Philips Oled+ 907 (2022-2023)
2021-2022 philips tv genel başlığında bu tv'nin 65"'lik modeline sahip bir kullanıcı olarak merak edilen sorulara cevap verdiğimiz, kendi tecrübelerimizi paylaştığımız hem benim hem de diğer oled 907 sahiplerinin birçok mesajı var. Ancak yararlı olduğunu düşündüğüm konular maalesef önceki sayfalarda kaybolup gittiğinden ayrı bir başlık açmayı uygun gördüm. Hem ürünle ilgili genel bilgileri ve bu tv özelinde kullanıcıların deneyimlerini, hem de merak edilen, cevap bulmaya çalıştığımız konuları tek bir yerde toplamak amacıyla iyi olacağını düşünüyorum. İlk sayfada ürünle ilgili genel bilgileri verip, sonraki mesajlarımda diğer başlıktaki mesajlarımı alıntıladım. Ürünle ilgili yaşadığım deneyimlere buradan devam edeceğim.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Çok fazla soru geldiği için Öncelikle herhangi bir Oled TV alımında yaşanan en büyük çekince olan Logo Yanığı diye tabir edilen, görüntünün ekranda sabit kalması olayı yani Panel Burnin ile ilgili biraz bilgi verip düşüncelerimi paylaşayım;
OLED paneller hâlâ yanıyor mu sorusu yanlış bir soru, çünkü oled paneller organik bileşenlerden oluşuyor ve bu nedenle piksellerin aydınlanması için çektikleri güç ve bunun sonucunda oluşan ısıya karşı diğer materyaller gibi dayanıklı değiller. Bu her zaman da böyle olacak. Doğru bilinen bir yanlış da burnin olayının sadece logo, haber barları ya da oyun HUD'larındaki sabit görüntüler nedeniyle oluştuğu kanısı. Evet bunlar sabit görüntüler nedeniyle piksellerin devamlı güce ve ısıya maruz kalması nedeniyle riski artıran ve piksellerin daha çabuk yanmasına sebep olan senaryolar ama bir oled panelin devamlı akan görüntüde de yanma riski de vardır. Öncelikle bunları bir kabul edelim.
Üreticilerin üretmiş oldukları teknolojik çözümler oled panellerin sadece ömrünü uzatabiliyorlar ve son iki senede bu konuda geldikleri en iyi noktadalar. Ama bunlar sadece panelin ömrünü uzatabilir. Panellerdeki pikseller doğası gereği elbet bir gün yanacak.
Aslında soru "Oled TV'ler artık daha uzun ömürlü olabiliyor mu?" şeklinde olmalı. Ve bu sorunun cevabı; Evet. Çünkü mevcut teknolojiler karbon esaslı organik bileşenlerden oluşan piksellerin ömrünün kısalmasına sebep olacak devamlı güç akışı ve ortaya çıkan ısının devamlı yanacak bir piksel üzerinden alıp diğerlerine dağıtma mantığı üzerine kurulu. Ayrıca üreticilerin "Heatsink" çözümleri de bu konuda etkili.
Oled TV almayı düşünen kişilerin kullanım alışkanlıkları önemlidir. En başta Oled tv'ler klasik tv alışkanlıkları olan yani bir tv olsun, sabahtan akşama kadar izlemesek bile arkada açık kalsın, ses olsun diyen kullanıcılar için asla uygun değildir. Normal tv yayınları için de piksellerin ömürlerini aşağı çekecek yukarıda detaylıca yazdığım nedenlerden dolayı dezavantajları vardır.
Ancak son yıllarda üreticilerin de yeni çözümleriyle birlikte, Tv'de stream servislerinden(Netflix, Disney+ vs) film dizi izlemek, youtube videolarına bakmak, ulusal kanallar gibi klasik anlamda yayın yapan kanalları öyle saatlerce izlemek değil de tv'ye nefes aldıracak şekilde seyretmek ve oledin ne olduğunun bilincinde olarak kullanan bir gruba dahilseniz, oled tv'ler ilk çıkan örneklerine göre çok daha uzun ömürlüdürler.
Açıkçası oled tv sahibi olarak; oled tv almayı düşünenlerin bakış açısının şu şekilde olması gerektiğini düşünüyorum; Günümüz üreticileri artık çok daha fazla aç gözlü olduklarından, tüketiciye sürekli bir şey satmanın eğilimindedirler. Çok daha fazla para kazanmanın bu yoldan geçmesi nedeniyle ne tür bir ürün olursa olsun eskisi gibi uzun ömür döngüleri düşünülerek yapılmıyor ürünler. Bu nedenle normal bir LED TV alsanız bile 3-5 sene içinde arızalanması söz konusu. Hele ki son yıllarda daha garantisi biter bitmez bozulan ürünleri çevremde çok sık görüyor ve duyuyorum. Yani oled yanacak diye LED tv alsan onun da 3-5 sene içinde bozulmayacağının garantisi yok. Oled'de ise en azından bu süreyi muazzam görüntü kalitesine bakarak geçirmiş oluyorsun. 3-5 seneyi oledin ömrü budur diye söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Demek istediğim nasıl ki Oled'de ister panel, ister başka bir bileşen nedeniyle önceden kestiremediğimiz bir sürede tv'nin arızalanma riski varsa diğer tv'ler için de bu risk hep mevcut. Bakış açım bu yönde olduğundan bunu bilerek oled tv alıp, ömrünün mümkün olduğunca uzamasını sağlayacak şartları da kabullenebiliyorum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Philips Oled+ 907 (55"-65") Üretici web sayfası;
https://www.philips.com.tr/c-p/65OLED907_12/oled-9-series-4k-uhd-android-tv-bowers-wilkins-ses
Ürün Genel Özellikleri:
Üretici Ürün Desteği (Kullanım kılavuzları, firmware yazılım desteği)
IF Design 2022 Tasarım Ödülü:
https://ifdesign.com/en/winner-ranking/project/philips-oled-tv-907-series/333051
Youtube'daki ilk detaylı inceleme videosu:
TecTracks HD Alman kanalında yayınlanmış iki parttan oluşan inceleme videosu;
Kendi çektiğim Ambilight ve Bower Wilkins Ses Performansı Videosu:
Kasa Modlama ve Custom Sıvı Soğutma Çalışmalarım
Focal SUB-300P ve Pioneer SC-LX58 bağlantısı
|
|
DTS ses için HDMI ile bağlantı sorusu
|
TT Armor/Reorganizasyon
Son Giriş: 2 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: 4 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.008
İkinci El Bölümü Mesajları: 276
Konularının görüntülenme sayısı: 56.000 (Bu ay: 955)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 311 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Ev Elektroniği ve Elektrikli Ev Aletleri