Merhaba arkadaşlar,
Uzun süre damacana mı su arıtma cihazı mı tercih etmeli diye kararsız kaldıktan sonra damacana fiyatlarının arş-ı alaya çıkması üzerine su arıtma cihazı almış bir kişi olarak su arıtma cihazları üzerine bir yazı yazarak edindiğim deneyimleri ve bilgileri forum üyeleri ile paylaşmak istedim. Bu konuda benim gibi kararsız kalanlar bu yazıyı okuyarak kendilerine bir yol çizebilirler. Umarım okuyanlar için faydalı bir yazı olur.
Öncelikle maddi açıdan ele alırsak damacana su kesinlikle su arıtma cihazına göre daha pahalıya gelmekte. Su arıtma cihazının ilk satın alma masrafı bile neredeyse ilk yılı dolmadan çıkarken daha sonraki süreçte de sadece filtre değişimi olması nedeniyle damacana suya göre oldukça uygun fiyata gelmekte. Bu noktada özellikle filtre değişim periyotlarına dikkat ederek su arıtma cihazı almak oldukça önemli. Mesela benim de kullanmakta olduğum Spring Water markalı su arıtma cihazında her 12 ayda 3 filtre, 24 ayda da 7 filtre değişimi gerekiyor. Bazı diğer markalarda ise 6-8 ayda bir değişim gerekiyor. Parasal anlamda bakınca su arıtma cihazları daha mantıklı bir tercih oluyor.
İkinci bir nokta ise kullanışlılık ve pratiklik. Damacana su ile ilgili en can sıkıcı şeylerden biri de tedarik aşamasındaki zahmeti. Sabah ararsınız akşama gelir, cumartesi ararsınız pazartesi gelir, çağrı düşmemiş bildirim gelmemiş der getirmezler…Hele bir de misafir falan varsa insanın canını daha çok sıkar. Ayrıca damacanası alta koyulan sebillerden kullanıyorsanız elektrik gittiğinde de sebil işe yaramaz hale gelir. Su arıtma cihazı ile birlikte ise kesintisiz suya erişiminiz olur. Sular gitse bile tankındaki su en az bir gün içme suyu ihtiyacını karşılar. Benim tavsiyem 12 litre tankı olan bir model almanız çünkü hacmin tamamı su depolama için kullanılamıyor. 12 litrelik tank mesela yaklaşık 8 litre civarı su depolayabiliyor. Kısacası taşıma suyla değirmen dönmez atasözü misali damacana su ile de bazen daha çok zorluk yaşıyor insan.
Bir diğer konu ise atık su ve çevre zararı konusu. Su arıtma cihazlarının pek çoğunun temiz su elde etmek için belirli bir oranda atık su ürettiği herkesin malumu. Ancak bu konuda da çözümler mevcut. Mesela Spring Water markası Aqua Love adında bir model ile sıfır atık su seçeneği sunuyor. Ayrıca benim de kullanmakta olduğum 11 aşamalı 12 litre olan model de piyasadaki en az atık su üreten modellerden bir tanesi. Damacana su üretiminde fabrika kurulumu, şişeleme aşaması, nakliye derken çevreye daha büyük zararları olduğu aşikar. Ayrıca bazen köylülerin kullanmakta olduğu su kaynaklarına çökmek gibi kapitalist durumlar da yaşanabiliyor.
Eğer sağlık açısından bakarsak da öncelikle damacana suların ne kadar hijyenik olduğu ile ilgili akıllarda soru işareti vardır herkeste. Her dolum öncesi nasıl temizleniyor, hangi koşullarda saklanıyor, fabrikadan eve gelinceye kadar ne kadar güneş ışığına maruz kalıyor…Bunlar damacana su ile ilgili cevabını öğrenirsek pek hoşnut kalmayacağımız sorular. Su arıtma cihazının bu konudaki tek sakıncası evinize gelen borularda bir sorun olması olabilir. Özellikle 30-40 yıllık binalarda demir su boruları varsa pas vb. etmenler suyu kirletebilir. Tabi filtreleme sistemleri sayesinde belki bu bir sorun olmaktan çıkabilir ama eğer bu tarz bir durumunuz varsa yine de bir bilene akıl danışmakta fayda var.
Sağlıkla ilgili bir başka konu ise mineraller. Su arıtma cihazlarına karşı koyulan en büyük argümanlardan birisi filtreleme sistemleri nedeniyle zararlı maddelerin yanı sıra yararlı mineralleri de süzerek suyu saf su haline çevirmesidir. Benim de su arıtma cihazına uzun süre mesafeli durmamın en büyük nedenlerinde biri olmuştur bu argüman. Ancak filtreleme sistemleri mineral filtreleri de içerdiği için tanka süzülen suyun gerekli minerallere yeterli düzeyde sahip olduğu da iddia edilmektedir. Mesela Spring Water markası bu konuda bir analiz belgesi sunmaktadır. Ayrıca insanlar yedikleri ve içtikleri diğer besinlerle de mineral edinmekte olduğu için arıtma su içersek mineralsiz kalırız gibi bir durum oluşmaz. Garanti olması açısından günde bir şişe maden suyu da içilebilir. Ya da ev dışı ortamlarda, iş yerinde vb. yine şişe su içiliyorsa böyle bir sorun zaten sorun olmaz.
Bu konuları göz önünde bulundurduktan sonra da su arıtma cihazı almaya karar verirseniz filtrelerinin ve tanklarının NSF (National Sanitation Foundation) onaylı olduğuna mutlaka dikkat etmelisiniz. Spring Water markasını tercih etme nedenlerimden biri de bu kriter olmuştur. Kendi sitelerinde ve forumdaki diğer bazı konularda belgelendirmeleri bulabilirsiniz. Bazı markalar bu sertifikaya sahip olduklarını iddia etmekle birlikte sahip olmayabiliyorlar. Çünkü bununla ilgili bir denetim mekanizması yok. Spring Water markası Amerikan filtreleri olan Omnipure marka filtreli su arıtma cihazları da satmakta olduğu için fiyatı pahalı gelmeyenler o modelleri de tercih edebilir. Ayrıca Spring Water markasının pek çok kurum ve kuruluştan referansa sahip olması da bu markayı tercih ederken kararımı etkilemişti. Kendi sitelerinde referans olan kurum ve kuruluşların adlarını görebilirsiniz.
Ben su arıtma cihazı almaya karar verirken bu kriterleri göz önünde bulundurdum ve Spring Water 11 aşamalı 12 litre olan su arıtma cihazını almakta karar kıldım. Şirketin müşterisine vermiş olduğu değer ve iletişimleri de bu markayı seçmemde etkili oldu. Yaklaşık 8-9 aydır da sorunsuz bir şekilde kullanıyoruz. Kararsız kalanlardansanız umarım bu yazı size fikir verme açısından faydalı olur. Dikkat edilmesi gereken bunlar dışında başka kriterler de olabilir tabii ki. Benim kullanmakta olduğum modelin bağlantısını da incelemek isteyenler için aşağıda paylaşıyorum. Dönem dönem indirim kampanyaları oluyor takibe alabilirsiniz.
Herkese sağlıklı günler dilerim,
|
Son Giriş: 14 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 7 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 243
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 990 (Bu ay: 84)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 63 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar