Gainward RTX 4080 Phantom GS aldım, inceliyoruz.
Merhabalar,
Cumartesi günü Sinerji'den Gainward RTX 4080 Phantom GS satın aldım, ancak bugün teslim alabildim.
Benim eski kart RTX 3080 Aorus Extreme'di, tuğla gibiydi oradan alışığım.
Kart Vektron ithalatlı, 3 yıl garantili.
Kutudan güç kablosu, kart tutucu set ve RGB Sync kablosu çıkıyor.
Ee tabi bi de kart çıkıyor.
Zahmet edip görüntü çıkışlarına birer tıpa/kapak takamamışlar Pci-e soket girişinde de koruyucu kapak yoktu.
Kart çift bioslu
Şu petek desenli kısımları ben hep kasa ön panelleri gibi mesh sanıyordum, ama düz plastik üzerine kabartma desenmiş. Kartın ön yüzü de plastik.
Kart kutudan çıktığı haliyle 2880-2910mhz'de çalışıyor. Daha pek uğraşmadım; ama 3030mhz'den sonra pek kaldırmayacak gibi.
Çok hafif bir coil whine var. Testleri yaparken kasa yan kapağı açıktı, 1 metre mesafeden cw seçilmiyor; kapalı kasada daha da iyi hale gelir.
RTX 3080'den geçtim. Ardışık serilerde çok mantıklı gibi durmasa da genel olarak 50% performans artışı gördüm. Kısa bir süre 4070Ti denemiş, youtube'da incelemelerdeki gibi artışlar görmemiştim; ama 4080'de beklediğim artışı gördüm. Yaptığım birkaç oyun ve sentetik uygulama sonuçlarını aşağı ekliyorum.
Testler kutudan çıktığı haliyle...
Çözünürlük 1440p. SOTTR'de 7600x 4080'e yetişemiyor, gpu kullanımı 70%'lere kadar düşüyor. Diablo 3 ne yapıyor, anlamadım? Beni en çok sevindiren 300+ modlu Stalker'daki artış oldu
Bunlar da 3D Mark skorları: üstte 3080, altta 4080...
Alıntı
metni:"Kartın fan profilinde bir sıkıntı var: minimum 30% devirde fanlar aynı coil whine gibi ses yapıyor. Başta anlayamadım, "deli gibi cw yapıyor bu pezeveng" dedim. Masaüstünde fan ses seviyesini kontrol ederken fark ettim. Fanlar 30-31% hızda cızırdıyor; motor aksamından geliyor sanırım ses. 32% ve üzeri hızda ses kesiliyor. Elimle fanları tek tek durdurarak kontrol ettim, her fanı durdurduğumda ses gene geldi. 3 fanın da arızalı olması mümkün değil. Kartın bios'unda fan minimum voltajlarında çok ufak bi artışla sorun çözülür. Şimdilik 32%'den başlayan bir fan profili yapacağım."
demiştim. Durum böyle değil, fanların düşük devrinde kaportadan gelen zırıltı sesiymiş. Birkaç yere sönümleme yaptım, geçti.
Kart serin çalışıyor, testlerde en fazla 62-63 dereceler gördüm, genelde 50-60 derece arasında fanlar 30-35% devirde iken.
CW'den çok korkuyordum, bahsettiğim şekilde, yok denecek kadar az.
Bu da kasadaki komik hali:
Yeni yıl yeni sistem, yeni yorumları alayım.
Merhabalar,
Hiç niyetim yokken yeni yılda enflasyon patlar, bu fiyatları da bulamam korkusuyla sistemi yenileyeyim dedim. Bir mucize olur da, fiyatlar artmazsa erteleyebilirim yenileme işini, neyse.
İşlemci, ekran kartı, anakart ve ram olarak 4 ana parçayı yeniliyorum.
Anakart: MSI Pro B650-P WIFI
İşlemci: AMD Ryzen 5 7600X
Ram: G.Skill Trident Z5 32gb (2x16) DDR5 6000 Mhz CL32
Ekran kartı: Palit RTX 4080 Gamerock
Anakartı büyük boy istedim, ekran kartı kalın olunca ön panel girişleri karta temas edebiliyor, yeterince fan yuvası olması da cazip geldi.
İşlemci oyun amaçlı, 6 çekirdek yeter. Sonraki seride AM5 anakartı gene kullanabilirim diye AM5 platformu seçtim.
Ram'lar pek anladığım bir konu değil. Buildzoid kafamı karıştırdı, bunu seçtim.
Ekran kartı şu anki piyasada en uygun fiyatlı olanıydı.
Monitör 1440p.
"Onun yerine şunu alaydın, bunu alaydın" diyeceğiniz parçalar varsa önerilere/eleştirilere açığım. Halihazırda bi ekran kartı elimde; ama henüz açmadım paketi. Diğer parçalar da geldiğinde bir süre piyasa fiyatlarını takip edip ona göre paketlerini açarım.
Ölücü seçeneklerim:
Anakart: Gigabyte B650M DS3H.
Ram: G.SKILL Flare X5 DDR5-6000Mhz C36 32GB
İyi günler.
32-40 inch televizyon önerisi?
Merhabalar,
Ev ortamı için hesaplı tabi gene düzgün bir televizyon lazım.
Wi-Fi şart değil kablo ile de internet/ethernet/ağ bağlantısı olmalı.
Marmara'da servis sıkıntısı olmazsa iyi olur.
Hep öyle mi bilmiyorum, dahili alıcısı olsun lütfen.
1-2 usb bağlantısı da olursa çok iyi olur.
Öyle çoluklu çocuklu aile için değil, akşam haber olur, netflix falan olur vb. şeylere yetsin, kâfi. Ben hiç anlamam televizyon piyasasından, yardımcı olursanız, öneri sunarsanız çok sevinirim.
İyi günler.
3070 Ti aldım, hata mı ettim?
Merhabalar,
Dün incehesap'tan PNY 3070 Ti siparişi verdim: https://www.incehesap.com/pny-geforce-rtx-3070-ti-8gb-xlr8-gaming-revel-epic-x-rgb-gaming-ekran-karti-fiyati-50132//
İlk çıktığı sıralar rtx 3070, 6500-7500 lira düzeylerindeydi. Aynı fiyat skalası olsa rtx 3070ti 8000-8500 lira gibi olurdu herhalde. Mining belasını düşününce 11000'e 3070ti cazip geldi, siparişi geçtim. Vaktiyle 9800'e 3080 alıp satmış olduğumdan daha düşük karta daha fazla para vermek koyuyor tabi, fiyatlar biraz düşüyor gibi; ama piyasanın nereye gideceği belli değil.
Daha gelmedi. Ben bu kartı kullanayım mı hata mı ederim? Yoksa daha bekleyeyim mi?
Allah'ını seven Coil Whine'sız bi PSU önersin!
|
Hangi komboyu seçeyim? Intel vs AMD
|
Fan değişimi; hangi fan?
|
Bu fanı neyle değiştirebilirim?
2070 Super aldım, kutuyu açayım mı?
|
Türk "teknoloji kanallarının" bi halttan anlamaması?
|
Son Giriş: 17 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 3 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 5.402
İkinci El Bölümü Mesajları: 161
Konularının görüntülenme sayısı: 45.786 (Bu ay: 460)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2.416 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware