SON SÜRÜM BIOS SİSTEM İLE UYUMLU DEĞİL SANIRIM YARDIM
Öncelikle selamünaleyküm,
- Sistemim şu sekilde;
- İşlemci: AMD Ryzen 7 1700X
- Anakart: ASUS ROG STRIX B350-F Gaming
- Ekran kartı: ASUS ROG STRIX 1080 256bit 8 GB
- RAM: Crucial 2x8GB 3000MHz Single modül( tek tek alındı)
- PSU: Corsair 750M+Gold
- SSD: Samsung 850EVO 500GB
- HDD: WD blue 1TB
Sistemi alalı 7 yıl oldu. 2017'de almıştım.
Çok bir sıkıntı yaşatmadı çok şükür. Fakat son 1 aydır sürekli sıkıntı yaşıyorum farklı farklı.
İlk sorunum sıvı soğutucu ile ilgiliydi onu çözdüm. AMD stok fan aldım. Zaten ne olduysa ondan sonra olmaya başladı. Sıvı soğutucu ile ilgili sıkıntı olduğunu nasıl anladın derseniz işlemci sıcaklığı anormal derecede masaüstünde iken 75'C de sistem açık kaldıkça bu sıcaklık artıyor ve kendi kendine kapanıyordu bilgisayar. Sıvı soğutucu ile alakalı bir sıkıntı olduğunu anladım ama emin olmak için bilgisayar ve bilişim mağazasına götürdüm. Sonuç tahmin ettiğim gibiydi. Neyse sorunu stok fan alarak çözerim diye tahmin ettim, çözdüm de bir nebze...
Stok fanı takmak için olan aparat yoktu 2 hafta bekledim demir parça braket deniyor sanırım. Arka taraftan tutturmak için kullanıyor. Bende yokmuş sanırım ya da toplarken arada kaynadı.
Braket geldi fanı takmak için elleri sıvadım ama sanırım sıvadım derken daha berbat oldu.
Fanı takmak için uğraştım takamadim ilk başta. Sonra dedim ki anakarti çıkartıp takmak lazım bir yandan tutup bir yandan vidalamak imkansız. Birinin yardım etmesi lazım. Anakartın resmini vs çektim. Bütün dinlerin soketlerin vs kabloların takıldığı yerleri. Sonra anakartın vidalarını çıkartırken dedim riske girmeye gerek yok. Vidaları tekrar taktım soket ve pinlerini vs her şeyini aynı şekilde taktım. ( olay buradan sonra kopuyor ) Ondan sonra fanı yardım alarak taktım bir şekilde.(termal macunu da sürdüm)
Kasayı açtım her şey güzel çalışıyor bir de ne göreyim...o ışık. Herkesin muzdarip olduğu o ışık. Beyaz bir ışık yaniyor(aşağıdan yukarı şekilde Turuncu/DRAM, Kırmızı/CPU, Beyaz/VGA, Yeşil/BOOT) VGA ışığı olduğunu gördüm tabii bunu ilk başta bilmiyordum araştırdım ve sonradan öğrendim. Birkaç kez aç kapa yaptım. Sonra beyazdan kendi kendine yeşile döndü.
Bilgisayar açıldı ve klavyeye vs güç geldi.(klavyenin ve mikrofonun ışıkları yandı. Öncesinde beyaz ışık varken ekrana görüntü gelmiyordu, klavye, mouse ve mikrofon ışıkları yanmıyordu.)
Yeşil ışık yanmaya devam etti herhal dedim iyi bir şeydir. Sonuçta bilgisayarı acıdı. Siyah ekranda beyaz yazıların olduğu bir yere attı beni F1 run setup vb gibi bir şey yazıyordu. Bastım BIOS'a attı. Oradan baktım sıcaklık değerleri vs her şey normaldi. ESC basıp masaüstüne döndüm normaldi hatta oyuna filan bile girdim. Sıkıntı yoktu. Fakat benim BIOS sürümü eski olduğu için güncelleme yapayım dedim. Anakartın modelini yazarak ASUS sitesine girdim anakart modeline ait olan en son sürüm BIOS'u flash belleğe attım. Daha önce BIOS güncellemesi yaptığım için bilgim dahilinde flash belleği kasaya taktım BIOS'a girip güncelleme yaptım. Bilgisayar açılırken ki ekrana çıkan ASUS'un ROG logosu değişti metalikti.
Kırmızıya döndü ben şahsen beğenmedim. BIOS güncellendi sonrasında bilgisayarı kapatıp açtım, beyaz ışık yine yanıyor ekrana görüntü gelmiyor. Hay dedim.Kapat aç yaptım 5-6 sefer sonra baktım dedim RAM'leri, ekran kartını kontrol edeyim dedim. Biraz bastırdım üzerlerine. Ekran kartına ve RAM'lere. Ekran kartının güç pin girişlerine baktım vs. tekrar son kez deneyim dedim beyaz ışık yeşile döndü sonra elektrik vs geldi yine PC normal şekilde açıldı fakat bu sefer yeşilden sonra ışık söndü. Yani normalde olması gereken oldu. 4-5 gün aralıksız oyun oynadım açıp kapattım devam ettim hiç sıkıntı olmadı.
Fakat dün akşam saatlerinde bilgisayarı açmaya çalıştım 19 saatlerinde. Beyaz ışık yine yanıyordu ve bu sefer ne yaptıysam düzelmedi ekran kartı RAM'ler vs tak çıkar yaptım silgi ile sildim pinlerini olmadı. Bu arada forumlarda çoğu konuları okudum ve bilgi dahilinde yaptım. Kablodan mi desem, ekran kartından mi desem bilemedim. Ekran kartından desem daha 1 gün öncesinde oyun oynuyordum gece 00.00'da kapattım bilgisayarı. Sabah diyalize gittim 4 saat(diyaliz hastasıyım) öğlen geldim yattım. Akşam 19.00 civarı açtım bu beyaz ışık yanıyordu yani arada geçen zaman diliminde kendi kendine mi arızalandı bu ekran kartı anlamadım. Kablo ile alakalı mi bilemiyorum. Kabloda yok başka denesem.
GÜNCELLEME:
Nasıl anlatsam bilemedin uzuncana yazayım.
1.adım MediaMarkt'tan geldim bilgisayarın bağlantılarını yaptım.
2. kasanın Power tuşuna bastım açtım.
3. kasanın anakart üzerindeki o LED ışıklar sırası ile turuncu, kırmızı, beyaz yandı. Beyaza gelince birkaç saniye yanık kaldı ve tekrardan turuncu, kırmızı ve beyaz yandı. Bu sefer beyaz LED sürekli yanık kaldı. Ekrana görüntü gelmedi.
4. böyle olunca tekrar BIOS pilini çıkarttım 4-5 dk bekledim. Sonrasında geri taktım.
5. bilgisayarı tekrar başlattım. Bu sefer sırası ile yandı beyaza kadar yine sonra tekrar baştan beyaza kadar yani toplam 2 sefer yandı. Sonra yeşile döndü rengi.
6. ekran açıldı yazılar vs geldi.
7. F1 bastım BIOS'a attı.
8. BIOS ayarları default da idi. Fakat BIOS sürümü en son sürümdeydi. B350-F Gaming ASUS sitesinde yer alan en son güncelleme.
9. hiçbir ayara dokunmadan ESC basıp masaüstüne dönecek mi dönmeyecek mi ona bakayım dedim.
10. ESC bastım ekran karardı.(simsiyah ekran)
Ama mouse hareket ettirip görebiliyordum. Ekran siyah ama mouse imleci gözüküyor. Hareket ettiriyorum vs.
11. şifre girme ekranı gelmesi gerekiyordu normalde kullanıcı şifresinin olduğu yer. Orada siyah ekran ve sadece mouse imleci olduğu için bir tahminde bulunup şifremi yazayım dedim.
12. şifreyi yazdıktan sonra enter tuşuna basmadan masaüstüne geldi.
13. masaüstüne geldim ama masaüstünde hiçbir dosya vb şey gözükmüyor.
14. sağ Click yapıp yenile yaptım birkaç sefer olmadı.
15. sonra sağ Click yapıp görüntü ayarlarına gireyim dedim. Görüntü ayarı penceresi aşağıda açılır şekilde gözüküyordu ama ekranda(masaüstünde pencere yoktu)
16. aynı işlemi başlat yerinin oradaki ayarlar kısmı içinde denedim ama onda da aynısı oldu. Pencerenin açıldığını görüyorum fakat ortada pencere yok.
17. görev yöneticini açayım dedim onda da siyah ekran geldi ve mouse imleci gözüküyordu.
18. bilgisayarı kapatıp yeniden açayım dedim ya da yeniden başlat diyeyim dedim.
19. yeniden başlat dedikten sonra PC yine aynı yerde takıldı beyaz LED ışıkta. Ekrana görüntü gelmedi.
20. tekrar BIOS pilini çıkarttım ve taktım. Yine BIOS'a attı ekran vs açıldı. BIOS'a attıktan sonra eski sürüm BIOS yükleyim dedim ama yükleyemedim kabul etmedi dosyayı görüyor üstüne tıklıyorum yüklemesi için ama olmuyor.
Şu an BIOS açık öylece duruyor bilgisayar açık şekilde.
BIOS güncelleme öncesinde 4801 sürüm kullanıyordum 2019'da çıkan sürümü. En son sürüme güncelleyim dedim ama sanırım sistemim son sürüm için uyumlu değil. Güncelleme sonrasında 1 2 kez anakart üzerinde beyaz LED yanıyordu ve ekrana görüntü gelmiyordu. Aç kapa yaparak vs sorunu hallettim sandım. 4-5 gün hiç sıkıntı olmadan oyun oynadım. Sonrasında bir gün akşam açayım dedim açılmadı beyaz LED hatası aldım yine ekranda görüntü yok ve mouse klavyede güç yoktu. Kasada elektrik vardı fanlar RGB ışıklar vs yanıyordu. Aldığım yere götürdüm adamlar BIOS'tan dedi. Ben ekran kartı ile alakalı sanmıştım. Sonra BIOS pilini çıkartıp taktılar. Görüntü vs geldi BIOS'a girdiler sonrasında masaüstüne girdiler gösterdiler hatta bak açılıyor senin bileşenlerde sıkıntı yok dediler. İyi bari dedim.
Kasayı alıp eve getirdim kablo bağlantılarını yaptım güç düğmesine basıp açtım yine aynı sıkıntıyı yaptı. Bu sefer de ben kendim yapmayı dedim BIOS pilini çıkartıp yine aynı şekilde açıldı bilgisayar ekran geldi. BIOS'a attı beni. Dün 09.08 tarihinde bu işlemi yaptıktan sonra BIOS'ta RAM ayarını d.o.c.p olarak ayarladım. Fan ayarını standarttan fule çektim sonra ayarları kayıt edip çık dedim. Normalde bilgisayar başladığında oturum açma ekranı geliyor şifre yazıp giriyorsunuz. O ekrana gitmesi gerekirken simsiyah bir ekran geldi ama mouse imleci görünüyordu anlamadım. Ekran siyah ama mouse imleci görünüyor hatta hereket ettirebiliyorum. Sonrasında dedim ki belki görüntüde bozukluk oldu ben en iyisi şifreyi yazıp deneyim. Şifreyi yazdım masaüstüne direk attı beni. Bu sefer de masaüstündeki klasörim uygulamalarım oyunlar vs görünmüyordu. İmleç hala görünüyor bu arada ama tuhaf bir kasma vardı. Sonra görev yöneticisine girip bakmak istedim normal girdiğiniz zaman mavi ekranda size 4 5 farklı seçenek çıkar ya orada Görev Yöneticisi'ni aç dersiniz. İşte o mavi ekran gelmedi onun yerine siyah ekran vardı yine ve imleç görünüyordu hareket filan ettiriyordum. Sonra ESC bastım beni tekrar masaüstüne attı. Masaüstünde uygulama olmasa da benim alttaki görev çubuğunda Google vardı ona tıkladım normalde açık görünse de pencere görünmüyordu Google penceresi. Ama aşağıda açık görünüyordu.
Sonra başlat kısmından yeniden başlat dedim tekrar aynı sıkıntı oldu yine BIOS pilini çıkarttım tekrar taktım bekleyip. BIOS'a girip ayarlara dokunmadan direk ESC basıp devam ettim. Bu sefer normal bir şekilde başladı bilgisayar hatta anakarttaki ışık vsde söndü. Oyuna girdim denemek için ama aşırı bir drop sıkıntısı ve ısınma var gibi geldi. Gece kapattım 01 gibi. Bugün akşam üzeri tekrar gireyim dedim ama aynı sıkıntı oldu tekrar BIOS pilini tak çıkar yaptım BIOS'tan direk ESC basıp normal şekilde açtım bilgisayarı. Sanırım BIOS sürümü sıkıntılı.
Son Giriş: 3 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 33 (Bu ay: 1)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Teknik Yardım