RandOS - Türk yapımı işletim sistemi
RandOS nedir?
RandOS ya da Rand Operating System, Mikisoft ve Yusuf Emre Karagül tarafından geliştirilen, Türk yapımı ve kendi tabanını kullanan bir işletim sistemidir. RandOS, daha resmi olarak yayınlanmasada elimizdeki bazı bilgiler:
İlk sürümü, RandOS CE 1 olucak. (RandOS Command Edition 1)
İlk sürümü olan RandOS CE 1'in grafik arayüzü olmayacak, komutlar ile yönetilen bir işletim sistemi olucak.
İlk sürümü RandOS CE 1, önce İngilizce olarak yayınlanıcak.
Tanıtım:
Land (programlama dili) nedir?
Land programlama dili, Python dili kullanılarak tasarlanmıştır. Henüz tam olarak gelişmemiş olan bu yeni dil ile, bir çok şeyi kolaylıkla yapmak mümkün olacak. Land açık kaynak kodlu, yorumlanabilir ve nesne yönelimli basit bir programlama dilidir. Geliştirilmesindeki amaç, sadece insanların programlamaya olan bakış açısını basitleştirmektir. Dil, birçok platformda çalışabiliyor olacak. Microsoft Windows, Mac, Unix, Linux gibi çeşitli işletim sistemlerinde çalıştırmak mümkün olacak.
Söz dizimi
Land, oldukça basit bir programlama dilidir, sözdizimi Python programlama dilinden esinlenmiştir. Ancak diğer programlama dillerinden farklı kılınmıştır, örneğin bir çok programlama dillinde zorunluluk vardır, oysa Land'de zorunluluk yoktur.
İşleçler
*
işleci, çarpma işlemleri için
/
işleci, bölme işlemleri için
+
işleci, toplama işlemleri için
AND
işleci, 've' anlamına gelir
OR
işleci, 'veya' anlamına gelir
NOT
işleci, 'değil' anlamına gelir.
İfadeler ve akış kontrolü
Land`den örnek ifadeler;
İF
ifadesi, bir kod blokunu belli bir koşula bağlı olarak, else ve elif (else-if'ın kisaltmasi) ile birlikte çalıştırır.FOR
ifadesi, yinelenebilir bir nesne üzerinden yineleme yapar, bu sırada ilgili bloktaki her ögeyi bir yerel değişkene atar.VAR
ifadesi, değişken tanımı yaparken tür belirtmeksizin tanım yapmamızı sağlar.FUN
ifadesi ile fonksiyon tanımlanır.WHILE
ifadesi, koşulu doğru olduğu sürece o kod blokunu çalıştırır.PRINT
ifadesi bir ekrana yazdırma görevi görür.
Örnek program
# This is a very useful piece of software FUN oopify(prefix) -> prefix + "oop" FUN join(elements, separator) VAR result = "" VAR len = LEN(elements) FOR i = 0 TO len THEN VAR result = result + elements/i IF i != len - 1 THEN VAR result = result + separator END RETURN result END FUN map(elements, func) VAR new_elements = [] FOR i = 0 TO LEN(elements) THEN APPEND(new_elements, func(elements/i)) END RETURN new_elements END PRINT("Greetings universe!") FOR i = 0 TO 5 THEN PRINT(join(map(["l", "sp"], oopify), ", ")) ENDKod
Yığını:
Para Kazandıran Türk Sosyal Medya Sitesi
supermedyam.com
Satış yapabilir / yeni insanlarla tanışabilir / blog gönderisi atabilirsiniz.
Son Giriş: 4 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 606 (Bu ay: 6)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Operatörler