AtlantisNET Fiber Detaylı İnceleme
Merhaba,
İlk tanışma: 06.03.2023 Tarihinde eski oturduğum evden Esenyurt içerisine taşındım ve bir tık yüksek hız internet arayışındaydım bir kaç firma ile görüştüm VDSL olarak 65 mbit alabiliyordum.
Kablonet tarafında 100mbit alabiliyordum fakat kurulma vesaire dedikleri zamanda gelmediler, Foruma bakınmaya karar verdim dikkatimi @AtlantisNet Destek konusu çekti ve araştırıp incelemeye başladım. Öncesinde eski evimde Turknet 1Gbit kullanıyordum ama Atlantis ismini hiç duymamıştım biraz araştırma ve tereddüt sonrası bir kaç mesaj attım kendilerine güzel ve tatlı bir şekilde yaklaştılar. Bulunduğum bölgenin karşı kaldırım yani cadde de vardı altyapıları ve kendilerinden rica ettim acaba gelebilir mi? Oturduğum yere dedikten 1 ay içerisinde eve kadar fiber geldi binaya kutu ardından kablolama yapıldı.
Atlantis'in sunduğu iki adet cihaz vardı. Bir adet fiber modem, bir adet gpon.
Bazı speedtestler: (Kendi cihazımı kullanıyorum speedtestlerin hepsi kendi cihazım üzerinden yapılmıştır fakat Atlantisnet'in verdiği cihaz yeterlidir aynı hızları alıyorsunuz. Kendi cihazım: Asus rt ax82u)
Arızalar ve Çözüm süreçleri:
Bulunduğum bölgenin altyapı gerekçesi ile ekstra bir kazı olmadan havai fiber yani binadan binaya kablo çekip elektrik direğinden geliyordu fakat kolay deforme vesaire olmasından dolayı bir kaç kez kablo koptuğu oldu ve çok hızlı aksiyon aldıklarını söyleyebilirim internetsiz kaldığım gün olmamıştır ki 3-4 gün öncesine kadar toplam 2 gün olacak şekilde neredeyse internetim yoktu. Yunusemre mahallesinde olan büyük bir kazı çalışması vardı iski tarafından yapılan kablo hasarı mevcuttu bunun çözümünün 2 gün olmasının sebebi aslında yapılan kazı çalışması en sonda baktılar böyle olmuyor kabloyu yer altından çekmeye karar verdiler. Aslında çok hızlı aksiyonlar aldıklarını söyleyebilirim inşaat vesaire olduğu zaman haliyle bilinçsizce bir yıkım yaptıkları için kablo kırılıyor ve zarar görüyor haliyle 2 gün internetim olmadığı zaman Saha ekipleri de başta olmak üzere kendileriyle bayağı bir iletişim halinde tatlı sohbet eşliğinde geçtiğini söyleyebilirim. Saha ekipleri ve arka planda görünmeyen çalışan arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.
Karasal bağlantılar ve peeringler:
Karasal bağlantılar ve peeringler daha iyi bir şekilde iyileştirilebilir ve optimize edilebilir çoğunlukla aktif kullanırım çok sıkıntı yaşamam ama neden daha düşük gecikme süreleri ile bağlantı sağlamayalım ki?
Aşağıda bulunan linkten firmanın bir kaç bilgisine bakabilirsiniz ki en son 2022 de güncelleme almış.
https://www.peeringdb.com/net/21824
Ping süreleri ve oyun deneyimleri:
Aktif bir kullanıcı olduğumu düşünüyorum özellikle online oyunlar olmak üzere o yüzden bir kaç yerin güncel traceroute bilgilerini paylaşacağım. Yapmamı istediğiniz bir traceroute var ise konu altına yorum bırakabilirseniz ip yapabilirim. (Statik ip kullanıyorum aşağı yukarı 5-10 ms yakın değerler.)
NETFLİX CDN:
LOL TR: Son hope da packet loss sebebi bağlantı gizliliği muhabbeti vanguard gelmesi sonrasında oluşan bir şey 2 ms ile oynuyorum.
LOL CLİENT SİDE: Yani istemci Mağaza, Ganimet, Koleksiyon vs.
Bulgaristan da bulunan veri merkezi:
Twitch: İki adet gizli ara bağlantı mevcut.
DİSCORD OTOMATİK BÖLGE: Discord sunucusunu değişmediğim taktirde 35 ping, Rotterdam 44 ping, Rusya 65 ping.
Hetzner.de Almaya bazlı veri merkezi:
Frankfurt bazlı bir hosting firması:
İngiltere bazlı veri merkezi: Hop'lar bir tık fazla bayağı hat dolanıyor burada.
CLOUDFLARE:
Amazon eu central-1:
CS2: Buraya ufak bir not düşmek istiyorum 33 harici 24-26 arası ping aldığım da oluyor CS hangi sunucuya bağlarsa tabi olay orada vienna sunucusunda 24-26 arası ping alıyorum. Amsterdam gibi sunucuya bağladığı zaman 33-38 arası ping alıyorum.
EA FC 24: Bunun fotoğrafı mevcut değil ama not düşeceğim 34 ile 36 ping arasında git gel yapıyorum, oynayan arkadaşlar bilecektir ki ping bu oyunda daha etkili ve baskın diyebilirim ping ne kadar yüksek ve bağlantı ne kadar kalitesiz ise oyun hissiyatından pek zevk alamıyorsunuz maalesef. Yaptığınız skill bir tık geç yaptığı için adam vs geçemiyorsunuz hiç öyle bir sorun yaşamadım.
Albion Online: Bu tür oyunlarda yetenek kitleri önemlidir ve skillshot olan yetenekler vardır. Amsterdam sunucusunda en dolu hali ve prime saatinde aldığım pingler böyle.
Yukarı da bahsetmiştim zaten umarım peeringler ve bağlantı süreleri iyileşmesi dileğiyle genel olarak F/P bir hizmet diyebilirim şu zamana kadar müşteri hizmetleri ve saha ekipleri konusunda sıkıntı yaşamadım ve yaşamayacağımı umuyorum, Hızlı aksiyonlar aldılar bunca zamana kadar umarım kalitelerini bozmazlar. Fakat website tarafını biraz daha geliştirebilirler diye düşünüyorum daha çok işlevsel şeyler ekleyebilirler. Bir test serveri açıp oradan Atlantis tarafından direkt olarak bağlantı sağlanıp müşteriler veya olmayı düşünenler oradan da bakabilirler. Sormak istedikleriniz var ise eğer yorumlarda belirtirseniz yardımcı olurum. Elbet unuttum şeyler vardır bunlar hakkında tartışabiliriz.
Merhabalar,
Yalova Elmalık köyü yeni mahalle de arkadaşım için Air fiber bakmaktayız stabil ve düzgün şekilde çalışan bir İSS var mı bildiğiniz?
Giga Fiber Hizmeti ve Deneyimleriniz
Merhabalar,
Binama yakın zamanda Giga Fiber kablosu çekildi ancak henüz kutuyu takmadılar. Bende Giga Fiber'e geçmeden önce Giga Fiber hizmetini alanların deneyimlerini bu konuda almak istedim.
Yer İstanbul/Avcılar Cihangir mahallesi.
Merak ettiklerim:
- Yoğun saatlerde hız nasıl? Akşam ve gündüz saatlerinde hız farkı oluyor mu?
- Yoğun saatlerde yurt dışı çıkışı nasıl? (ping, hız)
- Giga Fiber kullanıcıları yurt dışı , yurt içi traceroute sonuçlarınız nelerdir?
- Oyunlarda ortalama ping değerleri nedir?
- Giga Fiber altyapısın da olup problem yaşadığınız oldu mu? (olduysa problem nasıl çözüldü)
Uzun zamandır beklediğim hız geliyor umarım diğer internet kullanıcılarına nasip olması dileğiyle.
Konuyu açma amacım Giga Fiberi iyisiyle kötüsüyle tanımak ve diğer üyelerinde bilgi sahibi olmasıdır. Teşekkürler.
Güncellemeler
24.04.2021 : Nisan ayı beklemesi devam ediyor.
04.05.2021 : Bekleyiş devam ediyor.
31.05.2021 : Kutu takıldı Giga Fiber geçiş işlemi bekleniyor.
02.06.2021 : Bu gün için randevu alındı bağlanacak.
02.06.2021 : Bağlantı sorunsuz gerçekleşti. (https://www.speedtest.net/result/11514494127)
Son Giriş: geçen hafta
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 58
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 5.689 (Bu ay: 88)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 11 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: İnternet Servis Sağlayıcılar