Ekran kartı seçimi i5-6600
Yıllardır oyun oynamıyordum. Geçen biraz oynamamla zehiri aldım. Elimde geçen i5-6600 işlemci anakart 2x8GB DDR4 2666 Ram, Yaklaşık 2008 yıllarında aldıpım FSP Bluestorm II 500w PSUm'var, anca iki yıl kullanmıştım, 2 adet 6 pin besle çıkışı var.
Bu sistem için ekran kartı düşünüyorum. Malum darboğaz oluşuyla ekran kartının tam performansını alamıyorsunuz. Eski sistemimden bunu iyi biliyorum. Yukarıdaki sistem için aklımda 2060 Super, 3050 veya 6600xt gibi kartlar var, Darboğaz hesaplayıcıda sınırdaki kartlar bunlar gözüküyor. Çıkabileceğim, önerebileceğiniz kartlar hangileridir?
LAPTOP ram seçimi
Laptopumun ramini 2x8gb olarak yükselteceğim. İşlemcim 3500u ve 2400mhz ram destekliyor. Burda 2400mhz CL16 Ram, yoksa 3500mhz cl22 ram almak mı mantıklıdır?
JLH 2003 Class A DIY Power Amfim
Herkese merhaba,
İlk dinlediğimden beri yaklaşık 7 yıldır Class A amfi kullanmaktayım. Ses kalitesi olarak gerçekten iyiler.
Rahmetli John Linsley Hood İngiliz elektronik mühendisi ve DIY ciler için 1969 yılından beri anfi tasarım paylaşımları var. İlk yaptığı ve bir dergide yayınlanan class A anfi 1969 versiyonunda çıkış sinyali bir kondansatör üzerinden hoparlöre ulaşmakta. 1996 yılında bir güncelleme gelerek bu kondansatör kalkıyor ve LM serisi voltaj regülatörleri kullanılıyor. Daha sonra bu Voltaj regülatörlerinin devreye salınım yaparak bozulma yaptığı tespit edilerek 2003 yılında son halini alıyor. İlgili makaleye burdan ulaşabiliriniz.
https://sound-au.com/tcaas/jlhupdate.htm
Gelen kart üzerindeki elektrolitik kondansatörler ve 2N3055'ler çakmaydı. Girişte kullanılan 330pf(C2) için elimdeki polisitrenlerle değiştim hemen. Yine giriş kapasitöründe(C1) birkaç denemeden sonra SSCB zamanından kalan yağlı kağıt kondansatörle çok iyi sonuç aldım. 2N3055'ler yerine önerilen MJ15003G leri onsemi marka olarak kullandım. Filtre için kullanılan 220uF leri Elna Silmic II'lerle değiştim. Bana gelen kart kanal başına 4 çıkış transistörlüydü ben Daha çok güç almak yerine daha iyi ses kalitesi için bunu ikiye düşürdüm. Yine daha iyi ses için feedback kondansatörünü söktüm. Ses kalitesinde artış oldu (özellikle üst frekanslarda) fakat dip gürültüsünde artış, offset devresinde kararsızlık, offset'te ısınmaya bağlı kayma, şebeke voltajı değişiminde ofsette kayma arttı. Makalede belirtilen iyileştirmelere bakarak offset devresindeki transistörleri MPSA56'lar ile değiştim ve JFET kullanarak sabit akım devresi ekledim. Dip gürültüsü ve kararsızlık konusunda baya stabilite yakaladım. Şu an standart bir besleme devresi kullanıyorum fakat ilerde bir regüleli besleme yapmayı düşünüyorum. Her açılışta ısınmayı bekeleme ve bir offset ayarı istesede buna değer :)
Sukünet akımını 1A olarak ayarladım, bunu geçince basslarda artış, tizlerde kayıp başlıyor belki .47uF kullandığım giriş kondansatörünü daha düşük seçerek yine 1.2A da deneme yapmak istiyorum. Bu şekilde 10-12W güç alıyorum zaten gayet yeterli ev için.
Ses kalitesine gelirsek gerçekten bize övüldüğü gibi olduğunu anladım. Enstrumanlar tane tane geliyor hepsi ayrı ayrı anlaşılıyor. F5'e göre üst frekansları ve arka plan sessizliği iyi değildi fakat basslar daha anlaşılırdı. Giriş kapasitörünü yağlı kağıt ve filtre kapasitörlerini iyileştirince üst frekaslar ve detay seviyesi gerçekten çok arttı. Şu an kesinlikle eski anfimden daha fazla keyifle dinliyorum.
Her nekadar canlı gibi olmasada fikir vermesi açısından iki adet video ekliyorum.
PC'de Müzik - USB Filtreleme - VolumioPC
Herkese merhabalar,
Son 1 yılda geçirdiğimiz pandemi döneminde evde kaldığımız dönemde uzun zamandır elden geçirmek istediğim müzik sistemimi baya topladım. İlk önce hoparlörlerim, sonra class a F5 anfime yapacağım iyileştirme birden JLH 2003 projesine döndü(buda ayrı hikaye), buda bittikten sonra DAC için bykoz elektroniğe başvurdum. Bu zamana kadar pek üzerine eğilmediğim işin digital kısmı için yaptığım araştırmalar ve denemeler sonunda "digital nasıl olsa kablonun ne kadar etkisi olabilir ki" modundan üzerine eğilmesi gereken, ciddi iyileşmeler yapılabilecek bir konu olduğunu anladım.
DAC'ımı USB üzerinden bilgisayarıma bağlıyorum. Windows, dinlediğiniz dosyaları mesela bir CD çalar gibi direkt (bit perfect) değil aynı anda değişik sesler çalması v.b. nedenlerden direkt olarak göndermiyor, değişime uğruyor. Çeşitli playerlar (foobar, mediamonkey v.b.) standart ve asio sürücüleri denesemde ilk etapta Philips Android TV'im de DAC'ı bağladığım zamanki kaliteye ulaşamadım(Bu durumu düzelten ücretli yazılım ve donanımlar olabilir mesela ROON veya apple'ın bu kısımda çok daha iyi olduğu söyleniyor). Sonra kısmen ücretsiz Volumio işletim sistemiyle tanıştım. Asıl Raspberry Pi için yapılmış bir işletim sistemi fakat PC versiyonuda mevcut. USB üzerinden boot edebiliyorsunuz, HDDnize de kurabiliyorsunuz fakat multiboot desteği olmadığı için aynı HDDye iki işletim sistemi kurulma durumu olmuyor. Ücretsiz versiyonda dosyalarınızı çalabiliyor, pro Spotify hesabınızı kullanabiliyorsunuz. Üyelikle Qobuz, tidal v.b. hizmetlerinide kullanabiliyorsunuz.
Volumio ile dosyalarınızı çaldığınızda farkı hemen anlıyorsunuz, çok daha organik, doğru. Bundan sonra ikinci durum ise bilgisayarların USB portlarının anakart üzerindeki bir sürü anahtarlama elemanı, işlemci v.b. nedenlerden dolayı elektriksel olarak kirli olması. Bu durumu engellemek için usb portuna takılan cihazlar mevcut ve fiyatları dolarla birlikte hatırı sayılır şekilde yüksek. Bende bulduğum bir devreyede ufak değişiklikler yaparak bulabildiğim konponentlerde bu filtre devresinden yaptım. Sonuç windowstan Volumio'ya geçtiğim gibi gayet iyi. Veriyi ne kadar iyi aktarırsanız DAC bunu çok daha iyi işliyor.
Yaptığım ilk demo PCB
Nihai PCB'ler
Megane II Kullanım Klavuzu (Service Manuel değil)
|
monitör range uyum sorunu
|
] |
Son Giriş: 6 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 125
İkinci El Bölümü Mesajları: 3
Konularının görüntülenme sayısı: 2.640 (Bu ay: 77)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 12 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware