ODTÜ/Mühendislik/ODTÜ Bilgisayar Müh.
Herkese merhabalar,
Zamanında ben de forumdan faydalanmıştım ve eminim aranızda bazılarının kafasında tercih zamanı ile alakalı soru işaretleri vardır. Bu yazımda mühendislik, ODTÜ ve bilgisayar mühendisliği/bilimi hakkında bazı görüşlerimi paylaşacağım. Belirtmek isterim ki yazacaklarım mutlak doğrular değildir sadece ODTÜ'de aldığım 2 yıllık eğitime dayanmaktadır. Umarım faydalı bir paylaşım olur.
Öncelikle biraz ODTÜ'den bahsedeyim. Kapıdan ilk girdiğiniz andan başlıyarak herhangi bir birimine kadar bir devlet okulu olduğunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Gereksiz yavaş işleyen süreçler, herkesin sorumluluğu birbirine atması... Fakat bunların tahammül edilebilir olduğunu düşünüyorum.
Özellikle pandemi sürecinde öğrencilere inanılmaz eziyet ettiler 2 kamerayla sınavlar, oral examlar, safe exam browserlar; adım kadar eminim ki normal dönem bundan çok daha kolay olurdu. Matematik departmanı midterm ve finallerden aldığınız notları kabul etmeyip bunları oral examle ispatlamanızı istiyordu ve sadece 15 dakikada AA lık notunuz CC ye düşebiliyordu, böyle saçma bir yer. Neyse bu kısım biraz yakınma gibi oldu, ama şunu bilin ki ODTÜ gerçekten mental olarak hayatta kalması zor bir okul en azından benim için öyle.
Biraz hazırlık eğitiminden bahsedeyim. Yanlış hatırlamıyorsam Intermediate başlamıştım, çok iyi bir ingilizcem yoktu. Proficiency'i geçer miyim diye tereddüt ediyordum ama korktuğum gibi olmadı. Kısacası ortalama üstü bir hazırlık eğitimi olduğunu söylebiirim, kendinizi verirseniz verim alırsınız.
Buna ek olarak iyi ki hazırlık okumuşum diyorum ve okumanızı tavsiye ediyorum, çünkü üniversite sınav maratonundan sonra 1. sınıfın o yükünü kaldırmak pek mümkün olmasa gerek.
Mühendislik tercih etmeli miyim etmemeli miyim? Biraz da bu sorunun cevabını arayalım. Arkadaşlar şunu söylemeliyim ki kesinlikler bu tarz okullarda bu tarzı bölümleri "şöyle para kazanırım, zengin olurum, yurtdışına çıkarım vs." gibi amaçlarınız varsa yazmayın. Eğer motivasyonunuz bu olursa emin olun bu okul bitmez ve bunun zorluğunu da çekmeye değmez. Amacınız para ise gidin ticaret yapın. Eğer amacınız gerçekten ülke için bilim ve katma değer üretmek ise doğru yerdesiniz diyebilirim. Bunlara ek olarak biraz daha bireysel özellikleri kapsayan bir perspektiften olaya bakarsak, bence mühendis olacak insan azami derecede yaratıcı, sabırlı, uzay zekasına sahip ve çalışkan olmalı. Eğer matematik (tüm mühendislikler) fizik (bazı disiplinler) ile aranız yoksa kapının önünden bile geçmeyin bence sizin için hiç doğru bir tercih olmayacaktır.
Gelelim bilgisayar mühendisliğine, doğruyu söylemek gerekirse benim de çok bir şey bildiğim söylenemez henüz birinci sınıfın sonuna geldim ama aklımda genel bir resimin oluştuğunu söyleyebilirim. Bu disiplinin üniversite sınavından çok yakından tanıdığınız problemler konusuna benzetebilirsiniz.
Amacınız insanlığın aklınıza gelebilecek her türlü problemine matematik dilini, zekanızı ve bilgisayarların işlem yapabilme kapasitesini kullanarak çözüm üretmek. Bilgisayarlar, programlama diller, donanımlar vs. sadece bir enstrüman olmaktan öteye geçemiyor. Her şey fikirlerden ibaret, çok soyut bir dünya. Kendimden yola çıkarak şunu söylebilirim, burada sistematik düşünmeyi öğreniyorsunuz. Mesela bir yaş problemi ile karşılaştığında beyniniz bir şekilde bunu çözebiliyor. İşte amaç beyninizin çözüme ulaşmak için attığı adımları bilgisayara anlatabilmek her şey bundan ibaret. Bunlardan yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki, bölümün isminin tam tersine okulda bir mühendislik eğitimi verilmiyor tamamen bilgisayar bilimi denilen disiplenene adanılmış durumda (şahsi fikrim). Eğer endüstride sıradan bir yazılımcı olacağım diyorsanız kesinlikle bu okul ve bölüm size göre değil bu kadar çileye katlanmayın çünkü gerçekten işin bilim kısmı çok ağır basmakta. Okulun da amacının sektöre eleman yetiştirmekten ziyade akademisyen yetiştirmek gibi bir misyonu olduğunu söylebilirim ve tahminimce bu çoğu iyi okullara böyledir. Kesinlikle şu tarz dedikodulara kulak asmayın, hayatımda duyduğum en aptalca düşünceler. Daha önce eline bilgisayar değmemiş bilgisayar mühendisliği okuyacak şuna bak ya, hiç bir programa dili bilmiyorsun sen mi bilgisayar bilimcisi olacaksın.... Bazı şeyler bilen arkadaşlar da vardır amacım kesinlikler onların bilgisini falan küçümsemek değil sadece olayın programa dili, bilgisayar vs. olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Eğer problem çözme yeteneğiniz varsa ve teorik matematikle aranız iyi ise önünüzde bir bilgisayar bilimcisi olmak için hiç bir engel yok.
Aklıma bazı şeyler geldikçe eklemeye devam edeceğim. Bölüm ve okul ile ilgili sorularınızı bilgim yettiğince boş zamanlarımda cevaplayabilirim.
Son bir tavsiye olarak, Cesur olun gerçekten ne yapmak istiyorsanız onu yapın çevresel faktörleri boşverin. Eğer sevdiğiniz şeyi yaparsanız başarılı olacağınızın garantisini verebilirim. Umarım yardımcı olmuştur.
temel bilimler bursu diye bir şey var mı
|
sirkadyanda soru çözücü olan var mı
|
mühendislik öğrencileri 1.sınıf
|
burs
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 54
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 7.497 (Bu ay: 61)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 18 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar