Oyun evi ve ahşap malzeme tavsiyesi
Merhabalar. Hobilerimle başladığım bir kaç işle uğraşıp geliştirmek istiyorum. Atölye olarak kullandığım bir yer mevcut ve genelde ahşap üzerine bir çok fikrim var.
Şu sıralar oyun evi yapmaya çalışıyorum (fikir edinmek isterseniz "dollhouse" olarak geçiyor). 1x2 çıtalar ve dolap arkası kullanılan plakaları kullandım. Malzemeler ince olsa da sağlamlık veya maliyeti açısından oldukça iyi gözüküyor, fakat görüntü açısından istediğim sonucu pek alamadım. Ayrıca daha önemli nokta ise yapım süresi çok fazla uzuyor. Her şeyi elimle yapıyorum ve malzeme yapısından dolayı yamukluk-esnemeler vs tam ölçü olmadığı için çok uğraştırıyor.
Evlerin ölçüleri ortalama 70x60x25 cm. Bir kaç denemeden sonra farklı ahşaplara bakmaya başladım. Maliyet 250 TL tutuyorsa 500 olsun ama yapımı kolay olsun derdindeyim. Araştırdım ama fiyatlar düşündüğümden çok fazla çıkıyor (500 değil 1500 gibi). Mesela en uygun osb, mdf tarzı plakalar. Fakat uygun olur mu bilemiyorum. Yüzeyi oldukça düzgün, kesip-birleştirme kısmında sorun çıkartmayacak, parçalanmayacak, sağlam ve düzgün duracak, uygun maliyette bir malzeme tavsiyeniz olur mu? Ya da bu tarz işlerde ne tür ahşaplar kullanılır?
Ofiste yeni mini buzdolabı aldım, 3 gündür kullanıyorum ve kullanmaya başladığımdan beri elektrikte anlık dalgalanma oluyor. Parazit midir veya neden kaynaklı bilemiyorum. PC, modem, lamba vs sıkıntı gözükmüyor fakat buzdolabı ve monitör gidip geliyor. O an buzdolabından yeni çalışmaya başlamış gibi ses geliyor. Yani aslında çalışmaya başladığında/durduğunda mı dalgalanma yaratıyor yoksa dalgalanmadan dolayı mı elektriği gidip geliyor bilmiyorum ama monitör de kararıp anlık geliyor. Ofiste en fazla 8-10 saat duruyorum ve bu durumu belirsiz aralıklarla günde ortalama 5-6 kez yaşadığım (ya da fark ettiğim) oldu.
Yaygın denilebilecek bir problem midir? Tesisatta veya direk buzdolabından mı kaynaklanıyordur? Daha fazla beklersem ciddi problemlere yol açabilir mi? Buzdolabı servisi mi yoksa elektrikçi mi durumu çözebilir?
Projeksiyon perdesi (6.25kg) asmak için tavana kanca takacağım. Fakat tavanı yokladığımda asma-alçıpan mı yoksa yalıtım malzemesi kullanmak için mi emin değilim görseldeki gibi bir şekil çıkardım. Kırmızı bölümlerden dolu tok bir ses geliyor, kalan kısımlar tamamen boş gibi. Korniş takma yerleri de tamamen boş olduğundan stor perdeler için usta zamanında oldukça zorlanmış ama farklı aparatlarla bir şekilde takmıştı. Benim kanca takacağım yerler, yani projeksiyon perdesinin halkaları tam kırmızı bölümlere denk geliyor.
Düzgün montaj yapılabilirse ağırlığı kaldırabilir düşüncesindeyim. Sonuç olarak yapı-malzeme farkı yoksa ortadaki avize de çok hafif sayılmaz. Tabi sürekli açılıp kapanacağı için ekstra yük te binecek ama.. Bir kaç video izledim. Hafif açılı delme veya silikon tarzı ek malzemelerle destekleme gibi işlemleri uygulayacağım. Yalnız yapının farklılığı gene de düşündürüyor. Bu tarz yapı işlerinden anlamadığım ve yanlış bir şey yapmamak için sizlere de danışmak istedim.
EKLEME: Görseli nalbura gösterdim o kısımlar profilse bu standart vida-dübellerle yapılamayacağını söyledi. Bu durumda ne kullanmam gerekir? Ya da daha önemlisi yapıya büyük bir zarar verme durumu oluşabilir mi?
EKLEME2: Bugün deneme yaptım. Bir kaç cm sonra sac gibi muhtemelen profilin yapısına geldi ve delemedim. Başta darbeli matkap, ardından hiltiyle denemiştim ama bahsettiğim malzemeyi fark edince bıraktım. Metal ucuyla belki delerdi ama hem zarar vermek istemedim hem de sağlam/sağlıklı olmayacağını düşündüm. Biraz zorlama oldu ama odanın düzenini değiştirip duvara yaptım. Bu arada kirişin hemen altına yapacaktım duvarın malzemesi çok gevşek geldi ve güven vermedi. En son kirişe yaptım..
Genişliği 260cm civarı olan camlar var. 100x260cm boyutlarında ve tek parça halinde sticker bastırıp yapıştırmak istiyoruz. Elimde orjinal boyutu 5500x4000 pixel olan bir resim var. Belli yerlerinden kırpılıp / genişletilerek buraya uydururuz demiştim. Reklamcıya verdiğimde yetersiz olduğunu ve çok kötü gözükeceğini söyledi. Birebir uyar mı bilmiyorum ama Google'dan anladığıma göre "cm to pixel" hesabıyla genişlik açısından minimum 10000pixel bir resim gerekiyor. İnternette bir çok çözünürlük yükseltme yöntemleri var ama olay biraz "bel fıtığı tedavisi" muhabbetine dönmüş. Normal fotoğraf değil de düz çizgilerden oluşan cartoon bir resim olduğu için aklıma photoshop'tan direk büyüterek bir de normal "boya kovası" aracıyla tek tek boyamak geldi. Ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama fotoğraflarını ekledim. Muhtemelen parça parça bir şeyler yapmak zorunda kalacağız ama bu yöntem işe yarayabilir mi ya da ne önerirsiniz? Bu kalitelerde resim bulmak imkansız, ücreti dahilinde satın almak isteseniz bile 7000-8000'den daha yüksek kalitede bir şey bulamadım..
Resmin tamamı bu şekilde. (5460x4030 pixel)
Orjinal gerçek pixel görüntüsüne bakınca bu şekilde;
16000x12000 boyutlarına direk büyüttüğümde böyle;
Bahsettiğim boya kovası ile tek tek boyadığımda da böyle; (üstte saç kısmı veya kontur çizgilerine bakınca biraz daha anlaşılabilir)
İyi günler. İş yerinde office programları ve photoshop kullanıp internette bir şeyler izleyebileceğim düşük gelirde bir sistem arıyorum. Monitör dahil olup olmaması fark etmez. Kurumsal veya normal 2. el sistemlere baktım ama hiç içime sinmedi. Sıfır olarak dikkatimi çeken tüm sistemler turbox veya izoly. Bu markaları hiç kimse önermiyor fakat oyun bilgisayarı olarak bahsi geçiyor. Kalite bakımından ofis için de geçerli mi acaba? Yani arıza durumu ve kasma dışında bir beklentim yok. Toplama olayına girersem bu markaların fiyatlarına pek yaklaşamıyorum. Şu ana kadar dikkatimi çeken sistemlerin fiyatları ikinci ellerde 2000, sıfırlarda 3000 civarları.
2 katlı açacağımız iş yerinde bodrumun duvarları bu şekilde. Rutubetli bölgeler küf tutmuş ve spatula ile kazımaya başladık. Sadece boyayı yani ince bir tabakayı atıyor gibi. Bunun için araştırma yaptım ama tam olarak ne tür bir tamir sıvası kullanmalıyız emin olamadım. Dediğim gibi ince bir tabaka ama direk boya sürülse de belli edecek kadar olduğu için kafam karıştı. Duvara tutunacak ve ömürlük olmasa da işimize yarayacak bir ürün tavsiyeniz var mı? Ayrıca duvarlar açık renk olacağı için üzerine direk boya sürebileceğim bir uygulama yapmak istiyorum.
Bodrumun planı da bu şekilde. Sağ kısım apartman merdiven ve asansör boşluğuna kalıyor. Görsellerdeki gibi en büyük rutubetli bölge de burada fakat nem devam ediyor mu veya kaynağını kesme ihtimalimiz var mı bilemiyorum.
Duvar boyama işini halledebilirsek havalandırma için de sorularım var. Bunun da araştırmasını yaptım ama ne tür bir şey işimizi görür size de danışmak istedim. Anladığım kadarıyla egzoz sistemi daha az uğraş ve maliyet gerektiriyor. Havayı alacak kısım üst katın sokağa bakan duvardan olacak, zemin delinerek bodruma geçecek diye düşünüyorum. Onun da aklımdaki görselini attım. Metre kare olarak tam hatırlayamadım ama bu sistem ortalama-büyük bir yer için yeterli olur mu? Mesela daha güçlü veya çift fan sistemleri uygulanabilir mi? Zemin - bodrum arası tavanda çok geniş bir delik açamayacağız, mesela görseldeki gibi borular daraltılabilir mi? Ayrıca tabi ki hava akışı sağlanması için bodrumda bahçeye bakan duvarda da havayı çekecek bir fan olacak. Fakat büyüklüğe bağlı olarak uzunlamasına bir akış sağlayabilir miyiz bilemedim..
TTNet Vdsl 50mbps (8 upload) kullanıyorum. Fiyatı 2 yıllık taahhüt ile 130tl. Bunun yanında sabit telefon aktifse fiyatı bu şekilde, yoksa faturaya +10tl ekliyorlar. Bizde neredeyse hiç kullanmasak ta telefon var, yani 130 + en az 30 TL ödüyoruz.
-Bugün apartmana Superonline altyapısı geldi ve ufaktan bir araştırma yaptım. İlk olarak fiyatı olabildiğince kısmak için 35mbps pakete baktım. 1-2 yıllık taahhüt seçenekleri veriyor anladığım kadarıyla ve 100-110tl arası değişiyor. Aslında fiyatlar TTNet'e bakarsak her türlü daha uygun fakat merak ettiğim sabit telefon olayı. Burada bununla ilgili bir zorunluluk veya ek ödeme tarzında bir şey var mı? Yoksa tamamen sabit fiyatlar mı?
-İkincisi taahhüt ile ilgili. 2 sene de yapsanız 1 yıl sonunda ceza ödemeden çıkabilirsiniz şeklinde kaynaklara rastladım. Yalnız BTK'ya falan mı bilmiyorum, itiraz ederek gelen cezayı iptal ettiriyorsunuz şeklindeydi. Yani kesin bir sonucu var mı, eğer %100 bir durumsa o zaman neden ve nasıl 2 yıllık taahhüt imzalatabiliyorlar biraz kafam karıştı. Ayrıca geçiş yaptırma durumunda bu cezaları karşılayan kampanyalar oluyordu. Öyle bir şey var mı veya miktarlar nedir? (Ben taahhüt yapalı 5 ay oldu ama şu anki toplam cezası nedir bilmiyorum, karşılama gibi bir durum olursa hemen arayıp bilgi almak istiyorum)
-Diğeri de upload hızları. Bunun hakkında net bilgi bulamadım. Her yerde farklı rakamlar yazıyor. 35, 50 veya 100de upload hızları nedir? Diğerlerinde olduğu gibi pandemi süreci ile herhangi bir artış veya sonrası düşüş durumu var mı?
2 ay öncesine kadar TTNet adsl 16mbps paketini kullanıyordum, sonrasında hattımı vdsle aktardım ve "Attainable Net Data Rate" yani max alabileceğim hız 76mbps yazınca 50mbps pakete geçiş yaptım. 1 ay sonra 69mbps ve bugün de 62mbps ye düştüğünü gördüm. Upload hızı da 31den 15e kadar düşmüş. Bunun net bir sebebi var mıdır veya altyapı-modem-kablo vs her şeyi kontrol mü etmeliyim? Yoksa sorun ISS den mi kaynaklıdır?
Vdsl geçişi yaptıktan sonra TurkNet'e geçecektim fakat 16dan fazla hız veremiyoruz gibi sorun çıkartmışlardı. Gene de seneye taahhüdüm bittiğinde tekrar geçiş yapmayı deneyeceğim. TurkNet'te max hızı verdikleri için bu sorun oldukça kafama takıldı.
Adsl iken verilerim
Vdsl aktarıp henüz paketimi değiştirmemişken
(paketi 50ye yükselttiğimde de uzun bir süre max hız 75mbps civarıydı)
76-74-69 ve şuan ki hali 62 mbps
TurkNet "Adsl-Vdsl" sorunu
[Son mesajımda konuyu güncelledim] (TTNet'te 50mbps pakete geçiş yaparak işlemleri sonlandırdım)
İyi günler. TTNet taahhütümüz geçen ay bitmişti. Bugün taahhüt yenileme ve vdsl geçiş hakkında bilgi almak için müşteri hizmetlerini aradım. Bulunduğum bölgede Vdsl'e geçiş yapabileceğimi öğrendim fakat fiyatlar hakkında karar veremediğim için şimdilik geçiş yaptırmadım. Mevcut tarife ile taahhüt yenilesem dahi bu süre içinde geçiş yapabileceğimi söylediler. Sanırım mevcut paketten daha yüksek fiyatlı bir tarifeye geçme şartı ile. Ben de sadece taahhütü yenilettim. (16mbps, 24 ay, 80tl)
İlk aklıma takılan kısım hız konusu. Vdsl'e geçiş yaptırmadan alabileceğim max hızı öğrenemeyiz dediler. Amacım şu anlık minimum 35mbps stabil şekilde kullanabilmek. Bunu öğrenmenin farklı veya kesin-net olmasa da bir yolu var mı? Modem değerleri sanırım net bilgi vermiyor ama gene de altta paylaştım. Altyapı-hız sorgulama gibi sitelerden de bilgi alamıyorum. Sokakta 15 bina var ise bizimki hariç 3-4 tanede bilgi çıkıyor. Birinde 35, karşı binada 68 ve az ileride fiber gözüküyor. Ya da bir kaç adsl, 1 vdsl, 1 fiber şeklinde.
İkincisi müşteri hizmetlerinden taahhütlü vdsl tarifeleri ile ilgili bilgi almıştım normalde, fakat şu an hepsi birbirine karıştı ve siteden de doğru yeri bulamıyorum. Şu anki mevcut aboneler için tüm vdsl tarifelerini bilen veya link atabilecek olan var mıdır? ya da en azından 16dan 35e geçiş yapan kişiler mutlaka vardır diye düşünüyorum. TTNet'in sitesinde bulabildiklerim (2 farklı menüden) şu şekildeler.. (Anladığım kadarıyla hepsi mevcut abonelere ama eski mi yeni mi anlamadım ve bana anlatılanlardan tamamen farklı gözüküyorlar)
Bunlar da gerekirse modem değerleri..
Windows'un kurulu olduğu C diskine ayrı olarak PhoenixOS (android işletim sistemi) kurdum. Yani çift işletim sistemi mevcut ve disk ikiye bölündü. PhoenixOS için ayırdığım boyutu yükseltmek amacıyla bu bölümü temizleyip, diski tekrar birleştirip sıfırdan kurulum yapmak istiyorum. Windows 7 nin kurulu olduğu bölümde herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım? Temiz bir işlem için hangi adımları izlemeliyim?
Bu arada PhoenixOS'de PUBG Mobile Lite oynuyordum, (performans yükseltmeleri gibi bazı uygulamalar da yüklemiştim) ertesi gün kurulu olan bazı uygulamaların (sistemin kendi uygulamaları da dahil) kendiliğinden silinmeye başladığını fark ettim ve oyunu çeşitli hatalarla oynayamamaya başladım. Tek amacım rahat bir şekilde bunu oynayabilmek. Diğer bildiğim gördüğüm tüm emulatorleri denemiştim. Ek olarak belirtmek istedim.
Msi 970A-G46 --- Amd 8320 3.5 Ghz --- Asus Gtx 760 --- Gskill 2x4 1866 Mhz --- Wd 1 Tb Blue --- Wd 2 Tb Green --- Everest Rhino - CM Elite v3 600w --- Philips 21.5" Dvi Led --- Creative A320 2 1
|
Son Giriş: geçen yıl
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 152
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 54.556 (Bu ay: 438)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 7 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware