Herkese selamlar, bu soru Almanca'ya yeni başlayacaklar için olmazsa olmaz bir soru olabilir diye düşünüyorum. Düşününce herhalde Almanca'da binlerce(belki on binden fazla) isim(Substantiv) vardır, bu isimleri öğrenirken ayrı ayrı her ismin tekil ve çoğullarının nominativ,genitiv,dativ,akkusativ hallerini de öğrenmek(bir bakıma ezberlemek) zorundayız değil mi?
Mesela:
das Haus(Ev) isminin halleri:
Tekil halleri:
Nom. :das Haus
Gen. :des Hauses
Dat. :dem Haus
Akk. :das Haus
Çoğul halleri:
Nom. :die Häuser
Gen. :der Häuser
Dat. :den Häusern
Akk. :die Häuser
das Wohnzimmer(Salon, oturma odası) isminin halleri:
Tekil halleri:
Nom. :das Wohnzimmer
Gen. :des Wohnzimmers
Dat. :dem Wohnzimmer
Akk. :das Wohnzimmer
Çoğul halleri:
Nom. :die Wohnzimmer
Gen. :der Wohnzimmer
Dat. :den Wohnzimmern
Akk. :die Wohnzimmer
die Katze(Kedi) isminin halleri:
Tekil halleri:
Nom. :die Katze
Gen. :der Katze
Dat. :der Katze
Akk. :die Katze
Çoğul halleri:
Nom. :die Katzen
Gen. :der Katzen
Dat. :den Katzen
Akk. :die Katzen
der Hund(Köpek) isminin halleri:
Tekil halleri:
Nom. :der Hund
Gen. :des Hundes/Hunds
Dat. :dem Hund
Akk. :den Hund
Çoğul halleri:
Nom. :die Hunde
Gen. :der Hunde
Dat. :den Hunden
Akk. :die Hunde
Yani demek istediğim şu: Her kelimenin sonu değişik bitiyor, dolayısıyla iş biraz ezbere mi bakıyor?
Başlıca soru olarak yukarıda yazdığım soru geçerlidir; ek olarak bir sorum da:
- Bazı kelimelerde "regelmäßig" yazıyor, bazılarında "unregelmäßig", galiba düzenli ve düzensiz isimler anlamına geliyor ama düzenli olunca ne olup, düzensiz olunca ne olduğunu anlamadım.
Aracımın(normal immobilizerli oto) aküsü normal sulu akü ve araçta aküyü sökünce sıfırlanacak cihazlar yok (yol bilgisayarı, koltuk ayarı vesaire). Akücüyle gidip görüştüm cüzi bi miktara aküyü şarj ederiz dedi. Yalnız benim sorum: Aracın aküsünü söküp şarj ettirdim diyelim, akünün işlevinde bir bozulma olur mu (mesela çabuk bitmeye başlar mı veya en önemlisi arabaya taktıktan sonra yangın falan çıkarır mı)?
Bu konuya biraz yabancıyım bayağı da bilgisizim. İnternette çok araştırdım ama bir türlü cevap bulamadım. Bildiğiniz gibi, ikinci el araç alırken ve satarken piyasayı öğrenmek için hepimizin girip baktığı bir site var (reklam olmasın diye adını yazmadım, malum sarı site), bu sitedeki fiyatlar sıfır araç fiyatlarına göre belirleniyor deniliyor. Sorularım: (İkinci el araç fiyat hesaplamayı bilmediğimizi farzediyorum)
1-Diyelim ki aracımız kupon araba yani ilan sitelerinde aynı modelden araç yok. İkinci elini nasıl hesaplayacağız? Kimileri aracın model yılı neyse o yıldaki dolar kuruna çevir sonra şuan ki güncel kurdan hesapla diyor (çoğu zaman aracın o yılki liste fiyatı bulunamıyor). Kimileri aracın sıfır emsal modelinin(aynı özellikler, aynı motor hacmi vb.) şuan ki güncel sıfır liste fiyatı neyse o fiyattan aracın yaşına göre her model yılı için belirli bir yüzde(örn. %7) düş diyor eğer bu şekilde hesaplanıyorsa her yıl için yüzde kaç düşülüyor?(belli bir yıldan sonra Türkiye piyasasından çekilmiş markalar için sıfır liste fiyatı nasıl hesaplanıyor onu da bilmiyorum).
2- (bu sorum zarar etmemek için) Satacağımız veya alacağımız aracın ikinci el piyasası sıfır liste fiyatına göre artıyor ve azalıyorsa; liste fiyatı internete düştüğü gün ilan sitesinin piyasası hemen değişir mi? Sıfır fiyatları açıklandıktan sonra takribi kaç gün sonra ilan sitesinde aracın piyasası oturmuş olur? Bir de bu sıfır liste fiyatları x marka için her ayın belli bir günü mü yayınlanıyor yoksa değişik zaman aralıklarıyla mı yayınlanıyor?
3-Aracımızdaki her bir boyalı parça için ve her bir değişen veya hasarlı parça için (örn. şasisi işlem görmüşse) piyasa fiyatından yüzde kaç değer kaybı oluyor?
Asgari ücretli kişi nasıl ek gelir sağlayabilir?
|
En hızlı alıp satılan Samsung modelleri nedir?
|
Son Giriş: 11 ay önce
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 7
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 2.008 (Bu ay: 45)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası