PROFESYONEL HD MİNİ DV VİDEO KAMERALAR HAKKINDA BİLGİSİ OLANLAR
Özellikle habercilik ve belgeselcilikte kullanılan, genellikle 2 kg ağırlığında olan ve omuzda taşınan profesyonel high definition mni dv formatlı video kameralar hakkında detaylı bilgisi olan Donanım Haber Üyesi değerli uzmanlardan görüş almak istiyorum. Epeydir internetteki sitelerden araştırıyorum fakat henüz kafamdaki sorulara net bir cevap bulamadım.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımlarını rica ediyorum. PROFESYONEL VİDEO KAMERALARIN MİNİ DV FORMATLI olanlardan ( gezdiğim sitelerde )en çok beğeni alanlar aşağıdakilerdir. CANON XL H1 PANASONIC AG HVX200 SONY HVR Z1U veya Z1E CANON XHA1 SONY HDR FX1 PANASONIC AG DVX 100B
1-Bu video kameraların üstünlükleri ve tercih nedenleri? 2-Bunların hepsi high definition olduğuna göre eğer hd kayıt yapılacak ve hd ready tv de oynatılacak ise bunların ntsc ve pal sinyal sistemine sahip olmasının bir anlamı var mıdır? Bildiğim kadarı ile ancak standart definition kayıt yapılacak ve hd ready olmayan bir dvd player ve tv de oynatılacak ise o zaman NTSC veya PAL olmasının bir anlamı vardır diye düşünüyorum.Yanlış mı düşünüyorum? Eğer high definition çektiğiniz bir videoyu bluray dvd player veya bluray bir notebook da oynatacaksanız ve televizyonunuz hd ready veya full hd ise kameranızın sinyal sisteminin NTSC veya PAL OLMASININ ÖNEMİ VAR MIDIR? 3-Böyle bir video kameranın herhangi bir ülkeden alınmasında bir sakınca varmıdır? Yani eski dvd player ve analog video kameralardaki gibi orijin önemli midir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekürler.
Sana bir kaç cevap verebilirim.
Bu kameralar HndyCam dediğimiz kameraların bir büyük boyudur ve profestonel amaç için kullanılan kameralardır. Dediğin gibi genellikle habercilikte kullanılırlar. Koşarken rahat olması amacıyla. Üstünlüklerini HandyCam lerle kıyaslayamazsın. Çünkü çok farklı sistemlerdir. Ama yine de şöyle bir bakalım ne üstünlükleri var. Bu kameralar genellkile mercekleri değiştirilebilen kameralardır. Geniş açı objektif takabilirsin mesela. Extra ses mikrofon girişleri vardır XLR olarak. Bunlar fiziksel özellikleri. Diğer teknik detaylara girmeye kalkarsak işin içinden çıkamayız. Anlaşılmayan bir çok terim ortaya çıkar.
Eğer bu kamerayı alacak kadar pro işler yapacaksan kesinlikle PAL sistem almalısın. Sedece görüntüleme olarak düşünmemelisin. Bu kamerayla çekeceğin görüntüleri montajlayacaksındır büyük ihitimalle. Bu kamerayla yapılan çekimlerin montajlanması aşamasında öyle sanıyorum ki bu kamerayla çekilmemiş görüntüler de kullanılacaktır. Buna arşiv görüntüsü diyebiliriz. Bu arşiv görüntüleri büyük ihtimalle PAL sistem olacaktır. Pal bir görüntüyle NTSC görüntüyü aynı timeline üzerinde montajlayamazsın. Sistem çevirimleri yapmak zorunda kalırsın. Bu da doğru bir sonuç vermez. Bir de bu çektiğin görüntüleri sadece senin izlemeyeceğini yada senin sahip olduğun sistemle izlenmeyeceğini başka yerlerde de izleneceğini düşünürsek herkes senin sistemine sahip olamayabilir. Kaldı ki eğer Türkiye'de kullanacaksan neden PAL olmasın. Eğer bu kamerayı Amerika'dan falan getirteceksen doğru PAL değil NTSC olacaktır. Ama bunu Türkiye'de kullanmak sana her zaman sorun yaratacaktır unutma. Çünkü uygulamada karşına çıkan sorunları şimdiden öngörmek çok da kolay değil. Bu kameralar oldukça pahalıdır. Bu kadar parayı verip kısıtlı kullanım sana sonradan dert olmasın derim. Yani attığın taş ürküttüğün kuşa değmeli diye düşünüyorum. Yine de tercih senin.
Aldığın kameraya Türkiye'de ne kadar servis alabilirsin inan bilmiyorum. Yani alacağın full sevisten emin değilim. Çünkü bildiğim kadarıyla bu tarz cihazları alırken örneğin, Amerika'yı arayıp Türkiye'den sipariş veremiyorsun. Onlar seni Türkiye'deki yetkili satıcıya yönlendiriyorlar. Bunun nedeni firmaların uluslararası distiribütörlük anlaşması. Bu tarz satışları engellemek için de garanti de bazı zorluklar ortaya çıkarıyorlar. Ama dediğim gibi bu şartlar sadece bu tarz pro cihazların satışlarında geçerli. Yani o behsedilen uluslararası garanti şimdi anlatamayacağım kadar uzun işlemler gerektiriyor.
Güzell :) Para Olsa Alırım Dogrusu
TEŞEKKÜRLER DEĞERLİ ARKADAŞIM Üşenmeyip onca değerli bilgiyi bizlerden esirgemediğin için binlerce teşekkür. Bu formattaki video kameralar için söylediklerinin hepsi çok gerekli ve değerli. Bu bilgilerin ,konuyla ilgilenen diğer DONANIM HABER üyesi arkadaşlara da yararı olur umarım. Tekrar teşekkürler.
bu arada panasonic dvx 100b HD değil SD kayıt yapıyor ama bazı testlerde sony FX1'den iyi sonuç verdiğini okumuştum
bu kameralar içinde benim gözüme çarpan model hvx200 oldu ama z1 modellerini incelemedim henüz
quote:
Orjinalden alıntı: hd.lover
TEŞEKKÜRLER DEĞERLİ ARKADAŞIM Üşenmeyip onca değerli bilgiyi bizlerden esirgemediğin için binlerce teşekkür. Bu formattaki video kameralar için söylediklerinin hepsi çok gerekli ve değerli. Bu bilgilerin ,konuyla ilgilenen diğer DONANIM HABER üyesi arkadaşlara da yararı olur umarım. Tekrar teşekkürler.
Bu güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Elimizden geldiğince bilgilerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Umarım daha fazla birbirimize yardımcı olabiliriz. Bu site inanılmaz güzel bir site. Ben bu siteden çok faydalı bilgiler edindim. Şimdi de kendi bildiklerimi herkese aktarmaya çalışıyorum.
bir yerlerde okudum ama tam nerede aklımda kalmadı adam pal çeken makinalar için de-interlace gerekmediğini, ntsc çekenler için gerektriğini yazmıştı.. bence her ne olursa olsun makina pal olmalı. dışarda da pal neden yüksek diye çok düşündüm belki fabrika çıkışı yüksek.. ntsc /pal fark etmez diyenler bence kendini kandırır direk PAL ****attığın taş ürküttüğün kuşa değmeli diye düşünüyorum**** güzel söz
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme