Samsung HDD devre kartına ne olmuş?
14 yıllık bir Samsung HD103SI diskim var. Devre kartını meraktan ilk kez söktüğümde okuma/yazma kafasına ve disklerin motoruna denk gelen kısımların renkli renkli olduğunu gördüm.
Sanırım o kısımların hepsi altın renginde olması gerekiyor ama bazıları soluk beyaz veya çok renkli.
Bunun sebepleri nedir? Elektronikten iyi anlayan arkadaşlar teknik detaylarla açıklayabilirler mi?
Not: Herhangi bir öneri için değil, sebeplerini merak ettiğim için konuyu açtım. Silgi vb. önermeyiniz.
Harddisk kapağını şeffaf kapak ile modifiye etmek
Yaklaşık 10 yıldır kullandığım ve bozsam da pek umurumda olmayacak bir Toshiba HDD'm var. Bunun kapağını mümkün olduğunca tozsuz bir ortamda değiştirmek istiyorum.
Amacım HDD'nin metal kapağını, kendi yapacağım şeffaf kapak ile değiştirmek istiyorum. Yapılmış örneklerini internetten bulmak mümkün.
Bu camın kestirilmesi, vida deliklerinin açılması, en azından çıt diye kırılmayacak kadar sağlam olması, tüm vidaları takınca kenarlardan esneyip HDD'yi tam kapatamaması (pleksi olursa) gibi aşamaları nasıl ve nerede yaptıracağımdan emin değilim.
Camın çeşitli yerlerinde vida delikleri açılabilecek hangi cam türünü kullanmalıyım? Pleksi veya normal cam olması fark etmiyor, tertemiz şeffaf gösterse yeter.
Bunun bana maliyeti ne olur? Caddede veya sanayide herhangi bir camcıya nasıl güvenirim bilmiyorum bu yüzden önerilerinizi de bekliyorum.
Fikirlerinize, yardımlarınıza açığım.
Toshiba DT0ACA050
Adaptör kablosunu ikiye bölerek LED çalıştırmak mümkün mü?
Merhaba arkadaşlar.
Elimde 12 Volt adaptör ve iki adet 12 Volt ile çalışan LED şeritler var.
Bu LED şeritleri masanın sağına ve soluna konumlandırmak istiyorum. Her iki şeritte de anahtar olacak.
Adaptörün kablosunun bir yarısını sol, diğer yarısını da sağdaki LED için ayırsam sağlıklı çalışırlar mı?
Örnek görseli aşağıya bıraktım. Eğer anlatamadıysam daha iyi izah etmeye çalışırım.
Aura Sync, işlemci soğutucusunu görmüyor
Merhaba arkadaşlar.
Cooler Master MasterAir MA620M isimli soğutucuyu kutusundan çıkan RGB kontrolcü ile efektleri rahatlıkla kullanabiliyorum fakat ASUS anakartımla uyumlu olsun istiyorum.
Aura Sync uyumlu olan işlemci soğutucusunu anakartın ARGB girişine takınca garip tepkiler veriyor. Normalde renk akışı olması ve efektlere müdahale edebilmem gerekirken, ışıklar sabit kalıyor veya kesik kesik ışık veriyor. (Anakarta bağladıktan sonraki görüntüsünü aşağıya bıraktım.)
Güncel sürüm olan Armoury Crate ve MasterPlus yazılımları işlemci soğutucuyu görmüyor. Önerilerinize açığım.
Bu sorunu yardımlarınızla çözebiliriz umarım.
-Soğutucu: Cooler Master MasterAir MA620M
-Anakart: ASUS B550-E
ARGB kablosu anakarta bağlı görüntüsü;
Merhaba arkadaşlar.
Arkadaşıma hediye olarak almak istediğim model arabanın ne yazık ki Türkiye'de istediğim rengi yok. Yurt dışında mevcut olduğu için AliExpress'den almak istiyorum fakat bir sorun çıkacağından korkuyorum. Hediye olduğu için de daha dikkatliyim.
Ürünlerin birisi daha pahalı fakat daha çok siparişi var, diğeri ise ucuz ama daha az siparişi var.
Sizce hangisine güvenip almalıyım? Her türlü param elimde patlar mı? Eğer sorun olursa AliExpress para iadesi konusunda yardımcı olur mu? Tavsiyeleriniz nedir?
Teşekkürler.
İBB stajyer mülakatı
Merhaba,
Bilişim Teknolojileri öğrencisiyim. İBB'de stajyerlik için mülakata gireceğim. İBB'de stajyerlik yapmış olanlar bu konuda yardımcı olabilir mi?
Mülakatta ne sorarlar, ne gibi bilgiler edinmem gerek vs.
Teşekkürler.
Bilgisayar Performansı Aniden Düştü
Merhaba, forum forum dolaştım ancak derdime derman bulamadım.
