Merhaba arkadaşlar,
Bana en fazla 20 metre uzaklığı kayda alabilecek, F/P bir dış mekan kamerası lazım. Mümkünse su geçirmezlik sertifikası olabilir. TP-Link ve Xiaomi'nin kameralarına baktım ama onlarda da 1-3 aydan sonra aylık ücretli aboneliğe geçme durumu var. Bu sistemi de pek bilmiyorum gerçi. Bu kameralarda abonelik almasam da hafıza kartına kayıt yapabilir miyim? İlle de bulut sistemine gerek yok.
Bu abonelik olayı Wi-Fi kameralarda mı oluyor bilmiyorum. Wi-Fi olursa güzel olur ama kablolu da olabilir.
Tek ihtiyacım olan şey görüntünün anlaşılabilir olması, düzenli kayıt ve bu kayıtlara pratik bir şekilde ulaşabilmem. Kamera balkonda olacak. Montaj noktasında sağlam, güven veren bir cihaz olması gerekiyor. Elektriğe ulaşımı uzatma kabloyla vs. çözebilirim.
Bütçe olarak ekonomik ama etkili bir cihaz olmasını umuyorum. 2.000'e kadar olabilir diye düşünüyorum. Bu işin oluru nedir, fikirlerinize açığım.
Bu arada bende Logitech C922X Pro webcam var. Bunu laptopa bağlasam pratik bir şeyler yapabilir miyim? Fikirleriniz için şimdiden teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar,
Bu konuyu "İnternet" bölümüne mi yoksa "Ekran Kartı" bölümüne mi açma konusunda kararsız kaldım ve grafikle ilişkili olduğu için buraya açtım.
Bugün ilginç bir sorunla karşılaştım ve araştırmalarım sonucunda bunun 1-2 yıldır onlarca kullanıcının başına gelen ve henüz tam olarak çözülmemiş bir mesele olduğu sonucuna ulaştım.
5-6 gün önce RTX 4070 Ti Super satın aldım. Günlerdir oyun oynuyorum, benchmark testleri yapıyorum ve hiçbir sorunla karşılaşmadım ama Microsoft Edge'de YouTube videosu izlerken, ara sıra ve gelişigüzel bir şekilde, tarayıcı ekranında anlık desenler (artifact) oluşup gidiyor. Hatta bunu "checkerboard", dama tahtası deseni olarak tanımlıyorlar. Buna, flickering de eşlik edebiliyor.
Flickeringi, RTX 2080 kullanırken de yaşıyordum ve yine bu da sadece Microsoft Edge kullanırken oluyordu. (Sanki F5 yapıyormuşum da sayfa hızlı bir şekilde yenileniyormuş gibi bir durum). Bahsettiğim desenlerle / artifactlerle ise RTX 4000 serisine geçince karşılaştım.
Sorunun görsel izahını internette diğer kullanıcılardan bulduğum şekliyle göstereyim:
Bu soruna ait bir konu Guru3D'de de mevcut ve Eylül 2023'ten beri gündemde. Microsoft'ta da bununla ilgili bir paylaşım yapmışlar. Hatta Reddit'te de mevcut ve 2 yıl önce açılmasına rağmen, günümüzde dahi o konuya yazı yazanlar var. Bu durum, araştırdığım kadarıyla Google-Chromium tabanlı tarayıcılarda ve donanım / grafik hızlandırması olan Discord vb. programlarda yaşanıyor. Şimdilik donanım hızlandırmayı kapatmayı öneriyorlar. Ben de kapattım ama sorun tamamen çözüldü mü henüz emin değilim. Bende sadece Microsoft Edge'de oluyordu, tedbiren Discord'ta da kapattım.
Bu problemi Microsoft'a raporladıklarını ve Microsoft'un güncelleme listesinde olduğunu söylüyorlar ama ne kadar gerçekleşir, bilmiyorum. Söz konusu kaynak burası.
Böyle bir şeyle karşılaşan var mı? Karşılaştıysanız çözebildiniz mi? Donanım hızlandırmayı kapatmak işe yarıyor mu? Sorunun bana özel olmadığını anlayana kadar panik yapıp, ekran kartımdan şüphe ettim ama yeni yeni ikna oldum diyebilirim.
Microsoft ya da sorumlu kimse, kalıcı bir çözüm ya da güncelleme getirene kadar çözümü buldum arkadaşlar. Çözüm aslında yukarıda paylaştığım Guru3D'de verilmişti ama sağlamasını yaparak teyit etmiş oldum. Bu problemi çözmenin 2 kesin yolu var.
Birinci Yol
Donanım (grafik) hızlandırma ayarını kapatmak. Bu ayarı kapattığımda hiçbir flickering ya da dama tahtasına benzer desenler görmedim; fakat bu ayarı kapatmanın tek bir negatif yönü var. Tarayıcıdaki animasyonların, sayfa & görsel açılışlarının vs. akıcılığı ve FPS'i düşebiliyor. Bu nedenle ben ikinci yolu tercih ettim ve size de onu tavsiye edeceğim. Bu arada söz konusu sorunu Discord'ta yaşıyorsanız, maalesef donanım hızlandırmayı kapatmak dışında bir seçeneğiniz yok ve bildiğim kadarıyla da onda D3D9 ayarlaması yapılamıyor. Gerçi RTX 4000 ve ayarındaki kartlarda, donanım hızlandırma açık olmasa da Discord gayet akıcı çalışıyor.
İkinci Yol
Tarayıcınızın adres kısmına edge://flags/ yazmanız gerekiyor. Opera ya da Chrome için de "edge" yerine, "opera" veya "chrome" yazmalısınız. Zaten bu tarayıcıların hepsi Chromium tabanlı olduğu için sistem de aynı ve yaşanılan sorun da ortak.
Görseldeki yeri açtıktan sonra arama kısmına Choose ANGLE graphics backend yazın. Standart hâliyle "default" olan seçeneği, "D3D9" olarak değiştirin ve "Yeniden Başlata" tıklayın. En kesin ve en akıcı çözümü D3D9 seçeneği veriyor. Default, OpenGL ya da D3D11 seçerseniz, yine aynı sorunu yaşarsınız. "D3D11on12" de sorunsuz bir şekilde çalışıyor ama açıkçası %100 gözlemleyemedim. O sebeple en garanti seçenek D3D9.
Bu yöntemin negatif yönü de söylenene göre RTX VSR (Video Super Resolution) özelliğini kullandırtmamasıymış ama ben bu özelliği kullanmadığım için ikinci yolu tercih ettim. Siz bu özelliği kullanıyorsanız, birinci yolu tercih edebilirsiniz. Hangi kullanım şeklini tercih edeceğiniz beklentilerinize kalmış.
BU SORUN TAM OLARAK HANGİ CİHAZLARDA YAŞANIYOR VE NASIL TETİKLENİYOR?
Bu sorun Chromium tabanlı web tarayıcılarda ve potansiyel olarak donanım (grafik) hızlandırma özelliği olan her programda yaşanmaya müsait. Sorun, bilindiği kadarıyla 1-2 senedir yaşanıyor. Microsoft, Google ya da Nvidia -ilgilisi her kimse- henüz önlem almamış ama yeni Windows güncellemesinde düzeltileceğini söylüyorlar.
Bu olayı, yan bilgisayarımda tetiklemeye çalıştım ama olmadı. Onda GTX 1070 var ve Windows 10 kullanıyorum. Muhtemelen bundan dolayı olabilir.
Sorunun nasıl tetiklendiğine gelelim. Böylece sizde de olup olmadığını görmüş olursunuz. Normalde bu sorunun rastgele olduğu söyleniyordu, ben de öyle sanıyordum ama sistematik bir şekilde tetiklemeyi buldum.
Bir YouTube videosu başlatın -> Tarayıcıda yeni ve boş bir sekme açın (web sitesi olmasın) -> Ardından YouTube sekmesi ile yeni sekme arasında hızlı hızlı geçişler yapın ve birden yeni sekmede durun. Yani YouTube videosu arkada kalsın ve oynamaya devam etsin. Bunun sonucunda ekranda dama tahtasına ya da dijital kamuflaja benzer desenler / bozulmalar ve anlık pır pırlar (flickering) göreceksiniz. Çözümü de yukarıda bahsettiğim gibi olacak.
Göreceğiniz desenler, bozulmalar da özetle şu şekilde:
Umarım, yolu bu konuya düşene faydam dokunmuştur. En azından panik yapmamanızı ve internette Türkçe kaynak olmasını istedim. İlk başta ekran kartımdan şüphelenmiştim ve tadım kaçmıştı. :)
Palit RTX 4070 Ti Super JetStream | R7 5800X3D | Arctic Liquid Freezer II 360mm | Corsair Vengeance RGB RT 32GB 3600MHz Dual | Samsung 970 Evo 1TB NVMe M.2 | Samsung 860 Evo 1TB M.2 | WD Blue 1TB | MSI Optix MAG271CQR 27" 2K 144Hz | Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed | Razer Deathadder v2 | Xbox Wireless Controller Gen9 | SteelSeries QcK+ Large | SteelSeries Arctis 5 | Logitech G29 | Logitech C922x Pro | HyperX QuadCast | NZXT H7 Flow | High Power Super GD 850W 80+ Gold |
Son Giriş: 9 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: dün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.976
İkinci El Bölümü Mesajları: 12
Konularının görüntülenme sayısı: 72.449 (Bu ay: 185)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2.355 (Bu hafta: 1)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Geri dönüşüm kutusu