Şimdi Ara

Pikap- Plak vs CD- audio

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konuyu nereye açacağımı bilemedim kusura bakmayın öncelikle...

ben bir pikap almayı düşünüyorum genellikle klasik müzik veya akustik şarkılar dinliyorum.

Acaba hangisinden daha yüksek kalite alırım, plaktan mı yoksa bir CD çalar müzik sisteminden mi?

Şimdiden teşekkürler :)

• yahu yok mu yardımcı olacak, bilgisi olan.
  • Hangi kalıptan daha çok keyif alacağınıza sizden başkası karar veremez. Keyif kişiseldir ve kişiden kişiye taban tabana zıt da olabilir koşut da, bunu bilemezsiniz..

Ben iflah olmaz bir klasik müzik dinleme hastasıyım. İster klasik müziğin tamamı olsun, ister, sizin gibi dinlemekten çok hoşlandığımı düşündüğüm "akustik" çalgılar ve insan sesi ile yapılan diğer müzikler olsun, tabii ve mutlaka aradığım ve bulabildiğim yorumcuların yorumları doğrultusunda, hangi sınıfta bir kurulumla dinlendiği değişkeninden de bağımsız olarak, plakların ortaya atıverdiği havayı ve sunumu çok, ama çok seviyor, bunun herhangi bir sayısal ortamdaki sunumla karşılaştırmasını bile, "artık" yapmıyorum, yapmak istemiyorum, yani o aşamadayım...

Ama bir başkası, yine dinlemekten hoşlandığı müzik türü ve bu türde arayıp bulabildiği yorumcuların yorumları ve bu yorumları taşıyan ve tabii ki bulunabilen, ilgili yapım ortamları itibari ile değerlendirip, bambaşka şeyler söyleyebilir.

Olaya illa teknik olarak bakacaksak, hangi teknik değişkenin, aslında keyfimiz için ne ölçüde önemli olabileceği konusu da, artık tartışmaya açıktır, bunu unutmamak gerekir.

Söz gelimi, plakların ortaya koyabildiği "dinamik aralık", CD ortamınınkine göre gerçekten "perişan"dır. Ama benim umurumda değildir bu (ben hem elektronik mühendisiyim hem de hasta bir klasik müzik dinleyicisiyim) Bir çok insan, toplam "harmonik" bozulma oranı %2'lerde olan bir lambalı yükseltecin sesini, aynı değişkeni onbinde, efendim işte, yüzbinde birlerin altına çekilmiş bir katıhal yükselteçten daha iyi bulabilmekte ve onu tercih edebilmektedir (burada da ben bulabildiğim ve erişebildiğim yükselteçler itibari ile bahsettiğimin tersine bir tercih içindeyim, ama THD konusuna pek de takılmadan, doğrusu daha çok, erişebildiğim katıhal yükselteçlerin, erişebildiğim lambalı yükselteçlere göre, söz gelimi senfonik müzik sunumundaki bana göre olan üstün başarısı nedeni ile...)

Keyif.

Keyif için yatırım yapılacaksa, kişisel tercihler önalır. Siz tercihleriniz konusunda daha belirgin bir temele sahip olmak istiyorsanız, elinizden geldiğince, dinlemekten hoşlandığınız yorumcuları, yorumları, bunları içeren kurgu/yapım "ortamlarını" (plak, cd, dvd, sayısal müzik dosyası, ..) araştırın, edindiklerinizi çeşitli şekillerde ve sınıflarda çatılmış kurulumlarda, elinizden geldiğince ve bulabildiğinizce "dinleyin", bu kurulumların bütçelerini değerlendirerek, ona göre yatırım tasarlayın.

Naçizane önerimdir.

İçten sevgilerimle.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.