İncehesap Yanlış PSU Gönderdi
Alıntı
metni:TLDR: Yanlış ürün gönderildi ancak ürünü açtıktan sonra fark ettim. Ürünü açtım için yasal anlamda iade/değişim haklarımı kaybetmiş mi oluyorum yoksa hala bana doğru ürünü göndermek zorundalar mı?
Merhabalar, olayı kısaca bi özet geçeyim.
Yakın zamanda ciddi bir borca girerek işimi yapabilmek için kendime bir bilgisayar dizeyim diye çeşitli sitelerden parçaları sipariş verdim.
Bunlardan birisi de 31 Ekim tarihinde incehesap.com üzerinden sipariş verdiğim güç kaynağı idi.
Link: https://www.incehesap.com/gigabyte-gp-ud1000gm-power-supply-fiyati-65700
2 Kasım tarihinde ürün ulaştı. Ancak web sitesindeki ürün sayfasında belirtilen GP-UD1000GM PG5 modeli yerine GP-UD1000GM GEU modeli ürün gönderilmiş. Ve ben bu model numarasındaki ufak farklılığı ürünü açıp, güç kaynağı üzerindeki portların farklılığını gördükten sonra fark ettim. Tabi portların üzerindeki jelatinleri vs. de sökmüştüm. Böyle bir durumda ürün teknik olarak kullanılmış ürün konumuna mı düşüyor vs. bilmiyorum. Bu durumda yasal anlamda bir hakkım var mıdır işte onu merak ediyorum aslında, devam edelim...
Neyse ben ürünün bütün kutu içeriğini eksiksiz bir şekilde kutuya geri koyup kargoya verip kendilerine geri gönderdim. Müşteri hizmetlerine iade yapmak istediğimi, ancak ürünü açtığımı vs. sorun olup olmayacağını sorduğumda ise, sorun olmayacağını, üründe ciddi bir hasar veya aşınma olmadığı sürece sıkıntı yaratmayacağını söyledi bana.
Bugün tarafıma hiçbir şekilde dönüş yapılmadan, iade talebim reddedilmiş ve ürün geri kargoya verilmiş. Kargo mesajı yoluyla öğrenmiş oldum ve müşteri hizmetlerini aradım hemen. Ürünün iade koşullarını sağlamadığını söyledi. Ben de dedim, peki o zaman iade olmuyorsa bile değişim yapabilir miyim diye. Ürün size ulaşınca değişim talebi açarak tekrar gönderin incelensin falan filan dedi.
Şimdi yarın ürün bana geri gelecek. Ben de değişim talebi açarak tekrar göndereceğim. Aslında aradaki fiyat farkını da ödeyerek daha iyi başka bir marka ürün ile değişim yapmak istiyorum. Ancak bunu kabul etmezlerse bile en azından NORMALDE GÖNDERMELERİ GEREKEN PG5 modeli ile değişim yapsınlar.
Şimdi benim asıl sorum şu, bunlar değişim talebini de kabul etmeyerek ürünü bana geri gönderirlerse eğer, elimde hiçbir işime yaramayan ürün ile kalmış olacağım, sırf bunların hatası yüzünden, yanlış ürünü göndermeleri yüzünden. Eğer ürünün kutusunu bile açmadan farketseydim işim çok daha kolaydı ancak bambaşka bir model değil, çok ufak bir farklılığı var zaten model numarasında. O yüzden dikkatimden kaçtı. Ürünü açıp portların farklı olduğunu görünce fark ettim. Şimdi ben bu ürünü, poşetlerini, jelatinlerini vs. açtığım için yasal anlamda bütün haklarımı kaybetmiş mi oluyorum? Yoksa hala bana doğru ürünün gönderimini yapmak zorundalar mı? Bu yasal işlemlerden anlayan herhangi birisi varsa lütfen yardım etsin. Bir sürü borca girdim, şu an işimi yapamıyorum bilgisayarı da kullanamadığım için. Ve elimde işime yaramayan bir parça ile kalmış durumdayım.
4090 kablosu aşırı bükülüyor, ne yapmalıyım?
RTX 4090'ın güç kablosu kasa içerisine sığmıyor, yandaki camı kapatmadım şu an, bu soruna bir çözüm buluncaya kadar kapatmaya da niyetim yok diyeceğim de evde kedim var, öyle açık da bırakamam :')
Camı kapatabilmek için kabloyu ciddi derecede bükmek gerekiyor, aşırı bükülen RTX 4090 kablolarına ne olduğu da malum, cayır cayır yanıp eriyorlar. Var mıdır bi tavsiyeniz? L şeklinde 3. parti kablolar vs. satılıyormuş ancak
- Hangisi kaliteli hangisi değil nereden bileceğim? Bu defa da bükülmeden değil de dandiklikten yanmasın :D
- Türkiye'de nerede satılıyor? İnternette arayınca hep yabancı alışveriş siteleri çıkıyor karşıma.
Veya alternatif herhangi bir tavsiyeniz var mıdır?
Galax RTX 4090 SG ve Gigabyte UD 1000W PG5 PSU var. Anakart ise Gigabyte UD Z790.
Şimdi bu ekran kartından 4'e ayrılan bi kablo çıktı aşağıdaki gibi. İnternetten araştırdığım kadarıyla overclock yapmayacaksanız 3 tanesini bağlamanız yeterli, hatta daha güvenli falan diyorlar. O yüzden o şekilde yapmayı düşündüm.
İkinci resimdeki de PSU ile gelen kablo. Bu şekilde bir ucu tekli, diğer ucu ikiye ayrılan kablodan 3 tane var. Yine biraz araştırarak öğrendiklerime göre, bu ikiye ayrılan uçların ikisini de takmayın, kablonun taşıyabileceği maks gücü aşar diyorlar. Sadece direkt olan ucu takın, ayrılan ikinci ucu boşta bırakın diyorlar.
Bu yüzden sorum şu:
İlk resimdeki 4'e ayrılan uçlardan 3 tanesine, ikinci resimdeki kablodan 3 tane kullanarak çift tarafındaki direkt ucu bağlayıp, zaten tekli olan kısımlarını da PSU'ya bağlayacağım 3 kablo şeklinde. Doğru mudur?
Belki de zaten doğrusunu bulmuşumdur ancak emin olmak için soruyorum anlayan arkadaş varsa. Malum 4090 yani, ufacık bile riske atarsam hayatım kayabilir :D
3 sistem arasından hangisini tercih etmeliyim sizce?
Biri İtopya, diğer ikisi Vatan'dan toplam 3 sistem topladım. Sizce hangisini tercih etmek daha mantıklı? Veya şu sistem ama şu parçası bu olsun falan dediğiniz bir öneriniz vs. var mı?
1.Sistem - İtopya'dan topladım:
- Intel Core i7 13700K 3.4GHz 30MB Önbellek 16 Çekirdek 1700 10nm İşlemci > 15.732 TL
- ASUS TUF GAMING Z690-PLUS 6000MHz(OC) DDR5 Soket 1700 M.2 HDMI DP ATX Anakart > 6.889 TL
- GIGABYTE GeForce RTX 4080 EAGLE OC 16GB GDDR6X 256 Bit Ekran Kartı > 46.749 TL
- CORSAIR 32GB(2x16GB) Vengeance RGB 6000MHz CL 40 DDR5 Siyah Dual Kit Ram > 3.952 TL
- MLD M700 2 TB NVME 2280 Gen4x4 M.2 SSD (7000MB Okuma / 6850MB Yazma) > 3.902 TL
- Asus ROG Strix LC II 280 ARGB 280mm Sıvı Soğutucu > 5.510 TL
- BitFenix BFG Gold 850W 80+ Gold PCIe Gen 5.0 ATX 3.0 Full Modüler 120cm Fanlı PSU > 4.349 TL
- Cooler Master MasterBox TD500 V2 Mesh ARGB USB 3.2 Siyah Mid Tower Kasa > 4.585 TL
>>> TOPLAM: 91.918 TL <<<
2. Sistem - Vatan'dan topladım:
- Intel Core i7 13700K Soket 1700 13.Nesil 3.40GHz 30MB Önbellek 10nm İşlemci > 13.877 + %18 > 16.374 TL
- ASUS TUF GAMING Z690-PLUS Intel Z690 Soket 1700 DDR5 6000MHz (OC) M.2 Anakart > 5.678 + %18 > 6.700 TL
- ASUS TUF GeForce RTX 4080 GAMING OC 16GB GDDR6X 256Bit Ekran Kartı > 42.574 + %18 > 50.237 TL
- GSKILL 32GB (2x16GB) Ripjaws S5 Siyah DDR5 5600MHz CL28 1.35V PC Ram > 3.349 + %18 > 3.951 TL
- Samsung 2TB 980 PRO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 7000MB / Yazma Hızı 5100MB) > 4.532 + %18 > 5.347 TL
- COOLER MASTER MASTERLIQUID CORE 360L 3x120mm ARGB SIVI SOĞUTMA > 3.907 + %18 > 4.610 TL
- COOLER MASTER MWE V2 850W 80PLUS GOLD 2xEPS 120mm FANLIFULL MODÜLER GÜÇ KAYNAĞI > 4.210 + %18 > 4.967 TL
- COOLER MASTER MASTERBOX TD500 V2 MESH 4x120mm ARGB LED FANLI MidT BEYAZ KASA > 3.805 + %18 > 4.489 TL
>>> TOPLAM: 98.322 TL <<<
3. Sistem - Yine Vatan'dan, herşeyi 2. ile birebir aynı sadece ekran kartı:
- MSI GeForce RTX 4080 16GB VENTUS 3X OC 16GB GDDR6X 256Bit Ekran Kartı > 34.289* TL
>>> TOPLAM: 88.380* TL <<<
(*Bu ekran kartında haftasonu indirimi varmış ama haftaya alacam, muhtemelen fiyat 92-93 falan bulur herhalde)
Tüm sistemlerin işlemci, anakart, ve kasası birebir aynı. Ekran kartı zaten 4080 ama biri Gigabyte Eagle, biri ASUS TUF, biri de MSI VENTUS. Hangisi daha iyi olur? Yoksa aralarında pek bir fark yok mu? Soğutma benim için önemli, oyun oynamak için değil 3D render için topladığım bir sistem ve hayvan gibi ısınacak yani :D
RAM tarafında biri 5600 diğeri 6000 MHz çok büyük bir fark olmaz herhalde, en kötü 5600 olan sisteminkini 6000 ile de değiştiririm çok farketmez.
SSD tarafında ise okuma yazma hızları oldukça yakın, ancak biri MLD marka iken diğeri Samsung. Samsung'un SSD'leri çok iyi diye biliyorum, ancak fiyat olarak da genel olarak yüksek oluyorlar. Vereceğim o fiyat farkına değer mi, neyi değiştirir? Mantıken kapasiteleri aynı, hızları neredeyse aynı, Samsung'a vereceğim ekstra paraya değer mi yoksa çok da farketmez mi diyorsunuz?
Çift ISS aboneliği mi, VPN mi?
Başlık biraz garip mi bilmiyorum :D Durumu özetleyeyim:
Evimde 100/8 Mbps bir Millenicom aboneliği zaten vardı.
Bugün itibariye 500/20 Mbps Türk Telekom aboneliğim de başladı (20 up diyor ama 50 falan alıyorum xd). Şu an evde iki farklı sağlayıcıdan internet var.
Şimdi asıl mevzu şu: Bu sülalesine 150 milyonluk zincirleme küfür tamlamasında bulunmak istediğimin Türk Telekomu her türlü DNS kullanımını engellemiş. Yok işte DPI (Deep Packet Inspection) falan kullanıyorlarmış, bazı VPN hizmetleri de TT'de çalışmıyormuş engellemişler falan filan... Bunların hepsini bugün (maalesef ki geç kalarak) araştırarak öğrendim.
Millenicom'da ise sorunsuz bir şekilde DNS kullanılıyor.
Şimdi ben hem TT'nin sunduğu yüksek hızı (özellikle upload), hem de DNS, VPN vs. sorunsuz kullanabilmek istiyorum (Hem ayranım dökülmesin...)
Asıl mevzu şurada kopuyor:
Çift abonelik olduğu için modem arayüzünde int. kullanıcı adı şifresini değiştirerek iki internet hizmetine de bağlanıp kullanabiliyorum. Ancak şu an Millenicom'a geçtim mesela, ve hala 500/50 TT'nin hızlarını alıyorum??? Ayrıca DNS vs. de sorunsuz çalışıyor. Yani şu an hiçbir şeyi ellemeyip böyle devam etsem istediğimi elde ettim aslında (Nasıl mümkün olduğunu anlamadığım şekilde XD) Ancak aylık ücret biraz tuzlu olacak, malum 2 internet...
Veya bunun yerine, Millenicom aboneliğini iptal ederek TT üzerinden ücretli bir VPN servisi kullanmak mı daha mantıklı olur? Daha önce ücretli VPN kullanmadım, alacağım hızlar ne seviyelerde olur, TT ile sorunsuz kullanabilir miyim (internette bazılarının engelli olduğu falan yazıyordu) hiçbir fikrim yok. Veya bir VPS kiralayarak kendi VPN'imi yapsam, fiyat olarak da daha uyguna gelmez mi ve de daha mantıklı olmaz mı? Bunun TT'nin (küfür kelimesi) kısıtlamalarına takılma ihtimali var mıdır? Yoksa hiç VPN işine girişmeden çift ISS mi devam etmek daha mantıklı? Hatta Millenicom'daki paketimi daha da düşürüp 16 Mbps lik paketi alırım daha ucuza gelir, eğer hala 500 hız alabileceksem :D Yani şu an 100 lük paket var ama TT nin hızı olan 500 alıyorum, belki onda da çalışır :D
Böyle bir durumda ne önerirsiniz? Hangisi daha mantıklı? Çift ISS mi, yoksa hazır veya kendi VPS'im ile VPN mi?
Son Giriş: 11 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 12 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 108
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 8.328 (Bu ay: 83)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 5 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware