Tesla Sipariş İptalinde Ön Ödeme Nasıl Geri Alınır?
Tesla sipariş iptallerinde kelime oyunlarıyla ön ödeme bedelini kanuna muhalefet ederek sipariş işleme bedeli altında tüketiciye fatura etmektedir. Bilindiği üzere, Tesla siparişleri Türk Tüketici Kanununa göre mesafeli sözleşme olarak yapılmıştır. Bütün işlemler uzaktan yapılmış ve birçoğumuz aracı daha görmeden denemeden sipariş vermiştir.
Tüketici kanununda açıkça 'Tüketici mesafeli sözleşmede on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart üstlenmeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu süre eğer mal satın alınacak ise malın tesliminden itibaren; hizmet satın alınacak ise hizmet sözleşmesinin kurulduğu andan itibaren başlar. Bunun yanı sıra sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de tüketici her zaman cayma hakkını kullanabilir.' yazıyor. Sipariş iptal edildi ama ön ödeme bedelini kelime oyunlarıyla 'sipariş işleme bedeline' çevirip bana 50.000 TL'lik fatura gönderdiler. Ön ödememi yasal olarak nasıl geri alabiliriz?
Tesla Model Y siparişinizi iptal ettiğinizde ve ön ödeme bedelinin iadesi konusunda sorun yaşadığınızda, Türk Tüketici Kanunu'na göre bazı adımlar atarak yasal haklarınızı savunabilirsiniz. İşte yapabileceğiniz adımlar:
### Adım 1: Cayma Hakkınızı Kullandığınızı Belirten Bir Yazılı Beyan Gönderin (Tesla Türkiyeye Email atın ve faturaya itiraz edin)
Öncelikle, sipariş iptali ve ön ödeme bedelinin iadesi talebinizi yazılı olarak Tesla'ya email iletin. Bu beyanınızda, cayma hakkınızı kullandığınızı ve 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeyi iptal ettiğinizi belirtin. Tesla'ya göndereceğiniz bu yazılı beyanın bir örneğini saklayın.
### Adım 2: Tüketici Hakem Heyeti'ne Başvurun (Online olarak başvurabilirsiniz)
**Tüketici Hakem Heyeti**, Türkiye'de tüketici haklarını koruma konusunda yetkilidir. Şikayetinizi ve talebinizi Tüketici Hakem Heyeti'ne iletebilirsiniz. Bu başvuru için aşağıdaki adımları izleyin:
1. **Başvuru Dilekçesi Hazırlayın:** Dilekçenizde, sipariş iptal sürecinizi, ön ödeme bedelinin geri alınması konusundaki talebinizi ve yaşadığınız sorunları detaylı bir şekilde açıklayın. Ayrıca, Tüketici Kanunu'ndaki cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi belirtin.
2. **Gerekli Belgeleri Ekleyin:** Sipariş belgesi, iptal talebinizin yazılı örneği, Tesla'nın size gönderdiği fatura gibi tüm ilgili belgeleri ekleyin.
3. **Başvurunuzu Yapın:** Başvurunuzu, ikamet ettiğiniz yerin bağlı olduğu il veya ilçe Tüketici Hakem Heyeti'ne yapabilirsiniz. Başvuru online olarak e-Devlet üzerinden de yapılabilir.
### Adım 3: Tüketici Mahkemesi'ne Başvurun (Henüz başvurmadım ama başvuranlar var)
Tüketici Hakem Heyeti'nden sonuç alamazsanız veya daha garantili bir çözüm arıyorsanız, **Tüketici Mahkemesi'ne** başvurabilirsiniz. Bu durumda, bir avukatla çalışmak faydalı olabilir.
1. **Dava Dilekçesi Hazırlayın:** Dilekçenizde yaşadığınız durumu, haklarınızı ve taleplerinizi detaylı olarak açıklayın.
2. **Davalı Tarafı Bilgilendirin:** Dilekçenizi mahkemeye verdikten sonra, davalı tarafa (Tesla) dava açtığınızı bildirin.
3. **Mahkeme Sürecini Takip Edin:** Dava sürecinde mahkemeden gelecek bilgi ve belgeleri takip edin. Mahkeme sonucunda, haklı bulunursanız ön ödemenizi geri alabilirsiniz.
### Adım 4: Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakları Merkezi’ne Başvurun (Alo 171 - Bir faydasını görmedim, Tüketici Hakem Heyetine Yönlendirdi)
Sorununuz çözülmezse, **Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakları Merkezi** ile iletişime geçebilirsiniz. Bu merkez, tüketicilerin haklarını korumak ve sorunları çözmek için hizmet vermektedir. Başvurunuzu elektronik ortamda yapabilirsiniz.
### Adım 5: Medeni Hukuk Çerçevesinde Hukuki Danışmanlık Alın (Umarım bu işlerle uğraşmak zorunda bırakılmayız - 50bin lira için uğraşılır mı bilemedim ama TESLA bile uğraşıyorsa biz Elon Musktan daha zengin değiliz)
Daha fazla yasal destek almak ve haklarınızı tam olarak korumak için bir avukattan hukuki danışmanlık almanız faydalı olacaktır. Avukatınız, sizin adınıza gerekli hukuki işlemleri yapabilir ve süreci hızlandırabilir.
### Önemli Notlar:
- **Belgeleri Saklayın:** Tüm yazışmalar, faturalar, ödeme belgeleri ve diğer ilgili dokümanları saklayın. Bu belgeler, başvurularınızda ve hukuki süreçlerde delil niteliği taşır.
- **Cayma Hakkınızı Kullanın:** Türk Tüketici Kanunu'na göre cayma hakkınızı kullanmanız ve bununla ilgili beyanınızı yazılı olarak yapmanız, yasal haklarınızı korumanız açısından önemlidir.
- **Süreci Takip Edin:** Başvuru yaptığınız kurum veya mahkemeden gelecek geri bildirimleri dikkatlice takip edin ve gerekirse ek bilgi veya belge sağlayın.
Bu adımları takip ederek, yasal haklarınızı savunabilir ve ön ödeme bedelinizi geri alabilirsiniz. Tabii süreç çok uzun sürebilir. Emailleri pdf olarak saklayın. İleride lazım olucaktır. Haklarımızı savunmak için gerekirse birlikte hareket edebiliriz. Sonuçta 50,000 lira az bir para değil. Aynı sipariş bedeli yurtdışında 150-250 dolarken bizden 1500 dolar istemeleri bile olağandışı bir durum. Tüketici kanunları her türlü sözleşmenin üzerindedir. Kanunlar da herkes için bağlayıcıdır. TESLAda bu kanunlara uymakla mükelleftir.
Son Giriş: 4 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 4 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 256
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 1.818 (Bu ay: 769)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 352 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası