3D STANDART TESTİNDE SİYAH EKRAN SORUNU
5 Yıldır kullandığım bilgisayarımda 5 yıldır oyunadığım Rust, CS gibi oyunlara girdiğimde veya bilgisayar kafasına göre siyah ekrana düşüyor. Siyah ekran olduğunda kısa süreliğine arkada açık olan uygulamaların sesi gelmeye devam ediyor. Ekranın üstünde ise monitörün HDMI2 yazısını görüyorum ki bildiğiniz gibi HDMI kablosuna görüntü geldiğinde(televizyonlarda da olur) monitörünüz hangi kanalı kullandığınızı göstermek için kullanır. Özetle görüntü gelmiyor.
Aklınıza gelebilecek her türlü donanım yazılımını güncelledim evet.
Ramlari okuyor ,çıkart tak , temizlik, kablo kontrolü her şeyi yaptım.
Anakart arkasında 4 tane lamba olur onlardan hatayı tespit edebilirsin diyeceksiniz, kasamdan dolayı oraya görüş sağlayamıyorum. Turuncu ışık var ama evet. Fakat ne yanarsa yanıyor olsun her şeyi denedim yani donanımı siyah ekran almadan hemen önce kontrol ediyordum defalarca sıkıntı RAM, GPU,CPU da gözükmüyordu. Güç kaynağımı kendim açıp baktım mühendisim, elektronik parçalarında görülür bir zarar görme yoktu ve tertemiz toz yok bir şey yok. Güç kaynağı yetersizdir diyecek yarışmacılarımız, yıllardır 750 w kullanıyorum bu sistem için , yeterli miktarda. Dediğim gibi durduğu yerde yapmasa da ya yıllardır kullandığım uygulamalara girerken yada girdikten yarım saat vs sonra bu sorun ortaya çıkıyor.
SDD ve HDD lerimde temiz.
Sıcaklıktandır diyeceksiniz, değil. CPU , GPU, Ram sıcaklıkları normal değerlerinde oluyor bu durum olduğunda.
İnternette izlemediğim hintli videosu kalmadı her şeyi denedim. Anlaşılan yabancı forumlarda vs insanlar çözümü bulabilmiş değil. Güç kaynağını değiştiren olmuş olmamış.
İp ucu olarak anakart üzerindeki CMOS pilini yani Bios ve Uefi bilgilerini depolayan pili çıkarttım ve bilgisayar parçalarını söktüm.(Bİr Hintli kardeşimiz Bios kaynaklı olduğunu bu şekilde bios sıfırlayarak düzeleceğiniz söylemişti.) Yarım saat sonra herşeyi geri takıp çalıştırdığımda sahiden bios resetlenmişti ve 1 gün boyunca hata almadan çalıştı. Daha sonra gene hata verdiğinde pili komple çıkartıp kullandım, ilginçtir 1 gün yine hata almadan devam ettim tekrar hatalar başladı. Pili yenileyerek devam ettim düzelmedi.
Yani bana kalırsa durum bios kaynaklı.
OCCT programı testlerinden bahsedeyim,
CPU+ RAM , CPU , MEMORY, VRAM, POWER(bios resetlemeden önce bundan da kalıyordu) bu testlerden geçiyor. Ama ne zaman iki 3D STANDART testine başlıyorum 1. saniyeyi görmeden siyah ekran merhaba diyor.
Durum bu çözen veya fikri olan dedektif var ise dikkatim sizinle tanrı yardımcınız olsun millet. Umarım unuttuğum birşey olmamıştır. Yazınız sorunuz, kafa yoran herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
Bilgisayar özellikleri ;
İşlemci 11th Gen Intel(R) Core(TM) i5-11400F @ 2.60GHz, 2592 Mhz, 6 Çekirdek, 12 Mantıksal İşlemci
Yüklü Fiziksel Bellek (RAM) 16,0 GB
Sistem Üreticisi Gigabyte Technology Co., Ltd.
Sistem Modeli B560M DS3H V2
Ekran Kartı Radeon RX Vega 56
AMD Radeon Adrenalin Edition Sürümü 24.9.1
Win 11
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 71 (Bu ay: 5)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Teknik Yardım