MSI P45T-C51 XEON işlemci setup
Anakart: MSI P45T-C51
Gerçekten düşük bütçelere işlemci arayanların girdiği batak olan XEON batağına ben de girmiş bulunmaktayım. Git de kendine giriş seviyesi bir işlemci al ya da pc topla gibi yorumlar duymak istemiyorum, tamam bu işlemci eski, OC yapmak her zaman istikrar sağlamayabilir bunları biliyorum ancak kabul edelim ki 200-300 liralık bir işlemci ile dudak uçuklatan duyumlar alıyorsunuz. Çok uçuk ekran kartlarını beslemiş, oyunları oynatmış...
Anakartımın soketi 775, bu kartı modlayıp modlu (771'i 775 yapan stickerlı) bir x5460-x5470 işlemci alıp OC yapmayı düşünüyorum. E serisi OC anlamında X kadar iyi olmadığını duyduğum (ancak yeterince araştırmadım) için doğrudan bu modellere yanaştım ancak daha iyi bir E işlemci varsa tavsiyelere açığım (hatta buna muhtacım). Sorularıma gelecek olursak:
1- Yukarıda da belirttiğim gibi bu anakarta uygun işlemci önerisi/alternatifi
2- Bu işlemcinin besleyebileceği en üst kart nedir (yabancı forumlar GTX 960-970 - R9 290 gördüm, siz ne düşünüyorsunuz)
3- 500W PSU'm bu tarz bir sisteme (mesela X5470 OC-GTX 970) yeterli olur mu?
Beni bu XEON batağına çeken (batak diyerek derinlik anlamında, kötülemek gibi bir niyetim yok) videolar:
CMR 4 TB HDD önerisi fiyat/performans
Arkadaşlar iyi günler. 4 TB uygun fiyatlı HDD arıyorum. Temel amacım veri arşivlemek ama aynı zamanda SSD'ye kurmam mümkün olmayan (GTA 5 gibi) oyunları oynamak istiyorum. Forumlarda gezdiğimde SMR disklerden kesinlikle uzak durulması, doğrudan CMR'ye yönelmek gerektiğini anladım. Toshiba p300 (SMR) ve WD Blue (CMR fakat 1600 dolaylarında, bütçemi biraz aşıyor) çok önerilmiş. CMR olması ve fiyatı uygun olması açısından WD Purple ve Seagate Enterprise Capacity bana uygun geldi. Yorumlarınız nelerdir, sizce hangisini almalıyım?
WD Blue: https://www.epey.com/sabit-disk/wd-blue-desktop-4tb.html
WD Purple: https://www.epey.com/sabit-disk/wd-purple-wd42purz.html
Toshiba P300: https://www.epey.com/sabit-disk/toshiba-p300.html
Seagate Enterprise Capacity: https://www.epey.com/sabit-disk/seagate-enterprise-capacity-512n-4tb.html
BIOS'daki Memory-Z ve CPU-Z DRAM ayarları neden farklı
RAM: Kingston KHX8500D2K2/4G (2x2GB-800MHz)
Ekran kartı: ATI Radeon HD 4850 1GB.
Anakart: P45T-C51
İşlemci: Intel Core 2 Quad Q8400 2.66 GHz (OC ile 3.2 GHz)
RAM'larim 5-5-5-18 - 1.8v ile 800 MHz çalışıyor. 5-5-5-15 - 2.2v ile 1066 MHz çalışması gerek. Başka anakartlarda RAM frekansını tam olarak 1066 ya da 800 şeklinde ayarlanabildiğini gördüm ancak bende olmadığı için sadece dram ayarlarını ve voltajını değiştirdim. Dram ayarlarını CPU-Z doğru gösterse de ne Windows ne de BIOS üzerinde voltaj değişimine yönelik hiçbir ibare yok, hala 1.8v. Ayrıca Memory-Z RAM'larin 5-5-5-18 şeklindeki dram ayarlarını göstermeye devam ediyor ve son olarak 1066 MHz alamıyorum. FSB/DRAM ratio ile sadece 960'a çıkabildim. Tam olarak nerede yanlış yapıyorum hocalarım?
Bir de işlemciyle voltaj verilirken sadece CPU değil FSB ve nb voltajlarının da ayarlandığını gördüm. Bunun nasıl yapıldığını açıklayabilirseniz sevinirim.
DRAM Timing nasıl olmalı?
İyi günler hepinize,
Hocalarım, bilgisayarımın sistem gereksinimlerini karşıladığı oyunları ideal FPS değerlerinde oynamama rağmen (kaplamaların yüklendiği zamanlar) fena droplar yiyorum. Bu durumlarda ekran kartı ve işlemcinin kullanım ve sıcaklık değerlerinde herhangi bir ekstrem durum görmediğim için sorunun kaynağının RAM ve hard disk (WD Green 320 GB) olduğunu düşünüyorum. Çözüm olarak ise RAM'e overclock ve HDD yerine Apacer Panther AS340 240 GB SSD almak fikrindeyim.
FSB'yi 333 yerinde 400 yapmam ile işlemci frekansı 2.66'dan 3.2 GHz'e çıktı (testleri yaptım, stabil duruyor). FSB/DRAM çarpanı ise otomatik olarak 1.1.20 seçiliyor ve RAM frekansı 960 oluyor. [FSB 400 değil de 401 yapsam 1.1.10 seçilip 851'e düşüyor. (bu detayı anlamlandıramadığım için yazma ihtiyacı hissettim)] son olarak voltajların tamamı otomatik modda, kurcalamadım. (işlemcimde 8X çarpan kilidi var, anakartımda voltaja dair bir engel var mı bilmiyorum.)
BIOS'daki dram timing ayarları umut verici duruyor ancak bir o kadar da karışık
ne yapmam gerektiği hakkında pek bir şey bilmediğim için yeterince detay vermeye çalıştım. Tavsiyeleriniz bekliyor olacağım.
RAM: 2x ddr2 kingston 2 gb 400 mhz
Ekran kartı: ati radeon hd 4850 1gb
Anakart: P45T-C51
İşlemci: intel core 2 quad q8400 2.66 ghz (oc ile 3.2 ghz)
HARDDİSKTE CIZIRTI
|
ASKERLİK TECİL ETTİRMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER
|
|
Gezinti Çubuğunda Ölü Ekran/Dokumatiğin Çalışmaması
Öncelikle hepinize iyi günler dilerim arkadaşlar. Bir konuda yardıma ihtiyacım olacaktı:
Cihazım Motorola Moto G5s Plus, rootlu ve android 11 tabanlı Pixel Experience custom rom kurulu ayrıca cihazda detaylı modifiyeler yapmamızı sağlayan GravityBox isimli Magisk modülünü de kullanıyorum.
Cihazımın ekranı LCD (detaylı özellikleri merak edenler için: https://www.epey.com/akilli-telefonlar/moto-g5s-plus.html ). En alt kısımdan itibaren 5mm-1cm arası bir kalınlığa ve yatay eksende alta kısıma tam paralel bir üst kenara sahip, dikdörtgen şeklinde bir alanda dokunmatik çalışmıyor. (Umarım saçma veya karışık bir cümle kurmamışımdır sadece olabildiğince detaylı bilgi vermeye çalışıyorum). Sonuç olarak ekranımın bir kısmında "ölü ekran" diye tabir edilen bir sorunla karşı karşıyayım.
Ne demek istediğimi daha iyi anlamanız için SS şeklinde bir ek bıraktım. Aslında dokunmatiğin çalışmadığı yer "gezinti çubuğu"nu tam olarak kapsayacak şekilde. Bunu ise renkli çizgilerden anlayabiliriz. Bu, "Müzik Görselleştirici" adında bir GravityBox ayarı ve etkinken gezinti çubuğu üzerinde çizgiler oluşturuyor. SS aldığım ise bir touch test uygulamasından. Yeşil yatay çizgi ise dokunmatiğin bozulmaya başladığı yerin hizzasında.
VRAM verme
|
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 32
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 6.426 (Bu ay: 223)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 3 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware