Yapay zekaya ( Chat GPT Plus 4) sordum ama bir yerden sonra error verdi :)
60ah akü ile çalışan plugin hybrid arabanın 12v çakmak çıkışı ve bunun 15 amper sigortası var.
Soru şöyle;
20v 15Amper 300w laptop adaptörünü bu arabanın 12v soketi kaldırır mı ?
Kaldırmazsa çözümü ne olabilir?
Benim aklıma gelenler şöyle
Seçenekler:
+ Pure sine wave inverter (saf sinüs) 500w güç, tepe gücü 1000w çakmak yuvasından Kullanmak
+ Adaptörün 20v değerini koruyarak daha düşük amper ve watt değerlerine sahip Adaptör kullanmak (sürekli şarjda kalması sorun değil ama ekran kartı vb için yeterli güç sağlanır mı ?) Elbette zarar verir mi bilgisayara? Adaptör sorun değil.
+ Daha düşük donanım da laptop ile değiştirmek(daha düşük watt değeri isteyen adaptörlü)
Aracın garantisi var, harici bir şey bağlayamıyorum aküye.
Çok çıkmazdayım, Saygılarımla
Aklımın almadığı bir çıkmazın içindeyim. Yapay zeka bile bir noktadan sonra saçmaladı ve çözemedi.
RAV4 Plug-In Hybrid 2021 model kullanıyorum. Ancak akü 60Ah Çakmaklık soketi de 15 Amper sigortaya sahip.
Sorunum;
Laptop adaptörüm 300w güç çekiyor ama bunu arabada şarj edebilecek sistemi bulamıyorum. Eski laptopum 65w güç çekiyordu ve Modifiye Sinus olan 300w basit bir inverter ile çok çok rahat bir şekilde tüm gün şarjda tutabiliyordum. Fakat yeni laptop adaptörü 20volt (100v-240v) 15Amper 300w güç istiyor ve bunu şarj edemiyorum..
• 1100w Modifiye Sinüs inverter aldım, çakmak soketinden kaldırmıyor. Aküye bağlamam gerek ama bu bir seçenek değil.
Aslında Akü 'ye bağlayabilsem tam sinüs bir cihaz ile sorunum ortadan kalkacaktır eminim ki ama bu bir seçenek değil maalesef ki.
• Çakmak yuvası 15amper ve 3 kez sigortayı yaktım ve değiştirdim.Mercedes GLK jip modelinde 1100w inverteri denediğimde aslında harika şarj etti bilgisayar açıken ama sağlam bir yüke bindirdiğimde çakmak yuvasına taktığım fişin cam sigortasını patlattı.
• Sigorta değerini yükseltmek istemiyorum, ısınma veya yanmaya sebep olmamak için.
Şöyle oluyor;
1100w olanı kullandığımda eğer bilgisayar kapalı ise şarj ediyor. Fakat bilgisayarı açtığımda zorlandığını görüyorum. Voltaj dalgalanıyor sürekli ve 12v dan daha düşük oluyor. Hatta sekmeler arasında geçiş yaparsam inverter üzerinde ki voltaj ekranında voltajın 11.5v a kadar indiğini görüyorum ve zaten sonra bağırarak acı acı biippp biippp sesi ile elektrik vermeyi kesiyor. Genelde voltaj düşük oluyor ve sesle birlikte elektrik vermeyi kapatıyor. Hele ki Premier Pro vb program açarsam zaten hiç şansım yok. Yalnızca kapalıyken şarjı kaldırıyor.
Şimdi bilmediğim için soruyorum,
○ 500w Tam Sinüs (Saf Sinüs, Run Sine, Pure Sine Wave) bir cihaz alsam, tepe çıkışı anlık 1000w. Bu 15amper çakmak sigortasında doğru çalışır mı ?
○○○ Yada adaptörün 20v değerini sabit tutup amperi biraz daha düşük bir adaptör kullansam laptopa zarar verir miyim ? Adaptör sorun değil ama laptop değerli. Uzun sürede şarj etmesi de sorun olmaz. Zaten bir kez şarj ettikten sonra 4 saat rahat kullanırım gün içerisinde bir kaç kez takarım veya tüm gün kalsın şarjda sorun değil.
Bunlar dışında alternatif çözümlere de açığım. Aracın elektrik aksamına ekleme yapmadan, garantiye zarar verecek bir şey olmadan farklı cihazlar, fikirler herşey.
Yazının uzunluğu için üzgünüm arkadaşlar, umarım okumaktan çekinmezsiniz, çünkü tek seferde tüm sorunu anlatmak istedim.
Teşekkür ederim
Son Giriş: 4 ay önce
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 19
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 676 (Bu ay: 14)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Elektronik ve Mekanik