arkadaşlar merhaba başlıkta da belirttiğim gibi sanki bi sorun var çözemediğim o da oyunda iken 300 fps ile başlayıp 3 4 dk sonra 60 fps e sabitlenen bi durum var. özellikle cs 2 oynunda oluyor. oyun daha yeni ve sürekli update aldığının farkındayım ama bu sorun oyunla mı alakalı benle mi alakalı bilmiyorum net olarak.
öncelikle belirteyim bazı şeyleri :
i7 10750h işlemci
rtx 3060 ekran kartı
monster tulpar t7 v20.3
16 ram falan filan diye gidiyor.
bi kaç farklı şeyi düşünerek bişeyler yapmaya çalıştım ama oyuna girince işin rengi değişiyor nedense. genel kullanımından memnun olmama rağmen bi stres atmak için girdiğim oyunda beni böyle sıkıntıya sokması hoşuma gitmiyor.
bağlı bi konu olarak şunu da ekleyeyim orda daha önce olan sorunumu ve çözemediğimi de belirteyim.
monster müşteri hizmetleri ile 1 saate yakın konuşmama rağmen onlarda benimle aynı yerlerde tıkanıp kaldı. acaba bilmediğim bişey mi kaldı diye düşünüyorum bi çözüm üretmem lazım yardımlarınızı bekliyorum.
ilgili konu :
https://forum.donanimhaber.com/i7-10750h-ile-rtx-3060-darbogaz-sorunsali--157407441
-bu arada şöyle bi durum daha var ekleyeceğim. igpu ve dgpu modları arasında pc açılmıyor geçiş yapmaya çalışmama rağmen. bütün güncellemeler okey zaten güncelleme sorunum yok. ekran kartı ve işlemci ile alakalı daha doğrusu pc de güncelleme ile alakalı sorunum yok sürekli updateleri kontol ediyorum. işim gereği kullandığım programlar için de geçerli çünkü bu durum. pc güncel olmak zorunda sürekli olarak.
-ısınma ile alakalı normalde gözle görünen bi sorun yok. 79 80 arasın max görebildim şimdiye kadar.
atladığım bilmediğim ya da benim sorunum olmayan bişeyler var mı bilmek isterim.
0.78 ghz sorunu
intel 7 10750h 2.6ghz turbo ile 5ghz hıza sahip 45w pl1 85w pl2 seçeneği sunuyor normalde. bu voltaj değerleri xtu da ayarlanmıyor fakat throttlestopda ayarlanabiliyor. ben 2 sini de kullanıyorum ama
throotlestop kullanmak istemiyorum artık. olması gereken beni hiç bu durumlara sokmadan bu sorunları kontrol edebilmesi zaten laptobun.
bios mu denemedim igpu dgpu mu denemedim güncelleme mi yapmadım. herşeyi denememe rağmen sonuç hep buna dönüyor ve donanımla alakalı hatalar görüyorum ben direk. benim çözebileceğim sorunları aşıyor bundan sonra. gene de bilen yapabileceğim falan bişey olursa yardımlarınızı bekliyorum. @Donanımhaber desteklerinizi bekliyorum.
-termal macunları biraz önce yeniledim ısınma sorunu yoktu pc de zaten ama gene de deneyeyim dedim belki sorun vardır kurumuştur falan. fanları temizleyeyim dedim fanlar tertemiz bakınca hiç bir sorun görünmüyor sıcaklıkla alakalı ama pc resimde göründüğü üzere testte 42 derece test bitince 36 - 33 derece arasında geziyor. ben burda bi mantık hatası arıyorum neden bilmiyorum ama bu pc sıcaklıkla alakalı sorun yaşamamalı.
yabancı bir forumda okuduğum kadarıyla şöyle bişey söylemişler. laptop şarj aleti şarj soketi ya da batarya 3 lüsünden birisi işlemciyi kısıyor yeterince besleyemiyor diyip batarya şarj soketi ve adaptörü aynı anda değiştirip 0.78 den kurtulduğunu yazmış bi arkadaş.
ihtimal dahilinde 2 senelik laptobun şarj aleti ne kadar zorlanmış olabilir de ne kadar güç çekmiş olabilir de böyle besleme sorununa yol açsın diye merak ettim.
i7-10750h ile rtx 3060 Darboğaz sorunsalı
Arkadaşlar merhaba. uzun zamandır zaten forumun takipçisiyim ama kayıt olma ihtiyacı duymadım şimdiye kadar. ama ne zaman başım sıkışsa bakacağım 2 3 yerden birisi burası olurdu ve kolay çözümleri rahat bulurdum. bir mühendis olarak artık biraz daha aktif kullanıcı olmayı ve bilgilenmeyi ve bildiğim kadarıyla da yardımcı olmayı istiyorum.
tabi çoğu insan gibi bende sorunumla geldim :) sorunuma geçmeden önce şimdiden teşekkür ederim ilgilenen arkadaşlarla. uzun zamandır teknoloji ile hem mesleğim hem merakım dolayısıyla iç içeyim ve güncel kalıyorum çoğu konuda kendimce.
ama şu an şahsi laptobumla alakalı bir sorun yüzünden çözüm bulamadığım durumlara düştüm. sorunum basit ve çözümü basit değil :)
monster tulpar t7 v20.3 kullanıyorum. i7-10750h işlemci ve rtx3060 lı bir 2021 modeli laptop. ben bana söylenene göre 2. kullanıcısıyım. alalı bi 7 ay civarı oldu. laptobun genel özelliklerinden memnunum. ( iş için farklı pc var ama iş yerinde keşke eve getirebilsem :) ) eve gelince en azından ufak stres atayım biraz eğleneyim maksadıyla uzun zamandır oyun oynamadığım için benim bi steam hesabım vardı bari CS oynarım 3 5 stres atarım dedim. zaten sorun da bundan sonra başladı. dışardan bakınca çiçek olan laptobum garip bi şekilde oyunun 5 ila 10. dk ları arasında 200 küsür fps ten 60 a düştü. ben dedim ısındı mı acep. yok ısınma yok zaten fanlar çalışıyo harici bir soğutucu da var altında. sıcaklık 44 ile 71 derece arasında geziyor. hiç 80 i de geçtiğini hatırlamıyorum bu arada.
dedim bi sorun olmalı böyle olmaz. önce ekran kartına ufak bi bok atayım dedim güncel değildir falan güncel çıkınca ram mi yetmiyo dedim yok 16gb yeter ya o kadar düşme dedim. sonra 2 ay önce macunları değiştirdim titizlikle. zaten aldıktan sonra format atıp değiştirmiştim bi daha değiştirdim sırf canım sıkıldı diye. aklıma işlemci gelmiyordu ta ki oyuna girip işlemcinin ısınmamasına rağmen ekran kartına DARBOĞAZ yapıp oyunu 50 60 fps e çektiğini düşünene kadar. araştırmalarım sonunda eski versiyonlarını da amatörce kullandığım ThorottleStop ile dedim ben bunu bi tam öğreneyim arpası az geliyorsa ben buna biraz voltaj biraz akım vereyim bişeyler olur heralde dedim. sonra oyuna girince istemsiz gene 200 küsürlerden 50 60 a düşmeler devam etmeye başladı. ya diyorum windows güncelle bişey yap driverleri bişeyler yap derken derken yok yani makul olabilecek bütün herşeyi takıntı haline getirip tek tek toplayıp düzenleyip güncelledim. şimdiden belirtmek için söylüyorum yanlış anlaşılmasın diye. burda benim aslında pc den beklediğim şeyler öyle ekstrem beklentiler değildi 100 200 arası fps versin en azından adam vurayım da bi 2 kendime geleyim stres atayım olayı tamamen farklı bişeye dönüştü. şu an sadece merakımdan artık içinde dışında ne var ne yok diye karıştırmaya bu nası bu nası diye merak etmeye başlayınca 1 aylık serüven sonucunda bir kaç uyanış oldu ve stresim bi nebze azaldı ( ama oyun oynayamadan .......... :) ). bilmediğimden korktuğum şeyleri öğrendiğim için şu an daha çok canım sıkılıyor mesela biliyorum diye.
özetleyecek olursam i7 10750h işlemci 3060 ekran kartına darboğaz yapıyor. ve throttle stopta limitlere gelince sadece pl2 hatası alıyorum. bu hata da power limit 2 olarak geçiyor ve turbo bost için kullanılıyor diye öğrendim. ( yanlış olabilir lütfen yanlışsa düzeltin )
pl1 power limit 1 benim işlemcim için önerilen 35w
pl2 power limit 2 önerilen 80w
ben bunları 200 e çekip kullanıyorum nedeni saçma ama ne kadar çekerse çeksin modunda öyle bi sayı yazdım.
bu da yanlış olabilir ama yapanın da zarar etmediğini gördüm. 35 ise 80 ise farketmez 200 de versem 35 olur dedim maxı o olduğu için.
ve zaten işlemci max 32w ları görmüştü rekor olarak sanırım daha üstünü göremedim hiç. turbobost dahil.
ve bunların yanında speedshifti 90 da kullanıyorum normal bir performans modu.
oyun oynarken 0 a çekip işlemciyi tam kapasite kullanmak için değişiklik yapıyordum.
bu değerler içinde benim yanlış bildiğim bişey varsa eğer düzeltirseniz sevinirim.
artık sıkılmaya ve yorulmaya başladığım için sabahın 5 inde foruma bir yazı yazıyorum. eklerde de güncel kullandığım ayarları belirteceğim.
bildiğim kadaryıla da bu işlemciye OC yapılmıyor. bu da beni ayrıca rahatsız etti.
naçizane çözümlerinize ihtiyacım var. teşekkür ederim şimdiden.
pc özellikleri olarak ekstra bişey lazım olursa diye bırakayım şöyle :
*not : naçizane tavsiyemdir. ben yandım siz yanmayın eğer bilgisayar alacaksanız yakın zamanda özellikle işlemci ile ekran kartı arasındaki darboğaz sorunu var mı yok mu iyice araştırın.
ben alırken sorun olacağını hiç düşünmemiştim ama çok büyük sorunmuş ve son 1 aydır kursağımda bıraktı 2 gram eğlencemi. iyi forumlar dilerim.
**dipnot : satacam az kaldı sinirden kudurttu bu pc beni. eğer çözemezsek laptop önerilerine açık olacağım çözersek ne ala.
Meslek: Mühendis
İlgi Alanları: teknolojik gelişmeler, robotlar, AI tools,
"Makineleri legolarla değil, mühendislikle oynayan biri olarak, karmaşık sorunları çözmek benim işim. Mühendislik, sadece çözüm üretmek değil, aynı zamanda sorunları yaratıcı bir şekilde ele almak demektir. Her proje, bir sonraki adımın temelini atar. İşte bu yüzden her imza, bir mühendislik eseridir. Saygılarımla. |
Mekatronik robotik ve otomasyon Mühendisi. kısaca meendis falan işte. |
Son Giriş: 12 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 12 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 5
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 395 (Bu ay: 10)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: İşlemci