturmuş olmasının belli bir sebebi var mı? Yani sinyali + veya - ile vermek arasında fonksiyon olarak bir fark var mı? Ne bilyim... - olması daha güvenli falan oluyor mu mesela? Yoksa sadece öyle alışılageldiği için mi - kullanılıyor?

• ARKADAŞIM SENİN DEDİĞİN PROBLEMLERİ BENDE YAŞADIM.BU SORUNUDA ŞÖYLE ÇÖZDÜM;
    DEVREDE KULLANDIĞIM TRAFOYU MÜMKÜN OLDUĞUNCA DEVREDEN UZAK TUTTUM ( BOBİN TÜRÜ ALICILARIN OLUŞTURDUĞU MANYETİK ALAN PIC IN ÇALIMA DÜZENİNİ BOZUYOR )
    İKİNCİ OLARAKTA INPUTLARI DİREK TETİKLEMEDİM.OPAMP KULLANDIM.YANİ GİRİŞ SİNYALLERİ PICDEN BAĞIMSIZ HALE GELDİ )
    UMARIM BUNLAR SORUNLARINI ÇÖZER.DAHA DA OLMADIYSA ONUN YERİNE PLC KULLANMANI TAVSİYE EDERİM.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

Arkadaşlar, hepinize çok teşekkürler. Sorunun büyük kısmı çözüldü

Bizim devrede pic'e sinyaller +5V ile geldiği için 10k ile pull-down yaptık ve şu anda sistem çok güzel çalışıyor Henüz röle takmayı denemedik ama sanırım koruma diyotu kullandığımız takdirde o konuda da hiçbir sorun kalmayacak.

Programlayıcının fuse ayarlarıyla henüz oynamadım. Ama zaten sinyal girişlerini lojik 0 yapmak için yazılımda ufak değişiklikler yapacağım, o sırada fuse ayarlarını da tavsiyelerinizi dikkate alarak düzeltirim.

Unutmadan... Ben bu sinyal girişlerini lojik 0 yapmak istiyorum, çünkü bildiğim kadarıyla standart uygulama bu şekilde. Peki böyle bir standartın oturmuş olmasının belli bir sebebi var mı? Yani sinyali + veya - ile vermek arasında fonksiyon olarak bir fark var mı? Ne bilyim... - olması daha güvenli falan oluyor mu mesela? Yoksa sadece öyle alışılageldiği için mi - kullanılıyor?

hiç bir farkı yok girişler boş kalmasın bir işe yarasın diye ya yazılımla pull-up yapılıyor veya donanımla toprak potansiyeline çekiliyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 24 Mart 2006; 19:00:50 >

• Kristal kulanıyorsak HS yi mi seçecez?
  • bakınız: PIC16F877 datasheet "Oscillator Configurations"...
  • Bir kere P.L.C ile uğraşmıştım bu gibi hatalar ile karşılaştım söyliyebileceklerim şunlardır:
    1-Rolenin çekme bırakma anlarında oluşan zıt E.M.K sistemi etkiliyor olabilir eğer ters diod bağladıysanız. Bir de kondansatör ve zener ile absorbe etmeyi deneyin. Eğer roleler devreye çok yakınsa manyetik alan dahi devreyi etkiliyor olabilir. Giriş ve çıkışları opto-kuplör ile yalıtırsanız daha iyi olur. Hem de daha güvenli. Manyetik yada elektriksel parazit 1 ve 2 problemlerinizin nedeni olabilir. Ayni parazitler şebekeden de geliyor olabilir. Özellikle (-) uçların hepsinin toraklanmasını tavsiye ediyorum.
    2-Kullandığınız sensör girişlerine küçük zamanlar ekliyebilirsiniz örneğin acil durdurma butonundan 50 mili saniye sinyal geldikten sonra durdur derseniz bir kısım sorunlarınız çözülür zannederim.
    Kolay gelsin
  • bu zaman koyma olayı ve ters diyot koyma işlemi sorunların birçoğunu giderecektir. ayrıca rölenin + voltaja bağlandığı nokta ile şase arasına bir adet multilayer 100nF ve paralelinde bir adet nesela 10uF kondansatör koymak da bazen işe yarıyor. ters diyodun 1N4148 tipi hızlı bir diyot ya da şotki/schottky veya hızlı diyot olması da faydalı...
    Saygılar.
  • Kardeş,senin sorunun benzerini ben 4 sene önce yaşadım ve hala tam anlamıyla bulamadım.Bana göre piclerin güce aktarımında problem var.Güç derken motorlardan trafolardan yani endüktans içeren dirençlerden bahsediyorum.Pic deneyde sorunsuz ama gerçekte çok sorunlu bir malzeme ve PLC'nin önüne otomasyonda geçemediği düşüncesindeyim.Öyle deneyler yaptım ki yukarıda bahsi geçen herşeyi ve onlarlada yetinmeyip anormal denecek önlemler aldım gene olmadı. 5 kW gücünde bir motoru ,değişik zamanlama durumlarına göre çalıştırma becerim %95 lere kadar geldi ama %100 olmadı.Hatta o zamanlarda pic le çalışan bir kesme makasının sensör görmeyip adamın kolunu kopardığını duyunca ben picin sadece hobi olarak ilgileneceğini düşünmeye başladım.Şunu da söyleyeyim böyle forumlarda akıl veren çok oluyor benim gibi.Ama bu akılları verenler acaba bu işlerle ne derece ilgililer.Sürekli laf salatası yapıyorlar gibi..!İki ledi butona bağlamakla,termometre yapmakla malesef pic öğrenilmiş oluyor bence..!

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.