Merhabalar sizlerden yazılımcılık kariyerim için öneriler nasıl yol izlemeliyim gibi konularda fikir almak istiyorum
İlk önce kendimi tanıtayim
Adım Kaan Yaşım 17 Açık liseye gidiyorum aralıktaki sınavda başarılı olursam mevzun oluyorum(konu içerisinde lazım olacağı için şunuda söyleyeyim 7.sınıftan beri ders görmedim 7.sınıftan beri okulda 15 günden az bulunmuş olabilirim)
Yazılımla 2020 yazında udemy siber güvenlik kursuyla tanıştım 3 senede çok fazla yazılım dili ve alan değiştirdim 2022 eylülünde kesin olarak karar verdim ve fullstack developer olmaya karar verdim buna vesile olanda engin demiroğun o ay yaptığı java spring bootcampiydi
aralık 2022 tarihine kadar java spring boot çalıştım fakat alaylı olarak tecrübesiz bi şekilde direkt olarak backend java developerı olarak iş bulamam diye front-end alanına geçtim mart ayına kadar html css çalıştım nisan mayısta JS öğrenmeye başladım haziran ve eylül ayları arasında yazılıma zaman ayıramadım sonrasında aniden bi farkındalık geldi ve işin ciddiyetini anladım ve ilerleyebileceğim muhtemel yolları listeledim
1-front-end alanında evde kendim öğrenip alabileceğim sertifikaları alıp öğrendiklerimi kanıtlayan projeler yapıp sonrasında bulduğum bütün staj ilanlarına başvurucaktım
2-yazılımı tamamen boşlayıp 2024 YKSye çalışıcaktım 6 senelik eksiğide 8 ayda kapatmak alaylı olarak yazılımcı olmamdan daha zor gözüküyodu o yüzden bu en son seçeneğimdi
3-front-end ve dersleri aynı anda götürüp yksde elimden ne geliyosa yapıp yazılımla bağlantısı olan herhangi bir bölüm okuyup hem okuyup hemde iş aramayı düşünüyodum
4- 3.nün aynısı tek farkı ders çalışmayıp sadece yazılım çalışıp açıktan YBS okuyup YBS okurken iş aramaktı
ben 1 ve 4.seçeneklere yoğunlaştım ve eylül ayında tekrar tüm günümü yazılımda kendimi geliştirmeye ayırdım
bu sırada bi aile dostumuzun çalıştığı şirkete başka bi dostumuzun oğlunu yönlendirdik yazılımcı olarak fakat kendisinin biraz burnu havada olduğu için ilk işinde 60K maaş istediği alınmadı ama burası ayrı konu
bunları duyuncada benimde aklıma buraya staj için danışmak geldi
ve pazartesi BT departman müdürüyle telefonda görüştüm yaşımı eğitimimi sordu deneyimimi ve yazılımdaki bilgimi sordu bende ne biliyosam saydım ve yüzyüze görüşmeye çağırdı
bugün görüşmeye gittim konuşmayı özetleyeyim
daha genç olduğumu ve alaylı olmayı hedeflediğim için yanlış yolda olduğumu söylediler(buraya azda olsa katılıyorum)
Türkiyede bilgiye değil diplomaya bakıldığını söyledi(kamuda ve gelenekçi şirketlerde böyle olduğunu biliyorum o yüzden bunada katılıyorum)
seni istediğin zaman sana yakın bi yerde staja başlatırım ama sana bir şey katmaz dedi(diplomam olmadığı için ve yapacağım stajı cvme yazsam bile diplomam olmadığı için iş başvurularımda bir geçerliliği olmayacağı için böyle demiş)
daha yaşım erken olduğu için çok dert etmememi en kötü 2 senelik bilgisayar programcılığı kazanıp öyle gelmemi istedi(normalde bilgisayar programcılığı gibi bölümler bana boş bölümler gibi geliyodu ama adamın ilk üniversitesi bilgisayar programcılığıydı ve bilgisayar programcılığı mevzunu olup kamu kuruma girmiş bu yüzden bende bilgisayar programcılığına sıcak bakmaya başladım)
yani haziranda sınava girip temmuzda sonuçlar açıklandığında yazılımla ilgili herhangi bir bölüm kazandıysam ertesi gün gittiğimde staj ayarlayabileceğini söyledi
birde ben bu görüşmeye gitmeden 30 dakika önce instagramda gördüğüm onlyjs akademi diye bir şeye başvurdum bilgi için saat 17 civarlarındada onlar aradı
sistemlerini falan anlattılar bende bugün aklımda kabaca çizdiğim yol haritasını ve adamla geçen konuşmadan bahsettim
danışmanda benim düşündüğüm gibi diploma olmadanda staj bulup tecrübe kazanıp iş bulabileceğim fikrindeydi
sonrasında fiyatlarını sordum 27K dediler ki bu standart paketleri videolu kurs canlı eğitim proje ödevleri genel mentorluk desteği ve üniversite onaylı sertifika içeriyor burda internette bulamayacağım tek bir şey yok üniversite onaylı sertifikalarının geçerliliği muhtemelen BTKakademiden farksızdır
ama profesyonel pakette standart paket + Kişiye Özel Mentorluk
Profesyonel Kariyer Danışmanlığı
İstihdam Güvencesi
(İş Bulunmama Durumunda Ücret İadesi)
Uzman Söyleşisi
(Ürün Geliştirme, Proje Yönetimi vb.)
-sitelerinden alıntıladım
bu paket 38K indirim kodu ile 26K oluyor bu paketteki istihdam güvencesi ve kariyer mentorluğu çekici geldi
ve benim açımdan kayışlar tam olarak onlyjs ile görüştüğüm zaman koptu
onlyjs aramadan önce yazılıma neredeyse hiç sadece sayısal dersleri çalışıp bir yandanda algoritma öğrenmekti(algoritmalara çok hakim olmadığım bunuda müdür söyledi) sonrasında bilgisayar programcılığı kazanıp adamı arayıp staj bulmasını isticektim
ama onlyjs arayınca her şey komple karıştı
onlyjs standart paketi alsam bana bir şey katar mı internetten öğrendiklerimden ne farkı olur standart paket + üniversite yapsam olur mu
onlyjs profesyonel alıp üniversiteye bel bağlamasam mı çünkü istihdam güvenceleri var
onlyjs profesyonel alıp müdürden staj yeri bulmasını istesem profesyonel paketin bi anlamı kalır mı
onlyjs standart + müdürden staja sokması ve üniversite planını iptal mi etsem
gibi bir çok farklı seçenek çıktı ve kafamı karıştırdı siz bu durumda ne yapardınız bana ne yapmamı önerirsiniz
buraya kadar okuduğunuz ve cevapladığınız için teşekkür ederim
Son Giriş: geçen yıl
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 1.272 (Bu ay: 86)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Yazılım Geliştirme Sohbet Bölümü