İyi forumlar,
2020 nisan ayından itibaren bir konutta oturmaktayım, bu tarihten itibaren bütün kiralar ev sahibinin IBAN'ına, ayın 15.inde bir kere bir gün bile gecikmeden yatırdım. Sözleşmem var, çıkış taahhütnamem yok. Her yıl nisan ayında tüfe oranında zam yaptık. Bu sene nisan ayında da yasal oran olan %25 zam yaptım.
Konuyu uzatmamak adına, ev sahibim yaşlı olduğu için yeğenleri sürekli daha fazla zam talep etmekte, ve en son bana noterden ihtarname çekmişler. Buna göre çevredeki kiralar benim kiramın 3-4 katı seviyesinde olduğu için 7 gün içinde uzlaşmazsam "kira uyarlama davası" açılacağını ve bütün mahkeme ve avukatlık ücretlerini benim ödeyeceğim söylenmekte.
Kira uyarlama ve kira tespit hakkında internette bulduğum örnekleri, ilgili dayandırıldıkları kanunları fazlaca okudum. Çevremden gözlemlediğim kadarıyla da hukukun ve kanunun her yerde farklı işlediğini de düşünerekten aklımda birkaç soru var.
- Çevre kiraların artması, ev sahibi açısında "beklenmeyen ve öngörülemeyen olay" ve "ifa zorluğu oluşturan" bir durum oluşturuyor mu? Ev sahibinin 5-6 dairesi var aynı sitede. İfa zorluğu ev sahibi için nasıl oluşabilir? Ev sahibi bunlara dayanarak kira uyarlama davası açabilir mi?
- 5 yıl dolmadığı için her halikarda kira tespit davası açamayacağını düşünmekteyim ancak çekilen ihtarnamede emsal kiralara göre düşük kalması gerekçe gösteriliyor. Bu gerekçe ile kira uyarlama değil kira tespiti açılması gerekmiyor muydu?
- Hukuğun ve kanunların yöresel uygulanma farklılıklarına ben bizzat şahit oldum, Bakan ve c.başkanı çıkıp bankaya %25 zamlı yatırın gerisine karışmayın dedikten sonra nasıl uyarlama davası açabiliyor ev sahibi bu durum saçma değil mi?
- Eğer bu sebeple kira uyarlama davası açıp, potansiyel olarak kazanabiliyorsa, neden bütün ev sahipleri bu yolu denemiyor?
- Kira uyarlama davası şartlarında bildiğim kadarıyla noter ihtarname şartı yok, beni mi korkutmaya çalışıyor yeğenleri?
-----------
dipnot: Konu uzamasın diye en alta not düşüyorum, ev sahibi-kiracı kavgasına katkıda bulunmak istemiyorum, %25 zam yaparak adamın hakkına geçip malına çöktüğümü söylemeden önce, daha ilk günden ev sahibi tarafından çok ciddi tacize uğramaktayız eşim ve ben. Adama karşı yasal yollarla hakkımızı aramamızın sebebi adamın 80 kusür yaşında olup, "biricik oğlunu" kaybetmesi sonrası gözle görülür aşırı demans durumunda olması, dün konuştuğumuz şeyi hatırlayamaması ve yaptıklarının çoğunu aslında kasıtlı olarak yapmadığını düşünmem ve adama acımam. Yaptıklarını yazsam bu konu 5 katına çıkar. Sonuç olarak her durumda yasal yoldan ilerlemek istiyor, %25 den fazla zam yapmayı düşünmüyorum.