1 aydır kullandığım Asus ROG Strix G513IH dizüstü bilgisayarım bugüne kadar almadığım düşük fpsler ve donmalar yapmaya başladı. CPU ve GPU Sıcaklık değerleri ilk gün olduğu gibi normal (75 derecenin üzerine her ikisi de çıkmıyor), oynadığım oyunlar hâlâ aynı grafiklerde. Oyunlara güncelleme de gelmedi ve ben de performansı etkileyecek herhangi bir değişiklik yapmadım. Sadece Windows güncellemesi veya Nvidia güncellemesi ıvır zıvırları yapmaya devam ettim. Virüs taraması yaptım temiz çıktı. Oyun oynarken Asus Armoury Crate yazılımında Turbo modunu açarak oynuyorum.
- NFS MW 2: Full grafik 60 FPS sabit alırken, bugünlerde 30-40 FPS'lerde gezinmeye başladı. Need For Speed 2015 oyununda da aynı durum mevcut.
- Dead by Daylight: Full grafik 50-60 FPS iken, 20-40 FPS'lere düştü. Sağlam droplar yiyorum.
- LoL: Full grafik 90 FPS altını görmez iken 60 FPS'lere kadar düştüğünü görüyorum. (Ayrıca clientte mesaj kutucuğu donarak açılıyor garip bir şekilde)
- CS:GO: Full grafikte hiç girmeyen droplar girmeye başladı. (FPS değerleri çok değişken olduğu için belirtmiyorum; ancak düşük değil)
- Car Mechanic Simulator 2018: Nispeten yüksek grafiklerde 35-50 FPS'lerde oynarken sıkça 20 FPS'lere düşüyor.
- ETS 2: Neredeyse full grafik. FPS ilk gün olduğu gibi 40 - 60 civarında. 30 FPS altına düşmüyor, yani normal.
Bu arada, bir tek ETS 2'de drop yaşamadım. Single player'de oynuyorum ve ekran kartı %99 kullanılıyor. Diğer oyunlarda hiçbir zaman %99 görmemiş olmama rağmen düşük FPS'ler alıyorum. Ekran kartı daha fazla yük kaldırabilecekken neden her oyunda %100 çalışmaz ve 20 FPS'leri verir anlamış değilim. Sadece ETS 2 oyunu normal.
Evet arkadaşlar durum bundan ibaret. Akıl sır erdiremediğim bir yavaşlık söz konusu. 30 gün önceki bilgisayarım hâlâ aynı bilgisayarım ama 2 gündür bu performans düşüklüğünü yaşıyorum. Yardımlarınızı lütfen esirgemeyiniz, teşekkür ediyorum.
- İŞLEMCİ: AMD Ryzen 7 4800H
- EKRAN KARTI: Nvidia GeForce GTX 1650 4GB
- RAM: Micron DDR4 - 8 GB - 3200 MHZ - CL 22 (Tek slot)
- M.2 SSD: Samsung PM991a 512 GB - okuma 3100 MB / yazma 1800 MB - okuma 350K IOPS / yazma 320K IOPS
- MONİTÖR: IPS 1920x1080 Full HD 144Hz 25ms
- İŞLETİM SİSTEMİ: Windows 10 Home 64 bit (Windows ve Nvidia tüm sürücüler güncel)
OYUN KOLU TİTREŞİM DRİVER SORUNU
Merhaba,
Bugün Snopy SG-401J JOYPAD (oyun kolu) satın aldım. Titreşimi aktif etmek için kullanım kılavuzundaki siteden driver'i kurdum. Ancak denetim masasındaki Vibration Test bölümüne tıkladığım gibi kapanıyor. Nasıl çözebilirim acaba?
STEAM OLMAYAN OYUNU VAR GÖSTERİYOR
Merhaba, bugün Call of Duty: Black Ops oyununu satın aldım. Bir de Call of Duty: Black Ops II oyununu alayım dedim ama almadığım halde görselde göründüğü gibi oyunu kütüphanemde mevcut gösterdiği için alamıyorum. Steam'ı kapatıp açtım düzelmedi. Çözümü nedir acaba?
Merhaba, Türkiye yollarını (çukurlar, bozuk yollar, gerektiğinde kaldırıma çıkmalar vs.) düşündüğümüzde yumuşak lastik mi, sert lastik mi tercih edilmeli?
Örneğin; Bridgestone sert, Michelin yumuşak lastik üretir.
Uzun ömür açısından Bridgestone gibi sert hamurlu lastikler daha uygun gibi geliyor. Ancak sanayideki ustalara göre 'sert lastik yoldaki darbeleri ön takımlara daha çok iletip zamanla hasar veriyor ve yağmurdan kaçayım derken doluya tutunuyorsun' dediklerine şahit oluyorum.
Bu yüzden yumuşak lastik de mantıklı geliyor bana. Yaz lastiği olarak Bridgeston ile Michelin arasında kaldım bu yüzden. Siz ne düşünüyorsunuz?
Toyota Corolla Station Wagon XEİ 1997
Son Giriş: 4 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: 8 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 23
İkinci El Bölümü Mesajları: 2
Konularının görüntülenme sayısı: 9.845 (Bu ay: 282)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware