Dünya Gürültü Kirliliği Farkındalık Günü
Bu zamanda her şeyin bir günü olmuş. Bende 6-12 Şubat tarihlerini "Dünya Gürültü Kirliliği Farkındalık Günü" ilan ediyorum. Türkiye'de gürültü problemi : Ülkemizde yüzde yüz olmasa da yüksek oranda çözülmesi gereken problem. Gürültü konusunda ilk aklıma gelen "üst komşu" gürültüsü son kiracı tam 7 sene çektirdi. Gün içinde son ses müzik, çocukların tüm gün ododan odaya koşturması vs. Üstte insan olunca tabi ses olacak buna lafımız yok ama bizde aklı başında yetişkin insanlarız sesle gürültüyü fark edebiliyoruz. Yürürken bile GÜM GÜM sesi nasıl geliyor topuklarını vura vura mı yürüyorsunuz. Sözlü uyarı yok, yöneticiye şikayet yok , dava açsan caydırıcılık yok bu iş nasıl çözülecek cezalar kurallar neden var? İnsan iyi kötü sabrediyorda uyka saati valla sıkıntı akşam 11 de yatan insanlardık bunlar yüzünden Gece 2-3 de yatıyoruz 5 saatlik uykuyla işe git ama kendileri istediği saatte yatıp istediği saatte kalksın. Eşek bile durdan çüşden anlar. Tam uykuya dalcan oda kapısı GÜM diye çarpılıyor. 5 Yaşındaki çoçuklar gece 2 de dan dun koşturuyor. İnsan bunlara maruz kalınca hangi işi yolunda giderse gitsin ruhen çöküyor. Birde toplumda yazılı olmayan şöyle saçma bir kural var. Gece saat 12 den sonra gürültü olmaz. 12 den önce olabilirmiş. Ya sanane kardeşim belki ben gece 1 de değilde yatsı zamanından 9 dan sonra uyumak istiyorum? Ben uyumak için neden üst kattakinin uyumasını beklemek zorundayım. Belki vardiyalı çalışıyorum, belki hastam var, belki bebek var , belki sınava hazırlanıyorum. Şunu da sormak istiyorum. T.C Sağlık Bakanlığı ve T.C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bu konu hakkında ne düşünüyor. Gürültüye maruz kalan insan ne kendisine nede topluma faydalı olabilir. Şöyle bir kamu spotu var güzel ama kaç kişiye etki etti. ( https://www.youtube.com/watch?v=Lv2Whb8kdhU ) Eminim bu dertten mazdarip bir çok kişi var. Diğer gürültüler mesela korna. Korna önemli ama suistimale açık özellikle taksi, dolmuş , servislerde standart dışı desibeli yüksek keyfe keder korna çalıyorlar. Ama belediye şöförlende gerekli olmadıkça korna sesi duymadım ( eğitim ) Dieğr sebep gece 2 ye kadar dükkananı kapatmayan esnaf tamam ekmek teknesi istediği saate kapatır ama gece 2 de sesli sohbet ve eşya çıkarma sesi mi olur? Bazılarıda çoçuk o yapar diyor. Umarım tüm gün çalışıp eve yorgun gelince dinlenme vakti GÜM GÜM sesine maruz kalmazsınız. Bide bu evlere maaş kadar kredi veya kira ödeniyor yazık. Yazmak istediğim çok şey var ama konu amacından sapacağı için kısa tutuyorum. Şikayetten çok çözüm yolu bulalım. Tavsiyeleirinizi bekliyorum.
Mesela : Tavan ve taban ses yalımı işe yarıyorsa her dairede zorunlu olsun. TV ve müzik aletinde bellli db aşalınca gürültü kirliliği olur gibi uyarı versin. Sosyam medyada ünlülere sesimizi duyuralım ( Prof Özgür Demiraş , Haluk Levent , eksisozlük, reddit ) Amacım toplumsal farkındalık, bilinç oluşturmak .
Bilgisi Olanlar Yol Gösterebilir Mi?
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 7
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 730 (Bu ay: 3)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic