Merhabalar. PfSense konusunda acemiyim ve yeni bir altyapıda nasıl bir donanım kullanmam gerektiğini hala anlayamadım. Yapılacak senaryoyu aşağıya yazıyorum.
Bir üniversite yurdu var. Tek wan üzerinden 1 gigabit download / 50 mbps upload internet alıyoruz. İnternet gpon üzerinden direkt olarak pfsense üzerine gelecek ve 1 vlan olacak.
Yurtta bir çok wifi6 router ile internet dağıtımı yapılıyor. Herkes wifi ile internete erişiyor. Bu yurtta 120 kişiye yakın insan kalıyor. Herkes aynı anda kullanım sağlamıyor. Aynı anda 50-70 kişi arası kullanım oluyordur. Öğrenciler genelde youtube, online oyun ve sosyal media kullanıyor.
Öğrencilerin erişimi için Captive Portal üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile internete erişim sağlıyorlar. Ve bir kişi interneti tamamen zayıflatmaması için kişi başı 50 mbps indirme - 10 mbps yükleme limiti sağlanacak. Herhangi başka bir işlem yapılmayacak cihaz üzerinde.
Elimde şuan bu özelliklerde bir mini pc var:
Cpu: Intel Celeron J1800 2C/2T 2.41GHz
Ram: 4 GB DDR3
Rom: 32GB MSata
Port: 2 x Gigabit Ethernet
1-) Sizce bu cihaz yeterli mi?
2-) Yeterli değilse nasıl bir şey almam gerekiyor?
3-) Bu senaryo için en F/P ne olur? Yani pfsense yerine ne kullanılabilir?
(Captive Portal ile kullanıcı adı ve şifre sistemi olmalı ve Hız kısıtı olmalı diğer sistemler için de)
Cihaz Resmi :
Özellikler:
CPU: Broadcom BCM963178 - 1.5GHz x 3 cores
(Chip ID: BCM63177_A2, ARM Cortex A7 Triple Core: 1500MHz)
RAM: 256 MB
ROM: 128 MB
WIFI:
2.4 GHz: BCM43227 802.11 b/g/n 2.4 GHz, 300 Mbps
5 GHz: BCM63178 802.11 a/n/ac/ax 5 GHz, 1500 Mbps
USB: 1 Adet 2.0
PORT: Gigabit 3xLAN, Gigabit 1xLAN/WAN
EBAT: 70 (G) x 169 (D) x 61 (Y) mm
GÜÇ: 12V 1.5A Max 18W
Kullanım Klavuzu ve diğer özellikler: https://bireysel.turktelekom.com.tr/tt-cihazlar/Documents/modem-ve-internet/zyxel-11ax-broadcom-dx3200.pdf
SERİAL LOG VERİLERİ:
Bilgiler Serial Bağlantısı üzerinden alınmıştır. Log verilerini aşağıya bırakıyorum. (Yanlış bakılmış veriler varsa düzeltilmesi için yazarsanız iyi olur)
Bir ihtimal dsl özelliğini kullanamasakta router olarak OpenWrt çıkarabilecek kişiler için bilgileri paylaşmak istedim.
İç Resimleri :
Son Giriş: 4 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 10 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 16
İkinci El Bölümü Mesajları: 4
Konularının görüntülenme sayısı: 4.651 (Bu ay: 443)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 6 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Haberleşme ve Dijital Platformlar