Ekran kartı Isınma sorunu çözümü ( Rtx 2060 - 2070 - 2080)
Arkadaşlar herkese merhaba. Rtx seri bir ekran kartına sahibiyim ( Rtx 2060 Windforge). Bilgisayarı ilk aldığım günden beri her oyunda olmasa da bazı oyunlarda 80 derece ve üzerine çıktığını gördüm. Resmi teknik servisle görüştüm sınırlar içerinde bu yüzden herhangi bir problem yok dendi. İnternette bazı kullanıcılarda 80-85 dereceye kadar normal dedi fakat uzun kullanımda bu karta zarar veriyor bu yüzden sistemime zarar vermeden aynı zamanda kullanımımı etkilemeyen bir çözüm araştırdım.
Undervolt diye bir işlem buldum. Bu işlem; ekran karta giden voltajın ufak bir miktar düşürülmesiyle ilgili bir işlem. Bu işlemi denedim ve 10 dereceye yakın sıcaklık düştü ve oyun performansında ve fps de asla bir kaybım olmadı. Bu şekilde 2 senedir kullanıyorum Msı afterburner üzerinden bu işlemi yapıyorum. hatta profil kaydı yapıp sadece programı açarak devreye sokabiliyorum. Sadece derece 77 ve üzerine çıktığında açıyorum.
Burada şu notu belirtmek istiyorum ; bilgisayarıma zarar gelir mi diye bir düşünceye kapılabilirsiniz bende aynı düşünceye kapıldım fakat bu işlem bilgisayarınıza zarar veremez vermesi mümkün değildir. Örn. voltaj artırarak overclock yapmak kartı yakabilir çünkü fazla voltaj kartın devresine zarar verebilir ama voltaj düşürmek o zararı veremez çok fazla düşürürseniz pc resetlenir ve eski halinden devam eder.
Son olarak bu işlemi kafamıza göre yapmıyoruz. Msı Afterburner üzerinden test işlemi geçekleştirip hangi frekansta hangi voltajı kullanıyor diye bakıyoruz sonra belirli bir düzeyde voltajı sabitliyoruz.
Aşağıda belirttiğim resimlerde; 1,020 voltajda ( undervolt yapılmamış hali ) , 0,950 volt ve 0.875 volt değerlerinde ki fps ve sıcaklık değerleri mevcut.
Umarım birilerine faydalı olur. Herkese iyi günler.
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 630 (Bu ay: 9)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware