Üniversite Devamsızlık Hakkı Hk.
Merhaba. Kırıkkale Üniversitesi Keskin Meslek Yüksekokulunda öğrenciyim.
Bir dersimizin hocası, dersin devamsızlık hakkının 4 değil de 3 hafta olduğunu bize 6. haftada yani bu hafta Pazartesi günü söyledi. Bazılarımız, ben de dahil, zaten 3 haftalık devamsızlık hakkımızı kullanmış ve 1 tanesini de ne olur ne olmaz diye saklıyorduk. Pazartesi günü annemi yoğun bakıma kaldırdılar ve Ankara'ya gelmek durumunda kaldım. Pazartesi ve Cuma günleri dahil olmak üzere bu hafta için 5 günlük raporum da mevcut.
Hocamız bize 6. haftada bunun bilgisini verdiği için dediğim gibi 3 haftalık iznimi kullanmıştım zaten. Ve annemin durumundan dolayı bu haftayı Ankara'da geçireceğim. Zaten dersimiz de dündü yani annem acil yoğun bakımındaykendi. Hocaya arkadaşım söylediğinde ise "Düzgün kullansaydı kaldı dersten" diye cevap vermiş hoca. Bu konuyla ilgili ne yapabilirim sizce? Ayrıca, hocanın 4 haftalık genel izni 3 haftaya düşürmesi gibi bir durum söz konusu mu? Söz konusu olsa bile bize bunun bilgisini zamanında vermekle yükümlü değil mi?
Ben üniversitenin yönetmeliğinde okuduğumda hiç bir şekilde "Dersin devamsızlık durumu dersin öğretim elemanı tarafından belirlenir" gibi bir madde yok. Bazı üniversitelerin yönetmeliklerinde böyle bir maddeyi görmüştüm. Yani hocanın hakkımızı 3'e indirmesinin yasal bir dayanağı var mı? Varsa nedir? Devam durumuyla ilgili yönetmeliği aşağı bırakıyorum.
Devam durumu
MADDE 29 – (1) Öğrenciler; teorik derslere en az %70, uygulamalı derslere en az %80 oranında devam etmek zorundadır.
(2) Devam durumu öğretim elemanları tarafından derslerde yapılacak ve kayıt altına alınacak yoklamalarla belirlenir.
(3) Devamsızlıkların hesaplanmasında, ders veya uygulamanın o yarıyıl/yıldaki toplam saati esas alınır. Tatillere denk gelen ders saatleri bu toplama katılmaz.
(4) Kurul/komite derslerinde devam/devamsızlık durumu, yönerge hükümlerine göre düzenlenir.
(5) Sportif, kültürel veya bilimsel faaliyetler gibi alanlarda; Rektörlük ile birimler tarafından görevlendirilen öğrencilerin görevli oldukları süre, zorunlu devam süresinin %50’sini aşmamak üzere devamsızlıktan sayılmaz. Türkiye’yi sportif, kültürel veya bilimsel faaliyetler gibi alanlarda uluslararası düzeyde temsil eden öğrenciler için durumlarını belgelemeleri kaydıyla devam koşulu aranmaz. Bu tür faaliyetlerde görevlendirilen öğrencilerin sınav hakları saklıdır. Bunların dışındaki tüm mazeretler veya raporlu olunan süre devamsızlık süresi içindedir.
(6) Devam koşulu yerine getirilen teorik dersler için, başarısız olunması halinde, yeniden devam şartı aranmaz ancak uygulamalı dersler ve sınıf geçme sistemi olan birimler için bölüm kurulunun önerisi ve birim kurulunun kararı ile devam şartı aranabilir.
(7) Derse devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilerin devamsızlık durumu, derslerin bitiminde öğretim elemanı tarafından ÖBS’ye işlenir.
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 298 (Bu ay: 34)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Üniversite Eğitimi ve Yüksek Lisans, Doktora