Burger Kıng'de çalışmak ( DETAYLARIYLA )
VARDİYALAR ;
08:00-17:00 ( AÇILIŞ VARDİYASI TECRÜBELİ ELEMANLAR YAPAR )
10:00-18:00 ( AÇILIŞA DESTEK ELEMANIDIR + KASİYER VARDİYASIDIR )
12:00-20:00 ( ARA VARDİYA )
13:00-21:00 ( ARA VARDİYA )
14:00-22:00 ( ARA VARDİYA )
16:00-00:00 ( KAPANIŞ VARDİYASI, 3 KİŞİ OLUR VE RESTAURANTI TEMİZLER. SEVKİYAT GÜNLERİ SALI-CUMA 4 KİŞİ KAPANIŞ OLUR. 2 KİŞİ SEVKİYAT ALIR, 2 KİŞİ RESTAURANTI KAPATIR. )
şuanda servis uzmanı konumunda çalıştığım iş yerimdir... her babayiğidin yapabileceği bir iş değildir burger kıng'de çalışmak. işe ilk girdiğinizde restaurant müdürünüz sizi el yıkama musluğunun başına götürür ve el yıkama adımlarını ve doğru el yıkamayı gösterir. daha sonra önlüğü ve eldiveni takıp speciel veya whopper boardda çalışmaya başlarsınız. speciel board dediğimiz yer, bütün tavuklu hamburgerlerin yapıldığı yerdir. ayrıca burada çalışıyorsanız yan ürünlerden de siz sorumlu olusunuz. ekranınıza düşen soğan halkaları, çıtır peynirleri ve nugget gibi yan ürünleri frymaster'a girmek başlıca görevinizdir. ayrıca patates kızartmasından da siz sorumlu olursunuz. bir yandan tavukburger, tavuklu brioche gibi hamburgerleri yaparken, göz ucuyla patates ünitesine bakıp patates eksildiğinde sürekli patates girmeniz gerekmektedir. bu boardda tecrübeli kişiler tek çalışabilir. genelde burada 2 kişi çalışır. 1 kişi patatesi takip eder, yan ürünleri pişirir. diğer arkadaşta hamburgerleri boardda yapar. ama tek çalıştığınız zaman dediğim gibi 1 gözünüzün patates ünitesinde olması zorundadır. yoksa ön tarafta çalışan ekip arkadaşlarınız hamburgerleri alsa bile patates olmadığı için menüleri 'üç bin otuz iki numaraaa ! ' diye bağırıp yollayamaz.
diğer boardımız whopper board. isminden anlayacağınız üzere burada kırmızı etli hamburgerlerimiz yapılır. köfteburger, whopper, big kıng, steakhouse ve diğer bütün kırmızı et hamburgerler bu boardda yapılır. whopper boardda çalışmak daha zordur çünkü burada çift katlı hamburgerler; steakhouse gibi yapımı uzun süren hamburgerler yapılır. ön tarafta arkadaşlarınız 3-4 kasayla size steakhouse hamburgerleri yağdırırken sizde arkada o steakhouselerı en kısa sürede yapıp chute dediğimiz sıcak metal yere atmanız gerekmektedir. genelde burada da 2 kişi çalışır, 1 arkadaşımız broıler dediğimiz tam otomatik olan et pişirme makinasından etleri girer. düşen etleri çütü dediğimiz etlerin beklemeye geçtiği yere toplar. diğer arkadaşta boardda bu etleri alır ve hamburgerlerini yapıp yollar. ( dipnot : ben whopper boardda çalışmaya başladığım için bana whopper board daha kolay geliyor. bu kişiden kişiye değişebilir. ben whopper boardda çalışmayı daha çok seviyorum. )
mutfağı öğrendiniz tebrikler !. hamburger yapımları, evlere paket servisi hazırlama gibi arka tarafta olan bütün şeyleri öğrendikten sonra size hka'ları öğretirler. hka'nın açılımı; hazırlanış-kullanım-atık kelimelerinin baş harflerinden çıkan bir kısaltmadır. burger kıng ürünlerini her zaman taze ve sağlıklı bir biçimde müşterisine sunan bir firmadır. büyük müşteri kitlesinin sebeplerinden biriside budur. yani kebapçılarda ki gibi 3-4 günlük domatesler burada asla kullanılmaz. her şey günlük olarak taze kullanılır. domatesin hka'sı, mayonezin hka'sı vb... bütün gıdaların hka'sını öğrendikten sonra artık ön tarafta çalışmak için yeterince bilgilisiniz. bravo !. şimdi diyeceksiniz sen ne anlatıyorsun birader hka ne demek ? hka bir nevi skt gibi bir şeydir. domates. marul. göbek salata gibi gıdaların ve diğer gıdaların hazırlanış-kullanım ve atık sürelerini bilmeniz gerekmektedir. aksi takdirde rütbe atlayamaz, ekip üyesi olarak devam edersiniz. mesela örnek vermek gerekirse; akdeniz yeşilliğinin hka'sı 1 gündür. 13/06/2022 saat 22:00'da hazırlanan bir a.yeşilliği. eğer bitmezse ertesi gün 14/06/2022 saat 22:00'da atık olur. o artık kullanılamaz. zor birşey değil emin olun, hka öğrenmek istiyorsanız hka bandını elinize alın ve hka'ları sürekli siz değiştirin. zamanla alışacaksınız.
gelelim madalyonun diğer yüzüne... ön tarafta çalışmak. ön tarafa geçince size bir özgüven patlaması gelir, bir gerilirsiniz felan :d. sonra backup dediğimiz menüleri hazırlamaya geçersiniz... üst üste binen fişler, karışan siparişler, burası sizi arka taraftan çalışmaktan daha çok yorar. çünkü burada hem siparişleri hazırlıyorsunuz, hemde soldan elini uzatıp peçete isteyen adama peçetede uzatıyorsunuz. herkese koşturuyorunuz kısaca. yanlış anlaşılmasın korkutmuyorum sizi, burada çalışmak için sadece hızlı, pratik ve stres altında doğru hareket edebilen bir insan olmanız gerekmektedir. aksi takdirde yetersiz performansınızdan dolayı ya kasiyer olursunuz, yada arka tarafa geri yollanırsınız. backupta fişleri okuyup sipariş hazırlamayı da öğrendikten sonra sıra gelir kasiyer olmanıza... size kasa atanır ve kasaya geçersiniz. önünüzde yürüyen merdivene kadar uzanan bir sıra. kasayı öğrenmek tamamen 50 yaşında akıllı telefon kullanmayı öğrenmeye başlayan bir insan gibidir. kurcalaya kurcalaya öğrenirsiniz. zamanla menülerin yerini ezberler tık tık tık hızlıca sipariş alırsınız. kasiyerin amacı menüleri büyük seçim yapmak ve yan ürün satmaktır. buna ös denir yani önerili satış. müşteriye emir vaki yapmadan büyük seçim yaparsınız veya büyük ürün satmaya çalışırsınız. bk xxl, steak gibi...
sıra geldi dondurma backupını öğrenmeye. backupta nasıl menüleri hazırlıyorsanız dondurma backupındada dondurma kasasındaki arkadaşınızın kestiği dondurma ve milkshake siparişlerini hazırlayıp çocuklara, veyahut yetişkin müşterilerimize teslim edersiniz. bana göre ön taraftaki en rahat, en kolay görevdir dondurmaya backup olmak. tek yapman gereken sırayla herkesin milshake ve dondurmasını vermen. tabiki diğer istasyonlarda olduğu gibi burada da pratik ve hızlı olman gerek. aksi takdirde arkandan 'bizim 2 külah vardı ama ! ' diye müşteriden hatırlatma yiyebilirsin...
Yemek konusuna gelirsek; 8 saatlik çalışmanın karşılığında 14 yemek puanınız vardır. ÖRNEK OLARAK ; 2 puan orta patates, 2 orta puan içecek, 7 puan Kıng Chıcken, 2 tane kapalı su 2 puan... şeklinde 14 puanı geçmemek kaydıyla yemeğinizi restauranttan alırsınız. ve yarım saatlik molanıza çıkıp yersiniz.
bütün istasyonlarda çalışmayı öğrendin, hka öğrendin ve artık sınav zamanı. işe girdikten 3 ay sonra eğer performansınız iyiyse ve dediğim şeylere hakimseniz rm ( restaurant müdürü) onayı ile servis uzmanı sınavına girersiniz. sınavda hamburger gramajları, gıda soruları ve diğer konular sorulur. sınav 100 sorudur, 80 doğru yapan adaylar servıs expert olur.
daha sonra sizi uzun bir 6 aylık maraton bekler, çünkü asıl ipin ucu burada kopar. 6 ay içinde detay öğrenirsiniz. detay dediğim şeylerde, restaurantta ki defterleri doldurma, makinalara temizlik detayları ve vardiya yönetme gibi diğer konular. vardiya yönetme dediğim konu şudur; artık siz yeni elemandan çıkarsınız ve sizden bulunduğunuz vardiyayı arkadaşlarınıza çok emir vermeden yönetmeniz beklenir. vardiyayı doğru ve hızlı bir şekilde yönetmeyi de öğrenirsiniz ve bunları da öğrenirseniz 6 ay sonra servıce supervisör yani ' müdür yardımcılığı ' sınavına girersiniz. gene sınavda 100 sorudan 80 net yapan adaylar ss yani service supervisor olur. bu rütbe müdürlükten önceki son elemanlık rütbesidir...
ve daha sonra eğer nasibinizde varsa sırasıyla; vardiya müdürü-asistan müdür-kıdemli asistan müdür ve restaurant müdürü olma imkanlarınız mevcuttur.
ben önümüz deki eylül ayında yani 2 ay sonra servis supervisor sınavına gireceğim inşallah nasipse. bilgilerim şimdilik bu kadar...
( unutmadan önemli not, burger kıng gıda sektöründe hijyene önem veren 1 numaralı markalardan biridir. eldivensiz arkada çalışamaz, ayrıca arkada çıplak elle hiçbir ürüne dokunamazsınız. akıllarda ki bu pis mi değil mi sorularına şimdiden böyle cevap vermiş olayım.., yere düşen etler atık olur kullanılmaz gibi gibi.... )
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Mesaj Sayısı: 0
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 31
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 23.733 (Bu ay: 748)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 32 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic